Arjen Lucassen, a spaceman
[2002-04-18] - Bözs

Arjen Lucassen legutóbbi projecte, az Ambeon, után megint újdonsággal rukkolt elő és egy sci-fi világba vezető, keményebb lemezt készített. A szerzőt AnnaLee faggatta ki a lemezről.

Az új albumot egy új néven fogod most megjelentetni, ez a Star One. Ennyire más zene hallható rajta, mint az eddig lemezeiden?

Ami azt illeti, ez egyértelműen az én stílusom, ha meghallgatod, hallani fogod, az én zenei felfogásom, a gitárstílusom jön le egyértelműen az új albumról.

De most új nevet is kapott.

Igen, mert úgy gondolom, hogy nagyon különbözik az Ayreon-tól. Az Ayreon-nál hallhatóak különböző stílusok, mint a barokk, pop, folk, de a Star One-nál a metal a meghatározó stílus. Ezelőtt csináltam az Ambeon-t, amelyen egy fiatal, 14 éves énekesem volt, és egy visszafogottabb album volt. A Star One viszont egy válaszreakció az előző albumra, mivel úgy gondoltam, hogy most egy keményebb lemezt fogok csinálni, ami úgy fog hangozni, mint egy zenekar. Az Ayreon egyértelműen más, inkább egy óriási project sok-sok énekessel.
A Star One viszont sokkal egyértelműbb, énekelhető dallamokkal. (énekelni kezd: van ez a kórus "set your controls" és "songs of the ocean") szóval igazán dallamos kórusokkal, ellentétben az Ayreon és más project-ekkel.

Szóval nagy science fiction rajongó vagy?

Ó, igen, egyértelműen sci-fi rajongónak vallhatom magam. Azt hiszem, az egész akkoriban kezdődött, amikor még egész kicsi voltam, ami nagyon régen volt, mivel azóta két méter magas lettem.. Szóval, úgy 50 centiméterrel ezelőtt... A tévében néztem a Star Trek sorozatot (a régit), ott láttam ezt a fura alakot a lapát füleivel, valami sosemhallott bolygóról, vörös éggel, és rögtön beleszerettem (nem a fickóba persze) hanem az egész sci-fi dologba, imádtam, minden héten alig vártam hogy lássam az új epizódokat. Kicsit később az érdeklődésem erősen a science fiction felé fordult, mi is az univerzum, hogy alakult, stb, szóval később a tudományos része is érdekelni kezdett.

És mostanában mik a kedvenceid? Könyvek, filmek?

Az igazat megvallva, még soha egy könyvet sem olvastam el... Nem tudom, miért, de legfeljebb a vécén olvasok, ott is zenei magazinokat, mert szeretnék e téren tájékozott lenni, de annyira leköt a stúdióm és a futás az erdőben, ráadásul futás közben nem nagyon lehet olvasni, de legalább van itt egy erdő, ami szinte a házhoz tartozik. Mondhatnám, van egy saját erdőm, ahova imádok futni járni. A kedvencekre visszatérve, a Stanley Kubrick rendezte 2001 a hatvanas évekből, egy 3 órás mozi, ahol semmi sem történik, nincs kielégítő befejezés, és amikor először láttam, azt mondtam, hé ez gyönyörú, de mi ez, mi ez a trágya, nincs is rendes vége, de legalább elgondolkoztat... Az a fajta film, amit nem tudsz elfelejteni és töprengésre késztet, hogy ez vajon miért volt, az talán jelentett valamit, és én ezt szeretem. Vegyük pl a Gyűrűk Urát, nagyon tetszett ez a három órás film, de amikor kijöttem a moziból, semmi nem maradt bennem.

És mit gondolsz, miért?

Hát, talán mert el kellett volna olvasnom a könyvet... Így csak a gyönyőrű képek maradtak meg bennem, de a történet nem igazán fogott meg.

Igen, ez egy régi nagy klasszikus...

Igen, régi, és klasszikus fantasy movie, de én inkább azt szeretem, amikor a valóságot egy kicsit megváltoztatják, tudod, mint a Mátrix-ban, amikor tudod, hogy ez nem igaz, de még igaz lehet. Szóval ezeket a dolgokat szeretem, és azt hiszem, valami hasonlóról szólnak az általam írt dalok is.

Hogy írnád le a 'space metal'-t mint zenei stílust?

Ez leginkább csak egy vicc... Tudod, én a Hawkwind-en nőttem fel, akik a space rock alapitói voltak, és a space rock volt az, ahol a szintetizátorok igy szóltak, tudod: (énekel: pa-pa-pa-pop-pop...) és minden szövegük az űrről szólt, és ez nagyon megfogott, olyan misztikus volt, amikor őket hallgattam, szinte az űrben éreztem magam - anélkül hogy bármit is szívtam volna, érted, és így lettem nagy space rock rajongó. Amikor az új lemezt csináltam, akkor is egy space movie járt a fejemben, és gondoltam, nem zavarom már jobban össze az embereket a különböző nevekkel, mint Ayreon meg Ambeon, legyen most valami szimpla, igy kapta a Space Metal nevet, talán meg kéne alapítanom ezt a stílust, mint a Space Rock továbbvivőit... Szóval az csak a lemez cime volt, és bár a progresszív metal kategoriába sorolják, és igazából nincs eldöntve, hogy inkább progresszív, vagy inkább metal-e. És így jött ez a vicces ötlet, hogy hívjuk Space Metal-nak.

Ha lehet milyen zenekarokat említenél, akik hasonlóval próbálkoztak mint most te?

Nem túl sok zenekar csinálja a Space és a Science Fiction dolgot, bár sokan csinálják a horror dolgot, amit valaha Alice Cooper kezdett, majd később többen, mint King Diamond, de nem túl sokan csinálják a space-dolgot, talán csak néhány szintetizátoros fickó, aki elektronikus zenéket ír, nem tudom...

Most is te írtad a teljes lemezt?

Igen. Az Ayreon-on volt néhány részlet, amit más zenészek írtak, de most, az új lemezt én írtam egyedül.

És a szövegek miről szólnak?

Minden szám egy space movie-ról szól. Mint pl. a Csillagok Háborúja, de lesznek dalok a Stargate-ről, ami egy nagyszerű film volt, és az Alien-ről is. Szóval, a dalok témájának alapjai a space filmek voltak, de tudod, nem használtam az eredeti neveket vagy címeket a filmekből, csak ahogy én látom ezeket a filmeket. Az első "Set your controls" című számban a hallgatóságot meghívom, hogy lépjen be az én világomba, és onnan lássa a filmet, amit számomra jelentett.

A teljes lemez nevezhető egy operának?

Hmm...Nem...

De a dalok kapcsolódnak egymáshoz?

Igen. De nem opera, csak egy koncept lemez. Az Ayreon-t nevezhetjük operának, ott egy énekes vitte végig a témát, de az új lemezen minden énekes egy külön dalban énekel egy másik témáról.

Az új lemez tehát egy sok szereplős album?

Igen, mivel mindegyik filmben sok szereplő van.

Ezért is hívtál meg több énekest az új lemez felvételéhez?

Igen, mert nézzük pl. a Star Trek-et, a rengeteg szereplővel, de ugye nem használhattam az igazi nevüket a lemezen, mert összerúgtam volna a port Hollywooddal. Úgyhogy más neveket adtam a szereplőknek, de amiért több énekest használtam, hogy minden dalnak más legyen a stílusa, és nagyon különböző stílusú énekeseket akartam.

Hány énekest is hallhatunk az albumon?

Négyet. Négy fő énekest.

Nagyon tetszik a lemezborító, ezt ki készítette?

Egy amerikai művész. Az interneten keresgéltem, beirtam hogy space és művészet, és találtam kb 50 művészt ezen a területen. Megnéztem minden munkájukat, és amikor ezt megtaláltam, ami nagyon tetszett, küldtem egy emailt az alkotójának, és kiderült, hogy egy nagyon híres művész. Az Apollo-hoz is készített rajzokat, a NASA-nak dolgozik, szóval nagyon jó ismerője ennek a területnek. Szóval az ő image-ét használtam a lemezborítóhoz.

Tervezed ennek a projectnek folytatását?

Azt hiszem igen, mert igazán nagyon élveztem. Az Ayreon album nagyon nehéz volt a sok különböző stílus miatt, de az új lemez sokkal lazább, csak bedugtam a gitáromat, feltekertem jó hangosra, érted, feltekertem 11-esig és jó volt újra a kezembe venni. 15 évig játszottam élőben, azt hiszem 1980 körül kezdtem, de aztán a koncertezést 1995 körül abbahagytam. De ennyi zenélés után, ez a rock, metal dolog, ez bennem van, és ez természetesen jön belőlem, és nagyon jó érzés.

A sok zenei project mellett mivel foglalkozol még?

Semmivel. Space movie-kat nézek, sokat futok az erdőben. Van egy saját stúdióm, két házzal lejjebb az enyémtől, szóval nagyon jó. A saját dalaimat megirom, fel is veszem, egyedül keverem őket, mindent meg tudok csinálni egyedül a stúdióban, szóval egy igazi ego-mániákus vagyok... és minden pénz hozzám folyik be. Az Ayreon nagyon sikeres volt az egész világon, és az a nagyszerű az Ayreon-nál hogy a zene időtlen, nem olyan mint a Nu-Metal, amit pár év múlva az emberek úgyis elfelejtenek, ezt bármikor elő lehet venni és hallgatni. Mindig olyan zenét hallgattam, ami időtlen, bármikor meghallgathatod, 20 év múlva is, mint a Led Zeppelint, a Deep Purple-t, a Pink Floyd-ot. Az első Ayreon lemezem például még mindig nagyon fogy, de az új lemezzel valószínűleg új emberek is meg fognak ismerkedni, és azt szeretném, ha annyira tetszene Nekik, hogy azt mondják, ez igen, meg akarom szerezni az eddigi lemezeit is! Szóval elég jól is keresek ezzel a munkával, bár lehet, hogy ezt most nem kellett volna mondanom, mert a vendég zenészek is több pénzt akarnak majd, ha-ha... nem, nem, csak vicceltem.

Jövőbeni terveid? Tervezed egy új Ayreon lemez készítését?

Igen. Egyértelműen ezen gondolkodom. Egyszerűen nem tudok tétlenül ücsörögni, nem tudok vakációzni menni, muszály kreatívnak lennem, ha szabadságra mennék, biztos hiányozna a gitárom. Szóval az új Ayreon készítésének gondolatát már egy ideje fontolgatom, és valószínűleg nem lesz már olyan "heavy" mert a heavy oldalamat most a Star One-ban megmutattam. Szóval még nem tudom, milyen lesz, és mindig más is a végére, mint amilyennek az elején elképzeltem, tudod, és jövő héten megyek koncertezni az USA-ba egy amerikai énekesnővel Los Angelesbe és Tokióba, úgyhogy ez kicsit más lesz számomra, mivel kb 7 éve nem játszottam élőben, szóval egyfajta kihívás lesz, kicsit félek is.

Szóval rendesen elfoglalod magad?

Igen, de nem vagyok munka őrült, aki 10 órákat dolgozik naponta, én úgy kb. napi 5 órát dolgozom, aztán pár órában emailekre válaszolok, szóval nem dolgozom szét az agyamat, vagy ilyesmi...

És milyen zenéket hallgatsz?

Leginkább régieket. De kíváncsi vagyok az újakra is, rendszeresen járok lemezboltokba az újdonságokat meghallgatni, mert szeretném tudni, az emberek kiket hallgatnak, kiről beszélnek, de amikor igazán kedvemre való zenét akarok hallgatni a szaunámban pihenve fejhallgatóval a fejemen, (bocs, tudom ez borzasztó) szóval olyankor mindig a 70-es évek zenéit hallgatom. Sőt még néha a 60-ast is, Beatlest is, vagy Floydot, Zeppelint, Purple-t, és a többieket. Velük nőttem fel.

Én is, de már nem hallgatom őket annyira mint régebben...

Igen, ez igaz. És be kell vallanunk, hogy mostanában sok nagyszerű album jelenik meg, én pl. szeretem a Rammstein-t, Tiamat-ot, Anathema-t, elég sok jó új anyag jön ki mostanában. És valahányszor egy cédét is kiadnak egy magazinnal, akkor azt megveszem és az összes új dalt meghallgatom, s így néha felfedezek új dolgokat, mint nemrégiben egy Blind Guardian számot ami tetszett, szóval szeretek informálva lenni, de nincs túl sok új dolog, ami igazán megfogna.

És gondolkoztál már filmzene írásán?

Igen, és abban reménykedem, hogy egyszer valaki készít egy olyan filmet, amihez zenét írhatok, de sajnos ez még nem történt meg... Bár nem tudom, hogy tudnék-e zenét írni valaki másnak, mert eddig mindig magamnak írtam a zenét, a saját elképzeléseim alapján, nem tudom, hogy valaki más kívánalmainak egyáltalán hogy tudnék megfelelni. Szóval nem mondhatnám hogy különösebben az lenne az álmom, hogy filmzenét írhassak.

Mi a helyzet a video klipekkel, készült valaha klip bármely zenédhez?

Igen, a második Ayreon lemezen található The Strange from Within című számhoz. A videoklip teljes egészében kompjuteren készült, és nagyon drága is volt az elkészítése, és ha jól tudom, csak egyszer játszották a tévében.

És miért?

Azt hiszem, mert egy elég kemény szám volt, de egy techno klip készült hozzá, így aztán a techno kedvelőknek tetszett a klip, de utálták a zenét, a metal kedvelők meg forditva, de tervezem egy DVD készítését a következő Ayreon albumhoz.

Élőben mennyire lenne megvalósítható az Ayreon vagy a Star One lemezek előadása.

Az Ayreon-t nem lehete, ahogy már említettem a sok különböző stílus miatt, és a sok énekesek, köztük nagy nevek is mint Fish, Bruce Dickinson, szóval azt nem, de a Star One-t azt viszont elő lehetne adni. Bár nem ígérek semmit, nem tudom, hogy megcsinálom-e, de lehetne, még tényleg nem gondolkozom ezen egyelőre.

Magyarországra mikor látogatsz el?

Hát az tényleg nagyszerű lenne, nagyon jó dolgokat hallok Magyarországról, sőt azt is, hogy sokan töltik ott a vakációjukat, szóval szívesen mennék, talán még játszani is. Sok buli van arra felétek?

Igen, lesz néhány zenei fesztivál a közeljövőben nálunk.

Igen? Nagyszerű. Valahogy Magyarország számomra olyan misztikus, nem tudom miért, talán Erdély és a vámpírok miatt, úgyhogy ha esetleg összefutnál ott eggyel, azért a címemet ne áruld el neki...

Oké, a telefonszámodat sem fogom elárulni.
Köszönöm az interjút!