Flowing Tears - Haladva az árral szemben
[2004-06-22] - Adamskij

Az immár hatodik lemezét megjelentető német gothic metal csapat a számos turné és fellépés ellenére mégis viszonylag ismeretlen. Egyesek szerint a gothic színtér másodvonalának egyik legkitartóbb csapata a saarbrücken-i négyes. A csapat élén és stílusában is némi változás történt, Helen Vogt vette át Stephanie Duchene helyét. Benjamin Buss gitárossal a változásokról és az önmagukkal szemben támasztott elvárásokról beszéltem.


- Sziasztok, a napokban megjelent Razorblade korongról milyen véleményeket kaptatok eddig? Hogy látjátok, miben sikerült változtatni az eddigiekhez képest?
- Igen, a Razorblade épp most jött ki. Elég sok minden változott körülöttünk és az új lemez is más lett az előzőekhez képest. Sokkal direktebb, arcbamászó, nem olyan merengős és atmoszférikus, mint az előzőek.

- Korábban Flowing Tears & Withering Flowers volt a nevetek. Mikor és miért határoztátok el magatokat a rövidítésre?
- Nem emlékszem már rá mikor, de végül is azért, mert mindenki Flowing Tearsként ismert már minket. És persze egyszerűbb ennyit megjegyezni.

- Ami az új korongon elsőre feltűnik, az Helen Vogt énekesnő mélyebb, alt hangja. Őt honnan ismertétek, hogyan került be a zenekarba?
- Igen, Helen hangja egyrészt mélyebb, másrészt hangszíne is elüt Stephanie-tól, aki korábban nálunk énekelt. Ő nem az a szoprán alkat, amit általában hallasz a gothic zenekaroknál. Helyi bandákban énekelt korábban és egy közös baráton keresztül ismertük meg egymást. Aztán már az első próbán kiderült, ő a mi emberünk. Rengeteg más énekesnőt is kipróbáltunk előtte, de általában a személyiségük nem illett hozzánk. Helen viszont elsőre letaglózott mindenkit.

- Helen belépése mennyiben változtatta meg a zenekart?
- Alaposan felkavarta a dolgokat, mert egyszerre csak azt vettük észre, hogy szinte már slayeri keménységgel próbálunk. Persze azért ennyire nem vagyunk súlyosak, de az tény, hogy nagyon sokat változott az új lemez képe Helen belépésével. A dalokat is az ő hangjára írtuk.

- Szóval a korábbi atmoszférikus Flowing Tears háttérbe szorult?
- A gyökereinktől nem tudunk elszakadni, de az tény, hogy a mostani dalok színpadra íródtak, keményebb, metalosabb témáink születtek, mint eddig.

- Helen részt tudott venni valamennyire a dalszerzésből, vagy már a folyamat végén kapcsolódott be?
- Szerencsére még a nótaírás elején. Azt mindenképp el kell mondanom, hogy Helen sokat tett azért, hogy ebbe a metalosabb irányba lépjünk tovább, buzdított minket erre. Az elején még bizonytalanok voltunk, nem tudtuk hová lyukadunk ki, de az első lépések és demók után világos volt, merre kell lépjünk.

- Ki felelős a szövegekért?
- Bár Helen énekli őket, de az összes dalszöveget én írtam.

- Turnéztatok a Gatheringgel is a lemez megjelenése előtt. Ezen a mini turnén akusztikus show-t adtatok - mennyire volt kemény kihívás így játszani?
- Igen, a legutóbbi németországi Gathering körúton mi voltunk Annekéék vendégzenekara. Ennek nagyon örültünk, velük nagyon szeretünk játszani. Iszonyat közvetlenek mindannyian. Helennek volt nagy kihívás, hiszen egyből akusztikus bulin kellett debütálnia a zenekarral. Igazán jól oldotta meg a feladatot, tetszett a rajongóinknak a produkciónk.
Néhány dalt nagyon át kellett alakítani a félakusztikus programhoz, ez komolyabb előkészületet igényelt. Úgy készültünk, a Gathering is akusztikus programot ad - ahogy a szervezőjük is ígérte - ehhez képest rendes rockbulit adtak :) elég furcsán éreztük magunkat.

- Nemrég járt nálunk ugyanezzel a programmal a The Gathering, félelmetesen jó műsort adtak...
- ...igen, mi is csak lestünk, ebből is látszik, mennyire tehetségesek. Remélem most is tudunk velük koncertezni.

- Mi a véleményed a német színtérről? Kívülállóként úgy tűnik, vagy true metalt játszanak nálatok, vagy pedig a gothic/black színtéren alkotnak csapatok. Mennyire kedvez egy ilyen terep a Flowing Tears-nek?
- Jó a kérdés. Sajnos a német közönség elég szűklátókörű. Általánosságban véve elmondható, hogy csak azokat a zenéket hallgatják meg, amit biztosan ismernek, vagy amit első hallásra meg tudnak érteni. Az elvontabb zenét játszók nem tudnak igazán érvényesülni, nekünk is nehezebb. Soha nem tudtam felfogni, mit lehet szeretni a kétlábgéppel kísért gyerekdalokon.

- Ejha, úgy látom te sem kedveled a pallos metalt.
- Nem, egyáltalán nem. Fogalmam sincs, mi lehet benne a vonzó. Mindegy, akit érdekel, hallgassa, de szerintem léteznek mélyebb zenék, amelyek sokkal többet adnak.

- Ha le kéne írnod a zenéteket, milyen stílusba sorolnád magatokat?
- Nehéz kérdés. Szerencsére az együttes hivatalos fórumán egy rajongónk nagyon találó megjegyzést tett: szerinte mi egy nem tipikus gothic metal zenekar vagyunk. A nem tipikus kifejezésnek nagyon örülök, mert a rajongóink is tisztában vannak vele, hogy bár mi is gothic metal felé törekszünk, szeretünk nem megszokott dolgokhoz nyúlni.

- Ha már így elintézted a hazai színteret, mi a véleményed a közép-kelet európai országokról, például Magyarországról? Még a 2002-es Tiamat/Moonspell turné vendégeként játszottatok nálunk.
- Ó, felétek öröm játszani! A közönség sokkal jobban érdeklődik és a koncertek alatt is végig együtt él a bandával. Arra a pesti koncertre ma is emlékszem, talán az egyik legjobb bulink volt azon a turnén! Nagyon érdekes volt látni, hogy amikor a Tiamat alatt a közönségbe vegyültünk a többiekkel, mindenhol csak boldog arcokat láttunk. Egyszóval imádunk nálatok játszani.

- Szerintem ezután ne lepődjetek meg, ha a következő pesti koncerteteken teltház lesz. Terveztek amerikai turnét is, vagy elsősorban Európában gondolkoztok?
- Nem, az USA turné nem került szóba, nem vagyunk annyira nagy zenekar. Persze ha lenne rá lehetőség, szívesen átkelnénk az óceánon, de egyrészt nincs, másrészt Európában sokkal többen hallgatják a zenénket és számunkra Európa számít.

- Zárásképp csak annyit kérdeznék: mint gitáros, milyen cuccot ajánlanál kezdő gitárosoknak, te milyen eszközökre esküszöl?
- A Flowing Tears-ben Paul Reed Smith gitárokon játszunk és Line6 erősítőket használunk. Stúdióban egyértelműen Mesa pártiak vagyunk - most is azt használtunk, viszont színpadra a Line6 megfelelőbb, megbízhatóbb cucc.

- Még egy kívánság?
- Gyertek el sokan a következő magyar koncertünkre, reméljük a következő turnéval ismét eljutunk hozzátok!

www.flowingtears.com