Neck Sprain - Nem gumizenekar
[2002-11-27] - Hajas

Aki szereti a súlyos zenét, és nem elég sznob ahhoz, hogy kizárólag külföldi bandákat hallgasson, az valószínüleg nem egy elvakult Neck Sprain-ellenző. A csapat körül túl nagy a csend, így meg is kerestem gyorsan Nagy Levi bőgős/énekest.

Helló, Levi! Mi van mostanában a zenekarral? A napokban említetted, hogy most egy háromszámos demóra gyúrtok. Mi a célja ennek az anyagnak?

Helló, Üdv az olvasóknak! Igen, rögzítettünk egy demót egyrészt promóciós céllal, másrészt pedig segítségül a következő lemezünk hangzásának kialakításához. Az eredményt hallgatva, nyugodtan kijelenthetem, hogy a következő lesz az eddigi legjobban szóló Neck Sprain lemez.

Javíts ki, ha tévedek, de ennek megfelelően még jópár hónapig nem lesz új NS album, ugye?

Hidd el, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy minél előbb napvilágot láthasson az anyag és minden részletét teljesen kidolgozva adjuk át a hallgatóknak! De a megjelenéshez még nagyon sok minden kell, ami nem csak rajtunk múlik, ezért valószínüleg még várnunk kell rá egy kicsit.

Egyébként -tudom, korai a kérdés-, de mit várhatunk a hármas sorszámot viselő korongtól?

Zúúúzááást! Ha-ha! Nem kísérletezünk semmilyen gépi zajjal vagy elektronikus zörejjel, csak dob, bőgő és gitár fog szólni a lemezen az énektémák alatt. Egyszerűen csak egy igazi Metal lemez fog készülni!

Szerinted mennyire egészséges egy csapatnak, ha két-három év eltellik egy-egy lemeze között? Magyarországon nyilván nem a zenélésből él meg a bandák többsége, így óhatatlan a csúszás, de én úgy látom, hogy sokan hajlamosak elfeledkezni kedvenc csapatukról, pláne egy ilyen dömpingben...


Persze, hogy nem egészséges, de ez van. Különben, nem érezzük azt, hogy feledésbe merülnénk. Nagyon sok információt kapunk, de csak bíztatóakat! Senki nem jelezte azt, hogy már nem érdekli a zenekar, csinálhatunk azt, amit akarunk. Aki pedig így gondolja, az csak addig fogja, amíg meg nem hallja a lemezt, vagy nem látja élőben a zenekart! Igazad van, sok a zenekar, de ilyen dömpingben is csak egy Neck Sprain létezik!

Ha jól sejtem, trióban dolgoztok tovább. Nem gondoltatok arra, hogy -ahogy mindkét lemeznél- két gitárosotok legyen? Végülis a stúdióban teljesen mindegy, hogy van-e másodgitáros, de élőben már nem annyira...

Mi már nem érezzük a másik gitár hiányát. Az eddigi koncertek csak olyan nótákra épülhettek, amelyek két gitárra íródtak, ezért volt érezhető a másik gitár hiánya élőben. Azonban, az új dalok már csak egy gitárral és bőgővel készülnek és mégis olyan dinamikusak lesznek, mint még soha!
Lehet, hogy nem jól látom a dolgokat, de szerintem elég keveset koncerteztek. Mi az oka ennek?

Valóban, az utóbbi időben nem a megszokott mennyiségű koncert került megrendezésre. Igazából nem akartuk ugyanazt a műsort erőltetni még egy éven keresztül, így minden energiánkat az új nóták írására fordítottuk. Másrészt a torkommal is voltak problémák. A demó feléneklésekor is elment a hangom, hasonlóan mint a második lemez munkálataikor. Megvizsgáltattam egy gégésszel és kiderült, hogy kezdődő énekescsomók vannak a hangszálaimon. Javasolt egy egyhónapos pihentetést és az énektechnika fejlesztését, ezekkel elkerülhetem a műtétet. De ígérem, a jövő évben bepótoljuk a bulikat!

Mi a véleményed arról, hogy Sanyi bekerült Ákos csapatába? Jelenthet ez valamiféle előnyt, vagy hátrányt a Neck Sprainnek?


Őszintén bevallom, voltak nézeteltéréseim Sanyival. Ezeket a dolgokat azonban diplomatikus úton rendeztük, hiszen barátok vagyunk és mindkettőnknek a N.S. a legfontosabb. Misi is, és Én is egy munkának fogjuk fel ezt az egészet és megnyugtatok minden kételkedőt, Sanyi marad az aki volt, egy igazi, őrült Metal dobos! Előnyt jelent az, hogy Sanyi Ákosnál tak-ra dobol és így még pontosabbá vált a játéka. Eddig semmilyen hátrányt nem tapasztaltunk.
Nem gondoltatok arra, hogy megpróbáljatok valamit külföldön is összehozni? Végülis lassan már ott tartunk, hogy a zenekarok legalább annyira koncentrálnak a kinti dolgokra, mint a hazaiakra...

De igen. Mint azt említettem ezt a demót promóciós célra is szánjuk, azonban a részletekről majd csak akkor beszélnénk, ha konkrét dolgokról van szó.

Némiképp kapcsolódik az előző kérdéshez, hogy el tudod képzelni, hogy egyszer megélj a Neck Sprainből? Mekkora előrelépési lehetőség van szerinted Magyarországon egy ilyen -mondjuk ki- rétegzenével?

Persze, hogy el tudom képzelni, de az álmodozásból nem lehet megélni! Szerintem ebben az országban a jelenlegi helyzetben, nem lehet teljesen a zenekarra támaszkodni. Teljesen tisztában vagyunk vele, hogy Underground szinten meddig lehet eljutni.

Azt hiszem, elég sok idő eltelt már Kacsa kilépése óta. Tulajdonképpen miért is váltatok meg tőle? Tudsz egyébként valamit a terveiről, vagy csak arról, hogy mi van vele?

Nem tudtunk tovább együtt dolgozni. Ennyi. Folyamatosan tartjuk vele a kapcsolatot, abban a zenekarban zenél, ahonnét közénk érkezett, a Replugged-ban. Most csinálták meg a demójukat, még biztosan hallotok róla.

Ami nélkül nincs Neck Sprain interjú: Kérnék valami jó kis véres-szaftos turnésztorit!

Mivel turné nem volt, így turnésztori sincs. Azonban a próbákon is történnek dolgok.... Az egyik alkalommal, helycsere történt. A munka és jó pár sör után Sanyi gitárt ragadott, Én beültem a dobok mögé, Misi pedig beállította magának a mikrofont. Ami ez után következett, azt mindenki meghallgathatja majd a homepage-n, a röhögőgörcs biztosított! Ha-Ha! Klasszikusokat játszottunk, Metallica-t, Stuck Mojo-t, Sepu-t, AC/DC-t. Ezt tényleg érdemes lesz meghallgatni!

Van-e -zeneileg- példaképed, és , ha igen, akkor ki?


A Panterá-s, Down-os Rex játékát egyfolytában tudnám hallgatni, teljesen megőrjít a faszi! Az ő stílusa áll hozzám a legközelebb. De favoritnak számítanak a RHCP, a Faith No More, a Kings'x és a régi Metallica lemezek bőgőtémái is! Ide sorolnám még Robert Trujillot is, aki most Ozzy papinak bőgőzik.

Mit üzensz a heavymetal.hu olvasóinak?


Legyetek egészségesek és erősek, vigyázzatok magatokra és egymásra, nemsokára ismét hatalmasat zúzunk együtt! Tudjátok, hogy nem vagyunk gumi-zenekar és ne feledjétek, ezután is csak klisék nélküli Metal-zene lesz hallható ott, ahová ez van írva: Neck Sprain! Ha nem találkoznánk, akkor Kellemes Ünnepeket és BÚÉK!


Hajas