Remorse - Polgármester thrash
[2005-06-22] - Hajas

Hosszas várakozás után a napokban végre tényleg meg fog jelenni a Remorse új lemeze, a Harc!. A kiváló album kapcsán ki is faggattam a csapat két gitárosát - általában Zsola vitte a prímet, de időnként Kossuth Lajos is megnyilvánult.

Ritkaság hazánkban, hogy egy underground metal banda önkormányzati támogatást kap a lemezfelvételhez. Hogy is volt ez a sztori pontosan?

Zsola
: Hell mindenkinek! Nos ez úgy történt, hogy már '87 óta működik a zenekar Ózdon, és ezt próbáltam is mindig tudatni a helyiekkel, például újságcikkekben, satöbbi. Persze minden évben pályáztunk, mint civilszervezet, kaptunk is 50-100 forint körüli összegeket.
Most kisebb csoda történt, egy filmbe illő szitu: egyszer csak kaptam egy telefont a "Nem tudjuk felvenni az új lemezünket" című újságcikk után. A vonal másik végén Benedek Mihály polgármester volt, és invitált engem egy személyes megbeszélésre, ahol is rákérdezett: mennyi kellene arra a lemezre, Zsóti? Én nem mertem, csak ötszázezer forintot mondani, és megkaptuk... Hihetetlen, nem? Rock és köszi neki!

A felvételek után nem sokkal kilépett az énekesetek, Gábor. Mi volt ennek az oka?

Zs
: Október másodikán volt az utolsó bulija Kazincbarcikán, és ott mondta, hogy nem bírja tovább a kiképzést. Komarnoba költözött, ami kábé 260 kilométer Ózdtól. Képzelj el egy próbát! Vagy egy koncertet mondjuk Zalaegerszegen. Én és Kámus Ózdon, Lali Kazincbarcikán, Krisz Ipolyságon lakik. Addig Gábor is Ipolyságon lakott, de most még plusz 120 km - lehetetlen dolog... Sajna most is vannak gondjaink az utazásokkal. Teljesen jogos volt, mi a további Harcot választottuk, igaz elfáradunk néha, főleg én, mert már elég öreg és nyűgös vagyok..:)
Az új frontembert, Vincét hogy találtátok meg? Nem lehet könnyű dolga egy ilyen lemez és énekes után helytállni...

Zs: Hát igen, még most sincs könnyű dolga, mivel szadizom egyfolytában!:) Keresgéltünk, hirdetgettünk, pár srácot ki is próbáltunk, de nem volt igazi, aki meg az lehetett volna énekhang szempontjából, az nem volt elég elszánt és rock. Aztán Krisz a Kreator koncerten dumált Vince-szel -előtte a Gorezone Thrash fesztiválon játszottunk együtt az ő csapatával, az Arsenic-kel-, és azt mondta, megpróbálja. Nagyon laza volt, lejött, elüvöltött egy szombati próbát, aztán végigordította Ózd utcáit éjszaka, vasárnap újabb próba. Jó srác, közénk való öreg vérthrasher, ez már tuti, csak tényleg elég komoly a feladat, ezért még Harcolunk!:)

Már egy éve kész a lemez, de csak mostanában fog megjelenni. Mi volt az oka a csúszásnak?

Zs: Kérlek szépen, mi még örülhetünk, mert sok zenekarnak ez egyáltalán nem sikerül. Szar a helyzet az országban, nincs mit szépíteni. Hungarotonos szerződésünk volt a Sötétség idején. Most elküldtem az anyagot, válaszra sem méltattak. Saját kiadásra már nem futotta, kiadót kellett találni, ez pedig időigényes munka manapság. Szerencsére az anyagnak már komoly visszhangja volt, és akadt egy Kovács Péter nevű halvadász rocker, aki segített összehozni ezt a szerződést. Úgy néz ki, Szlovákiában is lesz terjesztés, mivel ott elég jól pörögnek a dolgok. A lényeg, hogy nemsokára a kezünkben lesz, és akkor elértük a célunkat. Mi mindent megtettünk!

Egyébként elégedett vagy az albummal?

Zs: Igen! Ja, hogy bővebben? Úgy érzem, mi mindent megtettünk. Nagyon sok munka van ezekben a dalokban, CD-ket küldözgettünk egymásnak a távolságok miatt. Tetszett a munkamódszer a Denevér stúdióban. Köszi érte Töfinek! A dalszerzés munkamódszere is hatékonyabb számomra, hisz most már PC és dobgép segítségével minden témát ki tudok otthon dolgozni, aztán az élő próbákat is rögzítettük, visszahallgattuk ezerszer, így sokkal könnyebb. Tehát én elégedett vagyok. A stúdiómunka pörgős volt: 10 nap éjjel-nappal felváltva, de mindenki tudta a dolgát, és szerintem ez lemérhető az anyagon. Rock!
Nekem nagyon tetszenek a szövegek. Egyetértesz-e velem, illetve miről szólnak és ki írta őket?

Zs: Egyetértek!:) Mivel nagyrészt én írtam, jó, hogy tetszenek..:) A fele amúgy Pati barátomé, aki már kezdetektől a zenekar mellett tevékenykedik. Igaz, az ő ötleteit is a dalokhoz alakítgatom most már. Nagyon nehéz a zenéhez illeszteni a magyar szövegeket. Azt tudom mondani, amit a dalokról, ezek is nagyon hosszú ideig készültek, sokszor átdolgoztuk, törekedtünk arra, hogy minél énekelhetőbb legyen a magyar szöveg. No meg Gábor is szült pár énektémát, meg pár sor szöveget is. Ja és Krisz is átment íróba a stúdióban. Az én témáim általában a saját környezetemből származó inspirációk alapján születnek, és az van bőven: párkapcsolatok változása -például az enyém is-, exkluzív életkörülményeink, amiket lehetne ragozni. Történnek események zenekaron belül, zajlik az élet.
A Miért van csend? például egy ózdi nagyobb diszkóbaleset után született, sajna ott maradtak páran egy miatt, ahogy szokott lenni... Aztán néha hülyék vagyunk, ilyenkor született például a 20/40. A témája adott: öreg, lökött rockerek vagyunk, akik nem bírnak megkomolyodni és utazgatnak , hogy pengethessenek... Bolondok.:)
Patinak inkább képzelt képei vannak, főleg régen volt ez így. Néha füstfelhők között lógatta a lábát:), de most már szerelmes és csak penye dalokat tud írni.:)

Kinek az ötlete volt ez a képregényes borító?

Zs: Hát az, hogy ne legyen ilyen Photoshop bűvölet, mint amiből mostanában szekérderéknyi van, az a mienk. De a konkrét terv az Havancsák Gyula mesteré, aki zseniális egy ember. Elsőre fura volt a borító Neked is, ahogy mondtad, de aztán beüt, és ami a legfontosabb, hogy kiemelkedik a tömegből. No meg persze Rock, Metal, minden, ami kell. Nem lesz azért képregény, csak olyan jellegű. A fronton található emberke átalakul Thrashman-né és fura dolgokat művel a belső oldalon is...:) Ez majd kiderül..
Milyen fogadtatást vártok a közönségtől a lemezzel kapcsolatban?

Zs: Jót!:) Tudod, én örülök, hogy megjelenhet pár dalom, és úgy érzem, jól sikerültek. A lemez olcsó lesz, a 14 dalon kívül pedig tartalmaz egy multimédiás részt: a 2001, 2003-as demok, a 20/40 video és pár fotó lesz rajta. Innentől fogva nem rajtunk áll a dolog. Remélem páran rátalálnak, és tetszeni fog nekik. Ennyit szeretnék, és eljutni a következő lemezig gond nélkül. Rock! Remélem, vannak Thrasherek az országban!:)

Kossuth Lajos
: A fogadtatásra eddig sem lehetett panaszkodni, mindenhol nagyon jól vették az új nótákat. A hivatalos megjelenés után talán több emberhez is eljut majd a "harcunk".

Most, hogy kint van az album, mik a további tervek? Ősszel például kikkel fogtok turnézni?

Zs: Hallod, ez fogós kérdés. Nagyon kellene nekünk egy koncertszervezkedő ember, mert én mindenbe beleugrock... Terveztünk pár haver csapattal egy 3 Terror nevű túrát, de nehéz az országban ráfizetés nélkül koncertezni, és mindenki próbál minél jobban helyezkedni, de ahhoz meg money kellene... Régebben szétszerveztem magam, a Sötétség után 25 állomásos saját és 10 állomásos Pokolgép turné ment egyszerre, plusz utána is őszi-tavaszi körút. Volt nap, amikor két buli is volt, és olyan is előfordult, hogy lekéstük saját magunkat..:).
Most bejelentkeztünk egy nagyobb akcióra is, ami ősszel fog futni, hátha - de szerencsére mostanában saját turné nélkül is sok bulink van, hívnak fesztiválokra, satöbbi. Nagyon sok felvidéki partynk van, szerintem legalább a fele - de az őszt most még nem tudom.
Miket hallgattok mostanában?

Zs: Hát írom az új dalokat, van már kábé 12.:) Komolyan!
Sok mindent egyszerre: új C.O.C., Black Label Society, Exodus, Anthrax, Velvet Revolver, The Haunted, Wackor, CDT, Replika. Amióta van mp3, jön a zene iszonyat mennyiségben. Meg sem tudom mindet hallgatni, de azért próbálok képben lenni új zenék terén. Azt írd meg légyszives, hogy a magyar csapatok is eszméletlenek, felsorolni nehéz lenne mindet, de van bőven tuti rock csapat.

K.L.: Kizárólag hangszeres muzsikát hallgatok, azon belül is olyat, amelyből lejön a technikai tudása az előadónak. Ha mondanom kellene egyet, akkor például a Nevermore-t említeném.

Lali, nem szoktak viccelődni a neveddel? A kérdés másik fele: szegről-végre ugye leszármazottja vagy "annak" a Kossuth Lajosnak? Ha igen, büszke vagy rá?

K.L.: Viccelődni? Nos, inkább meglepődni szoktak, de azért már elég sokan ismernek is koncertekről, esetleges tévészereplésekből.:) Származásomat tekintve van közöm hozzá, azonban nem vagyok egyenesági leszármazottja. A nevemet ajándékba kaptam az őseimtől, büszke akkor lennék rá igazán, ha valamiben én is kiemelkedőt tudnék nyújtani.

Sok zenész mondja Rólad, hogy egy kivételesen jó gitáros vagy, az egyik legjobb a honi metal húrnyűvők között. Egyetértesz-e ezzel, illetve mióta gitározol, és mennyit szoktál gyakorolni?

K.L.: Ha valóban így gondolják, az nagy megtiszteltetés nekem. Szerintem sok jó gitáros van hazánkban, főleg ahol lakom, Kazincbarcikán van rengeteg veszélyes játékos. Kábé 16 éve gitározom, volt idő, mikor napi 14-15 órát is gyakoroltam, most azonban a suli miatt már kevesebb időm van.

Most, hogy Tom, Rick és Zetro kiléptek, mit vártok az új Exodus lemeztől?

Zs: Voltunk kint Brno-ban az Exodus bulin, és fotóztunk is a mesterrel, Rick Hunolttal. Hát nem örülök, hogy az öreg kilépett, mert Isten volt. Az a headbang, amit művelt fejközépen, haj nélkül...:) Az éneket és a dobot nem tartom mérvadónak náluk, de az egymásra épülő gitárjátékból nem tudom, mi lesz. Kíváncsi vagyok, de amennyire én tudom, Gary Holt a fő dalszerző, szóval a dalok biztos nem változnak annyira, no de ki az az ember, aki befér mellé? Sajnálom a történteket, de várjuk a lemezt.

Mikorra várhatjuk a következő Remorse lemezt?

Zs: Hát ez nem rajtunk fog múlni, ez már tuti, hiszen lassan készen állnak az új dalok: 10-15 ötlet van már, sok teljesen elkészült. Nekem az a gyakorlás, hogy jönnek a riffek -szerencsére-, én meg mentegetem a gépre, ennyi..:). Nem merem nagyon mondani, de hátha kivételesen most egy éven belül kint lesz a következő album is. Dalok lesznek, csak pénz kell, és az, hogy megvegye elég ember a lemezünket, mert akkor "lesz még folytatás". Rock! Üdv minden rockbrothernek, zenekaroknak, és köszi mindenkinek mindent! Honlapunkon aktuális infók. Augusztus 19-20: Arlói Tóparty!

Hajas

A Harc! lemezről írt kritikánk itt olvasható.
Zenekari weboldal pedig itt.