Cipher System - Újabb svéd reménység
[2004-11-09] - Donat

A svéd Cipher System debütáló albuma, a Central Tunnel Eight nemrég látott napvilágot. Ennek apropójából kerestem meg a göteborgi metalban utazó hatosfogatot, ahonnan Henric Carlsson basszusgitáros válaszolt a kérdéseimre.

- Régóta létezik a zenekarotok, de a Central Tunnel Eight mégis az első albumotok. Elmondanád röviden a zenekar eddig történetét?
- Úgy gondolom, hogy a kérdés elejére az igen és a nem között van a helyes válasz. A Cipher System ugyanis 2001-ben alakult az Eternal Grief romjaiból. Viszont, az Eternal Grief 1996-tól működött, jó néhányunkkal, akik most is a zenekart alkotják. A CS két demot vett fel eddig, az "Eyecon" és a "Promo 2003" címűt. A "Promo 2003" felvételei lettek később felhasználva a By Night-tal közös split CD-hez. 2004 májusában beköltöztünk két hétre a Studio Fredmanba és felvettük a Central Tunnel Eight-et (ajánlója itt olvasható), ami november 2-án jelent meg.

- Milyen a fogadtatása ennek az albumnak? Milyenek voltak a magazinok reakciói?
- Messze túlmutatott az elképzeléseinken. Jó kritikákat kaptunk többek között a Legacy, a Rock Hard, és a Metal Hammer magazinoktól is. Eddig körülbelül egy vagy két rossz és kb. 50 jó kritikát olvastam. A Lifeforce is nagyon elégedett a reakciókkal.

- Minden szám új az albumon, vagy felhasználtatok régebbi demos nótákat is? Ha vannak köztük régebbi dalok is, miért kerültek fel az első albumra?
- A két demonkon lévő számok annyira jók voltak, és nem is jutottak el az emberek széles rétegeihez, hogy úgy döntöttünk mindenképp érdemes lenne így bemutatni. Ezért az összes demos nótát tartalmaz a Central Tunnel Eight.

- Miről szólnak a dalszövegek?
- Az üzenetük pszichológiai témájú, düh, frusztráció és hogy milyen elmebeteg tud lenni néhány ember. Minden nap találkozunk velük anélkül, hogy tudnánk róla milyen dolgokat rejtegetnek magukban. Ezek a dalszövegek tulajdonképp elbeszélések az emberiség sötét oldaláról.

- Használtok számítógépet vagy házi stúdiót egy album, vagy egy szám megírásakor? Ki írja a zenét és ki a szövegeket a zenekarban? Egyáltalán hogy készül egy Cipher System szám?
- Igen használunk, Johannak (ritmusgitáros - szerk.), aki a zenéjét írta az első albumnak, van kis olcsó progija otthon, de a tervek között az szerepel, hogy befektetünk egy számítógépre és felvesszük a dalokat még a stúdiózás előtti szakaszban. Johan összerakja a riffeket otthon, majd utána rá jammelünk a próbateremben. A dalszövegeket én írom, és amint elkészül egy szám, már hozom is rá a szöveget.
- Terveztek video clipet készíteni? Ha igen, melyik számra?
- A címadó Central Tunnel 8 re szeretnénk klipet készíteni. A producernek és a zenekarunk tagjainak is vannak már ötletei. De sajnos még az sem biztos, hogy lesz-e klip vagy sem - mi azért reménykedünk.

- Az Internet érdekes dolog a zenészek számára, mert sok emberhez eljuthat a zenétek, de a másolások miatt az eladások száma csökkenhet. Mi a te véleményed erről a médiumról?
- Ez egy jó hely arra, hogy nagyon könnyen sok emberhez eljutassuk a zenénket. De a másik oldalról nagyon könnyű ingyen letölteni a zenéket, és ha túl sok ember fogja ezt csinálni az egész zeneipar összeomlik. Ezért úgy gondolom, hogy sok szempontból jó dolog, de vannak rossz oldalai is.

- A Studio Fredmanban dolgoztatok, ahol sok híres svéd melodic death zenekar albuma készült (At The Gates, In Flames, Dark Tranquillity, ...). A zenétekben is hallani a tipikus göteborgi death metal hatásokat. Milyen más stílusú zenekarok voltak még hatással a zenétekre?
- Itt meg kell említenem az olyan progresszív metalt, mint amilyet a Symphony X játszik. Amikor összeállítunk egy dalt, megpróbálunk egy ütős refrént hozzá adni - és emiatt oda kell figyelnünk arra, hogyan építjük fel a dalokat. Nem mindig jön össze, de próbálunk nem csak metal hatásokat a zenénkbe építeni, azért hogy egyedibb legyen.

- A Studio Fredmanban vettétek fel a "Raped by Chaos" demo-t 1999ban. Ezt Anders Fridén (In Flames) keverte. Jó volt vele dolgozni? Miben segítette a munkátokat?
- Az ének a felvételen gyilkos és a címadó szám is nagyon jó. De a hangzás a demos szinten maradt, így nem voltunk vele annyira elégedettek. Anders csak megcsinálta a maga részét, mint producer és mint hangmérnök. Viszont kiváló volt tapasztalatszerzésnek és valóban jó hangulatban telt. Egyébként a The Crown velünk egy időben rögzítette a "Deathracer King" albumát.

- Milyen a kapcsolatotok a "híres" svéd metal zenekarokkal?
- Mivel mi eddig az "underground" színtéren nyomultunk, így eddig nem játszottunk túl sok "híres" bandával. De sokukat ismerjük, találkozunk velük bulikon és klubokban, de nem lógunk velük. Inkább a barátaimmal vagyok, akiket évek óta ismerek és nem olyanokkal, akik híresek.
- Milyen basszusgitárt, erősítőt használsz?
- Dean - Dominator basszusgitárt használok, egy 4x10' és egy 15' ládával. Erősítő fejet újat akarok venni, így nem akarom megmondani milyet használok most.

- Mikorra várható az új Cipher System album?
- Semmi konkrétet nem tudok még mondani, de reméljük, hogy olyan hamar, ahogy csak lehet. Éppen tegnap vettük fel az első új dalunkat. Reményeink szerint egy éven belül felvesszük az új albumot, szóval kb. másfél évet kell várni, hogy a boltokban legyen.

- Mennyi koncertet adtatok már eddig? És hol, vagy csak Svédországban játszottatok?
- Igen, csak Svédországban. Kb. 50 koncertet nyomtunk '96-tól kezdve, ekkor még Eternal Grief néven. De ezzel a felállással kb. 8 körül járunk.

- Ha Európa turnéra mennétek, mely bandákkal mennétek szívesen?
- Metallica, Syl, Evergrey, In Flames, Dimmu Borgir vagy valaki hasonlóval.

- Meg tudtok élni a zenélésből? Vagy dolgoztok, esetleg tanultok mellette?
- Az album éppen ma jelent meg, így még várni kell, amíg ebből pénzt látunk. Szóval nem a zenélésből élünk, néhányan dolgoznak, néhányan pedig tanulnak közülünk.

- Egy buta kérdés, de melyik az a dal, amelyet hallottál és életed legjobbjának tartod?
- Úgy gondolom, hogy Samantha Fox "Touch me"-ja gyilkos. He-he-he. Nem ám! :))

- Tudnál mesélni valami vicces történetet a zenekarral kapcsolatban?
- Egyik koncertünk után a dobosunk lehugyozott a backstageből, amikor a gitárosunk pont alatta ment el, hogy a bárpulthoz jusson. Majd mindenkinek a péniszét mutogatta, hogy milyen nagy, he-he. Ez elég vicces? Szerintem nem..

- Ismersz magyar zenekarokat? Tudsz egyáltalán Magyarországról valamit?
- Francba, nem ismerek magyar zenekart. Az egyetlen dolog, amit tudok Magyarországról, hogy olcsók a sörök és a többi pia ha-ha...

- Köszi az interjút. Hozzáfűznél még valamit az előbb elmondottakhoz?
- Nem, nem, köszi. Csak annyit, hogy nézzétek meg a www.cipher-system.com -ot a legfrissebb hírekért és egyéb információkért a zenekarral kapcsolatban.