Wackor - Elismerés nélkül
[2004-11-02] - Hajas

A Velencei-tóparti csapat image-ének talán némiképp árthat, és olvasóinkat meg is lepheti, hogy ezúttal egy komolyabb hangulatú interjú jött össze, de Slayercsabi dobos válaszai helyenként roppant tanulságosak.

Bár a múltkori interjúnál már teljesen kész volt a lemez, -csak nem volt még kiadva-, én mégis csak most szeretném megkérdezni, hogy mennyire vagytok vele megelégedve?

A számokkal teljes mértékben. Egyetlen hangot sem változtatnánk meg bennük, még ennyi idő elteltével sem. A hangzás is teljesen oké, de ez már egy olyan dolog, amit így utólag egy kicsit másképp csinálnék. Egyrészről ott van Varga Zoli meg Szabó Viktor, akik tényleg száz, vagy inkább ezer százalékos munkát végeztek, viszont egy olyan alapannyaggal, ami korántsem volt tökéletes. Ez a mi sarunk, ugyanis mikor a stúdióba mentünk (ráadásul nem is hozzájuk, hanem Szabikáékhoz a Parklatzba, Ők is Istenek), mindenre gondoltunk, csak a hangzás mögé nem építettük fel teljesen a koncepciót. Ezt így utólag én egy picit ki is hallom a lemezen. Az, hogy végül mégis ilyen embertelenül szól, inkább köszönhető a fent említett teamnek, mint nekünk. Ezzel együtt is azt kell, hogy mondjam, hogy ezt a lépcsőfokot nem lehetett, és nem is lett volna szabad kihagynunk. Így lesz majd a kettes Wackor lemez pont olyan, amilyennek lennie kell. Mindent összevetve pedig nagyon büszkék vagyunk a Methanoldira.

Sokat koncerteztek, a fontosabb újságok mind pozitív lemezkritikákat írtak rólatok, és még egy clipet is csináltatok. Ezek után nem csoda, hogy ha underground szinten is, de egész tisztességesen fogy az album. Elképzelhetőnek tartod, hogy Magyarországon még feljebb lépjetek, vagy aki Wackor szimpatizáns, az már megvette a lemezt?

Ebben a műfajban -már ha beszélhetünk konkrét műfajról esetünkben- csak hosszú távon szabad gondolkodni. Ez igaz egy lemez megjelenésénél is. Ennek a kifutási ideje több hónap. Azok, akik ismerik és szeretik a zenénket, valószínűleg már lecsaptak az anyagra ilyen vagy olyan formában, de nyilván lesznek még, akik csak ezután fognak megbarátkozni a zenénkkel. Gondolok itt a most futó turnéra (év végéig szinte minden hétvégén koncert), a clipre, az interjúkra, vagy bármilyen fórumra, ami felkeltheti az érdeklődést a banda irányába. Tehát még korántsem értünk az út végére, a lemez kapcsán vannak még kapuk, amiket meg kell döngetnünk, és talán ki is nyílnak nekünk akár még ebben az országban is, de ez itthon akkor is megmarad annak, ami: underground. Az igazi lehetőségek külföldön vannak.

Az előző kérdéshez kapcsolódik, hogy szerinted mi kell ahhoz, hogy egy magyar banda lemeze jól fogyjon?

Elsősorban magyar nyelvű szövegek, sok szerencse, még több koncert, meg egy ütőképes kiadó, stabil terjesztéssel. Aztán az sem árt, ha valamit egy az egyben lenyúlsz, vagy ha nem, legalább direktben nyomod. Tudod: semmi tört ritmus, meg páratlanok, meg felesleges elvontság.:) Ezek közül, ha valami nincs meg, elég kevés az esély rá, hogy jól fogyjon a lemez. Persze relatív, hogy mit nevezünk jónak, mert ebben az országban a mai viszonyokat tekintve (gazdasági, zenei), angol nyelven előadott metal zenéből például ezer darab feletti lemezeladás elég jónak számít. Más országokban mondjuk demokból megy el ennyi...

Nincs keserű szájízed, amikor arra gondolsz, hogy nálatok ezerszer rosszabb bandák -az Ossiantól kezdve a Junkieson át a Depresszióig- sokkal több ember előtt szoktak játszani?

Te hülye vagy? Ezek mind sokkal jobb bandák.:) Főleg az Ossian... Nem irigylem a sikert senkitől (illetve talán Fekete Pákótól egy picit igen). Régebben jobban zavart az ilyesmi, de most azzal nyugtatom magam, hogyha magyarul énekelnénk, talán mi is ott tartanánk. Mindegy, így legalább külföldön majd mi aratjuk le a babérokat.:)
Legjobb tudomásod szerint milyen gyakorisággal nyomatják a clipet, illetve szerinted volt, aki annak hatására vette meg a Methanolidot?

Idáig tudtommal minden egyes Megawattban tolták, és biztos volt, aki ezért vette meg a lemezt, de nyilván olyan is, aki pont ezért nem. Ez egy érdekes dolog, mert amitől tartottunk, az részben bejött. Vannak, akik eleve előítélettel rendelkeznek azért, mert egy "popénekesnővel" kooperáltunk, de ez csak addig fog tartani, amíg le nem tévednek egy Wackor koncertre.:) Eleve két clipet terveztünk amúgy, a J.O.E. című számra még idén leforgatjuk a második filmet. Az egy igazi pusztítás lesz.:)

Nemrég ért véget a Hybriddel és a Greedy Fly-al közös turnétok. Hogy sikerültek a bulik, és milyen volt az átlagnézőszám?


Meglepően jól sültek el a bulik, nagyon jól éreztük magunkat. Az igazság az, hogy a zenekarból ketten is elég rossz passzban vágtunk neki a turnénak, különböző magánéleti problémák miatt, de ahogy a legelső állomáson kiszálltunk a buszból, és megláttuk a négy elmebeteget (Hybrid zenekar), el is múlt minden bajunk.:) Nagyon király arcok egytől egyig, rendesen összespanoskodtunk. A koncertek után meg ment a közös sztorizás, berúgás, csajozás, bulizás. A zenéjük is nagyon oda van rakva, a színpadon pedig egyszerűen büntetnek! A turné vége felé volt, hogy emlékezetből játszottak feldolgozásokat, mi pedig mentünk fel a színpadra üvöltözni.:) Az utolsó állomásokon a Sepu Refuse/Resist-jét már én toltam velük. De olyan is volt, hogy Mikinek elment a hangja, és megkértük Ádit a koncert előtt egy nappal, hogy azt a pár nótát, amit amúgy is tud, meg szeret, énekelje már el velünk. Ő meg simán megtanulta és nyomta. Greedy-ékről is csak jót tudok mondani, ugyan nem akkora party arcok, mint Hybridék, kicsit visszahúzódóbbak, de majd kinövik.:) Anyagilag elég megterhelő volt nekik ez a turné, és nagyon tisztelem őket, hogy így is bevállalták. Látszik, hogy nemcsak lelkesek, de komolyan is gondolják. Ők az a zenekar, amiről még sokat hallunk majd egy-két év múlva. Kábé 70-80 fő volt amúgy az átlagnézőszám, ami lehet, hogy viccesen hangzik, de ez itthon már simán egy jó eredmény. A legvékonyabb talán Ózd volt, olyan 30 emberrel, a legvastagabb pedig Esztergom 150-nel. Voltak a turnénak olyan állomásai is, ahol a másik két zenekar nem vett részt. Ezek ilyen fesztivál-féleségek voltak, mint például Fehérvári Zenei Napok, Csolnoki Metalfalu. A fehérváriaknak itt szeretném megköszönni, hogy több, mint 250-en tiszteletüket tették a Káosz sátorban. Akkora por és zúzás volt, hogy a sátor oldalát ki kellett bontani, a számok után pedig ment a Wackor-Wackor kórus. Félelmetes!
Érezhető volt, hogy a turnén miattatok jött le a közönség egy része?

Mivel -talán egy kivételével- az összes buli fizetős volt, úgy gondolom, hogy aki a jegyet megveszi, az az adott bandára/bandákra kiváncsi, és nem azért jön el, hogy sörözzön egyet. Ez szinte mindenhol ki is derült. Dunaújvárosban a CD borítókat lobogtatták, és iszonyú nagy pörgés volt, Szekszárdon meg már a buli előtt jöttek oda páran, hogy ugye nyomjuk a clipes nótát. Volt, ahol a számokat üvöltözték, a koncertek utáni dedikálás pedig egyszer sem maradt el. CD-t, kazit is adtunk el párat, úgyhogy azt hiszem, ez egy eredményes kör volt.

Jövő év végén esetleg már kijöhet a második Wackor lemez is?

Talán, bár nálunk ez a dolog mindig elég lassan áll össze. Nagyon sokáig tudunk agyalni egy nótán, vagy akár egy témán is. De a legfontosabb, hogy kell egy nyugodt periódus, amikor csak a nótákkal tudunk foglalkozni, nincsenek koncertek vagy ilyesmi. A január, február ilyen lesz. Témák, nótavázlatok már vannak, úgyhogy majd meglátjuk...

Már elég jól ismerlek Titeket, és úgy látom, hogy eléggé össze vagytok nőve. Egy tagcsere szerinted egyet jelentene a feloszlással, vagy el tudnád képzelni a Wackort Miki, vagy Küki nélkül?

Semmiképpen. A Wackor, egy három ember alkotta egység. Itt mindenki hozzátesz annyit a produkcióhoz, hogy attól lesz teljes egész. Ha valaki kiszállna, értelmét vesztené a Wackor név. Itt nem az van, hogy van egy fő dalszerző, a többiek meg segédmunkások, és gyakorlatilag pótolhatóak. Nem. Mi mindent együtt csinálunk, a számok összerakásától a borítótervig. Ki több, ki kevesebb energiával, a feladattól függően. Azt viszont el tudom képzelni, hogy egyszer bővül majd a tagság. Mi hárman mindenképp együtt maradunk, de nem kizárt, hogy egy hagyományos értelemben vett frontember még hozzá tudna tenni valamit ehhez az egészhez. Ha be tudna illeszkedni ebbe az egységbe, bármi megtörténhetne...
Egyébként előfordult már az évek során, hogy valamelyikőtöknek kifelé állt a szénája?

Soha. Ez a történet nem erről szól. Itt nincsenek pótolható elemek. Olyanra volt már példa, hogy picit megfáradtunk, és takarékon működtünk egy ideig. Ezt sok minden kiválthatja a magánéleti problémáktól az alkotói válságig bármi, de ez csak egy periódus egy hosszú folyamaton belül, amit úgy hívnak, hogy fejlődés. Bármilyen probléma, ami megakasztotta a lendületet, utólag visszagondolva, inkább ösztönzőleg hatott.

Ami nélkül nincs heavymetal.hu interjú: miket hallgatsz mostanában?

Slayert szinte minden nap. Most éppen Lamb Of God megy a gépen, utána meg beteszem a Morning Start az Entombedtól, vagy a Korog új albumát, amit nemrég kaptam a srácoktól, de ez nálam nagyon hangulatfüggő is. Ha jobban be vagyok borulva, akkor benyomom az új Samaelt, vagy a Watch My Dyingot. De az előbb épp Banánnal (ex-Mindcontrol énekes) villáztam régi Judasra! A régi Maident is sűrűn hallgatom, ja meg persze filmzenéket: Pomádé, Hair, Bud Spencer-Terence Hill összes, ilyesmiket.
Elképzelhetőnek tartod, hogy 30-40 év múlva is legyen Wackor?

Persze. Egy fasza kis nyugdíjas otthonban simán.:) Gondolj bele, ahogy a 60-70 éves öregurak ott pogóznak majd katéterrel meg mankóval. Az lesz ám az igazi zúzda! A saját nagyszüleinkből kiindulva most még elképzelni sem tudjuk ezt, pedig így lesz.:)

Hajas


Az új Wackor lemezről írt kritikánk itt olvasható.
Zenekari weboldal pedig itt.