Cataract - Józan brutalitás
[2004-09-06] - Hajas

Európa egyik vezető metalcore csapata a hihetetlenül brutális, Slayer/Hatebreed ízű, svájci Cataract. A kegyetlenül durva zenét játszó banda dobosával, Rickyvel egy minden részletre kiterjedő intit sikerült összehoznom.

Hello Ricky, először is, gratulálok a harmadik lemezhez! Ti is ilyen elégedettek vagytok? A lemezkritikák milyenek?

Nagyon boldogok vagyunk, és 100 százalékig elégedettek is, ami a hangzást, vagy a borítót illeti. Messze ez az eddigi legjobb anyagunk, és azt mutatja, hogy a Cataract egyszerre durvább, metalosabb, és hardcore-osabb. Azt hiszem, senki nem várt tőlünk ilyen erős anyagot, talán még mi magunk sem:) A kritikák folyamatosan gyűlnek, és mindenki el van ájulva a lemeztől! Ezek a dolgok elég hízelgőek a With Triumph Comes Lossra nézve, és ez nagyon jó érzés! A metal magazinok azt mondják metalosodtunk, a hardcore lapok meg, hogy hardcore-osodtunk az előző anyag óta. Úgy érzem, többé-kevésbé megtaláltuk a saját hangunkat, anélkül, hogy megtagadtuk volna a gyökereinket.

Hogy kerültetek a Metal Bladehez? Egy Trustkill, vagy Victory nem lett volna jobb?

Mindkét kiadó kiváló, de csak az amerikai bandák részére. Ahhoz, hogy sikeres legyél ezeknél a kiadóknál, jól ismert nevednek és jó hátterednek kell lenned az USA-ban, legalábbis szerintem. Nem tudom, ezek a kiadók milyen szerződéseket ajánlanak a zenekaroknak, de a Metal Blade-éből semmi sem hiányzott. Plusz, mi már voltunk egy másik kiváló istállónál Amerikában (Ferret), és rájöttünk, hogy európai kiadóra van szükségünk, már csak a könnyebb kapcsolattartás végett is - az európaiak földrajzilag közelebb vannak ahhoz, ahol általában koncertezni szoktunk, meg úgy egyáltalán létezünk. A Metal Blade egy elképesztően jó szerződést ajánlott, minden kérésünket teljesítették, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy jó helyen vagyunk. Keményen dolgoznak értünk, és minden segítséget megkapunk tőlük - a következő 8 hónapban két Európa turnénk is lesz, ami elég jól hangzik!

Minden lemeznél kiadót váltotok. Mindig csalódtok, vagy más oka van ennek?

Szó sincs erről. A Ferret és a Lifeforce nagyszerű kiadók. Semmi gond nincs velük, mindent megtettek értünk, és még mindig jóban vagyunk. A fő oka inkább az volt a Ferrettől Lifeforcehoz történő váltásnak, hogy -mint mondtam- egy európai kiadóra van szükségünk, mely kapcsolatban áll a terjesztőkkel, koncertszervezőkkel, újságokkal, stb...-vel abban a térségben, ahol aktívak vagyunk. A Lifeforce-ot pedig azért hagytuk el a Metal Blade kedvéért, mert ez egy nagyobb, tőkeerősebb kiadó: beszáll a turnék költségeibe, lemezfelvételbe és egyebekbe.

Az új albumotok limitált kiadása bónusz DVD-t fog tartalmazni. Ez a Ti ötletetetek volt, vagy a kiadóé?

Valójában fel se merült ez bennünk, hisz a Metal Bladenél újak vagyunk, és DVD-t csak az ismertebb bandák adnak ki, akármelyik kiadóról is van szó. De ők mégis megkérdezték, mi meg persze rábólintottunk, hisz alig volt valami plusz költség vele. A DVD egy klassz dolog, és a Metal Blade meg tudja mutatni vele, hogy már létezünk egy ideje, és nem vagyunk egy a leszerződtetett, friss metalcore bandák közül.

Nagy általánosságban miről szólnak a szövegek?

Olyan ökológiai, etnikai, környezeti problémákról, amelyekkel nap, mint nap szembe kell néznünk. Olyanokról, amik felnyitják a szemünket, amik mögött rejlik még valami, amiket nem tudunk kiverni a fejünkből... és ezekből sosem fogunk kifogyni. Nem prédikálunk, csak megpróbálunk rámutatni a rajongóinknak ezekre. Habár az álláspontunk egyértelműen benne van ezekről a dolgokról a szövegeinkben, ezért is van mindegyikhez magyarázat fűzve, hogy véletlenül se érthessék félre.

A metalcore világszerte egyre népszerűbb. Gondolod, hogy ezzel az új lemezzel a Cataract is előre fog lépni?

Igen, úgy gondolom, hogy mi, és a régebb óta működő bandák sikerei a most kezdő bandák dolgait is meg fogják könnyíteni. Már most ezrek vannak, akik ismerik a nevünket, turnéztunk Európában többször is, úgyhogy megdolgoztunk érte. Bár a metalcore tényleg kicsit felkapott mostanában, de azért elég sok különbség van köztünk, vagy egy Unearth, Caliban, HSB, stb. között. Mindegyik banda a saját útját járja a műfajon belül, és ezt azok is tudják, akik meghallgatják a lemezünket. Emiatt gondolom, hogy tudni fogunk majd előrelépni.
Mit gondolsz arról, hogy ha egy metalcore banda dallamosodik, mint tette azt a Kilswitch Engage, a Boysetsfire, vagy a Shadows Fall?

Jóideje játszom már zenekarokban, és nem tudok mást mondani, mint hogy ezeket a változásokat nem feltétlen a kiadók vagy az eladhatóság indokolja. Amikor elkezdesz bandázni, nem akarsz mást, mint demózni és koncertezni. Ilyenkor még nem is gondolkodsz olyan dolgokon, hogy mit tudsz, vagy akarsz csinálni a zenéléssel. Ennélfogva, minden, amit kezdőként csinálsz, az még nagyon spontán és kissé nyers. Idővel az egész hozzáláásod megváltozik: jobb dalokat akarsz írni, jobban akarsz zenélni egyénileg, és bandaként is előre akartok majd lépni. Talán ezek miatt változik a zenéd. Nem mondom, hogy minden egyes bandánál ezt látom, de sokaknál ez történt, anélkül, hogy eladták volna magukat, lásd a Napalm Death-et, a Cannibal Corpse-t, a Death-t, stb...
Természetesen, ha rajongóként ragaszkodsz egy zenekar eredeti hangzásához, akkor előfordulhat, hogy a fentiek miatt csalódsz egy csapatban, velem is sokszor előfordult már. De én a másik oldalról nézem a dolgokat - márpedig zenészként nem akarod elkészíteni ugyanazt a lemezt újra és újra. Az nem lenne igazi kihívás számunkra. Számomra természetes, hogy az olyan tehetséges és kreatív zenészek, mint a Killswitch Engage, vagy a Shadows Fall tagjai változtatnak a hangzásukon minden egyes lemezzel, minden egyes nótával. De azt nem tudom, miért jár ez dallamosodással is - és lágyulással!

És a Hatebreed nagy sikereiről mit gondolsz?

Nem szeretnék cserélni velük. Látom, hogy a bandán belül is nagyok az elvárások és ők maguk is sokat rágódnak ezen. De természetesen ez jó a hardcorenak és a metalcorenak, mert a Hatebreed egy csomó kaput meg tudott nyitni, Jamey pedig egy hihetetlen lelkes srác, mindent megtenne a zenéjéért. Olyan bandákkal turnéznak, mint a Slayer, és így egy teljesen új közönség is megismeri a metalcore-t. Talán még érdekesnek is találják, és majd jobban beleássák magukat.
Úgy tudom, straight edge banda vagytok. Igaz ez? Ha igen, mennyire hangsúlyozzátok ezt ki?

A sörözést, füvezést illetően egyáltalán nem vagyunk sXe banda - legalábbis zenekari szinten. Vannak straight edge-ek a bandában, de őszintén szólva szarok rá, milyen címkéket aggatnak ránk. Én, személy szerint az vagyok, és ez fontos is a számomra, de senkit se akarok rábeszélni, hogy váljon azzá. Ha valaki erről kérdez, annak szívesen elmondom, miért lettem sXe: túl sok szart éltem meg, és tanultam a korábbi drogos és piás leckékből.

Számodra mit jelent a sXe? Értem, hogy nem iszol/drogozol, de hogy állsz például a nőkkel, vagy a húsevéssel?

Számomra azt jelenti, hogy nem élek alkohollal, hasissal, lsd-vel, ilyenekkel, tehát tudatmódosító, tudattágító szerekkel. Mint bármi más, ez is rajtad áll. Szerintem a húsevés, vagy a sex nem tartozik a straight edge témakörhöz. Minden attól függ, hol akarod meghúzni a határt. Egyesek szerint például a kávézás is ellentmond az sXe-nek, mert van benne koffein - érted, hol húzzuk meg a határvonalat? Ha a kávé nem straight edge, mert hatással van rád, akkor mi van a teával? Mi van az olyan fűszerekkel, amelyeknek hallucinogén hatóanyagai vannak, mint például a bors? Vagy mi van az olyan legális drogokkal, mint a fájdalomcsillapítók, a gyomornyugtatók, stb...? Ha ezeket mind betartod, akkor a végén egy erdőben találod magad, és csak akkor eszel majd almát, ha az magától leesik, mert ilyen alapon nem lophatsz semmit a fáról se, mert az se tiszta dolog. Túl sokan hibáznak, mintegy versenyként felfogva a straight edge dolgot, pedig ezek az arcok lehet, hogy két év múlva javában drogozni fognak.

Időnként hallani arról, hogy ezek az sXe arcok túl erőszakosak...

Szerintem ez nem így van, elég csak megnézni, amit az előbb ecseteltem. Mint mondtam, ez a legkevésbé sem egy "ki a straightebb?" verseny, nem erről szól. Nem kell ráerőszakolnod a saját életmódodat másra. De időnként én is fellépek az ellen, hogy mások ezt tegyék velem - vegyük például a passzív dohányzást. Ha valaki rákot akar kapni, az rendben van, de engem hagyjanak ki ebből. Az se izgat, ha valaki iszik, bár én speciel egy pubban melózom, ahol az emberek hétvégenként nagyon súlyosan benyomnak:) Ez az ő dolguk, rám nem igazán van hatással, maximum annyiban, hogy a wc-nk minden éjszaka után elég súlyosan néz ki.

Miket hallgatsz mostanában?

A cd lejátszómban mostanában az alábbi lemezek fordulnak elő:
Decapitated - The Negation
Melechesh - Sphynx
Xasthur - Telepathic With The Dead
Leviathan - Tenth Sub-Level Of Suicide
Vomitory - Primal Massacre
Cataract - With Triumph Comes Loss (ez természetes!)
Hallgatok csomó black/death metalt, azt mindig is imádtam, de tényleg majdnem minden típusú zene bejön, akár a régebbi soul/funk cuccokig bezárólag.

Ismersz magyar metalcore bandákat? A Bridge To Solace például bejön?

Még jó, hogy szeretem őket, főleg a szexi dobosukat és énekesüket:) Nagy cimbijeink, ráadásul Ádám egy óriási dobos is egyben. Ha találkozunk, abból mindig sörözés lesz -ami azt jelenti, hogy Ádám megissza az összeset:) A Dawncore-ék is jó arcok, király banda volt az!

Hajas


Zenekari weboldal: www.cataract.cc
Lemezkritika pedig itt.