Red Tape - Tudatlanság, boldogság
[2004-07-05] - Hajas

A Sacramentoból származó Red Tape kétségkívül napjaink egyik legjobb punk/hardcore bandája. Radioactivist című lemezük teljesen bezsongított húzós tempóival és gyilkos riffjeivel, így fel kellett tennem néhány kérdést a csapat roppant barátságos és szimpatikus gitáros/énekesének, a lengyel származású, rasztás hajú Jeff Jaworskinak.

Hello Jeff, kezdjük egy kellemetlen kérdéssel! Mi volt a probléma az előző dobosotokkal, J.D.-vel?

Nem volt vele semmi baj. Ő az egyik legjobb dobos, akivel valaha találkoztam. Balszerencsénkre viszont ő nemcsak egy jó dobos, hanem egyben elkötelezett apa is. A felesége most szülte meg a második srácukat, így a családjának jobban szüksége van rá, mint nekünk. Nagyon nehéz lenne nekik, ha folytatná ezt a turnézó életmódot, távol az othontól.

Mutasd be légyszí Ericet, az új dobost!


Az új dobosunkat Eric Hellsethnek hívják. Egy észak californiai punk bandában, a Betty Rageben játszott korábban. Amikor ez feloszlott, Eric elment egy meghallgatásra a lakótársam bandájába, akik szintén dobost kerestek. Végül nem őt választották, de azt mondta a lakótársam, hogy ő volt a második legnagyobb esélyes, pedig mint később Eric is mondta, azon a meghallgatáson először ült dobok mögött a Betty Rage ferloszlása óta. Dumálgattunk telefonon, és emberileg is jól kijöttünk, tök jó csóka! És a legfontosabb, hogy amikor lejött a próbánkra, egyszerűen szarrá verte a dobcuccot, egy igazi vadállat! Iszonyat ledöbbentem, hogy miket csinál már ez a kissrác, hisz J.D.nél 10 évvel fiatalabb. Ráadásul Sacramentoban lakik, ami azért tökjó, mert minden jelöltünk messze lakott tőlünk.
A Radioactivist album már a boltokban van egy ideje. Mennyi ment el belőle, illetve elégedett vagy-e ezzel az eredménnyel?

Szart se adtunk el! Úgy tűnik, alig ismernek. Aki ezt olvassa, legyen szíves menjen, és vegye meg! Világszerte csak pár ezer ment el. Csak Sacramentoban többet kéne eladnunk! A pokolba is, ezek után kitalálhatod, hogy nem vagyok megelégedve az eladásokkal. Sose voltam az a típus, aki az eladási mutatókkal foglalkozik, de ez már tényleg túlzás. Gyakrabban szeretném hallani az emberektől, hogy ismerik. 5-10 ezer eladott darabbal én már elégedett is lennék, ez talán olyan sok?

Ezt leszámítva azért elégedett vagy a lemezzel?

Nagyon büszke vagyok rá. Szeretem a dalokat, a hangzást, a borító és a booklet pedig egyenest beteges. Ez az, ami fontos nekem, hisz valami olyat sikerült csinálni, amire tényleg büszkék lehetünk. Ez, persze fügetlen attól, hogy mennyien vették meg ezt a szart, hisz jól érzem magam ebben a bandában, és nem is változtatnék semmit a lemezen.

Nekem is tetszik az anyag, de helyenként szerintem sok benne a Refused/ At The Drive In íz. Egyetértesz?

Nem zavar, ha a Refusedhoz, vagy az ATDI-hoz hasonlítasz, mert ezek óriási bandák! Vicces egyébként, amit mondasz, mert sose próbáltunk rájuk hasonlítani. A legnagyobb hatásaink a '80-as évek punk/hardcore bandái, mint például Black Flag, Avengers, DRI, Subhumans, Discharge, satöbbi. És persze imádok egy csomó metal zenekart is, az olyanokat, mint az Entombed, az At The Gates, a Neurosis, a Mastodon, a Napalm Death, a Slayer, a Dragonforce... De ha olyan bandához hasonlítanak, amit jónak tartok, akkor annak örülök. Valaki egyszer azt mondta, hogy olyanok vagyunk, mintha a Quicksand találkozna a Leftover Crackkel.:)
Mikor jön ki a következő lemez?

Ezen a nyáron az új dalokat fogjuk csinálgatni, és terv szerint még év végén kiadjuk. Két album egy évben! De lehet, hogy ez csak egy EP lesz.

A Red Tape egy politizáló csapat. Szerinted mennyire egészséges, ha egy zenekar ezt csinálja?

Ha leszarod a politikát, akkor nyilván nem kell politikai üzeneteket beletenni a zenédbe. Ellenben, a bandák nagy hatással lehetnek a rajongóikra, amikor elkezdenek politizálni, szóval, ha ott a kezedben az eszköz, használd csak.

Na de azért arra is láttunk már példát, hogy egy banda mondanivalója nem túl pozitív...

Nos, az, hogy egy üzenet "negatív", vagy csak "támadó", az a hallgató személyétől függ. De ha nem értesz egyet egy banda szövegvilágával, akkor ne hallgasd őket, vagy csak szimplán ne hallgass rájuk - ennyire egyszerű. Ha egy bandának köcsög rasszista, vagy homofób szövegei vannak, attól még a szólásszabadság alanyi joguk - mint ahogy az is, hogy emiatt szarrá verjék őket, vagy hogy üres kluboknak játsszanak, ha nem a megfelelő helyen próbálják a szarságaikat terjeszteni. Ennek így is kéne történnie - ha mégse, akkor elbaszott egy helyen élsz. Időnként viszont a legsértőbb, legnegatívabb mondanivaló valójában poénos kis hülyeség. A Slayer, G.G. Allin, 2 Live Crew szövegek például negatívak, mégis jók! Szóval csak azt mondom, hogy minden hallgató maga döntse el, mit hallgat, vagy mit gondol, és ne a kibaszott kormány mondja meg ezt neki!
Néhány számcím arra utal, hogy kommunista barátok vagytok. Igaz-e ez, illetve mit jelent számodra a "kommunizmus" szó?

Nem vagyunk azok. Nem tudom eldönteni egyértelműen, hogy melyik politikai rendszer a jobb. Mindegyiknek vannak óriási hibái, és igazságtalanságai. Egyik rosszabb, mint a másik. A kommunizmus elve szerintem jó ötlet lenne, de igazából ahhoz, hogy meg is lehessen valósítani, korlátozzák a szabadságot és az emberi jogokat, így a rendszer egy szörnyeteggé válik. Azt akarom, hogy kimondhassam, ha nem értek egyet, vagy ha a kormány elbasz valamit, anélkül, hogy bezárnának érte! De tudod, most is ez megy ebben az országban.

Egyébként mi a fontosabb a Red Tape-ben? A szöveg, vagy a mondanivaló?

A szövegek is fontosak, de a húzós ritmusok, meg a riffek még inkább. A zene végülis az az emelvény, ahol szónokolhatsz. Ha jó az üzeneted, az király, de egy bandának elsősorban zenélnie kell!

Gondolom, majdnem minden interjúdban szóba kerül a politika...


Ja, főleg az európaiakban! Az amerikai újságírók alig említik ezt meg. Szerintem ők sokkal jobban félnek attól, hogy ezt szóbahozzák. Politika és vallás - ez a két dolog nálunk tabu téma egy beszélgetés során. Tudatlanság = boldogság, ez az amerikai szokás. De szerencsére vannak közeli barátaim és zenész haverok, akikkel tiltott dolgokról is tudunk beszélni.
Miket hallgatsz mostanában?

Csomó mindent! Most épp The Bronxot, Every Time It Die-t, The Grey Albumot, Death By Stereo-t, Good Riddance-t, Rush-t, The Wailers-t, Dragonforce-ot, Burnt By The Sun-t, Dead Kennedys-t, Generation X-et, és még jópár mindent.

A Roadrunnernél vagytok. Elégedett vagy velük? Csak, mert Fear Factory/Machine Head/Type O Negative interjúkban sok rosszat olvasni róluk...

Ja, én is hallottam a problémákról a Machine Head, a 36 Crazyfists, meg más bandák kapcsán. Amikor leszerződtünk, tudtuk, hogy pozitív és negatív tapasztalataink egyaránt lesznek. Utóbbaikból szerencsére kevesebb. Persze tudom, hogy tehetnének többet is értünk. Továbbra is önellátó bandaként működünk. Viszont örülünk, ha kapunk bármilyen segítséget a barátainktól, a rajongóinktól, a sajtótól -ez célzás-, vagy épp egy zsugori kiadótól... Mindenfajta segítség fontos nekünk, úgyhogy aki tud bármiben segíteni, írjon bátran!

Hajas


A Red Tape első lemezéről írt kritikánk itt olvasható.
Zenekari weboldal pedig itt.