Bearfood - A szűkszavú maci
[2002-03-19] - Hajas

Mindig örömmel tölt el bennünket, ha találunk hazánkban olyan bandát, amelyik a Doom metalnak a zászlóvivője. A Black Sabbath, Trouble, C.O.C., Down jellegű muzsikával bíró Bearfood zenekar gitárosával, Medve Tamással a műfaj fanatikus rajongója, Hajas készített interjút.


- Hello! Hogy foglalnád össze a Bearfood eddig történetét, illetve a jelentősebb állomásokat?

'72 október: Megszületik Tamás Nándor.
'92 augusztus: Megalakul az On The Road nevű formáció.
'92 december: feloszlik az On The Road.
'94 május: megalakul a Tudodmaciék
'97 január: megszűnik a Tudodmaciék
'97 június: Megalakul a Bearfood - mindhárom csapatban közös három tag (Tamás N, Balázs B.,Medve T.)
'00 február elkészül a Bearfood első demója
'01 november: elkészül a Bearfood: Töredék című anyaga.
'02 március: Interjú a heavymetal.hu-nak

- Elégedett vagy-e a Töredékkel mai fejjel? Egyetértesz-e a demóismertetőmmel, ahol azt írtam, hogy az ének és a hangzás a két fő negatívum az anyagon?

- Egy befejezett anyagban természetesen utólag mindig találunk hibákat, de ez az első olyan anyaga a zenekarnak, amit teljes mértékben felvállalunk, és tulajdonképpen az előzetes elvárásainknak megfelelően sikerült. Az ének valóban lehetne fogósabb, bár az énekesnek meglehetősen rosszul esett amikor azt írtad, hogy nem érzi ezt a zenét. Egy jólsikerült Bearfood koncert és az azt követő hajnalig (vagy tovább) tartó bulizás után biztosan változna a véleményed. A hangzás viszont szerintem nem rossz, többen kifejezetten dicsérték, hogy meglepően jól szól.

- Mi az oka, hogy magyarul énekeltek?

- Ennek elsődleges oka, hogy az énekes nem beszél sem románul, sem japánul. Egyébként régebben sokat filóztunk azon, hogy angol, vagy magyar legyen a szöveg, de úgy döntöttünk, hogy Magyarországon a legtöbben magyarul beszélnek, így aztán maradt a magyar szöveg. Ha majd Amerikában jelenik meg Bearfood anyag, arra biztosan angol nyelvű dalokat rakunk.

- Mik a zenekar tervei a közeljövőre vonatkozóan?

- Minél több koncert...

- Hogy jött az ötlet, hogy felvállaljátok a Doomot, hisz sajnos ez a legkevésbé divatos stílus?

- Ha egyszer ezt esik jól játszani, hát most mit csináljunk... Évekkel ezelőtt (Tudodmaciék) többször játszottunk együtt egy hajdúdorogi csapattal, a Stone Wall-al (régen feloszlott) akik játszották többek között a COC-tól, az Albatross-t, olyan feelingesen nyomták, hogy ez teljesen megfertőzött bennünket.

- Hogy vélekedtek napjaink metal életéről, beleértve a magyar és külföldi bandákat, illetve a lehetőségeket?

- Jó. (Idézet a zenekar nagy szellemi példaképétől, Irénkétől)

- Melyik 5 lemezért rohannál be egy égő házba?

- Bearfood: Töredék
- Down: NOLA
- COC: Deliverance
- Black Sabbath: Master Of Reality
- Metallica: Ride The Lightning
Amúgy meg rohanna a fene...

- Ha lenne lehetőséged, hogy valamit változtass a világon, mi lenne az?

- Megszüntetném a 'kannás bort', de azt is aki kitalálta.

- Mit kívánnál egy jótündértől?

- Ha nem nézzük a sablon válaszokat. (Még 3 kérés,pénz, szeretet, egészség, világbéke, stb.) Akkor leginkább azt kívánnám, hogy törölje ki a köztudatból a Kozsó- féle "műanyag" zenekarokat.

- Ha Rajtad múlna, melyik korban és hol élnél legszívesebben?

- Itt, és most, és azonnal.

- Volt-e valami jó sztori, ami a Bearfooddal kapcsolatos?

- Sok-sok jó és rossz sztori van. Most az egyik legutóbbit mesélném el. Tegnap (márc.15) Békésen játszottunk, a koncert után hazafelé hajnaltájt természetesen megéhezett a zenekar, így betértünk Debrecenben egy MOL kúthoz valami elemózsiát magunkhoz venni. Vettünk is fejenként egy-egy darab vákumcsomagolt szendvicset darabját közel 400,- Ft- ért. A meglepetés akkor ért bennünket amikor felbontottuk a csomagot, valami hihetelen büdös gusztustalan szag áradt a szendvicsekből, de olyan, hogy azt egy közös bableves-parti után is csak nehezen tudnánk produkálni. Végső konklúzióként csak javasolni tudom kedves sorstársainknak, hogy koncert után hazafelé, ha megéheztek semmiképpen ne ilyen 'büdös szendvicset' vegyetek, mert borzasztó kellemetlen meglepetés érhet benneteket.

- Mit üzensz a heavymetal.hu olvasóinak?

- Ha éppen valamelyik hétvégén ráértek, gyertek el a görbeházi 'Garázs' Presszóba, egy nagyon kellemes hely, és hétvégén általában nagy dolgok születnek. (Hatalmas másnaposságok). Ja és Üdv mindenkinek!