Gorerotted - Csak én teázom
[2004-02-10] - Perkele

Angol fapofa és hidegvér? Felejtő. Bár tény, hogy e faj néhány példánya sajátos humorral rendelkezik, és nem egy külső szemlélő akadt már, aki szimplán lehülyézi emiatt őket. Hasonló történt már a Gorerotteddel is, és olvasva válaszaikat ezen nem is lehet megelepődni. Tavaly év végén megjelent lemezük, az Only Fools And Horses kapcsán tették próbára tűrőképességemet és rekeszizmaimat ezen interjú során. Az elkövetők, a basszusgitáros Wilson és az 'énekes' Mr. Gore voltak.


- Sziasztok! Hogy s mint?
Wilson: Szevasztok Magyarok! Nálunk minden rendben megy... mint tudjátok még javában zajlanak a promóciós tevékenységek a nemrég megjelent albumunk körül, amelynek minden pillanatát élvezzük. Nemrég tértünk vissza egy Európa turnéról, amit a Pungent Stench-ékkel bonyolítottunk közösen. Most a jól megérdemelt téli szünetünket töltjük és sebeinket gyógyítgatjuk ....

- A zenekar története olvasható a honlapotokon, de hogy foglalnád össze Te magad pár mondatban?
Wilson: Sőt, mindössze egy mondatban. Két srác találkozott egy East London-i kocsmában 1997-ben és elhatározták, hogy alakítanak egy death metal zenekart és ez lett belőle. Azóta volt néhány tagcsere, két album, egy EP, egy split, tonnányi válogatás lemez és még ennél is több koncertünk.
Mr. Gore: Mást én se nagyon tudok hozzáfűzni, jöttünk, láttunk, összetörtük magunkat... a többi meg már történelem.

- Áruljátok már el, a Gorerotted (rothadt-alvadt vér) név ötlete honnan jött??
Wilson: Nos, ez egy középkori szó, amely a sörivás ősi művészetét jelzi. A Discovery Channel-en hallottam, nálatok Magyaroszágon fogható ez az adó?? De viccen kívül, a 'garotted' azt jelenti, hogy dróttal folytogatni valakit, csak rosszul betűztük és így lettünk Gorerotted.

- A családotok, barátaitok mit szólnak a Gorerotted-hez?
Wilson: A szüleim, akik mindketten tekintélyes állásban vannak (itt most nem említeném mit is csinálnak) minden alkalommal eljönnek a koncertjeinkre, amikor csak tudnak, és nagyon élvezik. Ráadásul karácsonyra egy Gorerotted lemezt kaptak... kibaszott szerencsések.
Mr. Gore: Az én családom kifejezetten örül annak, hogy ezzel foglalkozom. Az apám temetkezési vállalkozó, az anyám is teljes állásban ott dolgozik, a tesóim meg épp most voltak háttérvokalisták a következő 'Karácsonyi Sötétség' kislemezen.

- Első lemezetek 2001-ben a Dead Again Kiadónál jelent meg. Tavaly egy 3 zenekaros split cd-n is szerepeltetek, amely a Deepsend Records-nál jelent meg. Második nagylemezeteket pedig nemrég a Metal Blade adta ki. Hogy is van ez?
Wilson: Oh, igen, az első albumunkat a Dead Again adta ki, és ha jól tudom, akkor egész jól fogyott. Amikor a split lemezes dolog történt épp nem voltunk szerződésben semmilyen kiadóval, szóval jó időtöltésnek tűnt, amíg kiadót kerestünk. Kb. 6 hónap és több tűrhető ajánlatra rá jött a Metal Blade, akik 6 doboz sörrel többet ígértek fejenként. Nem láttuk okát, hogy ne hozzájuk szerződjünk!
Mr. Gore: Nem tudom hogy kerültünk a Metal Blade-hez, mivel alig van hajunk és mindössze három jó tetkónk van. De rendkívül jól öltözöttek vagyunk és zeneileg sokkal előrébb járunk, mint ami a death metalnál feltételnek minősül. Szerintem a Metal Blade-nél meglátták bennünk az értéket az első perctől fogva.

- Tudtok valamit az eladási számokról? Hogy fogy az 'Only Tools and Corpses'?
Wilson: Bocsi, de semmi közöm az ilyen sz**or ügyekhez. Annyit tudok csak, hogy a lemez már két hónapja megjelent és több aranyam van, mint Bosco őrmesternek a Szupercsapatban.
Mr. Gore: Nem, az év közepéig semmit sem fogunk tudni arról, hogy fogyott az album, de csak aranylemezt fogadok majd el, abból nem engedek.

- Gondolom vannak páran - köztük én is - akiknek nem volt szerencséjük az előző műveitekhez, csak az 'Only Tools and Corpses'-hez. Mennyiben lett ez más, mint a 'Mutilated in Minutes'?
Wilson: A legnagyobb és legjobb változás az az, hogy én beléptem a zenekarba. De komolyan, számomra a legnagyobb változás a zenekar stabil felállása. A Gorerotted mindig is klassz volt... francba, a rajongójuk voltam, mielőtt bekerültem volna a csapatba. De most minden gördülékenyebben megy. Megtanultuk, hogy írjunk együtt dalokat, el tudunk tölteni két hetet a buszon anélkül, hogy folyamatosan ölnénk egymást ... csak néhány változás, de vannak dolgok, amik sose változnak....
Mr. Gore:A fejlődés és a zenebeli különbség, ami a két album között van, az szerintem egyértelmű. Jobb zenészek és jobb dalírók is lettünk az elmúlt 2-3 év során, és a jelenlegi tagok legalább beszélgetnek is egymással, ami igazán megkönnyíti dolgokat. De végül is mindegy, mind a két albumunk klasszikus mű.

- Milyen visszajelzéseket kaptatok az [Only Tools And Corpses]ra?
Wilson: Őszintén, egyetlen rosszat se olvastam még. Sőt, elég sokan mondták, hogy 'nem hittem, hogy szeretném az ilyen zenéket, és mégis'. Ez nagyszerű és a régi rajongóink is örülnek, hogy kiárusítottuk magunkat és hogy megnőtt a rajongóink száma.
Mr. Gore: Nagyszerű! A csajok újra beszélnek velem!!!

- Két év telt el a lemezek között, de gondolom ennyi időre azért nem volt szükségetek, hogy megszülessenek az új dalok. Valójában mennyi idő alatt készültek el az 'Only Tools...' dalai?
Wilson: Nehéz kérdés, de megpróbálom a legjobb tudásom szerint megválaszolni. Fluffy és Junkie Jon szülte meg az egész Multilated albumot, és nem is álltak le soha a dalszerzéssel. De az állandó tagcserék miatt szerintem nem látták, hogy ötleteik valaha is megvalósulnának. Amikor két évvel ezelőtt beléptem a zenekarba, két dal volt mindössze teljesen kész, a többi összeállítása történt közösen. De persze nem kellett ehhez 2-3 év, ebből egy évet azzal töltöttün, hogy tisztázodjon és létrejöjjön a Metal Blade-es szerződés és megjelenjen ez a szarság.
Mr. Gore: Sok tagunk távozott a zenekarból, többek egy gitáros, aki úgy érezte jobb ha napjait az autópályák elválasztósávjainak tisztántartásával tölti; valamint egy basszusgitáros, aki úgy érezte, hogy papír hajtogatásban nagyobb karrierje lehet. Tiszta időpocsékolás volt, amíg az utódjaikat kellett keresnünk.

- Egyébként hogy születnek a dalaitok?
Wilson: Mindannyian részt veszünk a dalszerzésben. Fluff, Robin Pants, Junkie Jon és én együtt írjuk, szerkesztjük a zenét, aztán jön Goreskin és Mr. Gore és összeállítják a szövegeket és végül együtt rendezzük őket össze. Ilyenkor ömlenek belölünk az ötletek, az egész sokkal izgibb, mint a mindennapi házimunka.
Mr. Gore: Egyenlő arányban osztozunk a dalszerzés folyamatában, ide értve a zenét és a szövegeket is. De csak Robin Pants és Junky Jon drogozik és én vagyon az egyetlen, aki teázik.

- Három tag is kiveszi részét a vokál feladatokból, míg általában egy, max két vokalistával dolgozik a zenekarok nagy része. Honnan az ötlet?
Wilson: Ez már egy dalból is kiderül. Hallgasd csak meg a To Catch A Killert. Van benne ez az arc, aki kiabál valakivel, vagyis inkább magával és érezni a kölcsönhatást a szövegben a három különböző vokálnak köszönhetően. De csak a magam nevében beszélhetek. Amikor csatlakoztam hozzájuk, csak a háttér sikolyokból vettem ki a részem, aztán magától alakult tovább a dolog és lemezen már én vagyok az egyik vokalista.
Mr. Gore: Szerintem nagyon jól kiegészítjük egymást, több dimenziót adva a már eleve agresszív zenéhez. Ráadásul bármikor hibáztathajtuk a másikat, ha valami nem sikerül.

- A szövegírásnál hogy döntitek el, hogy kinek melyik sor jut?
Wilson: Mostanában az összerendezések nagy részét én végzem, de előzőleg Goreskin és Mr. Gore tette ezt. A dalszerzési folyamat is megváltozott a zenekarba, sok új dologgal kísérletezünk...
Mr. Gore: Ez olyan, mint egy kirakós játék. Egyszerűen csak tudod mi hova illik.

- Honnan jönnek a szövegötleteiket?
Mr. Gore: Filmek, sorozat gyilkosságok és az elbaszott társadalom, amiben élünk szolgáltatják hozzájuk az alapot.

- Honnan az ihlet, hogy egy Gorerotted típusú zenekarban játszatok?
Wilson: Rátapintottál a lényegre, hiszen ez utal arra is, hogy mint embert, mi van ránk hatással. Már '90 óta érdekelt a death metal és ez volt akkoriban a legnagyobb hatással rám és ilyen csapatokban is kezdtem játszani. De igazán mindig Iron Maiden tagja szerettem volna lenni.
Mr. Gore: Szerintem mindannyiunk álma volt, hogy zenéljen, hogy énekeljen és gitározzon. Ez egy álom és ha nincsenek álmaid, hogy fogod őket valaha is valóra váltani?

- Mit élveztek a legjobban abban, hogy a Gorerotted-ben zenéltek?
Wilson: Jó mulatság ennek a bandának a tagja lenni ... előzőleg olyan zenekaroknak voltam a tagja, ahol szerettem a zenét, amit csináltunk, de nem éreztem jól magam. A francba is, alig várom, hogy négy órát utazzak, egy-egy próbánkra. A turnéink is nagyon állatok!
Mr. Gore: Koncertezni a legjobb.
Wilson: Imádunk játszani! A legutóbbi turnénk minden állomása egy igazi csapás volt, és reméljük ez legközelebb is így lesz. Minden este 110%-ot nyújtottunk és együtt részegedtünk le a közönséggel. Imádom!

- Tervezitek, hogy nyittok egy 'másod-kézből' tipusú boltot Londonban? (A BBC sorozatát, 'Only Fools and Horses'-t ismerők tudják, hogy a 'másod-kézből' kifejezés miért felel meg jobban a használt cuccok boltja megnevezés helyett. Bár a zenekarnak ekkor még nem esett le, hogy kicsit eltértünk a 'szabványos' interjú menettől. - szerk.)
Wilson: Nos, Goreskin-nel akarunk egy 'The Tattoed Arms' nevű kocsmát nyitni, ha az számít...

- Van egy Derek és egy Rodney a brigádban?
Wilson: Bazz... ez a legjobb kérdés, amit valaha kérdeztek tőlünk, veregesd meg a vállad! Szóval, Fluffy 'Del Boy', mert ő az élelmes 'üzletember' és én vagyok Rodney, a tökkelütött. Mi a véleményed Mr. Gore?
Mr. Gore: Yeah, Derek, Rodney, Trigger, nagyi - meg van az egész szereposztás nálunk, mindannyiunkban van egy pici minden karakterből.

- Egyébként hol a kapcsolat a gore-death metal és egy vígjáték sorozat között?
Wilson: Miért ne lehetne a death metal szórakoztató és vicces is? Itt baltázza el sok másik csapat is ... személy szerint nem érdekelnek a rakéta gyorsasággal játszó bandák, amint összekulcsolt kezekkel az ördögről énekelnek.
Mr. Gore: Mindannyian nagy rajongói és mohó gyűjtői vagyunk klasszikus vígjátékoknak, ez az egyetlen kapcsolat szerintem.

- Melyikőtöknek van gore-kabátkája? (Utalva az album nyitósoraira. - szerk.)
Mr. Gore: Fogalmam sincs miről beszélt. Talán Wilson fényt tud gyújtani ebben a témában...
Wilson: Ha valaha is beleszagoltál volna a táskámba a turné után, tudnád miről van szó... A bombert nyugodtan hívhatjuk gore-kabátkának is. Ahányszor a fejem már felrobbant, amikor az rajtam volt... annyi vér van rajta, hogy egy vámpírnak egy hónapra is elég lenne.

- Akkor térjünk is vissza az albumhoz. Mennyi időt szántatok a stúdiózásra? Nagyon jó lett az album hangzása!
Wilson: Megpróbálok pontos lenni, mert több szakaszban történtek a felvételek. Volt két hét egyhuzamban a felvételekre, és aztán volt 3 keverési és maszterizálási szakasz is. Örülök, hogy tetszik a lemez hangzása, sokan mondják, hogy a death metalhoz nyersebb hangzás illik ... de ez valójában csak azt jelenti, hogy szarabb lenne ... én elégedett vagyok a hangzással!
Mr. Gore: Igen, hetekig voltunk a stúdióban. A fészerben aludtunk mostoha körülmények között, hogy olyan anyaggal álhassunk elő, ami eljutott hozzátok. Tekintve a végeredményt megérte a rászánt időt és én is nagyon szeretem az album hangzását.

- Készül video majd valamelyik dalhoz?
Wilson: Vicces, hogy kérded, mert hamarosan találkozunk egy arccal emiatt, de még nincs eldöntve, hogy melyik dal lesz az. Bocs.

- Ha jól tudom Nagy-Britannia különböző részein éltek. Hogy tudjátok a próbákat, koncerteket, stb összehangolni?
Wilson: Nem annyira vészes a helyzet. Fluffy és Mr. Gore London keleti részén laknak, Goreskin és én a dél-nyugatin. Eredetileg Glasgow-ból való vagyok és egyébként a régi bandám, a Regorge volt az összekötőkapocs a Gorerotted-hez. Robin Pants 200km-re, Junkie Jon 450km-re lakik Londontól, de ez sem okoz gondot, hisz meg van a motivációnk.
Mr. Gore: Semmi gond! Havonta egyszer vagy kétszer összejövünk napokra, hogy próbáljunk. Aztán elmegyünk inni, szórakozni, ami után van egy napunk felépülésre és lelkiismeret furdalásra.

- Mit gondoltok az alábbi csapatokról: Carcass, Napalm Death, Ghoul?
Wilson: Carcass - király banda, intelligens változásokat hoztak, ami működött. Napalm Death - kölyökként szerettem őket, de sose bírtam őket sokáig hallgatni. Ghoul - csak egy szó: rakéta.
Mr. Gore: Carcass - ápolásra szoruló angol hősök, Napalm Death - Shane, hol van az öt font amivel tartozol nekem?, Ghoul - sose hallottam róluk, csak Peter Cushing nagyszerű filmjét ismerem.
(Mr. Gore az 1975-ben készült The Ghoul című filmre gondolt, ahol Peter C. játszotta az apát, aki kannibál fiát tartja bezárva házuk padlásán. - szerk. )

- Milyen zenekarokat tudnál megnevezni, mint a Gorerotted zenéjének hatásait?
Wilson: Mindannyiunknak különböző a zenei ízlése. Például én szeretem a power metalt és minden fémes dolgot. Az más, amikor három Deicide rajongó akar egy Deicide típusú bandában játszani, érted?!
Mr. Gore: A tény, hogy mindannyian más dolgokat szeretünk és mindannyian más zenék iránt érdeklődünk, mutatja igazán, hogy mind önálló személyiségek vagyunk.
- Ha jól sejtem nem vetitek meg a horror filmeket. Kedvenc ötös lista?
Wilson: (Mr. Gore. felé mutogat...)
Mr. Gore: A jelenlegi top 5-ös listám így néz ki:
1. Absurd - klasszikus a 80-as évekből.
2. Ichie The Killer - one of the Tokyo nasties
3. Zombie Creeping Flesh
4. Evil Dead
5. The Last House On The Left - Wes Craven klasszikusa.
De nemrég szereztem be a 'Hitch Hike' egy példányát, szóval a lista hamarosan változhat.

- Akadt valaha problémátok a cenzúrával?
Wilson: Az Only Tools and Corpses megjelenése például azért csúszott az USA-ban, mert nem voltak hajlandóak kinyomtatni a szövegeket. Így az ottani kiadás anélkül jelent meg, elég nagy hülyeség.

- A honlapotokon látható koncert képek alapján kérdezném, hogy valódi vért használtok a fellépéseiteknél?
Mr. Gore: Nem, már nem használunk vért. Annak is meg volt a célja és értelme, de lejárt az ideje.
Wilson: Tudod kaptam egy furcsa vérfertőzést az egyik fellépésünk után, egész éjjel csak rohangáltam és ittam és skótul káromkodtam ... hát barátom, nem voltam egy szép látvány...

- Milyen turné terveitek vannak 2004-re?
Wilson: Fogunk turnézni Európában. Angliában alig játszunk; láttad már milyen frizurákat hordanak? Fellépünk majd a Party San és a Summer Breeze fesztiválokon Németországban és aköré az időpontok köré tervezzük a turnét is, de még semmi se biztos. Szó esett már más fesztiválokról is, Franciaországban, Ausztriában, Portugáliában stb.
Mr. Gore: Semmi sem biztosabb.

- A gore-zenészség mellett mivel töltitek az időtöket?
Wilson: Nem nagyon jut másra idő, a zenélés tölt ki mindent, de pont így szeretjük. Ha épp nem játszom és iszom, akkor zenét hallgatok és iszok.

- Köszi az interjút! Jövőre milliomosok leszünk? ; )
Wilson: Kösz mindenkinek, hogy meghallgattátok zagyvaságaimat. Remélem a Star Trek fordítom rendesen működött. Hamarosan találkozunk veletek magyar Gyökerek!
Mr. Gore: Valami történni fog, vagy elromlik. Na mindegy, találkozunk Magyarországon!


www.gorerotted.com