Grindman - Krisztián
[2004-12-08] - Hajas

A Grindmant sajna még kevesen ismerik itthon, mivel keveset koncerteznek a srácok, de aki már találkozott a csapattal, és kedveli a komplex, modern extrém metalt, az minden bizonnyal már rákattant a fehérvári bandára. A zenekar gitárosát, a korábban a Gutted sorait erősítő Hujber Krisztiánt kértem fel arra, hogy ő legyen személyeskedő rovatom újabb szerencsétlen áldozata.

Neked hogy kezdődött a metalkodás? Milyen bandák hatására lettél kemény zenerajongó, és miket hallgatsz mostanában?

Hali! Volt egy cimborám, aki a fejébe vette, hogy mindenkiből rockert csinál. Akkoriban én még mindenféle zenét meghallgattam (nagy kedvencem Michael Jackson volt), ám a srác közölte, hogy aki nem metalos, azt ki kell nyírni. Sőt, hozzátette, hogy a Jacksonosokkal kezdené, utána jöhetnek a Depeche Mode-osok. Nem volt választás, kötelező volt nála Ossiant, Pokolgépet meg Lordot hallgatni. Később jöttek a külföldi kedvencek, mint a Death Angel, Sodom, Metallica, Anthrax, stb... A gitár hangjába igazából a Carcass Necroticism lemeze által lettem szerelmes. Ez máig etalon! Manapság már három banda jelöli a "stílusom" határait, a Nevermore, a Type O Negative, és a Bruce Dickinson szólólemezek.

Mik a kedvenc filmjeid, és általában milyen típusúakat szeretsz?

Vannak abszolút kedvencek, mint a Holló, vagy az Aliens, de egyébként mindenevő vagyok. Imádom az elborult, szokatlan megközelítésű filmeket, valamint azokat, amiben meghal a főhős.:) Nehogy má' happy end legyen! Csak semmi, vagy legalábbis minimál Hollywood. Azt hiszem, Tarantino filmjei a dobogón vannak nálam. Hihetetlen jó a Kill Bill, éppen az előbb néztem meg újra, immáron sokadjára. Szívem szerint begyűjteném a legbetegebb horrorfilmeket is itthonra. Nagyon szeretem őket. Elkezdtem vidókazira venni egy időben a "keményebb" horrorfilmeket az HBO-ról, de valamelyik családtagom hamarosan rávett valami ratyit.:) A magyar vonalon is finnyás vagyok, de a Szőke András, valamint az újabb Jancsó filmek képezik a házibulik tetőpontjait. Ami azt illeti, hülyére röhögtem magam a Stohl buci és Dobó Kata féle Európa Expresszen is. Annyira gagyi, hogy az már szórakoztató! Gigaszar! :)

Rajzfilmben, képregényben mi a favorit?

Hát... Olyan 20 évvel ezelőtt még keményen gyűjtöttem a képregényeket, mint mindenki akkoriban. Ennek a gyűjteménynek csak egy kis százaléka élte túl a sorozatos lakás átrendezéseket és szanálásokat. Az igazi kedvenceim a Komix nevű füzetek voltak, melyből később az Atlantisz regényújság lett. Kábé ettől kezdve inkább olvasni szerettem a sztorikat. Baromi sok horror, és fantasy regényt olvastam. Rajzfilmben szigorúan Transformers rulez! Megatron máig bejön, elvégre ő a Decepticonsok Darth Vadere (!!!), plusz South Park és Maxx a régi Music tv-ből:) A magyar rajzfilmek közül a Szaffi a király.

Ha egy embert kéne választani, aki zenészként Isten Nálad, kit mondanál?

Valószínüleg egybe kéne gyúrni Peter Steele-t és a Nevermore gitáros Jeff Loomist ehhez az egy személyhez:) Nem tudnék dönteni biztosan, de a kettő közül talán Peter nyerne a Type-ból. Annyira zenefüggő vagyok, hogy a mai napig nem olvastam el igazán a dalszövegeit. Lehet, hogy nem is jönne be 100%-ig, de a zene teljesen elvarázsol. Az a jó a Type O Negativeban, hogy soha nem lesz belőle divatos vonal. Furcsa a hangzás, furcsa a hangszerelés és a zenei megoldások sem követik a mainstream dolgokat. A fehérvári Káosz zenebolt és persze Tündi és Kriszti jóvoltából egy időben sok Type O koppintást volt szerencsém meghallgatni, de annyira égett a fejem a meghallgatásuk során, hogy az leírhatatlan. Még a bandák nevét sem jegyeztem meg. Az egyik csipet-csapat levette még Peter beszédstílusát és mindenféle mellékzörejeit is. Az volt a csúcs idáig.:) Gondolom, eltűntek a süllyesztőben hamar, hiszen oda valók.

Egy vitában, ha nincs igazad, azt el szoktad ismerni?

Persze, bár nem könnyű velem eljutni egy tényleges vitáig. Nem veszekszem senkivel, szeretem mindenkire ráhagyni a véleményét. A "vélemény"" egyébként is folyamatosan változik mindenkinél, és ezt tudni kell tiszteletben tartani. A makacs embernek több ereje megy el arra, hogy érvényesítse, majd bizonygassa, esetleg utólag tisztázza és fényezze magát egy-egy témában. Valamiért ezen csak jókat derülök, elvégre a végeredmény úgyis valami nagyon hasonló lesz, mint amit én is erőltettem volna, csak mindenféle fáradtság nélkül.
Egy fontos magánéleti döntésnél érzelmi, vagy logikai alapon döntesz?

Ha van erőm, akkor logikai alapon döntök. Persze az érzelmi hatások könnyen logikussá tehetnek bármit egy hülye szituációban. Szerintem mindenki hazudott már önmagának egy picit, ha valami nőről volt szó. Tehát miről is van szó?

Mi a kedvenc kajád-piád, Tv-műsorod, ki a kedvenc nőd?

Kaja toplista 1. hely: mákos guba + még egy kis mák:). Olasz, kínai, magyar kaják, amelyekben színhús van. A mócsingoktól, belsőségektől rosszul vagyok.
Piaügyileg egyszeű a helyzet: tea, víz, üdítő. Mivel nem iszom alkoholt és tejes cuccokat, nagyjából ezek maradtak.
TV-t nem nézek, néhány ritka kivétellel, például Fábry show, South Park. Bámulom eleget a monitort, ha meg esetleg filmhez támad kedvem, akkor video vagy dvd.
Kedvenc nő? Nincs olyan ideálom, akire maximális pontszámot adnék, de a sötét haj és a sötét szemek erősen javítanak az összképen. Talán az alábbi felsorolás körvonalazza a dolgot: Salma Hayek, Aria Giovanni, Winona Ryder, esetleg egy cseppnyi ázsiai beütés...

Nálad mi számít egy partnerkapcsolatban, a belső, vagy a külső?

Rövidtávon a külső. Egyértelmű. Ez a kérdés így nem kérdés, hiszen a hosszútávú kapcsolatokban mindegyik fontos, bár valószínüleg a belső az, amely sokáig egybentarthat két embert. Ki ne ismerne olyan embert, akivel szívesen eltöltené az egész napot, jó beszélgetések, röhögés, bármi, de ha hozzá kéne érnie, akkor elmenne a kedve az egésztől.

Melyik híres embert hívnád ki egy boxmeccsre?

Tysont! Verje már szét a fejem kérem szépen! Természetesen senkit. Két embert gyülöltem igazán az életemben, de ők már halottak - úgy vigyázzon mindenki:). Szóval, a sors levette a vállamról az utálkozás terhét. Nem érdekelnek a politikusok, sem a közéleti személyek. Azt sem tudom, ki-kivel van. Hihetelen, de még szavazni sem voltam soha. Nem szóltam bele sem a NATO kérdésbe, sem az Unióba, a szokásos választási őrület pedig végképp nem érdekel. Sorry.

Mit gondolsz a valóságshowkról és szappanoperákról?

Hálaisten, hogy van ilyen! Hadd nézze a sok birka. Nekem a TV és az ilyen műsorok között egyenlőségjel van, ezért nem nézek Tv-t. Még arra is lusta vagyok, hogy átolvassam a tv műsort. Ha hülyíteni akarom magam, azt a neten is megtehetem, de ott legalább van pornó is.:) Számomra a zenélgetés és a rajz jelenti a szórakozást, na meg ugye a haverokkal való böszme röhögések, a különböző házibulikon. Na, egy ilyet kéne élő egyenesben betolni a tv-be. Vannak olyan home videóink, hogy az hihetetlen.:) Utoljára a basszerosunk, Maci házában volt egy-két összejövetel. Hmmm, az anyagi kár jelentős - így lehetne összefoglalni pár szóban az eseményt.

Politikailag hova húzol? Jobbra, vagy balra?

Viccelsz? Atomot a politikusokra :) Respect a kevés kivételnek!!!

Mi volt a jeled az oviban?

Fésű... Azóta is csak ritkán van ilyen a kezemben.

Legvadabb álmaidban melyik bandával turnéznál?

Ha a nézőszám a kérdés, akkor Robbie Williams-el:) Egyébként System Of A Down, Slipknot, Death Angel, Nevermore, Killswitch Engage, Disturbed, Fear Factory, vagy ha létezne még a Stuck Mojo, esetleg a Carcass. De bármelyik kedvenc bandámmal, sőt akár a nem kedvenceimmel is hehehe!

Mi a véleményed az internetről zenei és egyéb szemszögből?

Mivel totál függő vagyok, nincs sok negatív véleményem. Na, ez a függőség persze csak vicc. Mostanában szinte csak a leveleimet, meg a heavymetal.hu-t nézegetem. Figyeled ezt a diszkrét kis nyalást?
Tudom, hogy paráznak a bandák, mert letöltés meg ilyenek, de nézzük csak, hogy anno ezzel futott be a Limp Bizkit. Ha valaki nagyon kapós zenét csinál, akkor nem kell tartania az mp3 okozta károktól. Éppen az mp3 az, amely eljuttatja oda is a zenéket, ahol nincs piaca! Aki beéri azzal, hogy meglegyen otthon 1200 lemez mp3-ban, azzal úgysem lehetne vásároltatni semmit, de legalább hallani fog a bandáról. Ez is reklám. Erős rosta az Internet, és sokaknak fáj a kritika. Ez van. Én szinte minden bandáról az interneten keresztül szerzek infót és mp3-akat, szinte kizárólag a hivatalos oldalakról. Az Internet egyéb árnyoldalai közé tartozik, hogy mindenféle alpári dolog is elérhetővé válik mindenki számára. Aki kíváncsi, megnézi, aki nem, az nem. Én igen:). És a cimboráim is. Ha viszont lenne gyerekem, biztosan eltiltanám tőle.
Hívő ember vagy?

Csak magamban hiszek és a barátaimban. Megvan a saját kis világom, és a saját kis hitem, amelyet az életem is igazol. Ennyi elég. Kívülről szemlélve érdekesnek találom a vallásokat, de nem venném fel egyiket sem. Már-már elszomorít, amikor egy ismerősöm beáll valamelyik csoportba. Szerencsére ritka az ilyen. Miért kellene, hogy még egy oldalról takarja valami a kilátást? Úgy gondolom, hogy legbelül mindenki tisztában van azzal, hogy mi helyes, kár a nyakunkba venni egy csomó másik koloncot. Pláne, ha az egy olyan intézményt szolgál, amely szintén a hatalomról szól. A zenekaraimat titulálták sokszor sátánistának, de ez sem igaz, hiszen sem a Grindman, sem a Gutted nem sátánista. Vallásellenesnek mondanám inkább, amellyel az erőszakos térítőket akartuk nevetségessé tenni. Megkérdőjelezni azt, amit a szánkba tömnek nap, mint nap. Futószalagon jönnek a különböző egyházak, királyságok, válogathatunk pénztárcánk szerint. Kihangsúlyoznám azonban, hogy ez nem a hívő emberek ellen irányul, hanem azok ellen, akik véleményt és kritikát mondanak egy-egy olyan írás alapján, melynek tartalmával sohasem lesznek tisztában.

Mi tud leginkább kiakasztani?

A sunyiság, az álszentkedés. Minden megbocsátható, de ezek a tulajdonságok a legnehezebben. Mindenkiben meg van ez is, csak nem mindegy milyen szinten, vagy hogy él-e vele.

Mondj egy máshol publikálatlan, jó vaskos sztorit a Grindmannel kapcsolatban!

Mivel a zenekar egy régi, nagy baráti társaság tagjaiból jött létre, így történetek ezrei lennének alkalmasak a kérdésedre válaszként. Na jó, legyen egy régebbi sztori. Sok-sok éve a legendás Csörge Tavi Fesztiválon történt, hogy Maci (Grindman bass) és Söme (Gutted bass) beitalozódtak, mint mindig. Söme megtámasztotta magát az egyik pultnál valamikor dél felé, amíg Maci elindult wc-re. A csapat másik fele, velem együtt a helyi strand felé vette az irányt (de ez egy másik hosszú sztori lenne). Visszafele jövet, kb 16 óra magasságában egy letarolt fűcsomóra lettünk figyelmesek. Megközelítettük és láttuk, hogy Maci alszik a fűben egy wc papír gurigát szorongatva. Felkeltettük "finoman" és megkérdeztük "mé' itt aszó' vazze'?" Közölte, hogy nem tudja, ő csak wc-re indult, elbotlott, elaludt. Ezt követően kiszedegedte az arcába épült fűszálakat és folytatta az útját a wc felé, amely így már egy komolyabb 4 és fél órás kirándulássá nőtte ki magát. A történet Söme szemszögéből: Italozás, Maci elmegy wc-re, italozás, kijózanodás, újabb lerészegedés, Maci még nem ért vissza, tehát várás, italozás, nagyon sok új cimborával való megismerkedés, és hopp már vissza is ért Maci, tehát italozás. Szóval, próbáltam valami finomabb sztorit elővezetni.
Nézzünk valami jobbat? A kedvenc, gyakran visszatérő történet Zsomborral esett meg, aki ugyebár fénytechnikus. Wanted fesztiválon sikerült nagyon beviszkiznie és arra ébredt tök részegen, hogy sietősen wc-re kell mennie, de nem pisilni. Rémülten vette észre, hogy a sátorból nincs kijárat. Tapogatta körbe a falat, de nincs rajta ajtó!!! Végül persze meglett az ajtó a másik oldalon. Berontott egy wc-be, majd a finálénál rájött, hogy nincs papír. Sebaj, volt rajta egy bakancs, egy alsógatya és egy póló. Gondolta, feláldozza a gatyát, elvégre azért nem kár. Feláldozta. Egy szál pólóban és bakancsban, megkönnyebbülve próbált visszatérni a sátorba, de eltévedt. Bement egyenesen a discoba, ahol a stroboszkópok fényénél újra rájött, hogy nincs rajta szinte semmi. Talán ez józanította ki annyira, hogy mégis vissza tudott keveredni. Szép lehetett!
El tudnád képzelni az életedet a Grindman nélkül?

Persze!:) Most is enélkül vagyok, mert elütött egy kocsi a minap, és ágyhoz vagyok kényszerülve. Nem tört el semmim, de betett az a jelképes 6 méteres repülés, amit levágtam a flaszteron. Kedden elcsaptak, de szombaton már fellépésem volt egy klubban. Jól néztem ki mankóval a színpadon. Mondani sem kell persze, hogy a buli a második emeleten volt, ahová fel kellett mennem. Ettől olyan izomláz lett a még működőképes lábamban, hogy arra sem tudok ráállni. Tiszta gáz. A lényeg persze, hogy nem bírnám zene nélkül. Hogy letegyem a gitárt, az ki van zárva - mert nem tudom.

Sok idődet leköti a zenekar? Van esetleg egyéb hobbyd is?

A Grindman mellett csinálgatunk egy motoros-rock zenekart is Gas Station néven. Ez feldolgozások elprüntyöngésében merül ki. Van néhány "munkahelyem" is, amelyek gondoskodnak arról, hogy már semmi másra ne jussom időm. Mindezek mellett persze imádok photoshopban dolgozgatni, különféle beteg és perverz képet csinálni. Ja és persze a web: alig marad időm a weblapjaim fejlesztésére, de azt is szeretem.

Hajas