Born 33 - 'Semmi cécó, mert nálunk van a slukker'
[2002-01-10] - Hajas

A Born 33 egy roppant erős debütálást tett le az asztalra az ősz folyamán. A vagány, nagyszájú, de értékes gondolatokkal bíró Bacsa Gábor gitáros/énekes ugyan nem szereti a számítógépeket, de azért készséggel állt rendelkezésemre.

Gábor, néhány hónapja már kint van a debütalbumotok. Milyen fogadtatásban részesült a szakma részéről, illetve mennyire fogy?

Az album november közepén jelent meg, tehát még frissnek számít, de az első párszáz már gazdára talált. Majd fél év múlva biztos okosabbak leszünk, addig is bizakodunk, hogy még sokan lesznek kíváncsiak az albumunkra. Ámbár illúzióink nincsenek. A szakma reakciója pedig abszolút pozitív volt. A szakmai vélemény egy kétélű dolog, amit bizonyos szintig fontosnak tartunk, mert egyfajta közvetett kapcsolatot képez a zenerajongók és a zenekar közt. Szerencsére a zenénknek van egyfajta sajátos, szélsőséges hangulatvilága, nem éppen trendkövető stílusjegyekkel, ami kizárja a 'név kötelez', vagy a 'stílus kötelez' típusú kötelező kritikákat.

Elégedett vagy az anyaggal, így utólag?

Természetesen nem. Az anyagnak májusban kellett volna kijönnie eredetileg, de különböző okok miatt fél évet csúsztunk. Ha ezt az időt a dalok és dallamok csiszolásával, finomításával tölthettük volna, akkor nem ilyen nyers, jammelős lemezt készítünk, hanem sokkal konkrétabb, kerekebb valamit. Ráadásul a stúdióban kényszerszüneteket kellett tartanunk -több napot is-, és a kiesett időt már képtelenség volt behozni, úgyhogy három és fél nap alatt fejeztük be azt, amire egy hetet szántunk. Tehát tisztában vagyunk a hibáinkkal. Mindezek ellenére úgy érzem, hogy nincs okunk szégyenkezni. Sőt! Egy-két dalt sikerült annyira 'megcsípnünk', mind zeneileg, mind szövegileg, amire bátran mondhatjuk, hogy igazi 'bornos feel', és 'semmi cécó, mert nálunk van a slukker!' Összességében roppant büszkék vagyunk a lemezre, mert rengeteget pörögtünk azért, hogy legyen egy normális anyagunk, amit bármikor felvállalhatunk, a borítótól a hangzásig.

Véleményem szerint a Dieselvízió sok erényeinek egyike a jó szövegekben rejlik. Elmondanád néhány mondatban, hogy melyik dal miről szól?

Mivel kis országunkban a jó szövegek kizárólagos 'tulajdonjoga' Lukács mestert illeti, ez óriási bók számunkra. A dalok szövegei egyébként az emberi kapcsolatokról, érzésekről szólnak, vagy csak egyszerűen egy hangulatot festenek le. Az Elveszített ösztön az erőről szól. Amikor beszippant a mindennapos taposómalom, túl egyhangú és kilátástalan minden, akkor rádöbbensz, hogy mennyire is gyűlölsz mindent, és ez a gyűlölet adja azt az erőt, amivel úrrá tudsz lenni a problémáidon. A fanyar című Jézus titkai egy hangulatfestő, személyes jellegű, komoly dal. Semmi vallási humbug. Az érthetőség kedvéért, a címben szereplő fószer titkait még csak Hollandiában legalizálták.:) A Füstörvény egy igazi tökös dal, a harmadik évezred töketlen nemzedékének. Nincs utcán lógás a haverokkal, csak a Playstation, meg az Internet. A pizzafutárt többet kukkolják, mint a szomszéd kiscsajt, szabad levegőn is csak akkor vannak, ha iskolába, vagy diszkóba mennek. Közterületen meg akkor se hugyoznának, ha megrepedne a húgycsövük. De ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki ilyen bárgyú pöcs. A betépett szex és a szexes betépés dala a Jelenések könyve 33. Down-os riffelés, dallamos refrénnel, szerelmi ábrándozásokhoz. A lemez leglassabb dala a Felragyogsz. Fenyegető, sötét, elszállós nóta arról, hogy senki nem lehet olyan erős, hogy mindig egyedül legyen. Ezután "délnyugatnak tartok, egy zeppelines Forddal...". Torzított basszus 1000 lóerővel, wah pedál szaggató gitárokkal, gonoszkodó vagánykodás 'szarokapofátokra' stílusban. Ez már a Csontok és kamionfej szakmai kórlapja. A Számodra a ripacskodó, önjelölt sztárzenészekről szól, akik ötven, vagy száz darabbal adnak el többet -vagy még annyival se-, mint bármelyik underground banda. Mindez a sztár hozzáállás persze, középszerű impotens átlagossággal párosul, állandó öntömjénezéssel. Nem az a dühítő, hogy mit hisznek ezek a személyiségzavarban szenvedő szerencsétlenek, hanem az, hogy ezt azokkal is el akarják hitetni, akik abszolút képben vannak. A nyolcadik track Slash-ék Jungle-je. Mikor ezt a dalt írták, akkor mi még gyerekek voltunk. De azóta se láttam, illetve hallottam az akkori Guns-nál hitelesebb, a kliséket is abszolút egyéni ízekkel tálaló, minden egyes hangot valódi érzésekkel átitató bandát. Azt tudtuk, hogy a dalhoz hozzátenni nem tudunk, ezért inkább jól tökön rúgtuk. Lehangoltunk C-re, egy Cher nevű macának kölcsönvettük az effektjét és kész volt a dal. A Tiszta holdra készült el a zenekar első video clipje. Öt perc New Orleans-i riffelés, hadd lobogjon a déli zászló! Meg a hajunk is. Szexuális túlfűtöttség, a gitárok bedohognak a bugyikba, és az őrlésnek soha nem lesz vége. Ez a dal is azok közt volt, amire már nem volt időnk-sajnos. Minthogy a lemezt záró, össznépi banzájkodásra se. A dalban ordítoznak egyet Wackorék, Mind Controlék, és Perso a CDT-ből.

Mik a zenekar közeljövőre vonatkozó tervei? Úgy tudom, már érik a kettes lemez, és gondolom, a koncertezés is jobban be fog indulni, nem?

Valóban készülnek az új dalok, hiszen a lemezt tavaly márciusban vettük fel, és azóta eltelt már egy kis idő. A nyári fesztiválokon és az őszi Vision Tour alatt - ami a Wackor és a Watch My Dying társaságában zajlott - rengeteg új ötlet született. Tele vagyunk alkotó energiával, és az El Paso-i űrközpontból is folyamatosan érkeznek riffek! Yeah! A tavasz egy kicsit rázós lesz, mert fel szeretnénk venni két dalt a HSB-ben, csak promóciós célokra. Aztán a Jelenések könyve 33-ra szeretnénk egy komolyabb, clip-szerűbb valamit, mert ami készült rá, az ugyan baráti alapon készült, de nem lehetett sokat variálni. Mindeközben a Vision Tour is folytatódik még néhány állomás erejéig, de külön is fogunk koncertezni. Hogy kivel, azt még nem tudjuk, de az biztos, hogy sokat akarunk játszani. Nyár elejére, vagy közepére kész lesz az új Born lemez, és a nyári fesztiválokon már gyalulni fogjuk az új dalokkal az emberek agyát. De addig még nagyon sok füstbe ment riff fogja kaparni a torkunkat.

Nem mondom, hogy hasonló zenét játszotok, mint a Mood, de Magyarországon zeneileg még Ti álltok a legközelebb hozzájuk. Mit szólsz a csapat feloszlásához?

Meglepődtem, mint bárki más. De nem tudom, hogy mi van pontosan a háttérben. Ha megfáradásról van szó, akkor nincs mit mondani, ha meg személyi problémák, akkor azt meg nekik kell megoldani. Egy zenekart nem lehet erőszakkal összetartani. Nem hiszem, hogy egy ilyen döntést viccből hoztak volna meg. Csak sok szerencsét tudok nekik kívánni.

A zenétek, és a dalszövegeitek alapján azt szűri le az ember, hogy Ti nem vagytok valami unalmas arcok. Mi volt a leggyilkosabb sztori, ami megtörtént Veletek?

Ne is mondd. Vonzzuk a bajt. Mindegy, hogy hol vagyunk, de az tuti, hogy kigyullad, ellopják, rálőnek, beleharapnak, megverik, vagy elszívják. Mindig van valami. Pedig nem keressük a bajt. A Csillagközi Rendőrség hivatásos bajkeverőnként tart minket számon, úgyhogy megkímélek mindenkit a rémtörténeteinktől, mielőtt még az oldalatokat is gyanúba keverném.

Melyik öt lemezért rohannál be egy égő házba?

Öt? Viccelsz? Akkor inkább nem rohangálok. Mire kiválasztanám nagy nehezen azt az öt lemezt, addig az egész város leégne. De ha a pillanatnyi hangulatom alapján kellene döntenem, akkor a Monster Magnet: God Says No, a System Of A Down: Toxicity, a C.O.C.: Deliverance, a Skid Row: Slave to the Grind, és a Thorn.eleven lemezekért rohannék vissza.

A zenélés mellett mivel foglalkoztok?

Semmivel. Legalábbis komolyan. Ákos a dobosunk még tanul, a három gitár pedig nemcsak a riffeket tolja, hanem az igát is húzza.

Mi lenne a három kívánságod egy jótündértől?

Jól néz ki ez a tündér? Komolyra fordítva a szót, elsősorban egy kis költőpénzt, nagy halommal, mert a hangszerpark, ami a rendelkezésünkre áll, egy kicsit meg van szakadva. A többi kívánságot, meg megdumálnánk, ha már a kezünkben van az új cucc.

A zenén kívül mi a három legfontosabb dolog az életedben?

A szeretteim boldogsága, egészsége és biztonsága.

Ha lenne rá lehetőséged, mit változtatnál a világon?

Annyi mindent kellene változtatni, jobban, vagy másképp csinálni, hogy inkább meglépnék egy másik bolygóra, vagy egy másik dimenzióba. Azt, hogy az emberiség a maga önző módján az egész bolygót szétkúrja -a saját kényelmének érdekében-, tönkreteszi a természetet, állat és növényfajokat írt ki csak azért, hogy még több hasznot hajtson, azt nem megváltoztatni, hanem megszüntetni kell. Mármint az emberiséget. De ezt a problémát is meg fogjuk oldani mi emberek. Simán kiírtjuk egymást is. Vagy Isten nevében, vagy csak úgy hobbyból. Úgyhogy nekem az a véleményem, hogy meg kell várni, amíg teljesen kilyukad az ózonréteg, vagy elfogynak az esőerdők, és akkor majd veregethetjük egymás vállát, hogy 'de jó embernek lenni'. De a metal bandák már rég megmondták előre, hogy nem teljesen oké minden. Tehát hallgasson mindenki metalt, mert ott az igazság a dalokban.

Mit üzensz a heavymetal.hu olvasóinak?

Azt, hogy vigyázzanak magukra és egymásra is. Ne hagyják magukat befolyásolni senki által, és úgy éljenek, ahogy a legjobban érzik magukat. Ja, és zúzni, mint az állat!

Hajas


A Dieselvízió lemezről írt kritikánk itt olvasható.