Doomshine - Vidám sötétség
[2004-08-18] - Hajas

A német banda egy erős bemutatkozást készített nemrégiben, így megkerestem Tim Holz gitáros/énekest egy interjú erejéig. Inkább az általánosabb kérdéseket feszegettük, ami nem is baj, hisz az epikus doom metal banda először szerepel nálunk.

Hello Tim! Először is, beszéljünk az első lemez fogadtatásáról! Jók a lemezkritikák?

Ó, igen, szerencsére alig találni köztük negatívat. Tudjuk, hogy erős lemezt készítettünk, de erre akkor se számítottunk. Roppant boldogok és hálásak vagyunk az összes pozitív kritika miatt!

Pedig az általatok játszott epikus dom metal nem túl népszerű. Miért van ez?

Ebben abszolút igazad van. Talán a Candlemass az egyetlen banda, amely valamelyest ki tudott lépni az undergroundból. A doom metal, általában véve nem hat azonnal, bizonyos időt áldoznod kell rá, hogy ráérezz a lassú témákra és a zene hangulatára. Talán ez az egyik oka, hogy a doom nem tudja megérinteni a nagy tömegeket, ez valami különleges zene...
Mit gondolsz, fog ez valaha változni?

Szerintem a metal ezen ága sose volt igazán népszerű, és nem is lesz. Számomra nem is kell, hogy az legyen! Ne érts félre, semmi baj, ha a metalban van némi siker, vagy népszerűség, de ha a doom átmenne mainstreambe, azzal az egész "varázs" elmúlna, legalábbis részben.

A promó CD-mhez nincs booklet, de a a tracklistet nézve arra tippelnék, hogy a szövegeitek nem túl optimisták, jól látom? Bemutatnád nagy vonalakban a szövegeket?

Gyászos hangulatú zenénél nem írhatsz arról, hogy vidáman sétálgatsz a napsütésben, szóval ez az egyszerű oka, hogy negatív hangulatúak a szövegek. De nem is mindig olyan pesszimisták, mint amilyennek tűnnek! Amikor szöveget írok, megpróbálom az élet különböző részeit bemutatni. Néhányuk például a halálról, a háborúról, a pusztításról mesél, de a remény és a szeretet is meg szokott jelenni bennük.

A zenétek se túl pozitív. Ilyen szomorkás arcok vagytok?

Szerintem a dalaink hol gyászosak, hol reménnyel teltebbek. Egyfajta pozitív melankóliának is nevezhetnénk a muzsikánkat. Megpróbáltuk egyesíteni a súlyosságot a dallamokkal és a szomorúsággal, így jött létre ez az album. Senki se állandóan vidám, vagy szomorú, de mi, a Doomshineban többet vagyunk jó kedvűek, mint lehangoltak.
Milyen egy átlagos Doomshine buli nézőszámilag, meg úgy egyébként?

Nem könnyű erre válaszolni, mert nem játszunk túl sokat, és mindig előbanda vagyunk. A nézőszám attól függ, épp milyen csapattal játszunk, vagy a hét melyik napján. Nem számít, hogy épp tízen, vagy százan vannak, a hangulat mindig jó, hisz ahogy mondtam, emberként nem vagyunk olyan szomorúak, mint a zenénk. Felszabadult mosollyal játsszuk ezeket a sötét dalokat!

Mennyi eladott lemeznek örülnél?

Minket ez nem érdekel, nem eladhatósági szempontok szerint zenélünk. Ha van bárki is, akinek tetszik -márpedig van-, az már önmagában siker! Néhányan írták, hogy megérintette őket a zenénk, és amíg ilyeneket olvasok, addig tényleg nem izgat, hogy tíz, vagy tízezer megy el a lemezből.

Talán a zseniális Candlemass a legfontosabb hatásotok. Mit gondolsz az újjáalakulásukról, illetve újbóli feloszlásukról?


Igen, egyértelműen a Candlemass bűne, hogy megalakultunk. Amikor hallottam, hogy vissza fognak térni Messiah-hal, nem akartam elhinni.Két újjáalakult bulijukat is láttam, és hihetetlen volt a mágia a levegőben. Ezek a súlyos, bivalyerős doom bulik messze felülmúlták a várakozásomat. Valójában még könnyeztem is, amikor a Samarithant játszották. Ennek ellenére valahogy mindig is éreztem, hogy ez a felállás nem lesz már sokáig együtt. Szóval, nem igazán lepődtem meg azon, hogy újra feloszlottak. Nyilván, szomorú is vagyok emiatt, de ez egy méltó búcsú volt a részükről. Akik nem látták ezeknek az újabb buliknak az egyikét, azoknak viszont nagyon rossz lehet - együttérzek velük.
És a Krux lemez hogy tetszik?

Ó, nagyon szeretem! Más, mint a Candlemass, sokkal mocskosabb, sötétebb. Fantasztikusak a dalok, és zseniális az énekes! Remélem, Leif folytatni fogja a Kruxot. Már nagyon várom a második keresztrefeszítést! A Krux egyértelműen Candlemassesebb, mint a '90-es évek végén készült, utolsó két Candlemass album. Bár, azokat is szeretem...

Miket hallgatsz egyébként msotanában?

Csomó különböző dolgot. Az utóbbi hónapokban például Dead Soul Tribet-ot, Evergreyt, Daret, The Shitheadzt, Ayreont, While Heaven Weptet, Jorn Lande szólóalbumokat és sok Magnumot!


Hajas


Zenekari weboldal itt: www.doomshine.de

Lemezkritika pedig itt