The Haunted - Tömören, velősen
[2004-09-28] - Hajas

Az új The Haunted album, a rEVOLVEr adta az apropót, hogy megkeressem Jonas Björler bőgőst, aki a The Haunted előtt az At The Gatesben nyomult. Sajnos Jonas nem volt túl bőbeszédű, de azért lényegében minden kérdésemre megkaptam a választ.

Hello Jonas, az új lemez még nagyon friss, de néhány lemezkritika biztos megjelent már az újságokban. Milyenek voltak ezek?

A reakciók iszonyatosan jók voltak. Majdnem mindenkinek tetszik az új lemez, ez óriási!

Miért váltak el útjaitok Marco Aro énekestől?

Ez az ő döntése volt. Egyszerűen többet akart otthon lenni a családjával, és a munkájára koncentrálni.

Hogy látod ma a One Kill Wonder albumot? Szerintem az első két lemezetek sokkal jobb volt. Különösen a hangzás volt rossz a harmadikon...


Nos... A megszólalás valóban kissé mocskos és durva volt. Úgy vélem, ezt kicsit túlzásba is vittük azon az albumon. Ettől még persze, zeneileg nagyon is rendben volt az az anyag.

Egyébként mennyi ment el belőle, illetve mennyit saccolsz az új lemezre?

Úgy tudom, a One Kill Wonderból körülbelül 75 ezer ment el. Remélhetőleg az új el fogja érni a 100 ezret:)

Már ne is haragudj, de az új album borítója szörnyű. Neked bejön?

Természetesen nekem tetszik. Pont azért választottuk ezt, mert annyira szembeötlő. Olyan borító ez, amiről egészen biztos, hogy mindenkinek lesz véleménye, hogy jó vagy rossz, az mindegy.
Klippet terveztek? A D.O.A. klippetek az egyik legjobb metal klip, amit valaha láttam...

Már kész is a klip, mégpedig az All Against All című nótára, és jól is sikerült. Talán nem fog akkorát ütni, mint a D.O.A., de azért így is ott van. Egyébként én is szeretem a D.O.A.-t.

Nagy vonalakban miről szólnak az új lemez szövegei?

Főképp erről az elbaszott, sötét és gonosz társadalomról szólnak a szövegek, amik mindnyájunkat körülvesznek. Imádom Peter szövegeit.

Hallottad a nemsokára megjelenő At The Gates tribute lemezt? Sokak szerint úttörők voltatok, mi a véleményed erről?

Még nem hallottam a tribute lemezt, de persze, amint megjelenik, meg fogom hallgatni. Igen, szerintem nagyon is úttörők voltunk. Mi voltunk az egyik első banda, akik a gonosz melódiákat keverték a brutalitással. Később számos csapat követte ezt a stílust.

Láttam a weboldalatokon, hogy hamarosan fogtok Amerikában játszani a Shadow's Fall és a Damageplan társaságában. Mennyire megy nektek Amerikában, illetve mit vársz ettől a körúttól?

Már kétszer is főbandaként turnéztunk odaát. Most is szeretnénk új rajongókat szerezni, és nagyobb helyeken játszani, mint korábban. Remélem, jól fog sikerülni ez a turné, elég gyilkos az összeálítás.

Hogy vélekedsz a mostanában egyre népszerűbb metalcore bandákról?

Szeretem a Lamb Of Godot, a Mastodont és a Hatebreedet is. Ezek a bandák nagyon jók, és kitűnnek a többi közül. Ennek ellenére úgy gondolom, ez csak egy trend, és idővel el fog halványulni, mint más trendek korábban.
A durva zenék napról napra egyre népszerűbbek. Ezzel szerinted elérték az elképzelhető siker csúcsát, vagy tovább fog ez növekedni?

Szerintem egyre csak növekedni fog a kemény zenék népszerűsége. Akik metallal nőnek fel, később is ezt fogják hallgatni, ugyanakkor nap, mint nap rákapnak újabb és újabb srácok is erre a fajta zenére. A metal sose fog meghalni, sőt egyre csak nagyobb lesz.

Gondolom, nagy Exodusos vagy. Mit gondolsz Zetro kiválásáról?

Ez szörnyű! Nagyon jó srác volt! Imádtuk a Zetroval adott bulikat és a lemezeiket.

Mostanában miket hallgatsz egyébként?

Főleg régi cuccokat a '70-es évekből, mint például King Crimson, Rainbow, Rush.

Hajas

Weboldal: www.the-haunted.com