Deadsoil - Metalcore mesterek
[2004-09-29] - Hajas

A Deadsoil bemutatkozó lemezével, a The Venom Divine-nal kegyetlenül legyilkolt, köszönhetően a rajta hallható brutális, de minőségi metalcore-nak. A német bandából Stefan Eutebach bőgős állt rendelkezésemre.

Hello Stefan! Milyen volt a The Venom Divine fogadtatása, illetve Ti magatok elégedettek vagytok-e vele?

Neked is hello, Hajas. Az új lemez majdnem egy hónapja van kint, a reakciók valami elsöprően jók. Nem tudtuk, mire számítsunk, mivel van egy csomó jó lemez, ami mostanában jött ki. Szóval, elképesztően jólesett ez a lelkes fogadtatás, gondolhatod. Zeneileg és kiállításában is pontosan olyan az album, amilyennek akartuk, és úgy vesszük észre, másoknak is tetszenek az új dalok.

És a kiadótokkal elégedettek vagytok? Úgy értem, elég jó a zenétek ahhoz, hogy egy nagyobb, erősebb kiadó is leszerződtessen Titeket...

Valóban kaptunk ajánlatokat nagyobb kiadóktól, de mi mindig is a Lifeforce-hoz akartunk menni, mert tudtuk, hogy eddig is kiválóan dolgoztak az olyan bandáikkal, mint a Heaven Shall Burn, a Caliban, vagy a Trivium. A Deadsoil még mindig egy fiatal banda, úgyhogy nagyon fontos volt, hogy egy olyan kiadót találjunk, ahol rendesen segítenek, figyelnek ránk, és fel tudunk venni egy normális albumot. A Lifeforce még így is Európa egyik legnagyobb, extrém zenékkel foglalkozó kiadója, úgyhogy nagyon is boldogok vagyunk, hogy náluk lehetünk.

Mondjuk mennyi eladott lemezzel lennétek elégedettek?

Fogas kérdés:) Természetesen szeretnénk annyit eladni, amennyit csak lehetséges, de az eladási mutatók nem elsődleges szempontok, legalábbis nálunk, hisz nem a zenekarból biztosítjuk a megélhetésünket. De azért rohadt jó érzés tudni, hogy vannak, akik beleássák magukat abba, amit csinálunk, és támogatnak minket azzal, hogy megveszik a lemezünket. Döbbenet!

Bár alapvetően metalcore banda vagytok, de több stílusból is építkeztek. Mik a csapat fő hatásai?

A zenekar tagjai különböző háttérrel rendelkeznek: Chris, Friedrich és Jens inkább metalfejek, míg Boris és én inkább hardcore beállítottságúak vagyunk. Azért is jó ez, mert mindnyájan különböző hatásokat, illetve tapasztalatokat tehetünk bele a zenénkbe. Sok bandát szeretünk, én például szeretem többek közt a Lamb Of Godot, a Hatebreedet, vagy a The Hauntedet.

Mostanában például miket hallgatsz?

Az új Lamb Of God anyag valami elképesztő, meg az észak-karolinai Glass Casketot is szeretem, ami egy most feltörekvő banda. A német zenekarok közül muszáj megemlíteni a Japanische Kampfhoerspiele-t, a Fear My Thoughts-ot, és az új Night In Gales anyag is óriási.
Az előzetes CD-hez nem kaptam bookletet, de a számcímek alapján nem tűnik túl optimistának a mondanivaló. Igaz-e ez, illetve bemutatnád nagy általánosságban a szövegeket?

A szövegeink főleg olyan témákat járnak körül, amik minket is foglalkoztatnak, illetve amikkel a mindennapi életben szembesülünk. Némileg dühös, frusztrált érzések ezek, valamint azt mutatják be, hogy érezzük magunkat a társadalomban. Tényleg gyakran peszimisták a szövegeink, de azért nem reménytelenek. Ez azért nem mindegy.

Egyébként sokat depiztek?

Mint mondtam, ezek az érzéseink, a tapasztalataink, de azért nem búslakodunk reggeltől estig:) Döntően rendben van a magánéletünk, hisz egész jó dolgunk van: egy gazdaságilag fejlett országban élünk, és az igazán súlyos dolgok nem érintenek közvetlenül minket, gondolok itt a háborúra, az éhezésre, vagy a betegségre. Ezt az óriási előnyt senkinek sem lenne szabad elfelejtenie.

Ha egy dolgot tudnál változtatni a világon, mi lenne az?

Nehéz kérdés, mert már elég sok szemét dolog van. Az értékek mára teljesen megváltoztak, nyomor van, háborúk vannak -néha a vallás miatt, néha nem-, de említhetném Amerika kormányát is, akik a világ csendőrei, és egyszerűen csak eltapossák a másképp gondolkodókat.

Azt persze gondolom, hogy zenefanatikusok vagytok,de van esetleg valami más hobbytok is?

A Deadsoil annyira leköt minket, hogy mellette maximum a munkahelyünkkel tudunk foglalkozni, szóval a banda mellett már nincs időnk más hobbyra. Szóval, úgy gondolom, jelenleg a "nincs" a válasz.

Egyébként mivel foglalkoztok?

Friedrich tájkert-tervező, Boris és Chris grafikai cégeknél melóznak, Jens és én még egyetemre járunk. Ezenkívül én még a Bastardized Recordingsnál dolgozom, Borisnak meg van egy saját grafikai vállalkozása.
Egy Deadsoil bulin átlagban mennyien vannak?

Erre nehéz válaszolni. Néha sokan, néha kevésbé. Nyilván akkor játszunk a legtöbb ember előtt, ha előbandáskodunk valami külföldi, ismertebb csapat előtt. Nehéz tehát konkrét számot mondani, de száz alá tulajdonképpen sose szoktunk menni, és ez a szám több ezer szokott lenni a fesztiválokon.

Legvadabb álmaidban kikkel turnéznál?

A francba is, hát rengeteg ilyen csapat van, például a The Haunted, akikkel már játszottunk is együtt, vagy ott a Lamb Of God, akiket mindnyájan imádunk a zenekarban, vagy a Slayerrel, akikért szintén mindnyájan megőrülünk. A Killswitch Engage, vagy a Hatebreed is klassz lenne, mert ők még emberileg is jó arcok. A lista végtelen, annyi óriási banda van a világon!

Most, hogy kijött a lemez, mik a további tervek?

Hamarosan csinálunk egy clipet, mégpedig a History Retold című számra, majd figyeljétek. Meg már próbálgatjuk írni az új dalokat. Lesz még néhány klassz bulink az ősszel, és terv szerint jövő év elején lesz egy Európa és egy USA turnénk is.

Hajas


Zenekari weboldal itt: www.deadsoil.net
Az új Deadsoil lemezről írt kritikánk pedig itt olvasható.