Convoy - Töretlenül...
[2002-11-07] - Hajas

Kevés olyan kitartó csapat van hazánkban, mint a Convoy. A négy srác rengeteg éve küszködik hazánk lepattant klubjaiban, változatlan felállással, és lelkesedéssel. Eddig csak a "szakma" egy része figyelt oda rájuk, de végre megjelent az első nagylemeze a csapatnak, ami -reméljük- végre széleseb körben is ismertté teszi a budapesti csapatot. Inrejúalanyom, persze Greff András gitáros/főnök volt.

Hello Andris, a legutóbbi heavymetal.hu-s interjú óta elkészült az első lemezetek. Mit kell tudni róla?

A lemez címe Possibilities, 10 szám hallható rajta és CD-n jelenik meg. Mind a tíz szám az elmúlt két évben született, tehát a Good Old Melodies EP-ről nem került át róla egy nóta sem, legfőképp azért, mert egyik sem illett volna igazán az újabbak közé. Rajta van viszont a Pure című szám, amit néhányan már ismerhetnek az Out Of Focus Vol. 1. című Psychedelic-válogatásról. A Possibilities erősen dalközpontú anyag lett, tömör, és mind formáját (hallható akusztikus szám, de akadnak fajsúlyosabb, komorabb riffekre épülő illetve tempósabb, könnyedebb tételek is), mind hangulatát tekintve változatos számokkal. Összességében lazább, rockosabb, mint ez eddigi dolgaink, az ének is dallamosabb - olyan lemezekkel gondolom rokonnak, mint a COC, a Queens Of The Stone Age, a Masters Of Reality vagy a Backyard Babies utóbbi munkái, amelyek szintúgy sokfelől megközelíthetőek, és nem passzíthatóak megnyugtatóan egyetlenegy kategóriába.

Ha már szóba került a debütalbum, hadd kérdezzem meg a szokásos közhelyt, miszerint elégedett vagy az anyaggal?

Elégedett vagyok vele (most még), szerintem jól sikerült, legalábbis sikerült megvalósítani mindazt, amit erre a lemezre eltervezetünk. Annak különösen örülök, hogy egészen szépen szól (a szolnoki Denevér Stúdióban rögzítettük). Jó néhány hangszerelési megoldást a stúdióban találtunk ki, amint az is ott dőlt el, hogy vendégzenészek (Cserfalvi "Töfi" Zoltán gitáron és Hidvégi Áron billentyűn) is fognak játszani a lemezen - ők is javarészt improvizáltak, és mindez szerintem határozottan jót tett a lemez frissességének.

Mit vársz a lemez fogadtatásától? Én úgy veszem észre -bár ezt sokaktól megkérdeztem már-, hogy -egy-két kivétetől eltekintve- még a rock/metal világban is csak a kommerszebb hangzású csapatokra van komolyabb igény. Mit gondolsz erről?

A kommerszebb hangzású csapatokra a mainstreamben van igény, az underground szerencsére másképp működik, mi meg mindig is inkább oda kötődtünk. Ha sikerül több kisebb, de megbízható külföldi illetve hazai terjesztővel megállapodnunk és így a lehető legtöbb helyre eljuttatni a lemezt, ha így néhány száz példányt el tudunk majd adni belőle, akkor részemről elégedett leszek. Bízom benne, hogy a jelentékenyebb fanzinek, web-zinek jól fogadják majd az albumot.

Szerzőiben jön ki az album. Nem próbálkoztatok itthon/külföldön, vagy nem jött olyan ajánlat, amire rábólintottatok volna?

Itthon nem nagyon próbálkoztunk, tisztában voltunk a hazai lehetőségekkel, ezek vagy nekünk nem megfelelőek, vagy mi nem vagyunk megfelelőek ezek számára. Külföld felé pedig úgy döntöttünk, hogy inkább a kész, tisztességes hangzású, rendes borítóba csomagolt anyaggal próbálkozunk.

Tudom, hogy utálod ezt a kérdést, de miről szólnak a szövegek? Azért sem hülyeség felvetni ezt a témát, mert a bookletben alig lesz egy pár sor belőlük...

A mostani lemez esetében nem volt semmiféle egységes, átfogó koncepció sem a zenét, sem a szöveget tekintve, a végeredmény így inkább eklektikusnak mondható. A semlegesebb, általánosabb lemezcímet is ezért választottuk. A szövegek személyesek és egy-két kivételtől eltekintve (ilyen a Fragments, ami három teljesen másfelé vezető versszaktöredékből áll össze) sokkal konkrétabbak, mint az eddigi szövegeink, mindegyik egy témát jár körül, ezért sem éreztem úgy, hogy minden sort bele kellene írni a bookletbe: akit valóban érdekel, kicsit jobban odafülel és simán megértheti. Egyébiránt többnyire nem különösebben vidám témák ezek, de például a lemezzáró Relief a végleges lezárás és egyúttal valami másba, újba kezdés gyönyöréről szól. Azonban bármit is mondok a szövegekről, az csak feleslegesen szűkíti az egyéni értelmezési lehetőségek számát; amit számodra jelent, arról szól a szám - én mindig is ennek voltam a híve.

Már régóta mocorog bennem a kérdés, hogy a Convoy elég régóta van együtt ebben a formában. Mi az oka annak, hogy a felállás ilyen hosszú ideje változatlan?

Legfőképp az, hogy nagyon szeretünk, és nagyon jól is tudunk együtt játszani: egy-egy jól sikerült próba vagy koncert után hajlamosak vagyunk elfelejteni a problémákat, amik egyébként számosak, viszont a legritkább esetben zenei természetűek (a Possibilities készítése során gyakorlatilag nulla zenei vitánk volt). Ebben a zenekarban egyfelől mindannyian elég közel kerültünk egymáshoz az évek során, másfelől ahogy kezdtünk felnőni, gyorsan kiderült, hogy mennyire különböző emberek is leszünk-vagyunk. Az szép, hogy nem csupán a zenekar miatt beszélünk egymással, de ugyanez alkalmat nyújt arra is, hogy akarva-akaratlan rendszeresen és fájdalmasan megbántsuk egymást, ahogy csak azok tudják, akik régóta ismerik a másikat. Szóval a hosszú ideje változatlan felállás titka szerintem általában a zenei irányvonalban való egyetértés mellett a tolerancia, valamint a szóvá tevés és elfelejtés helyes arányaiban rejlik. Ez persze akármikor borulhat.

Nemcsak a Convoy sorait erősíted, hanem tagja vagy a -döntően- ex-Mood tagokból álló Wall of Sleepnek is. Hogy jött ez össze? Mit várhatunk a Wall of Sleep nemsokára megjelenő EP-jétől?

Amikor a Wall Of Sleep-et megalapító Füleki Sanyi és Holdampf Gábor számára bizonyossá vált a nyár elején, hogy inkább egy igazi, állandó zenekart szeretnének az addig tervezett kisegítő zenészek helyett, akkor megkerestek engem is, lévén vagy hat éve ismerjük egymást, és olyan gitárost szerettek volna, akinek nem kell elmagyarázni, miről is szól ez az egész. A Wall Of Sleep komor, súlyos doomot játszik, ugyanakkor ez is kifejezetten dalközpontú muzsika. A négyszámos EP - várhatóan Overlook The All címmel - az év vége felé fog megjelenni, igazán hangulatos anyagnak ígérkezik, három saját szám és a The Wizard című Sabbath-nóta feldolgozása lesz rajta.

Nem félsz, hogy később nem lesz időd mindkét csapatra?

Egyik zenekar sem olyan elfoglalt, hogy ettől kelljen tartani, és mivel mindkét csapatban mindegyik tagnak számtalan egyéb és fontos elfoglaltság akad az életében (iskola, munka, család stb.), ez a jövőben aligha fog változni. Innentől már csak korrekt egyeztetés kérdése az egész, az meg azért nem lehetetlen.

Térjünk vissza a Convoyra! Nem is olyan rég azt mondtad, hogy valószínűleg külföldön több lemezt fogtok eladni, mint itthon. Mit jelent ez, és miért gondolod így?

Külföldön jó esetben több ország több terjesztőjével sikerül megállapodnunk, így értelemszerűen jobbak az esélyeink. Itthon még a mi külföldön többé-kevésbé azért ismert, kedvelt kedvenceinknek (olyanokra gondolok, mint a COC, Cathedral, QueensOTSA, Hellacopters, Sonic Youth, Melvins, Crowbar, EyeHateGod, Spirit Caravan és így tovább) is csak alig néhány rajongója van, másrészt senkinek nincs pénze CD-t vásárolni, szóval ebből kell kiindulnunk. Egyébként a koncertjeinken és a web-siteunkon keresztül megpróbáljuk a lehető legolcsóbban árulni a lemezt.
Mik a Convoy tervei koncertek terén? Kikkel fogtok játszani, és ehhez némileg kapcsolódik, hogy milyen bandákkal vagytok jó viszonyban?

Idén még valószínűleg december 13-án Egerben fogunk játszani a Polly Is Dead-del, és ami biztos, az december 27-én Gödöllőn, a Trafóban az általunk is szervezett "Slow Rock Fest", ahol rajtunk kívül a Bearfood, az Isten Háta Mögött, a Polly Is Dead és a Supernatural fog játszani. Ezekkel a zenekarokkal mind jóban is vagyunk. A jövő évre nézvést még semmi biztosat nem tudok.

Egyébként mik a kedvenc magyar bandáid-már, ha vannak?

Mostanában az Isten Háta Mögött a kedvencem, azt tartom a legizgalmasabb hazai zenekarnak, ezen kívül kedvelem a Supernatural-t, a Polly Is Dead-et, a Wackor-t, a Blind Myself-et, aztán az Annabarbi-t meg a Kispál és a Borzot is; amíg létezett, bírtam a Mood-ot és a Newborn-t.

Mit üzensz a heavymetal.hu olvasóinak?

Nézzék meg, ha van kedvük a honlapunkat, ahonnan két szám is letölthető a Possibilities-ről. Ajánlom még a fent említett hazai csapatok bármelyikének megtekintését, mert kiváló koncertzenekar mindegyik. Merjenek kockáztatni az olvasók a számukra még ismeretlen zenekarokkal!


Hajas