Dying Wish - Friss vér az erekben
[2004-11-17] - Sumi

A Dying Wish a The Silent Horizon anyaggal tűnt fel, a Never-ending Road lemezzel pedig már komolyabb sikereket is elért. Aztán a történet hirtelen megszakadt, és egy ideig csak a tagcserékről érkeztek hírek. Most azonban itt az új felállás, készül a lemez, ezért megkerestük Ács Sanyit, a Dying Wish gityósát, hogy saját szavaival mesélje el, mi minden történt a bandával az utóbbi időben.

- A szokásos "Mi újság veletek mostanában? Hogy telnek a zenekar napjai?" bevezető helyett arra szeretnélek megkérni, hogy röviden meséld el, mi minden történt Veletek a Never-ending Road lemez megjelenése és turnéja után?
A Never-ending Road album megjelenését követően rengeteget játszottunk mindenfelé az országban. Több turnét is csináltunk, főleg koma zenekarokkal, mint Vale of Tears, Da Capo, Autumn Twilight stb. Minden klappolt a zenekar körül és mikor nekiláttunk volna az új album dalainak, sajnos több tagcsere is nehezítette a munkát. Elsőként Moldoványi Jani dobos lépett le tőlünk. Szerencsére hamar megtaláltuk az utódját Garcia Dávid személyében, aki azóta is velünk van. Ezután Monori Gyuri énekes és Nádas Péter szintis került ki a bandából. Peti azonban továbbra is segít a szintitémák megírásában, amik a kocerteken gépről szólalnak meg. Az énekesváltás a dobos cseréhez hasonlóan nagyon jól sült el. Néhány hónap keresgélés és több énekes meghallgatása után Dömötör Balázs lett az új aranytorkú, aki régebben a Kert, majd a Flop tagja volt. Ő a legfrissebb arc nálunk, de olyan hamar beilleszkedett közénk, hogy néha úgy érzem mintha már több éve együtt tolnánk a ROCK-ot. Jelenleg pedig dolgozunk az új lemez dalain. Már csak néhány énektéma és szöveg hiányzik és ha minden igaz januárban fel is tudjuk majd venni. Várható megjelenés 2005 tavasza.

- A régi tagok közül Nádas Peti továbbra is besegít Nektek. A többiekkel is tartjátok azért a kapcsolatot akár zenei, akár haveri szinten?
Gyurival sűrűn összefutunk, mivel ő is Karcagon lakik, ahol próbálunk, meg őt érdeklik is a csapat dolgai. Sok koncertünkön is ott van. Moldoványival már más a helyzet: ő több száz km-re költözött tőlünk, meg hát az elválás sem volt túl baráti.
- Egyébként eddig milyen reakciók érkeztek a változások és az új felállás kapcsán?
Sokan mondták hogy Moldoványit nem lesz könnyű pótolni, de amint Dávid belecsapott a bőrök közé, minden kétkedőt meggyőzött. Tényleg nagyon gyilkosan üt. Nagy várakozás előzte meg Balázs szereplését is, mert ő teljesen más közegből érkezett. Volt egy-két negatív kritika, de ez azt hiszem természetes egy olyan fontos poszt változásánál, mint az ének. Vannak olyanok, akik nem tudnak elvonatkoztatni a megszokott énekhangtól, remélem, hogy a Hammer válogatáson megjelent új dal őket is meggyőzi arról, hogy a srácnak itt a helye. Egyébként a visszajelzések 99%-a mind a szakma, mind a rajongók részéről pozitív. Mi pedig egyszerűen imádunk az új tagokkal együtt dolgozni. Friss vér került a Dying Wish ereibe.

- A honlapotokról már letölthető egy új nóta és a Hammer egyik CD mellékletén is szerepeltek egy másik darabbal. Ezek a dalok jól körvonalazzák, hogy zeneileg mi várható az új anyagtól?
Igen is, meg nem is. Szerintem még soha nem készültek ilyen változatos nóták. Lesz itt szélvészgyors thrash zúzda és ultradallamos MTV sláger is. Ha-ha. Az mindenképpen érződik a dalokon, hogy nagyon hosszú ideig íródtak, no meg Balázs karakteres hangja és fogós dallamai is sokat formálnak rajtuk. Szerintem érdemes lesz meghallgatni.

- És mikor vehetjük már lemezt a kezünk közé?
Ha minden igaz, akkor januárban rögzítjük Németh Jenő Audioplanet nevű stúdiójában, ahol a Hammer válogatáson szereplő Schizophrenia dalunk is készült. Ha mindez összejön, akkor márciusban már lehet döngetni a Metalt.

- Az idei évet már csak az új lemezre készülődéssel vagy azért koncerteken is láthatunk még Titeket?
Nem, idén már nem vállalunk több fellépést, mert mindenképpen tartani akarjuk a lemezzel kapcsolatos határidőket.
- Az új lemezzel tervezitek, hogy komolyabban nyittok Európa felé? Szerinted azzal, hogy május 1-én beléptünk az EU-ba, változtak a magyar bandák lehetőségei tőlünk nyugatabbra?
Igen, mindenképpen tervezzük, hogy az eddigieknél sokkal komolyabban megpróbálunk felhajtani valamilyen határon túli partnert. Mindenképpen szükség lenne megjelentetni a lemezt Európában, mert egyrészt angolul íródnak a dalok, másrészt meg érzek annyi potenciált az új felállásunkban és az új dalokban, hogy vétek lenne kihagyni az adandó lehetőségeket. Szerintem kézzelfogható változás nem történt a hazai zenekarok külföldi megítéléséban május 1. óta. Szerencsére az Ektomorf megtalálta kint a szerencséjét és remélem, hogy egyre több hazai tehetség kap majd lehetőséget odakint. Nagy szükség lenne rá, mert a magyar piac nagyon kicsi, nem igazán tud eltartani ennyi bandát.

- Az általam látott számos Dying Wish bulin mindig rengetegen ismerték a zenéteket, szövegeiteket, amiből azt következtettem ki, hogy az eddigi anyagok nem fogyhattak nagyon rosszul. Esetleg tudsz konkrét számadatokat, hogy mennyi fogyott a The Silent Horizonból vagy a Neverending Roadból?
Sajnos konkrétumot nem tudok az adatokról. Kérdezd a kiadót. Ha megtudsz valamit, hívj!!! Ha-ha.

- A zenekar és a munka mellett marad még szabadidotök? Van időtök koncertekre járni? Ha lehetne választani, kit néznétek meg legszívesebben?
Ha tehetjük, általában megnézzük kedvenceinket. De sajnos van olyan is, hogy pénz vagy szabadidő híján nem sikerül eljutni egy-egy bulira. Én például most hallgatom a Queensryche Operation Mindcrime lemezét és verem a fejemet a falba, amiért kihagytam a Summer Rockos fellépésüket. Ki a fene gondolta volna, hogy lenyomják a csodát teljes egészében. A kedvesemre azóta is fújok, amiért ő ott volt, én meg nem. Ha-ha. Most viszont a fél karomat odaadnám egy Ministry koncertért. Remélem, koncerszervezők is olvassák majd a cikket. Ha-ha.

- És milyen a kapcsolatotok a többi magyar bandával? Kikkel szerettek együtt játszani?
Általában szuperül kijövünk a többi bandával. Legtöbbet a jókoma Vale of Tears-szel játszunk, legutóbb viszont a Stereochrist-tal játszottunk Fehérváron több más banda társaságában, és mondhatom, nagyon jó benyomást tettek rám. A zenéjük egy több tonnás úthenger és emberileg is szuper arcok.
- A honlapotokon láttam, hogy - hozzám hasonlóan - a Slayer az egyik favoritod. Mit szólsz ahhoz, hogy évek óta újra a klasszikus felállásban játszanak? Mit vársz a jövőre érkező új lemezüktől?
Örültem Lombardo visszatérésének, mert a Slayer mégis csak így kerek egész, de nekem Bostaph-fal sem volt semmi bajom, bírtam a játékát. Remélem gyilkos albumot csinálnak. Sok gyors tempót, fogós riffeket és kevesebb ugra-bugra témát várok. Egyébként a God Hates Us All nekem nagyon bejött, egy-két daltól eltekintve király album lett. Csak így tovább.

- Melyik bulijuk tetszett a legjobban? És az összes együttest tekintve melyik volt a legjobb és a legrosszabb koncertélményed?
'98-ban láttam őket először. Az a buli fantasztikus élmény volt. Az elmúlt két koncertjük közül nekem a Summer Rockos jobban tetszett a Szigetesnél. Az valahogy nagyobb élmény volt. Kiemelni a legjobb koncertélményt nagyon nehéz. Talán az E-Klubos Nevermore vagy a MegaPubos Cannibal Corpse bulit említeném. Legrosszabb pedig egyértelműen a Wanted Fesztiválos Sepultura buli. Az valami katasztrófa volt. Nagyon vérszegényen szólt és szörnyen lapos volt.

- És mostanában miket hallgatsz?
Az év lemeze nálam az új Dream Theater lett. Nagyon bejött. Mostanában pedig az új Ministry-t, az új Cannibal Corpse-ot és az újabb Nevermore lemezeket hallgatom. Legtöbbször pedig az Iron Maiden Dance of Death lemezét hallgattam az elmúlt évben. Egyszerűen lenyűgöző. És még sorolhatnám.

- Köszönöm az interjút! Remélem, hamarosan kézbe vehetem az új DW anyagot, addig is pedig valahol láthatlak Titeket egy koncin...
Köszi a lehetőséget. Minden jót nektek.

www.dyingwish.hu

Sumi