Blind Myself - A legrosszabb eshetőség
[2004-04-07] - Hajas

A Blind Myself a napokban új albummal jelentkezett. Ez több, mint elég volt ahhoz, hogy kifagassam Tóh Gergő énekest (ki mást?), a zenekar ügyeletes szócsövét, akinek kérésére egy némiképp cenzúrázottabb interjú született.

Hello Gergő, jó szokásomhoz híven kezdjük az előző album fogadtatásával! Mennyire jött be a közönségnek a Product lemez?

Ezt lehet, hogy tőlük kellene megkérdezned. Nagyjából, természetesen mi is le tudjuk szűrni a reakciókat. Volt, aki nagyon imádta, volt, akinek túlságosan nehéz volt, és biztos volt, aki utálta. Nekünk nagyon bejött, de azt mindannyian éreztük, hogy egy nagyon nehezen befogadható album született. Akkoriban nagyon hatott ránk a New York-i underground, és ez érezhető volt a lemezen. Megpróbáltunk egy saját hangzást kialakítani, és ezért arra kértük Barnát (HSB producer-hangmérnök), hogy szóljon úgy a lemez, mintha egy próbateremben zajonganánk, minden stúdiós trükk nélkül. Érdekes hozzáállás volt ez, és rengeteget tanultunk belőle.

Egyébként egyetértesz azzal, hogy a zenétek extrémitását tekintve nincs okotok panaszra? Szerintem ugyanis elég sokan szeretnek Titeket - legalábbis Magyarországon...

Igen, szerencsére ezt én is így gondolom, hiszen majd' minden nyári fesztiválon, jó helyen és jó időben tudunk játszani, annak ellenére, hogy iszonyú extrém zenét játszunk. Bár egy kicsit olyanok vagyunk élőben, mint a Forma-1: sosem lehet tudni, mikor ütközünk a falnak, azaz mikor zúzzuk le egymást a hangszerekkel vagy a mikrofonzsinórral. Ez benne van a pakliban, nem koreografáljuk az élő fellépéseinket, így sokszor térünk haza sérülésekkel. A Blind a veszélyessége miatt is érdekes lehet a szervezők számára.

A Product még a 1G kiadónál jött ki, de az új már szerzőiben jelenik meg. Miért váltak el az útjaitok?

Lejárt a szerződésünk, magunk akartuk kézben tartani a külföldi jogokat, ezért úgy döntöttünk, nem hosszabbítjuk meg a szerződést a 1G-vel.

Most, az interjúkészítés pillanatában még nem hallottam a teljes új lemezt, de az előzetes alapján úgy tűnik, ezúttal se ismételtétek meg önmagatokat. Miben más az új album, zeneileg?

Sosem akarjuk megismételni önmagunkat, mert az unalmas lenne a számunkra. Viszont azt sem mondhatom, hogy teljesen más lett a Blind zenéje. Egyszerűen csak nagyon sokat fejlődtünk az előző lemezhez képest. Sokkal fogósabb témáink születtek, mint eddig valaha, ez érvényes az énektémákra és a szövegre is. Ugye eddig Gábor írta a zenét, de azt kell mondjam, hogy a többiek (Peti, Dani és Tibi) a lelküket kitették a számok írásánál, és rendkívül jó munkát végeztek. Sose szólt még így Blind lemez. A szövegekkel sokkal többet foglalkoztam, mint eddig valaha. Az egyik öcsém volt ebben segítségemre, aki szintén sokat élt az Államokban. Amikor megírtunk egy szöveget, nagyon sokat járt a fejemben. Nagyon könnyen memorizáltam is őket, egyszerűen csak dúdolgattam az új számokat a fejemben, és nem kellett gondolkoznom a szövegen, csak egyből eszembe jutott minden sora. Egyszóval nagyon jól sikerült minden, elégedettek vagyunk vele.
Nagy vonalakban, esetleg a szövegeket is bemutathatnád...

A Worst-Case Scenario arról szól, hogy ha valaki nagy sebbel-lobbal elindul meghódítani a világot, annak fel kell készülnie a legrosszabbra. Azt hiszem, ezt mindannyian megtapasztalhattuk. A szám elején az a szöveg, hogy "Én akarok lenni a No.1., megmászni a legmagasabb csúcsot" stb. a szám végén meg "odébbállok". Bár hozzáteszem, hogy nem érdemes semminek nekikezdeni, csak úgy, ha tényleg optimistán állunk neki a dolgoknak. A Wise-Men of the West az ilyen internetes beszólogató arcokról szól. A cím a napkeleti bölcsekből jött, akik ugyebár Wise-Men of the East angolul. Mi átköltöttük West-re. Egy kis szójáték, mi szeretjük az ilyesmit ugye. Egyébként rengeteg pozitív kicsengésű szöveg van, ami nálunk eddig nem volt jellemző. Még sokat tudnék a szövegekről mesélni, sajnos erre most nincs annyi idő, talán majd máskor, egy külön fórumon.

A tagcseréről is ejthetnél néhány szót...

Azt hiszem, ez már lerágott csont, Gábor visszament Amerikába, Tibi megérkezett a zenekarba, és minden működik. Nagyon sokan mondták a koncertek után, hogy megfogtuk vele az Isten lábát, meg azt is, hogy végre értik, mit is játszik a gitár. Jó választás volt.

Köztudott, hogy mindig próbáltatok külföldön is labdába rúgni. Jelenleg van kilátás valami komolyabb turnéra/kiadóra?

Teljesen újra akartam kezdeni a külföldi dolgainkat. Amire a legnagyobb szükségem volt: egy ütőképes lemez, ami tökéletesen jellemzi a Blind-ot. Ez most megszületett, innen indulunk. A többi majd kiderül.
A Blind Myself mellett egy rádiós metal műsorod is van a Tiloson, a Hengermajom. Hogy jött, hogy műsort csinálj Vörös Andrással (Superbutt) és Trócsányi Gergővel (Hollywoodoo), illetve mik a rádióval kapcsolatos tapasztalataid/terveid?

Teljesen véletlenül jött a dolog. András kért fel rá, hogy rakjam össze a zenéket, meg hogy mellettük én is vezessem a műsort. Nagyon élvezem. Régi vágyam volt, hogy valami információs, igényes, vicces metal műsort szerkeszthessek. Szeretnénk is tovább folytatni. Kaptunk újabb ajánlatokat is, de egyelőre nem akarom elkiabálni.

Lehet, hogy nem túl szerencsés kérdés, de rohadtul érdekelne, hogy Tilosos műsorvezetőként mi a véleményed a pár hónappal korábbi Tilos botrányról?

Egy hülyegyerek baromságot mondott élő adásban, amit később rettenetesen felfújtak. Ennyi.

Gondolom, a lemez megjelenése után most elkezdtek koncertezni, de vannak egyéb terveitek?


Igen, jön a nyári fesztivál szezon, ősszel remélhetőleg Európa. Készítünk új clipet is, valószínűleg a Wise-Men-re.

Hajas