Monstrosity - Nem is álmodtam volna
[2004-02-25] - Perkele

A death metal rajongók között a Monstrosity elismertsége vagy el-nem-ismertsége örök beszédtéma. Hogy a zenekart miért emlegetik sokan még a mai napig is a Cannibal Corpse-os Corpsegrinder ex-bandájaként, rejtély marad a csapat rajongói számára.
Legújabb albumuk a Rise To Power már tavaly év végén megjelent az USA-ban, míg Európába a Metal Blade-en keresztül csak idén februárba jutott el. Sajnos az idő rövidsége miatt csak pár kérdés erejéig faggathattuk Lee Harrisont


- Hello Lee! Mi újság felétek?
- Sziasztok! Minden remek. Most épp az európai promocióval vagyunk elfoglalva, és közben gyakorolunk a turnéra; olyan dalokat is elővettünk, amiket már jó ideje nem játszottunk.

- Gondolom unsz már válaszolni erre a kérdésre, de mi az aktuális Monstrosity felállás? Nálatok jön-megy valaki...
- A honlapunkon található biográfia már valóban elavult, de most aktuális képet adhatok a zenekarról. Pat Hall pár éve kilépett, hogy belépjen a hadseregbe. Koreába ment, de már régóta nem hallottunk róla, így nem is vagyok biztos benne, hogy most mi van vele. Jason kilépése után Sam Molina lett az énekesünk 2001-ben, de tavaly áprilisban Jason visszajött, így Sam visszatért a gitárhoz, hisz mielőtt az énekesünk lett, eredetileg gitáros volt. A mostani felállás, Jason Avery - vokál, Tony Norma - gitár, Sam Molina - szintén gitár, Mike Poggione - basszusgitár és én, mint dobos, elég stabil. Tony gitározik a Morbid Angel-ben is, így ha ütközik a időbeosztás, akkor keresünk majd a helyére valakit, de akkor is a zenekar tagja marad majd hivatalosan.

- Még mostani, legutolsó albumotok kapcsán is olvastam 'Corpsegrinder régi bandája' megnevezést, noha már közel 8 éve nem tagja a zenekarnak. Nem zavar titeket?
- Ez már nagyon régi történet. Sokkal jobbak és nagyobbak lettünk azóta, szóval nem aggódom emiatt. A legújabb albumra is csak pozitív visszajelzéseket kaptunk, szóval nem érdekel, hogy még ilyen megjegyzéseket tesznek ránk vagy sem.

- A Rise To Power előtti albumotok az Enslaving The Masses valójában csak egy best of + ritkaságok kiadvány volt. Mi szükség volt rá? Így majd négy év telt el két stúdiólemezetek között.
- Nos, szinte mindig négy év telik el két albumunk között. Az Enslaving The Masses csak kitöltötte ezt az időszakot. Hogy miért telik el ilyen sok idő két album között? Nem akarunk kapkodva kiadni egy lemezt, hogy utána úgy érezzük sz** lett. Igyekszünk valami jobbal előállni, mint a többi zenekar és ez idő igényes. Persze ezek a dolgok nincsenek előre megtervezve, maguktól alakultak így. Ezt megtanultuk elfogadni, mint egy árat azért, hogy tökéleteset alkothassunk. Mindig megpróbálunk megfelelni a saját elvárásainknak, mindig jobbat próbálunk csinálni. Figyelünk arra, hogy jó dalokat írjunk, felépítjük a dalainkat. Nincsenek erre konkrét szabályok, de próbáljuk úgy alakítani, hogy minden dal önálló egységet képez.

- Az album szempontjából hogy telt ez a négy év? Tudom volt egy évetek, amikor elég sokat turnéztatok.
- Az első dal már 99-ben megszületett, az utolsó pedig tavaly júliusban a stúdióban fejeztük be, ez konkrétan a Visions Of Violence volt és még ide sorolnám a Rise To Powert is valójában. Egy hónapig voltunk a stúdióban és szerintem sokkal erősebb hangzást sikerült elérnünk, mint az előző lemezünkön.

- A gitár témák az album fénypontjai szinte.
- Köszi! A gitárok tényleg nagyon jók lettek. Tudod mindig, már 7 éves korom óta zenélni akartam és ez az érzés most sem múlt el, csak változott, ahogy öregedtem. Még mindig vágyom arra, hogy zenét írjak és játszak. Egyébként az első dal már 99-ben megszületett, az utolsó pedig tavaly júliusban a stúdióban fejeztük be, ez konkrétan a Visions Of Violence volt és még ide sorolnám a Rise To Powert is valójában. Egy hónapig voltunk a stúdióban és szerintem sokkal erősebb hangzást sikerült elérnünk, mint az előző lemezünkön.

- Egyébként a Fall of Edennek van némi spanyolos íze.
- Azt Tony követte el. Akart egyfajta gitár introt az albumhoz, de ennél tovább nem jutott az ötlettel.

- Mi újság a DVD-vel, aminek elvileg a Rise To Power után kellene megjelennie?
- Még mindig az összeállításán dolgozunk. Rengeteg kész klip van már, ami rajta lesz, de akarunk még hozzátenni, így valószínűleg még rögzítünk majd pár koncertet profi körülmények között. De rengeteg anyagunk van, amiket az évek során gyűjtöttünk össze és ezeken még át kell rágnunk magunkat. A venezuelai fellépésünket is rögzítették, de hozzánk sose jutott el az a kazetta, azt se tudom mi lett a sorsa.

- Tavaly elég sokat koncerteztetek, de lesz most turné a Rise To Power-rel?
- Tervbe van véve egy európai turné és folytatjuk a dél-amerikai fellépéseket is majd, amikor csak tudjuk. Valószínűleg USA turné nem lesz, mert elég halott itt a death élet.

- Mennyire vagy elégedett a Monstrosity helyzetével, ahova a zenekar jutott? Kezdenéd előröl most 2004-ben?
- Mielőtt meg alakult volna a zenekar, az volt a célom, hogy megjelentessek egy albumot és végig csinálhassak egy turnét. Most pedig már öt album van a hátunk mögött és olyan országokban jártam, amiről nem is álmodtam volna. Szóval nincs okom panaszra.
Biztos érdekes lenne újra kezdeni, de nem látom értelmét. Ez az életem. Minden, amit csinálok a zene körül forog valamilyen módon.

- Köszi az interjút, remélem hamarosan találkozunk Magyaroszágon!
- 1998-ban a Vader-rel és a Fleshcrawl-lal jártunk már nálatok és ahogy emlékszem jól sikerült buli volt! Remélem visszatérünk majd hozzátok újra!!! Viszlát addig!!