Koldbrann, Grenjar - 2003.08.23. Budapest
[2003-09-19] - heavymetal.hu

Antiparádé a Voodooban


Sajnos (?) ritkán szánom rá magam az írásra... de ha mégis, akkor amögött nyomós indoknak kell lennie. Voltam az utóbbi fél évben felejthetetlen koncerteken (tavaszi Mega Pub triumvirátus pl. elég rendhagyó volt) aztán voltak fesztiválok is. De ki gondolta volna, hogy nyár végén Sziget után teltházas Voodooban hallgathatok mennydörgető, minőségi muzsikákat...Aki mostanság járt a Hungarian Black Metal Club rendezvényein valószínűleg elindult már a Baskíria-rajongóvá alakulás útján. Ezen a koncerten úgy láttam sokan célba is értek. A négyes fogat mögött már hatalmas rutin van, ami nyilvánvalóan emeli az előadás színvonalat. Sőt ez alkalommal tényleg jó hangzást produkáltak a keverőnél. A Marduk vonalon zenélő banda bemutatkozó CDje a közeljövőben jelenik meg, és máris hallhattunk egy friss nótát, Holtak sötét útján-t, ami szerintem egészen új távlatokat nyit meg. Rengeteg remek részből áll össze, jócskán túllépve a kevésbé összetettebb, 'hagyományosabb' bm dalokat. Története sodrós, agresszív és elszállósabb részekkel gazdagon megvagdosva.


A soron következő Blizzard introja nagyon tetszett. Most hallottam őket először, de még mindenképp hallanom kell majd őket.
Szerintem nagyon jó volt hogy kiemelték a basszust, amivel kicsit színt vittek az amúgy true ősi elemeket felhasználó "tika-tika" zenéjükbe. Ott vannak a szeren, biztos nagyszerű dolgokat fogunk még hallani tőlük.
Kivételesen most elégedett voltam a közönséggel is ...ha-ha. Amint felcsendültek az introk, szinte minden zenekarnál megtelt a nézőtér, és sokan megtisztelték figyelmükkel mindegyik fellépőt.


A Frostot először Ecsegfalván láttam. Akkor csak így 'megnézegettem', talán a hangzás stb. miatt nem volt meg az átütő élmény, amit vártam. Most viszont megvolt: király volt a hangzás, és a zenekar is profin adott elő.
Őszintén szólva azt hiszem nekem a blackmetal hangulatok közül pont az egyik kedvencem, amit olyan tehetségesen művelnek. Frost - fagy, A Vision - látomás, Egy szentségtelen földre száll, üvegforrás és ehhez hasonló címek jellemzik elszállós, gyönyörű lassú dallamokból felépített mégis változatos szívszakító (vagy ilyet ide nem szabad írni?) nótáikat. Fülbemászó jellegű...

Talán annak is köszönhető a jelentős nézőszám, hogy 600Ft-ért két norvég bandát is láthattunk, nem is akármilyet! Ahogy tudom nem sokan ismerték eddig őket - először azt hittem azért, mert valami öreg elfeledett bandák - s mint kiderült jelentős részük alig lehet 20 éves. Aztán kezdtük érteni, hogy került a hírük ennyi idősen ilyen messzi országba: egyszerűen tehetségesek.

Kicsit hosszasabb készülődés után Grenjar lépett színpadra.
Ismét elmerülős stílusban, és olyan gondolatébresztő témákkal, melyek egy pillanatra meglágyíthatnak minden keserű lelket. Persze aztán egy váltás, és ismét megfagy ereinkben a vér, ha nem ringatjuk hajunkat megfelelő átéléssel: 'Vad lábdobvihar keltette hömpölygő gitárhullámok hátán tükröződő
éji-csillagdallamok'.
Egyik kedvencem a koncert óta.


Sokáig tartott míg Koldbrann-ék is kifestették végre magukat, de szerintem az est és az előadások minőségét az is jelezte/növelte hogy szinte minden zenekar corpse paint-ben lépett színpadra.
Nem ettől lett jó, de megadták a módját látvány terén is: szép nagy zászló, stb.
Koldbrann talán a Blizzardhoz hasonlított jobban egy picit irányban (vagy inkább fordítva; Blizzardéknak még sok koncertet le kell ahhoz adni, hogy a Koldbrannt lepipálják): kicsit agresszívabb, picit zakatolósabb, kíméletlen zenét játszottak, amibe nagyon jól belepasszoltak az ilyen agytekervénykaparó beteg témák. El-elvétve megjelent egy segéd vokál is kicsit felébresztve a közönséget.

Mindkét külföldi banda norvég szövegeket használt (azt hiszem), úgyhogy talán nem baj ha nem írok számcímeket.
Grenjar
Koldbrann

Nem vagyok egy született újságíró, ezért inkább nézzétek meg a képeket és töltsétek le a keverőből fölvett koncertfelvétleket (!!!) a www.planetnoir.com-ról. Pár napon belül biztosan fent lesz.

Arden

További képek a Darklyrics oldalán.