Sonata Arctica - Új kiadó, változatlan álmok
[2004-09-16] - Avenger

A finn Sonata Arctica-t már nem lehet a fiatal bandák közé sorolni, ugyanis a napokban jelenik meg a Reckoning Night címre keresztelt negyedik albumuk. Többek között erről és a közelgő turnéról kérdeztem az énekes és fő dalszerző Tony Kakko-t, aki legnagyobb meglepetésemre tökéletesen ejtette keresztnevem mély magánhangzóit, így téve tanúbizonyságot a finn és magyar nép megkérdőjelezhetetlen rokonságáról! Ha-ha...- Elsőként a kiadócseréről érdeklődnék. Elégedetlenek voltatok a Spinefarm-mal, vagy lejárt a szerződés?
- A Spinefarm-mal a kezdetekkor 3 albumra kötöttünk szerződést. Hihetetlen, de eltelt ez az idő, a menedzsment pedig igyekezett a legjobb lehetőséget megtalálni a számunkra, így kötöttünk ki a Nuclear Blast-nál.

- Térjünk rá az új albumra. Van valami speciális jelentése a Reckoning Night-nak?
- Nincs különösen mély tartalma a címnek, egyszerűen erre esett a választás. Mikor megkezdtük a felvételeket még Whatever End volt az elképzelés, később elvetettem ezt az ötletet. Amikor már csak egy hetünk volt hátra és még mindig cím nélkül voltunk, fellapoztam egy szótárt, és a Reckoning Night-ra esett a választás. Mondjuk ennyi erővel lehetett volna Judgement Night vagy valami ilyesmi is... ha-ha

- Immár a negyedik lemezeteken vagytok túl, gondolom egyre könnyebb a stúdióban a munka.
- Ez változó, külső zavaró tényezők bármikor adódhatnak, de számomra most valóban nyugodtabb volt az egész. A Winterheart's Guild idején a szintitémákat is nekem kellett feljátszani, ezúttal azonban ez Henrik feladata volt, így koncentrálhattam a saját dolgaimra.

- A "Reckoning Day, Reckoning Night" című, filmzene jellegű instrumentális dalnak van valamilyen különleges szerepe az albumon? Meglehetősen érdekes.
- Szerintem is... ha-ha. Igazából a Wildfire vége lett volna, aztán kicsit átdolgoztam, kibővítettem, így végül a Don't Say a Word intrója lett. (hatalmas tüsszentés, Tony részéről...)

- Ó, csak nem beteg vagy?
- Sajnos nem is kicsit...

- Pont a turné előtt...
- Biztos az ördög műve! ha-ha...

- Milyen típusú dalokat énekelsz szívesebben? Lassabbakat, vagy a tempósabbakat?
- Igazából mindegy. A lassabbakat érzelmesebben tudom előadni, a gyors számoknak pedig lüktetésük, energiájuk van. Velük csak az a baj, hogy nincs idő minden hangot normálisan kiénekelni.

-Eddig mindegyik albumnál a leghosszabb dalok voltak a kedvenceim, például a Destruction Preventer vagy a Power of One, az új album esetében pedig a majd' 9 perces White Pearl, Black Oceans. Te hogy állsz ezekkel?
- A top 10-es listámon mindegyik "hosszú" dal szerepel. Ezeknél a nótáknál jobban ki lehet elemezni az adott témát, mely minden esetben amúgy is terjedelmesebb történet. Lehet alkotni, komponálni.

- A borító kinek a műve? Közösen határozzátok meg, hogy milyen legyen?
- Toxicangelt kértük fel a munkára. Általában én szoktam agyalni a borítón, de természetesen a többieknek is van beleszólása.

- Lesz videoklip?
- A Don't Say a Word-re készül majd klip. Végül is már két hete megkezdődtek a munkálatok. Remek lesz!

- Egy állandóan szereplő kérdés, mit szólsz az internetes letöltésekhez?
- Nagy szívás az egész! ha-ha...

- Egy személyes kérdés. Büszkék rád a szüleid? Nyílván a szülővárosodban, Kemi-ben híres vagy.
- Úgy gondolom igen. Kemiben mindenki tudja mivel foglalkozom, de tudod a finnek sosem dicsérik a másikat. Sőt, el sem mondják mit gondolnak róla. Kivéve, ha részegek.

- Vagyis mindig?
- ha-ha...

- Én is zenélgetek, de apám sokáig utálta, szerinte haszontalan dolog.
- Minden kezdet nehéz. Én eleve zene tagozatos suliba jártam, szóval önellentmondásos lett volna nem megérteni miért játszom bandában.

- Napjainkra te lettél az iskola dicsősége, a nagy heavy metal csillag! Nem? ha-ha...
- Naná! Ha-ha

- Kanyarodjunk vissza a Sonata Arctica dolgaira. Mit gondolsz, létezik számotokra még szint, amit el tudtok érni? Gondolok itt például az USA meghódítására, stb.
- Az fantasztikus dolog lenne, de nem látok rá túl sok esélyt. Egyébként jó helyünk van itt Európában. Legalább tudunk normálisan koncentrálni a kontinensre!

- Terveztek DVD kiadását?
- Igen, vannak ilyen terveink. Szeretnénk egy koncertet rögzíteni Japánban, talán ismét Tokióban. Egy csomó extra video anyagunk is van, azokkal is kezdhetnénk valamit. Igazából ráérünk vele majd a télen foglalkozni. Február előtt nem érdemes számítani a DVD-re.

- Készítettetek két érdekes feldolgozást. Mesélnél róluk?
- Az Ausztrál Vanishing Point-os srácokkal nagyon jó barátságot kötöttünk a Gamma Ray turnén, úgyhogy ez amolyan baráti gesztus volt a részünkről. Hamarosan új lemezük jelenik meg, általunk talán többen felfigyelnek rájuk.

- Megérdemelnék. Akkor gyakorlatilag promóciós feldolgozás? Ez nagyon szép tőletek. És a World in My Eyes?
- Jani és én igazi Depeche Mode rajongók vagyunk. Már az előző albumnál fel akartunk venni tőlük egy feldolgozást, végül erre csak most került sor. Eleinte a többieknek nem nagyon tetszett az ötlet, de már ők is megbarátkoztak vele.

- Nekem mindkettő nagyon tetszik, bár én mindkét bandát szeretem.
- Végre valaki!

- Hamarosan turnéra indultok a Nightwish-sel. Várod már?
- Nagyon! Ez egy jó lehetőség számunkra, a Nightwish révén még többen ismerhetnek meg minket. Toumassal (Nightwish főnök/billentyűs - szerk.) évek óta jó barátok vagyunk,
mindketten szerettünk volna egy közös turnét!

- Szerintem simán menne már egy saját turné is, ahol a Sonata Arctica a főbanda. Nem gondolod?
- Meglehet, de nem kell rohannunk, talán lesz lehetőség ilyesmire a jövőben is. Tökéletes lesz nekünk a Nightwish-sel is.

- Ez érthető, csak szerintem a rajongók már többet várnának, mint 45 perc játékidő!
- Végül is egy órát játszunk mindenhol, ami nem annyira kevés, és vegyesen játszunk minden lemezről. Szerintem elégedett lesz mindenki.

- Állítólag a budapesti koncertre már elfogytak a jegyek. Pedig még több mint egy hónap múlva jöttök csak Magyarországra. Mit szólsz?
- Komolyan? Ez fantasztikus! El sem hiszem!

- Mit tudsz a kivált billentyűsről, Mikko Harkin-ról? Szoktál vele beszélni?
- Mostanában nem. Egyébként minden oké vele, most egy Wingdom nevű új csapatban van. Rendkívül magas kvalitású zenészekkel dolgozik, többek között az ex-Rhapsodys Alessandro Lotta-val. Ha jól tudom, most készülnek a debütálással, biztos szuper lemez lesz!

- A szörnyű Stratovariusos történetekhez mit szólsz?
- Amikor néztem a honlapjukat, nem tudtam sírjak vagy nevessek. Hihetetlen volt számomra az egész.

- Beszéltél Tolkkival?
- Találkoztam vele egy fesztiválon, ahol mindketten felléptünk, de szándékosan nem hoztam fel a témát. Jobbnak láttam, ha inkább másról dumálunk.

- Szerinted van még jövőjük?
- Bízom benne, de nem tudok konkrét dolgokat, talán minden helyrejön. Mindenesetre óriási banda, nélkülük mi sem lehetnénk azok, akik vagyunk!

- Szeretnél valamit üzenni a magyar rajongóknak?
- Alig várom a budapesti bulit! Hallgassátok az új lemezt, hamarosan találkozunk, feltéve, ha időben megvettétek a jegyet! Haha!

- Köszönöm az interjút, sok sikert a turnéhoz és a lemezhez! Októberben találkozunk!


www.sonataarctica.info