DamagePlan - Pusztítás a köbön
[2004-05-19] - Adamskij

A DamagePlan-t sokan úgy tartják számon, mint a Pantera utódzenekarát. Első ránézésre azt veszi észre az ember, hogy Phil Anselmo angolos lelépésével Dimebag Darrel és Vinnie Paul továbbra sem nyugszik, ugyanolyan erővel nyűvik a húrokat és bőröket, s az első látszat ellenére kemény munka fekszik a New Found Power című debüt anyagban. Erről és az újrakezdés nehézségeiről kérdeztem a szalonspicces Darrell "Dimebag" Abbott-ot.

- Üdv Dimebag, vágjunk egyből bele: hogyan alakult a DamagePlan és miért lett vége a Panterának?
- Nos, Vinnie Paul és én (ekkor a háttérben csörög a telefon - ki más lenne a vonal másik oldalán, mint Vinnie? pár szóban elintézték, majd Dimebag vissza)... Bocs, épp a tesóm hívott.
Tehát fogalmunk sem volt arról, mi történt. Phil átköltözött New Yorkba, nem is hívott minket. Egyszerűen nem tudtunk róla semmit. Próbáltuk utolérni többször is, de Phil egyszerűen nem vette fel a hívásainkat. Amikor pedig már turnézni kezdett a Superdope Rituallal - vagy hogy a faszba is hívják azt a szart amiben most van - tudtuk Vinnie-vel, hogy vége a Panterának. Bazmeg, vége.

- A DamagePlan elsőre elég meglepő a Pantera lemezek ismeretében. Sokkal változatosabb jellegű anyag, viszont senki nem ilyenre számított az utolsó Pantera albumok ismeretében.
- Úgy érzem, ez a lemez megnyitott valamit. Nagyon kemény anyag dallamokkal, emiatt nagyon változatos. Jóval sokszínűbb, mint amit a Pantera idejében műveltünk. Annak idején, amikor a Pantera elindult, a zenekar nagyon sok energiát és erőt vitt magával. A végére mégis annyira egydimenziós, szűk látókörű lett az egész. Ebből elegem lett. Mindenképp valami változatos dolgot akartam létrehozni. Ott van a Bride című számunk, tele van dallammal. A Reborn viszont full doom. És vannak akusztikus részek is.
- Van- valami speciális jelentése neveteknek? Régebben volt egy olyan hír is, hogy New Found Power lesz a banda neve - ez ugye a lemez címe lett.
- Benne van a névben. A DamagePlan mindent elpusztít, ami az útjába kerül. A New Found Power sokkal inkább azt a lelkiállapotot jelenti, amit mindannyian éreztünk az anyag írása közben. Keményen dolgoztunk vele és nagyon fel voltunk töltődve.

- Vinnie Paul ismét félelmetes dolgokat mutat be. Néhol viszont olyanokat játszik, hogy nem hittem a fülemnek - ez a srác ilyet is tud?
- Ezt mondtam az előbb is, a Pantera behatárolt mindkettőnket. Vinnie nagyon tehetséges dobos és rendkívül sokoldalú, csak ezt eddig nem tudta megmutatni. A DamagePlanben viszont erre van lehetőség, itt mindent ki tudunk hozni magunkból.

- Hogyan találtatok Pat Lachmannra? Tényleg nem énekelt korábban? Hogyan derült ki, hogy ő az ideális frontember számotokra?
- Patrick az első Halford lemezen gitározott - imádom azt a lemezt, nagyon metal! - és cimborák voltunk korábban is. Elég sokat buliztunk együtt, találkozgattunk. Főleg azután, hogy Halford visszatért a Priest-be. Ott álltunk mindannyian banda nélkül. Pat mondta, hogy ő szívesen énekelne, csak eddig nem volt rá lehetősége. Odaadtuk neki az egyik szám demoját, amit pár nap múlva visszaküldött felénekelve. Vinnie-vel eldobtuk az agyunkat, nagyon durva lett. Aztán küldtünk többet is, majd a visszakapott anyag fényében világos volt, hogy Pat a mi emberünk.
- Engem meg is lepett, hogy milyen sokszínű hangja van.
- Bizony, mi sem gondoltuk volna, hogy ennyi hang fér a torkába. Tud üvölteni, sikítani, de tisztán énekelni is. Egyszóval mindenre képes. Nagyon elégedettek vagyunk vele, igazából a lemezre nem is változtattunk a témáin, volt amit egy az egyben átraktunk.

- Beszéljünk Bobról, ő hogy került a képbe?
- Á, Bobzilla helyi srác. Istenien tetovál, engem is díszített már. Eddig helyi bandákban játszott, mint basszusgitáros. Kéznél volt és volt hozzá kedve.

- Mikor mutatkozik be a DamagePlan színpadon? Jól tudom, hogy tavasszal amerikai turnéra mentek?
- Igen, a Headbanger's Ball MTV2 turnén veszünk részt, ez egy kéthónapos túra-sorozat. Várom már nagyon, mert rég álltam színpadon.

- Hogy álltok video clipekkel, esetleg van-e már új nóta ötletetek?
- Most a Save Me clipje fut nagyon, tervezünk clipet a Breathing New Life-ra is. Persze vannak már új ötleteink, készül is a második lemez. Nem is akarunk sokat pöcsölni vele, de előtte sokat akarunk színpadon játszani a mostani anyaggal.

- Hallgatsz-e új zenéket, figyeled a színteret, vagy inkább régi kedvenceket hallgatsz?
- Nézd, a színtér bandáit hallgatni nem érdemes. Időpocsékolás. Inkább a saját dolgaimmal vagyok elfoglalva, nem hallgatok másokat. Persze a régi lemezeket sorra előveszem: Kiss, Black Sabbath, Iron Maiden. Ezek már lassan 25-30 évesek, viszont zseniális albumok! Amit most elővettem, és új, az a King's X és a Hatebreed.

- Mint gitáros, milyen hangszert és fejet használsz?
- Kizárólag Dimebag Washburn gitárokat és Dimebag Warhead erősítőket használok.

- Mit üzensz a magyar Pantera rajongóknak? Láthatunk Titeket Európában valamikor?
- Nem tudom, mikor leszünk Európában megint, most még az USA-ban koncertezünk. Persze jó lenne utána átugrani Európába is ... Aztán szétrúgjuk a seggeteket!