Revelation - Fagyott maszk
[2004-02-17] - Hajas

Nemrég jelent meg az amerikai doom metal legendának, a Revelationnek új lemeze, a korábbi demokat és két koncertfelvételt magában rejtő Frozen Masque. Ebből az apropóból kerestem meg nagy bálványomat, Dennis Cornelius gitáros/ énekes/ zenekarvezető/ Doom Istent, aki készségesen válaszolt kérdéseimre.

Hello Dennis, először is, beszéljünk a Revelation feloszlásáról, ami olyan '96-'97 körül volt! Mi volt a probléma?

A probléma velem volt. Egyedül éreztem magam, és a drogfüggőségem is csak nőttön nőtt. A családom 1400 mérföldre, Oklahomában volt ráadásul, én meg Marylandben voltam a bandával. Muszáj volt újra a szeretteimmel lenni.

De már lejöttél a drogokról, nem?


Abszolút, már majdnem nyolc éve tiszta vagyok. Mióta csak a feleségemmel vagyok.

A Revelation után csináltál egy lemezt, OverSoul név alatt. Az egy óriási album volt, de miért nem Revelation néven jött ki?

Nos, Steve Branagan dobolása és Jim Hunter bőgőzése nélkül az nem lett volna Revelation. Bár gyakran érzem úgy, hogy az a Revelation folytatása volt, de Steve és Jim nélkül nem akartam a nevet használni.

Az OverSoul album az egyik legjobb doom metal korong volt, amit életemben hallottam. Lesz esetleg folytatása?


Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy nem. El kellett költöznöm Oklahomából Tennesseebe, amikor beléptem nemrég a Place of Skulls-ba. Mielőtt otthagytam Patricot (az OverSoul dobosáról van szó - Hajas), elkezdtünk beszélni az újbóli közös munkáról, és írtunk néhány új témát. De nem tudom, mikor fog történni is valami - ha egyáltalán.

Beszéljünk az új Revelation albumról, a Frozen Masque-ról! Felkerült rá az utolsó, kiadatlan demotok még '96-ból, ami jó ötlet, de az előző, '94-es is, amit nem értek. Azok a nóták ugyanis fent voltak a harmadik lemezen. A 94'-es nóták helyett inkább fel lehetett volna tenni három-négy új nótát, nem?

Gondolkodtunk rajta, hogy felveszünk három-négy új számot, de mi igazából egy demogyűjteményt akartunk most csinálni. Hozzácsaptunk még két akkori koncertfelvételt is. Plusz, vannak néhányan, akik nem is ismerik azt az első, '94-es demot. Ez volt az első demom a bandával, és itt énekeltem először.

Mik a tervek? Mikor lesz következő Revelation album?


Nos, jelenleg kicsit lassúnak tűnik ez a folyamat. Mindnyájan nagyon elfoglaltak vagyunk a saját életünkkel. Jimnek három másik bandája van, Steve meg pont most nősült. Sokat szenvedtünk a próbáktól kezdve a lemezfelvételekig. Nem kis fáradtság egy új anyag a dalok kidolgozásától kezve a felvételekig. Szóval, 2005 előtt biztosan nem lesz.
Követed az újabb doom metal albumokat? Hogy tetszenek például a Krux, a Reverend Bizarre, vagy az amerikai Well Of Souls utóbbi anyagai? Hallgatsz mostanában mást is?

Imádom az új Reverend Bizarre EP-t. A Krux is tök jó. A Well of Souls-t csak most rendeltem meg, úgyhogy erre majd térjünk vissza. Próbálom tartani a lépést az új doom bandákkal és lemezekkel, hisz mindig keresem a minőségi zenét, úgyhogy elég válogatós vagyok. Gyakran vagyok csalódott, mert mindig keresem az ideális doom bandát, de csak néhányat találok. Mostanában az alábbi cuccokat hallgatom még: Porcupine Tree, Spirit Caravan, Drain STH, The Mars Volta, többek közt.

A régebbi Revelation albumok nem kaphatóak. Reménykedhetünk egy újrakiadásban?


A tervek szerint a ...Yet So Fart újra kiadjuk. Vinylen is lesz valószínűleg.

Doom metal rajongóként, mit gondolsz Ozzy valóság show-járól?

Szerintem elég elkeserítő. Nem akarom látni a régi bálványomat, amint hülyét csinál magából. Megpróbálom nem nézni, de ez majdnem olyan, mintha egy vonatroncsot néznél: szörnyűséges, de valahogy mégis rá vagy kényszerítve, hogy nézd.

És mit szólnál mondjuk egy eredeti felállású Black Sabbath reunionhöz? Vagy szerinted az már csak a pénz miatt lenne?


Szívesen megnézném, mivel rukkolnak elő. Én minden Sabbath korszakot szeretek. Amíg Iommi a főnök, és ha Ozzy nekilátna csinálni néhány klassz énektémát, addig szerintem készülhet jó anyag. A Reunion lemez végi két új nóta is jónak tűnt. Természetesen ettől még ez nekik már csak üzlet lenne.

Mikor jöttök Európába, és kikkel?

Nos, a Revelationnel jó sokáig nem, de május körül a Place Of Skulls-szal átszeljük Európát, bár még nem tudom, melyik banda társaságában.
Úgy gondolom, a zenétek minősége ellenére sose lettetek igazán ismertek. Miért van ez szerinted?

Én is ezt kérdem magamtól nap, mint nap.:) Természetesen örülnék, ha a Revelation sikeres lenne. Mondjuk megfelelő elégtétel lenne, ha nem kéne dolgozni a banda mellett. Elfogadtam ugyanakkor, hogy ez a helyzet, és talán épp emiatt sose fogok ennél feljebb kerülni népszerűség tekintetében. Ki tudja. A dolgok mindig tudnak változni.

És az miért van, hogy a doomot kevésbé szeretik az emberek, mint a többi metal műfajt?

Szerintem a legtöbben nem is figyelnek olyan mértékben, hogy megértsék a doomot. Az általam ismert jobb bandák a stílusból meg tudnak fogni Téged azzal, amit csinálnak, de nem értheted meg teljesen őket, amíg meg nem hallgattad többször. Nálam is csak több hallgatás után jönnek be a jobb albumok. A legtöbben viszont nem töltenek elég időt arra, hogy megértsék, miről van szó.

Mit üzensz a heavymetal.hu olvasóinak?

Köszönet minden magyar Revelation hívőnek. Remélem, mielőbb találkozunk. És persze, vegyétek meg az új albumot, a Frozen Masque-ot.:)

Hajas