Memory Garden - Újabb mérföldkő előtt...
[2002-11-13] - Hajas

Mindenféle arcoskodás nélkül elmondhatom, hogy nem sokaknak adatik meg, hogy meginterjúvolhassák kedvenc zenekarukat. Nos, nekem abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy -ha e-mailben is-, de kifaggathattam a svéd epikus doom metal csapat gitárosát, a roppant őszinte és barátságos Simon Johansson gitárvarázslót. Nem volt könnyü összehozni a vallatást, de hosszas, kitartó küszködés, e-mailek elvesztése, szerver problémák, meg még ki tudja, mi után végre létrejöhetett az inti nagy bálványommal...

Helló Simon, úgy tudom, otthagytátok a Metal Blade-t. Mi volt az oka, nem voltatok elégedettek velük?

Nos, történt velünk néhány dolog. Például az, hogy semmiféle segítséget nem kaptunk tőlük, így turnézni sem tudtunk. Folyamatosan kaptunk meghívásokat nagyobb bandáktól, de nem történt semmi, ami elég idegesítő volt. A másik, hogy a Metal Blade lecsökkentette a következő albumunkra szánt összeget, és hiába próbáltunk bármiféle kompromisszumot kötni, nem értettünk egyet.

Van már új szerződésetek?

Nem, van néhány ajánlat, de egyelőre még semmi konkrét nem történt.

Mikor fog megjelenni a negyedik Memory Garden album?

Nem tudom, minden attól függ, mikor lesz új szerződésünk. Remélem, minél előbb, mert már nagyon ideje lenne, hisz az új dalok csaknem teljesen készek. Nagyrészt kész van tehát az anyag, így ahogy megvan a szerződés, csak fel kell venni.

Hallottam három új számot a honlapotokon, és igazi Memory Garden daloknak tűnnek. Egyetértesz?

Úgy gondolom, hogy a mostani irányvonal nagyon hasonló ahhoz, amit mindig is csináltunk, ami magát a tradicionális Memory Garden feelinget adja. Egyetlen különbség, hogy ebben a három nótában 7 húros gitárokat használunk. Ilyet eddig még sosem csináltunk, és ez némileg más hangulatot ad a daloknak. Ki akartunk próbálni új dolgokat és ötleteket, és ez egyike ezeknek. Nekem személy szerint tetszik az eredmény, de nem hiszem, hogy végül minden számban használni fogjuk. Ha mégis előkerül majd, az csak néhány nótában lesz az erősebb hatás kedvéért, hisz így jobb, mintha minden számban alkalmaznánk. Írtunk néhány nagyon doomos dalt is, és szerintem az anyag nagyon Memory Gardenes lesz, és lerobbantja az agyad...
Mit gondolsz a régi lemezeitekről? Véleményem szerint a második Memory Garden album nem volt olyan jó, mint a harmadik, vagy az első...

Egyetértek Veled, szerintem a Verdict Of Posterity nagyon erős, de valami történt a felvételeknél. Nem kaptuk el a feelinget azon az albumon. Az előzetes felvételek sokkal jobbak voltak, mint a végső verzió, ami elég szomorú. Úgy gondolom, hogy a Mirage a legjobb korongunk eddig, de a Tidesot is szeretem, mindkettő nagyon doomos és sötét atmoszférájú, illetve olyan, amilyennek akartuk.

Úgy tudom, meg fog jelenni a legendás Forever EP-tek. Hol jön ki, a Brainticketnél?

Hm, erről nem is tudtam. Talán az előző kiadónk eladja a gyártási jogokat, de nekünk nem szólt volna? Valójában klassz lenne, ha a régi lemezeink újrakiadásra kerülnének, mert csomóan keresik, és kérdezik tőlünk, hogy hol lehetne megvenni.

Ha már a Brainticketnél tartunk... Mi a véleményed a Solitude Aeturnusról? Mit tudsz róluk? Az Adagio még '98-ban jelent meg...

Szeretem őket, óriási banda. Ismerem John Perezt és egy nagyon rendes srác. Valójában tőle kaptam az Adagiot néhány éve, és tényleg egy óriási album. A kedvenc lemezem tőlük a Beyond The Crimson Horizon.

Mi a helyzet a másik bandáddal, a Fifth Reasonnel? Nekem nagyon bejött a Within or Without lemez!


Jelenleg semmi nincs a Fifth Reasonnel. Nem csináltunk semmit a Within or Without megjelenése óta, és nem is tudom, fogunk-e valaha. Nagyon elégedett vagyok a Within or Withouttal, és örülök, hogy Neked bejött. Most úgy érzem, valószínűleg nem lesz több Fifth Reason album. Úgy döntöttem, az ötleteimet a Memory Gardenbe fektetem inkább, és egy Firegod nevű új bandába, amit Mike Weaddel (Mercyful Fate, King Diamond, Memento Mori, Hexenhaus, satöbbi) csinálok. Jelenleg új dalokat írunk, a debüt albumra, ami reményeink szerint jövőre megjelenik, és ígérem, nagyon jó lesz. Érdemes lesz figyelni...


Mit gondolsz a Candlemass újjáalakulásáról?


Imádom a Candlemasst, '86 óta hallgatom őket, és óriási inspirációként hatottak rám a dalírásnál. Játszottam Leiffel a Candlemass utáni zenekarában, az Abstrakt Algebraban, és megjelent egy albumunk '95-ben. Az újjáalakult Candlemasst háromszor is láttam, és óriásiak voltak. Érdekesség, hogy Messiah egy múlt nyári fesztiválon elnyomta velünk a Mirror, Mirrort, fantasztikus volt...

Ismersz néhány újabb Doom metal bandát, mint például Thunderstorm, Mirror Of Deception vagy a Mourning Beloveth? Szereted Őket?

Sajnos nem, valójában nagyon rosszul követem az eseményeket a müfajban, és nem hallottam ezekről a bandákról. De meg fogom hallgatni őket, most, hogy tudok róluk:) Szerintem jó, hogy van néhány banda, ami Doom metalt játszik és reméljük a stílus meg fog újulni a Candlemass újjáalakulás által.

Szerintem Svédország egy metal ország. Rengeteg jó banda van, mint például Candlemass, The Crown, Fifth Reason, Darkane, The Haunted... Miért van ez?

Svédország valóban jó ország, hisz ha zenélni akarsz, vagy sportolni, vagy bármi más, azt megteheted. Amikor fiatalok vagyunk, és suliba megyünk, van lehetőség zenélni, kevés befektetéssel, ez bárkinek adott, aki csak akarja, és később minden héten kapsz oktatást iskolaidőben. Van egy csomó próbahely is a bandáknak, és van lehetőség, hogy kölcsönözzenek nekik felszerelést, ha akarnak. Ez valóban megkönnyíti a fiatal srácok elindulását, és nem kell egy csomó pénzt elszórniuk, mert valójában tudnak játszani. Úgy hiszem, ez az egyik oka, hogy annyi jó banda van itt, Svédországban. Ezen kívül egy csomó jó csapat inspirálja a fiatalabb srácokat arra, hogy próbálják meg, és látják, hogy ez lehetséges, és kemény munkával egyre jobbak és jobbak lesznek.

Milyen bandákat hallgatsz mostanában?

Nagyon szeretem az Opethet, ők az egyik kedvenc bandám. Szintén kedvelem a The Hauntedet, a Nevermoret, a Psychotic Waltzot, a Mercyful Fate-et, és így tovább... A régi bandákat is favorizálom, mint például Rainbow, Rush, Manilla Road, stb...

Olvastam Psychedelicban, hogy az énekesetek Stefannak van a legdoomosabb munkája a világon, ugyanis sírásó! Ez igaz? Igazi doom metal frontember:)

Igen, ez így van... Sírásó, és igen, neki van a világon a "legdoomosabb" melója:)

Gondolom, nem a zenekarból éltek. Mivel foglalkoznak a többiek?

Nos, Anders kamionsofőr, én villanyszerelő vagyok, riasztókat és telefonhálózatokat szerelek be. Ken az Ericssonnál dolgozik, Tom pedig most vált állást.

Van valami jó sztorid a zenekarral kapcsolatban?

Amikor a Mirror, Mirrort játszottuk Messiah Marcolinnal, az nagy volt... Egy másik is volt, '97-ben, úgy emlékszem. Volt egy bulink, itt Svédországban, és amikor megérkeztünk, mondták, hogy egy svéd banda, a Hammerfall fog játszani előttünk. Akkor még azt sem tudtuk, kik ők, de néhány hónap múlva már kicsit más volt a helyzet... Úgy sejtem, soha többé nem fognak már előttünk játszani.:) Egyébként rendes srácok.
Még nem voltatok Magyarországon. Nincs kedvetek jönni?

Nem, valóban nem játszottunk még nálatok, de nagyon szeretnénk. Ahogy korábban mondtam, nem kaptunk túl sok segítséget a kiadónktól, de remélem ez változni fog. A legjobb szerződést fogjuk választani, amit csak ajánlanak turné szempontjából, és remélem, Magyarország is közte lesz az állomásoknak.

Mit szeretsz jobban? A stúdiót, vagy a koncertet?

Mindkettőt, de ha választanom kéne, akkor azt mondanám, hogy a koncertet. Nincs jobb érzés az élő előadásnál.

Miért nem játszotok a Doom Shall Rise fesztiválon, Németországban?


Nem tudom, minket nem kértek fel rá, és valójában nem is tudom, mi ez a fesztivál. Ahogy említettem, nemigen követem az eseményeket... Majd csipkedem magam:)

A legtöbb Doom metal csapat - mint például Memory Garden, Candlemass, Black Sabbath, Solitude Aeturnus, Cathedral- keresztet hord a nyakában. Mi ennek a jelentése?

A kereszt valójában az erő szimbóluma, és jól is néz ki. Mi nem a vallás miatt hordjuk. Úgy tudom, Stefannak van néhány fotón.

Te csak az epikus doom metalt szereted, vagy azt a fajta sabbathista doomot is, amit például a Cathedral játszik?

Mindkettőt. Valójában mindenféle zenét szeretek, ami minőségi. Néhány stoner zene unalmas nekem, de lehet, hogy csak azért, mert nem hallgattam eleget őket.

Mit üzensz a heavymetal.hu olvasóinak?

Köszi a figyelmet, és a segítséget. Remélem, fel vagytok készülve egy új Memory Garden lemezre, ami nemsokára meg fog történni, és remélem, sikerül majd találkoznunk egy Memory Garden koncert kapcsán a közeletekben... Stay Doomed...


Hajas