Billy Gould - Élet a Faith No More után
[2004-06-28] - Hajas

Szeretném hinni, hogy Billy Gouldot egy olvasónknak se kell bemutatni, de ez sajnos nem igaz. A Faith No More tinédzserkorom egyik legmeghatározóbb bandája volt, és a mai napig óriási hatással vannak rám teljesen hibátlan lemezeik. Nem kis öröm ért tehát, amikor kifaggathattam az egykori csapat roppant barátságos bőgősét, akiben egyébként apai ágról még némi magyar vér is folyik.

Hello Billy, hogy vagy mostanában? Van már új bandád, vagy csak a kiadóddal foglalkozol?

Jelenleg csak a kiadóval, mert ez ilyen "Csináld magad!"-szerű dolog, és rohadt nagy meló. Teljesen más jellegű figyelmet követel meg, mint egy bandában játszani... Szóval, nehéz dolog mindkettőt csinálni. És őszintén szólva, egy időre abba is akartam hagyni a zenélést, mert egy Faith No More típusú, tehát aktív bandában lenni 17 évig óriási munka volt nekem. Ráadásul számomra az egy nagyon jó csapat volt, úgyhogy nem akartam utána egyből beleugrani egy új szituba, amíg nem vagyok rá kész. De most, úgy gondolom, kész vagyok a folytatásra, újra szeretnék zenét írni és játszani, úgyhogy remélem, nemsokára hallasz is valami új zenét tőlem.

Milyen zene lesz?

Nem tudom pontosan elmondani, de jó húzós lesz, helyenként nagyon kemény és az egész nagyon jó. Csak akkor fogom kiadni, ha elégedett leszek vele. Talán némi Faith No More hatás is lesz benne, ami szerintem érthető, mert hát ez vagyok én.

Beszéljünk a kiadódról! Mikor és miért döntöttél úgy, hogy csinálsz egyet?

1998 táján kezdtem csinálni, a Faith No More feloszlása után. A hosszú, bandában töltött idő után nem akartam egy újba beleugrani, de továbbra is zenével akartam foglalkozni, így kitaláltam, hogy egy kiadó létrehozása tök jó lenne. Valami értelmes dolgot csinálhatok ezáltal, és remélem így tanulok valamit a zene "üzleti" részéről is.

Mi a legfontosabb, ha szerződtetni akarsz egy bandát? Elég ha csak jó a zene, vagy fontos a műfaj is?

Igazából csak a minőség fontos. Valójában ha kiemelkedőnek tartok egy bandát, akkor a szerződtetésnek több összetevője is van. Először is van elég, sőt talán túl sok szar, vagy közepes banda. Ezekkel nem kívánok együttműködni. Másodszor, a szűkös erőforrások: a kiadóm ilyen csináld magad dolog, tehát nem tudok évi 3-4 lemeznél többet kiadni. Természetesen egy csomó jó banda van szerződés nélkül, de időm és pénzem sajnos véges. És ha a kelleténél több csapatot szerződtetnék le, akkor talán a bandáim nem is kapnák meg az őket megillető figyelmet. Végső soron még az említett évi 4 lemez is majd hogy nem sok, mert most már szeretném a saját bandámat is csinálgatni.

Hogy megy a kiadó? Veszteséges, vagy nyereséges? Mennyit adsz el egy átlagos lemezből?

A bandáim undergroundok, ami nem baj, mert hiszek bennük, de ez nagyon kemény meló. És jól mondod, általában bukni szoktam - az én kiadómnál ha egy albumból elmegy világszerte 3-5000 darab, az nálam egy sikeres kiadványnak számít. Nem túl sok, tudom, de a költségeket alacsonyan tudom tartani, így úgy tűnik, végül mégis tud működni a dolog. De az üzleti oldalról megtanultam, hogy sose fogok ezzel pénzt keresni.

Miket hallgatsz mostanában?

Igazából egy csomó különféle cuccot. Most újra felfedeztem a régi punk anyagokat, amiket tinédzserként hallgattam: Sex Pistols, Stranglers, régi Iggy. Meg van egy klassz hip hop csapat Romániából, a Bug Mafia; aztán ott a Ludacris, egy Deerhoof nevű banda, és az új Einstürzende Neubauten album is órási.
Hallottad, hogy mostanában fog kiadni egy Faith No More tribute albumot 27 brazil banda? Hallottad esetleg már a lemezt? És egyetértesz, hogy világszerte rengeteg bandára voltatok hatással?

Hallottam róla - valójában meg is kerestek néhány hónapja, és írtam is nekik egy levelet. Ennek ellenére még nem hallottam az albumot. Kibaszott jó érzés, hogy sokakra hatással voltunk. Meg kell értened, hogy amikor egy létező zenekar voltunk, akkor annak ellenére, hogy valamelyest értek sikerek, mi magunk is mindig rácsodálkoztunk, ha valakit megfogott a zenénk. Ha belegondolok, hogy majdnem 6 évvel a feloszlásunk után az emberek még mindig tisztelik, amit csináltunk... Fantasztikus!

Mit érzel, ha meghallgatsz egy Faith No More lemezt? Mit gondolsz róluk mai fejjel?

Igen, szeretem néha feltenni őket. Régebben sose hallgattam őket, mert már túl sokat foglalkoztam velük, és kicsit ráuntam erre a túlzottan bensőséges viszonyra. De azóta eltellt egy kis idő, és már képes vagyok újra elővenni őket anélkül, hogy túlzottan kötődnék hozzájuk, így valójában szeretem őket, legalábbis döntő részüket, bár helyenként kissé kezdetlegesek.
Azt tudom, hogy Puffy Ozzyval nyomul, Mike meg a Fantomas/Tomahawk-típusú bandákat csinálja, de mi van a többiekkel? Tudsz valamit Roddyról, Chuckról, meg a gitáros srácokról?

Nem túl sokat. Chucknak, azt hiszem, van bandája, de fogalmam sincs, hogy konkrétan miben mesterkedik. Roddy jelenleg filmzenéket ír Los Angelesben. Jon Hudson szintén zenél, Jim Martin pedig sütőtököt termeszt.

És mi van Dean Mentával, meg Trey Spruance-szel?

Dean
nel már nem tartom a kapcsolatot, pedig jó lenne felkeresni, mert jó cimbim volt. Trey, amikor épp nem fikázza az egykori bandámat, akkor egy kiadót üzemeltet, aminek Web of Mimicry a neve, és érdekes, bonyolult zenékkel foglalkoznak.
Mennyire vagy elfoglalt a kiadód által? Mit csinálsz szabadidődben?

Borzasztóan leköt a kiadó, de néha a Punkvoternél tevékenykedek, mert nem akarok az USA-ban élni, ha újra Busht fogják megválasztani. (A Punkvoter egy rockzenészek által létrehozott, Bush ellenes dolog, bővebb infó:www.punkvoter.com - Hajas)


Pedig sokan szeretik Busht az Államokban. Nem értem, miért van ez...

Őszintén szólva, nem túl vidám a válaszom erre. Vagy azért, mert elhiszik azt a sok ferdítést, amit a média eléjük tesz, vagy mert az oktatási rendszerünk olyan gyenge, hogy nem termelt ki ésszerűen gondolkodó embereket. Akárhogy is nézzük, ha ezek az idióták többségbe kerülnek, és Bush győzni fog, akkor nehéz idők fognak következni az országomban.

Néhány banda -például Audioslave, vagy System Of A Down- nyíltan támadja Busht. Mit gondolsz arról, ha egy zenész politizál?

Régen sose szerettem, amikor egy csapat előtérbe helyezte a politikát a zenével szemben. Őszintén szólva, ezt most is így gondolom. Mindemellett érdekes időket élünk: a dolgok nagyon rosszra fordultak, és annyira bánom ezt, hogy talán mégis itt az ideje, hogy a bandák ezzel foglalkozzanak. Most már túl sok a vesztenivaló.

Szerinted egyébként elképzelhető egy újabb, szeptember 11-hez hasonló merénylet az USA-ban?

Igen, attól tartok, lesz újabb nagy támadás.

A rock zene népszerűbb az USA-ban, mint néhány éve volt. Sikeres az Ozzfest, aztán ott a Headbanger's Ball Jameyvel, stb... Hogy látod a rock/metal bandák jövőjét?

Szerintem ez egy hullámzó dolog. Vannak jó idők, és lassabbak, amikor semmi se történik. A jövőt illetően nincs tippem. De amíg van valami szar, amit muszáj csinálni, addig szerintem itt leszek, függetlenül a divattól.


Hajas