Falconer - A történelem bűvöletében
[2002-03-28] - Perkele

A svéd trió neve talán ismerősen cseng a dallamosabb műfaj kedvelőinek, de valószínűleg sokan még soha nem is hallották a nevüket. Napokban megjelent második nagylemezük kapcsán vált igazán aktuálissá a velük való beszélgetés. Kérdéseimre a zenekar vezetője Stefan Weinerhall adta a válaszokat.

- A Falconernek immáron második nagylemeze jelent meg, de Magyarországon még nem nagyon ismernek Titeket, bemutatnád a zenekart röviden?
- 1999-ben a Mithotyn feloszlása után saját projektbe kezdtem, amely több ember érdeklődését is felkeltette, sokkal nagyobb siker kezdett lenni, mint vártam. Állandó tagok szegődtek mellém, lemezszerződést kaptunk és így tovább. Végülis a projekt valamikor 2000 elején alakult igazán csapattá, immáron két éve. Első lemezünk pedig 2001-ben jelent meg, és már itt is a második.

- A zenekart alkotó három főből ketten is a Mithotyn-ból vagytok (Stefan és Karsten ). Mennyire hasonlítható össze a két zenekar stílusa?
- Azt hiszem, igencsak hasonló a zenei világ, a dallamok bár a Falconer sokkal inkább a heavy metal irányába tendál. Azt hiszem, ha a Mithotyn dalokat olyan tiszta énekkel adnánk elő most, mint ami a Falconer-re jellemző, akkor nagyon is hasonló lenne a kettő.

- Az új lemezetek már lassan két hete, hogy megjelent. Milyen visszajelzéseket kaptatok már a rajongóktól, magazinoktól vagy bármilyen más fórumokról?
- Visszajelzések szerint eddig elsöprő sikere van az albumnak, csupa pozitívumot hallottam vele kapcsolatban.

- Ez nagyszerű...
- Igen, de igazából eddig csak a honlapunkon megjelent bejegyzéseket olvastam, illetve az interjúk során hallottam dicséreteket. Úgy gondolom, ez így egy kicsit egyoldalú információ...

- Akik még nem hallották volna, az ő kedvükért elmondanád milyen is az új lemez? Mire számítsanak a rajongók? Mennyire folytattátok az első lemezen elkezdett irányvonalat?
- Talán mondhatom, hogy nagyjából ugyanazt a stílust vittük tovább, bár az első lemez power metalosabb volt. Az új lemez sokkal változatosabb, összetettebb, a dalok jobban különböznek egymástól. Sokkal több rétegűbb a lemez, van lassú balladánk és ugyanakkor van igazi rockos számunk is. Azt hiszem ezt az albumot sokkal érdekesebb hallgatni, mint ez előzőt.

- Ha jól érzem, elégedett vagy az albummal.
- Igen, teljes mértékben. Sokkal elégedettebb vagyok ezzel a lemezzel, mint az elsővel voltam. Egyre inkább megtanultam, hogy kell jobb és jobb dalokat írni, hogy tudom őket változatosabbá, különbözőbbé tenni. Az első album számai inkább hasonlítottak egymásra, mintha mindegyik ugyanarra a témára épült volna, újra és újra.

- A 'Chapters From A Vale Forlorn'-t Andy LaRocque Los Angered stúdiójában vettétek fel. Ez a Ti választásotok volt vagy inkább a kiadóé?
- Mi dönthettünk a hely kiválasztásában. 24 nap alatt vettük fel a lemezt és úgy érzem, hogy ezentúl is itt fogjuk felvenni a lemezeinket, mert eddig ez volt a legjobb stúdió. Nagyszerű élmény volt mindannyinknak.

- Miben volt más ez a stúdió mint ahol eddig dolgoztatok?
- Azt hiszem ebben nagy szerepet játszott az, hogy Andy LaRocque zenei ízlése igen közel áll az enyémhez. Hasonló, ha nem éppen ugyanolyan ötleteink vannak, így Andy könnyen tudott segíteni nekünk, vagy éppen csak véleményt mondani, hogy mi jó és rossz. Ráadásul nagyon kényelmes volt nála dolgozni, a stúdiója olyan, mintha egy nappaliban lettünk volna, akárcsak valamelyikünk otthonában. Ilyen körülmények között sokkal jobban lehet dolgozni.

- Hogy oszlik meg köztetek a lemezírási munka?
- Én csinálok mindent.

- Oh.. igazán? A többiek Rád hagynak mindent, vagy hogy alakult ez ki?
- Ez a kezdetektől fogva így volt. A többiek akkor csatlakoztak hozzám, amikor már kész volt a zene és nekik csak el kellett játszaniuk az én zenémet. Matthiasnak például nem is nagyon lenne ideje ilyesmire, de azt hiszem ez neki pont meg is felel így. Persze ha bármelyiküknek ötlete lenne, amely mindannyinknak tetszene, azt felhasználnák, de egyelőre én írok mindent.

- Mennyi időt töltesz a zenekar dolgaival? Gondolok itt a szövegírástól a próbákig mindenre.
- Nem olyan sokat, mint hinnék. Én például naponta, ha fél órát játszok a gitáromon és körülbelül két órát próbálunk egy héten. Néha többet is, ahogy időnk engedi. Ez nem sok, de az eredmény így is kiváló. A napi munka nem biztosít túl sok ihletet és sokszor időnk sincs rá, hogy órákra csak leüljünk és játszunk.

- Milyen gyakran tudtok összejönni, mennyire laktok távol egymástól? Gondolok itt arra, hogy ez esetleg gondot okozhat?
- Matthias egy kicsit távol lakik tőlünk, így közös munkára nem nagyon van lehetőség, de a próbákra azért mindig eljön.

- Miről szólnak a szövegeitek?
- Nagyon szeretem a történelmet, így ez az egyik legnagyobb forrás a szövegírásnál. Az ilyen témájú könyvek, filmek befolyásolnak a leginkább. A történelem a hobbim 10 éves korom óta.

- Melyik történelmi korszak a kedvence?
- Ez változó, most leginkább a XV-XVI. század érdekel, a középkor vége. Pár évvel ezelőttig főleg a viking időkbe merültem bele, de arról mára már eleget olvastam.

- Ha visszautazhatnál az időben, hova mennél?
- Hmm... azt hiszem Londonba, a XVII. századba. Vagy akörüli időszakba. Egy teljesen más világ volt akkor, mint amit most ismerünk. Ugyan nem szeretnék abban a világban élni, mert azok nagyon kemény idők voltak. Az emberek fiatalon meghaltak és nehéz volt megélni is. De végül is bármelyik korszakba szívesen visszalátogatnék.

- Valószínűleg sokan megkérdezték már, hogy honnan ered a zenekar neve? Kinek volt az ötlete a Falconer név?
- Én választottam a nevet. Ez egy rövid, könnyen megjegyezhető név. Egyben a sólyom szabadságot is jelképez és az embereket kicsit a múltra is emlékezteti. A solymárok a középkorhoz kapcsolódnak. A solymászat és maga a solymárok, mint foglalkozás igen nagyrabecsült fogalom volt a középkorban.

- Az első borítón rajta van a madár, a másodikon már nem láthatjuk..
- Nem akarjuk minden borítóra rárakni. Nincs semmi jelképes jelentése, ami miatt mindenhol szerepelnie kellene, csak mert a nevünk kapcsolódik hozzá.

- Ki készítette a borítókat? Ezek e képek mennyire kapcsolódnak a szövegekhez?
- Nem igazán van összefüggés a képek és a szövegeink között. Jan Meininghaus készítette mindkét borítónkat. Nagyon elégedett vagyok a munkájával, a képek jól sikerültek.

- Hogy találtál rá Janra?
- Igazából a kiadó találta meg őt. A kiadót kértük meg, hogy keressen nekünk művészeket, akik a borítót megtervezhetnék. Több nevet is kaptunk és végül John-t választottuk. A lehető legjobb választás volt.

- Megmondtátok neki, hogy mit szeretnétek látni, vagy hagytátok a saját ötletei alapján dolgozni?
- Egy nagyon pontos, részletes leírást küldtem neki, hogy mit szeretnénk látni a borítón. Ő pedig ennek alapján készítette el a rajzokat. A színektől kezdve mindent én választottam meg. Úgy is mondhatnám, hogy ezek a képek egyenesen a fejemből lettek kimásolva.

- Ha már a színeket említetted, mindkét borító egy színvilágú. Ennek van esetleg valami oka vagy hordoz valami jelentést magában?
- Igen, valóban eléggé egyszínűek, de ennek csak az az oka, hogy szerintem így néz ki jól. Nem szeretem az erős színeket, vagy ha túl sok szín van egy borítón, amitől úgy néznek ki, mintha egy Disney film reklámjai lennének.

- Amúgy elégedettek vagytok kiadótokkal, a Metal Blade-del? Mennyire kaptok szabad kezet?
- Nem lehet okunk panaszra, teljes mértékben meg vagyunk velük elégedve. Nem próbálnak ránk kényszeríteni semmit, mindent úgy csinálunk, ahogy elképzeltünk és egyelőre úgy néz ki ennek ők is örülnek. De azt hiszem ez így is a normális.

- Mit csináltok a zenekar mellett? A Falconer mellett van egyéb zenei projekt amiben részt vesztek?
- Mindannyian dolgozunk hétköznapi állásokban. De a Falconer-en kívül egyikünknek sincs más zenei elfoglaltsága. Így teljesen csak a Falconer-re tudunk koncentrálni. Remélhetőleg hamarosan lesz időm napi egy órát is játszani a gitáromon.

- Milyen hobbijaid vannak még a történelem mellett?
- A zene a legnagyobb hobbim. Nem csak a gitározás, hanem a zenehallgatás. Rengeteg zenét hallgatok. Imádom a 70-es évek csapatait, mint a Jethro Tull, Queen, Abba. Mindent, ami dallamos. Természetesen metalt is hallgatok, de olyan sok minden van, amire még érdemes odafigyelni. Imádom a dallamokat, amiket aztán el lehet torzítani gitárokkal vagy megszépíteni zongora betétekkel.

- Ezek után megkérdezném mi az öt kedvenc lemezed?
- Black Sabbath : Heaven and Hell, Jethro Tull: Warchild, Iron Maiden: Seventh Son (végül három lemezben egyeztünk ki...)

- Emellett a régi csapatok mellett, mennyire ismered a mostani bandákat?
- Nem igazán vagyok napra kész. Leginkább ezeket a régebbi zenekarokat hallgatom, de például a Nocturnal Rites-ot ismerem, őket egy nagyon jó modern, power metal csapatnak tartom, de megemlíthetném az Edguy-t is.

- Milyen koncert terveitek vannak most, hogy megjelent az új lemez?
- A nyár folyamán két fesztiválon már biztos fel fogunk lépni, ezek aBang Your Head és a Wacken Oper Air lesznek. Konkrétabb tervek nincsenek, meglátjuk, hogy ezek a fellépések egyáltalán hogy alakulnak. Igazából a Falconer még nem koncertezett se külföldön, se Svédországban. Úgyhogy szükségünk lesz előtte egy-két bemelegítő bulira.
A Mithotyn-nal többször is felléptünk, de az már régebben volt.
És hogy hogy fogunk élő koncertet adni, amikor csak hárman vagyunk? (vezette tovább a témát Stefan maga) Nos, van két beugrónk Anders and Peder Johansson személyében, akik velünk fognak majd játszani a gitáros és basszusgitáros poszton. A későbbiekben majd kiderül, hogy esetleg állandó tagokká vállnak-e.

- Tudtok velük is épp eleget próbálni, hogy zökkenőmentesek legyenek majd a fellépések?
- Ehhez valószínűleg szabadságot kell majd kivennünk egy teljes hétre, de ilyenkor legalább lesz majd időnk egész nap csak együtt játszani. De ez nem jelent problémát, mert nagyon élvezzük, ha mindannyian együtt játszhatunk. Mindenki ott van, jól érezzük magunkat, viccelődünk, jó buli az egész.

- Milyen terveitek vannak? Vannak már esetleg ötleteid egy új lemezhez?
- Azt hiszem jövő februárban kezdünk majd hozzá egy új lemez késztéséhez. Igaz az még egy év, de remélem tényleg stúdióba vonulhatunk majd akkor. A stúdiózás az év legjobb időszaka, bármikor is legyen.

- Ki készíti a honlapotokat?
- Sven Fuchs, aki a Hammerfall honlapját is csinálja. Bár most haragszom rá, mert egy ideje már nem frissített. A rajongók pedig nálam panaszkodnak, hogy nem frissülünk, hogy nem tőrösünk velük. Minden nap próbálom felhívni és leszúrni, de azt hiszem hamarosan én fogom csinálni helyette. Az lesz e legjobb mindannyinknak.

- Mit gondolsz az interneten oly népszerű letöltési lehetőségekről és az mp3 file csere-berékről?
- Egyrészt nem jó, ha ellopják a zenéket, ahelyett, hogy megvennék az eredeti albumukat. Ugyanakkor én is találtam az interneten olyan zenekart, akikről előtte még soha sem hallottam, de mivel megtetszettek megvettem a lemezeiket.
Ugyanakkor vannak olyan birkák, akik egyszerűen csak letöltik az egész albumot és nem veszik meg az eredeti lemezeket.

- Igen, de talán ők nem igazi rajongók...?
- Igen, ez teljesen igaz. Mindenesetre ezek a letöltések jó lehetőséget adnak arra, hogy megismerjék a csapatokat, hogy eldöntsék tetszik-e a zenéjük vagy sem. De ugyanakkor a csalás lehetősége is megnő.

- Még a beszélgetés elején említetted, hogy főleg a rajongóktól kaptatok visszajelzéseket az új lemezzel kapcsolatban. Sok rajongótok van világszerte?
- Pontosan nem tudom, de az első album olyan 17-20.000 példányban kelt el Európában, ami szerintem igencsak szép eredmény tekintve, hogy bemutatkozó lemez volt, hisz senki nem tudta milyen is a Falconer. Azt hiszem Németországban van a legtöbb rajongónk. De ez most változhat, ugyanis Japánra külön szerződésünk van a Soundholic Records-szal, akikkel a kapcsolat még Mithotyn korszakból ered. A japán változat bonusz számokkal fog megjelenni. Ráadásul igen jó dalokkal, igazán kár, hogy az európai rajongókhoz ez nem fog eljutni.

- Esetleg feltehetnétek majd ezeket a számokat a honlapotokra, hogy mi európaiaik is le tudjuk tölteni?)
- Igen, ez logikusan hangzik - felelte Stefan, miután szóhoz jutott a nevetéstől -, meglátjuk majd mit szólnak hozzá a Soundholic kiadónál.

- Jártál valaha Magyarországon? (hangzott a felszabdult hangulathoz illő kérdés).
- Még nem, de egyszer szeretnék eljutni oda. Úgy tudom sok felétek a történelmi emlékhely, szép régi épületek. Biztos érdekesnek találnám.

- Utolsó szó jogán...
- Annyit szeretnék csak mondani, hogy remélhetőleg azok a rajongóink, akik szerették az első lemezünket, ezt is szeretni fogják, hisz ezen mindenből egy kicsit több van. Ez nem csak 40 percnyi power metal, sokkal több rejlik ebben a lemezben.