Nemesis - A harmadik lemez
[2002-12-09] - Bözs

A Nemesis-szel idén igen sok minden történt. A külföldi lehetőségekről és a harmadik album munkálatairól faggattam ki Fábit a zenekarból.

- A nyáron és ősszel nem sokat koncerteztetek, zajlottak a háttérmunkák, a lemezzel dolgoztatok?

- Igen, sajnos kevés buli volt, de nem tétlenkedtünk, júliustól augusztusig az új album felvételein dolgoztunk. Sikerült rekordidő alatt felvenni, ami egy 67 perces koncept albumnál nem semmi dolog. Emiatt persze nem tudtunk koncertezni, mert ilyenkor nagyon nehéz elszakadni a munkától, és igazán próbálni is macerás, hiszen szanaszét vannak a cuccok, a fele a stúdióban, a másik fele otthon ... stb.

- Hol és kivel vettétek fel a lemezt, és mikor jelenik meg?- Télen vagy tavasszal lesz országos turné, nagyobb lemezbemutató buli?

- Törökbálinton dolgoztunk Küronya Mikivel a "P" stúdióban. A munka jó légkörben zajlott, mivel Mikinek tetszett a zenekar felkészültsége, illetve hozzáállása. Főleg Zolival volt megelégedve, azt mondta, hogy régen dolgozott már ilyen jó énekessel... A lemezbemutató koncert 2003. Február 7- én lesz Budapesten a Wigwamban. Itt eljátsszuk a teljes új albumot, és még egy rakás régebbi dalt, úgyhogy extrahosszú buli várható. Ebből kifolyólag csak mi játsszunk aznap, vendég nem lesz. Tavaszra tervezünk bulikat az ország több városában, más zenekarok társaságában. Ez a dolog szervezés alatt áll, többet mondani erről még nem tudok...


- Mire számíthatnak az eddigi Nemesis rajongók, ha megveszik az új lemezt? Mondjál légyszives minden dalról 1-2 gondolatot!

- Akik már hallották, azt mondták a Terra Incognitáról, hogy elődjeihez képest jóval dallamosabb az anyag, ugyanakkor zeneileg sokkal bonyolultabb, összefogottabb, de mindenképpen Nemesis maradt. Nem kell félni estleges stílusváltástól, szerintem egyszerűen sikerült továbblépni magunkhoz, vagy az előző albumokhoz képest, és ez jó dolog. Szövegileg az album egy történet köré épül, melyet igen nehéz pár mondatban összefoglalni, de azért... Igazság szerint elég sok minden van benne: először is talán egyfajta mennyország- vagy túlvilág- magyarázatként is felfogható, aztán megjelenik benne a Jó és a Gonosz örök ellentéte, az emberi gyarlóságok, satöbbi. A CD könyvecskéjét egyébként érdemes lesz mindenkinek alaposan áttanulmányozni, mert vaskos magyarázó szövegekkel tömtük meg, amik a cselekményben való eligazodást segítik majd elő. Meg amúgy is eléggé tömény az egész, biztosan kell majd hozzá jó néhány nekifutás, mire minden részlete letisztul. A történet egyébként egy párról szól, ahol a lánynak egy angyal elárulja a túlvilági élet titkát, de azzal a szigorú megkötéssel, hogy erről nem beszélhet senkinek sem. A lány persze nem bírja magában tartani a hallottakat, és megosztja azt a párjával, aki viszont afféle prófétaként kezdi el mindezt hirdetni az embereknek. Ezzel aztán hatalmas bajt, óriási tragédiákat idéz elő, míg végül az egész történet egy súlyos és talán meglepő fordulattal fejeződik be. Nagyon leegyszerűsítve talán ennyi lenne a lényeg, de valójában itt sokkal többről, és sokkal mélyebb dolgokról is szó van...

- Most a nyelvi kettőséget hogy oldottátok meg, ha egyáltalán lesz most ilyen? Angol, magyar, vagy mindkét verziót felvettétek?

- Igen, most is elkészül mindkét nyelven a lemez. Természetesen magyar nyelven vettük fel, de már Zoli és Linka Peti már dolgoznak az angol verzión, és ha megvannak felvesszük azon a nyelven is. A fordítás természetesen megvan, a részletekkel foglalkoznak, hogy minél tökéletesebb legyen a végeredmény.

- Az új lemez egyidőben jelenik meg külföldön is, vagy később? - Szeptemberben jelent meg az Eden? albumotok elég sok országban. Milyen visszajelzéseket kaptatok, hogy fogadták a lemezt?

- Ha elkészült az angol verzió, ismét promócióba kezdünk, hogy külföldön is megjelenjen az album, talán egy nagyobb kiadónál. Ez persze nem azt jelenti, hogy elégedetlenek lennék a Sensoryval, csak megpróbálunk ezen a téren is továbblépni. Az Eden? fogyási adatait még nem tudjuk, csak azt, hogy Ken Golden igen elégedett. Sokan keresnek meg interjúkkal, és szerintem igen pozitív a csapat fogadtatása. Jövő év márciusában megjelenik a Psychogeist album is, ugyanígy a Sensory gondozásában.

- A kiadó a lemezkiadáson kívül mennyire tud nektek segíteni? Gondolok itt, pl. koncertszervezésre. Megjelent végre külföldön is a lemez, ehhez kapcsolódóan külföldi fellépéseket is szeretnétek vállalni?

- A Sensory igazából nem foglalkozik koncertszervezéssel, de általuk meghívást kaptunk a novemberben megrendezésre kerülő Progpower fesztiválra, ami Atlantában lesz. Mérlegeltük a helyzetünket, és egyetértésben Kennel, úgy döntöttünk, hogy ez még korai, hiszen még nem ismerhetnek jól. Viszont jövő ilyenkorra már két lemezünk is kint lesz, akkor már érdemes lesz kimenni. Ken felvette a kapcsolatot a szervezőkkel, így a meghívás már a jövő évi Progpower- re vonatkozik, oda pedig már feltétlenül el szeretnénk menni. Ezen kívül, ha valami összejön, bárhol, természetesen megyünk...

- A hageni "kiruccanás" hogy sikerült? Az netes oldalatokon írtátok, hogy mentek ki és 2 feldolgozás nótát rögzítetek.

- Ez az egész egy közönségszavazásnak volt köszönhető, melynek győzteseiként jutottunk ki Németországba. A Rock Hard olvasói megszavaztak bennünket a tavalyi év legígéretesebb, szerződéssel nem rendelkező csapatának, ez már önmagában is hatalmas dolog. Mivel Október közepén voltunk kint, két feldolgozás nótát rögzítettünk, hiszen épp most "írtuk ki" magunkat az új albummal. Felvettük a Mission- t, a Queensryche- tól, valamint a Gates of Babylon- t, a Rainbow - tól. Ez utóbbiba alaposan bele is nyúltunk. Mostanában fogjuk megkapni a végeredményt, keverni sajnos nem tudtunk kint maradni, mivel az új Kovenant anyag csúszásban volt, Sigginek (Siggi Bemm producer) előbb azt kellett befejeznie. Nyugodtak vagyunk a végeredményt illetően, hiszen az ottani hozzáállás, technika, és a már hallott nyers verzió alapján bátran rájuk mertük bízni a keverést. Siggi csinálta a Grip Inc., valamint a Gathering, és még az Angel Dust albumok javát, szóval nincs miért aggódnunk... Ezen kívül szívesen dolgozna a Nemesissel a jövőben, ez ügyben még tárgyalások folynak, de ha csak annyit elérünk, hogy néhány koncertmeghívást kapunk, már akkor is boldogok leszünk.

www.musicofnemesis.com

Köszi az interjút!