Fenriz - Történelmi dokumentáció
[2004-11-24] - Perkele

Miközben mindenki az új Darkthrone albumra várt, a derült égből megérkezett egy 'Fenriz ajánlásában..' című válogatás korong. Old-school black metalt prezentált vele a híres-hírhedt norvég dobos, aki egyike az erre a feladatra választhatő megfelelő személyeknek. Manapság a norvég black metalt tekintik a legtöbben alapnak, és a Darkthrone a norvég hullám indulása óta jelen van. Pályafutásukat death metal bandaként kezdték, de az első lemezük után irányt váltottak. Majd átestek mindazon a 'szeszélyen', ami a skandináv black bandákon végigsöpört és közben elismerést vívtak ki lemezeikkel. Válogatás albuma kapcsán Fenriz interjúra is hajlandó volt, bár válaszai időnként szarkasztikusak, időnként kimondottan gúnyosak, míg időnként 'csak' homályosak, de mindenképpen lényegretőrők. De a Darkthrone kapcsán adott interjúit ismerve, pontosan ki lehet hámozni, hogy mire is gondolt az adott válasszal. Mivel az interjú a Fenriz presents... the best of old-school black metal kapcsán készült, a Darkthrone-os kérdéseket igyekeztem kizárni, és a válogatásalbumra, illetve Fenriz-re koncentrálni.


- A válogatás albumod nagyon jó fogadtatásra talált. Gondoltad volna, hogy így lesz?
- A legtöbb válogatás lemezt (és ez igaz az egész zenei világra) szintén szakértők állítják össze, szóval az ilyen albumokat általában tisztelettel fogadják. Ez az egyik oka is, hogy én állandóan vásárolok magamnak ilyeneket, hogy tanulhassak más zenei stílusokról, stb. Számítok rá, hogy mindenki azonnal megérti, mi volt a célom ezzel az albummal - tanítani. Megtanítani, hogy milyen az igazi black metal hangzás.

- Tudod, hogy mennyi példány fogyott már belőle?
- Fogalmam sincs. Engem csak a zene szeretete hajt. Nem is keresek semmit vele.

- Egyébként honnan származik az ötlet, hogy összerakj egy ilyen lemezt? Miért van szükségük a black metal hallgatóknak egy ilyen lemezre?
- Ez volt az álmom, legalább 1994 óta. Rendszeresen készítek válogatásokat a haverjaimnak stb., és hogy végre megtehettem ezt hivatalosan is, az nagyszerű. Szóltam erről a Peaceville-eseknek is (hello Lisa, Hammy, Paul), és nekik is tetszett az ötlet. A mai black metal hallgatóknak pedig igazán szüksége van erre a válogatáslemezre, de legalább a 80%-kuknak, akik azt hiszik, hogy a black metal a Dimmu Borgir-ral, az Emperor-ral, vagy a Darktrhone-nal kezdődött. Mert ez hülyeség. Az emberek ahogy öregszenek, úgy akarnak a kezdetekre fényt deríteni, az igazságra. És ez most itt van.

- Szóval ez nem valami új keletű dolog volt.
- Mindig akartam egy thrash válogatást, de végül egy black metalossal kezdtem. Ahhoz, hogy jól megalapozhassam az eredeti hangzást, úgy 15-20 éves dalok kellenek, szóval ezért kellett ilyen sokat várnom erre. Általában a többi metal válogatás, amit kiadók vagy magazinok raknak össze, elég gyengék. Azok egyszerűen nem elég jók.
- Mi alapján választottad ki a dalokat, illetve a zenekarokat? Azt hiszem, sok név ismeretlenül cseng az ifjabb nemzedékeknek.
- Számomra teljesen magától értetődőek volt ezek a dalok.. Ezek azok a bandák, amiket mi hallgattunk, amiktől megtapasztaltuk a magasztos black metal érzést itt Norvégiában - és ahogy a világ más részein élő többi mániákus is. A dalok többségéről egy pillanat alatt döntöttem. Hallgattam a fekete szívemre, a francba is!

- A promo lap szerint a cd bookletjében minden dalhoz írtál valamilyen kommentet. Megosztanád ezt az olvasóinkkal?
- Na ja, mindig is imádtam ismételni magam. Nem, az azoknak szól, akik megveszik a lemezt. A dalokat úgy válogattam össze, hogy mindegyik szétégeti, vagy éppen megfagyasztja a szívem.

- Örültem, hogy rákerült egy Tormentor dal is. Mennyire követted a karrierjüket?
- Nincs időm senkinek se a karrierjét követni - ha ezt tenném, rajongó lennék, és nem alkotó. Norvégiában Euronymous volt, aki kapcsolatban volt a Tormentorral, szóval rajta keresztül időben hozzájutottam a demoikhoz, akkor, amikor kellettek.

- Szerinted mennyien fogják megvenni ezeknek a bandáknak a lemezeit, miután meghallgatták a válogatást? Tekintettel főleg a Burzumra?
- Ha egy ember megteszi, már megérte. De természetesen minden black metal rajongónak meg kellene, hogy legyenek ezek az albumok. Elvárom, hogy azok az emberek, akik kapcsolatba lépnek velem, ismerjék ezeket a zenekarokat, mert ha nem, akkor nem tudom őket komolyan venni. Black metal emberek legyenek.
Az első Burzum lemezek istenek.

- A zenekarok könnyen beleegyeztek, hogy szerepeljenek rajta? Volt olyan, hogy valaki elutasította?
- Larry Lalonde, a Possessed-ből visszautasította. Ha csinálok egy thrash metal válogatást, remélem nem utasít ismét vissza.

- Elégedett vagy az összeválogatott bandákkal, vagy szerinted szükség lesz folytatásra is?
- Nagyon elégedett vagyok. Ha a barátaimnak készítettem felvételt, határozottan több demos dalt vettem számításba, de amikor egy hivatalos kiadványról van szó, az embernek ki kell nyomoznia a jogokkal kapcsolatos dolgokat - és a demoknál ezt gyakran lehetetlen megtenni. Szóval, ha az emberek az gondolják, hogy ezen a válogatáson ismeretlen bandák szerepelnek, tudniuk kell, hogy én sokkal ismeretlenebb zenekarokat hallgatok. Hehehehe.

- Gondoltál arra, hogy tribute albumot készíts egy válogatás helyett?
- Utálom a tribute lemezeket. Szar ötlet! Gyűlölöm a feldolgozás dalokat! Ezek hamis érzések!!! Legalább 20-30 ilyen projektre mondtam már nemet, argh!

- A lemez a Peaceville-nél jött ki. 10 év után hogy-hogy visszatértél hozzájuk?
- A pizza és a sajtburger is finom, de túl sok pizzát ettem az elmúlt 10 évben - ideje volt újra a sajtburgernek.

- Könnyen elfogadták ennek a válogatás lemeznek az ötletét, vagy győzködnöd kellett őket?
- Ha bárkit is győzködnöm kellett volna, nem foglalkoztam volna vele inkább. Nincsenek meg azok a génjeim, amik jó eladóvá tennének.

- Nem akartad a saját kiadótoknál, a Tyrant Syndicate-nél megjelentetni?
- A lemez korábban készen volt, mint ahogy a TS-t megalapítottuk. A dalok listája már 2003 tavaszán meg volt.

- Nem gondolod, hogy esetleg csak a neved fogja felkelteni a többség érdeklődését?
- Ez nem egy szokványos válogatás - ez a történelmi dokumentációja a black metal igazi hangzásának. A metal színteret túl sokáig bombázták rossz válogatásokkal. Azért vagyok itt, hogy ezt helyre tegyem.
- A válogatás album címe szerint ez az old school black metalról szól. Hogy írnád le, mi az az old school black metal?
- Ez leírhatatlan - ez egy vallásos érzés. Érzés.

- És ez mit jelent számodra? Csak zenei dolog vagy életfilozófia-szerű?
- Nem hiszek az életfilozófiában - hiszen állandóan változunk. De hiszek a black metal primitívségében, abban, hogy ne anyucinak akard megmutatni, milyen jól játszol egy hangszeren. A precizítás lerombolná csak.

- Mi a véleményed úgy általában a mai black színtérről? Ma is léteznek még eredeti bandák, és vannak olyan új csapatok is, akik az old school vonalat viszik tovább, de mégis, a nagy többségnek a Dimmu és Cradle típusú zenekarok jutnak eszébe, ha black metal kerül szóba.
- Ez eddig is mindig így volt. A legnagyobb bandák, és bármilyen stílusról legyen szó, a legkommerszebbek. Csak nagyon kevés kivétel van. De ha körülnézek, rengeteg olyan zenekart látok, amelyek kőkeményen ragaszkodnak a primitív metalhoz, így nincs szükségem arra, hogy dallamos "black metalt" hallgassak.

- Általában a metalt hallgatók többsége, Norvégiára gondol, ha a black metal kerül szóba. És tény, hogy Norvégia még mindig folyamatosan termeli a jó black metal zenekarokat. Te hogy látod belülről a norvég black színteret?
- Sok nagyon jó thrash csapat van itt mostanában, de a black metal úgy '94 körül meghalt igazándiból, és ez igaz a világ többi részére is. De azért vannak itt még nekünk olyan bandák, mint 1349, Nattefrost, Gorgoroth, Urgehal, Tsjuder, Disiplin, Khold, Thorns, Dhg, ORCUSTUS.. És sorolhatnám még a listát a végtelenségig. De mostanában a thrash bandák a legérdekesebbek, Inferno, Audiopain vagy az Aura Noir, akik idén vették fel eddigi legjobb anyagukat. De van még jó pár banda, amire érdemes odafigyelni.

- És mit gondolsz az olyanokról, mint a Zyklyon, vagy a Satyricon Rebel Extravagazna albuma?
- A Rebel Extravaganza a legjobb albumuk. Végre majdnem teljesen elhagyták a klasszikus népies dallamokat és a kőkeménységet célozták meg. Kőkeménységet a metalban mindörökké!!!

- Az Elm Street eléggé megváltozott...
- Sokkal jobb most, a punk színtér elűzött minden black metal pózert és vidéki bunkót onnan.

- A népesség számához viszonyítva Skandináviában nagyon magas a metal és egyéb stílusú zenekarok száma is. Szerinted mi az oka ennek a hihetetlen mennyiségű kreativitásnak?
- Régen nem léptek fel erre zenekarok, szóval mindent magunknak kellett megcsinálni, kitalálni. De ez azt is jelenti, hogy a mi metal színterünk, nem olyan fogyasztói társadalom, mint például Németországé, hanem mi inkább alkotó nemzet vagyunk.
- Megalapítottátok a Tyrant Syndicate kiadót, és gondolom olyan bandákkal akartok foglalkozni, amelyeket Ti is szerettek. Mennyire vagy nyitott más stílusú metal zenék felé? Van olyan metal zene, amit nem bírsz meghallgatni?
- A rossz, gyenge, erőtlen metal zenét ki nem állhatom. A Faith No More az egyik legrosszabb banda, amit valaha ismertem, a nu metal pedig szóba se jöhet, a '90-es évek elején alakult Burzum és Darkthrone kópiák szintén nem jöhetnek szóba. Olyanok érdekelnek, mint Usurper, Abscess, Repulsion, Deathstrike, Dark Angel (épp nemrég nyomattam Darkness Descends pólót az őrült ismerőseimnek karácsonyra, hehehe), és az Old (igazi germán old school pokoli metal). Nyersen, zordan szeretem.

- Azt hiszem elkerülhetetlen, hogy Quorthon-ról is beszéljünk. Nem a haláláról, inkább az érdekelne, hogy Te hogy látod, mekkora szerepe volt Neki és a Bathory-nak a black metal fejlődésében?
- Quorthon volt, és mindig is lesz a black metal legfontosabb személyisége. Szerencsés vagyok, hogy az első hat munkáját a megfelelő helyen és időben ismertem meg. A legnyersebb első munkájától a Twilight Of the Gods outrojáig.

- Térjünk át az egyéb zenei dolgaidra. Lesz valaha a Storm-nak vagy a Neptune Towers-nek folytatása?
- Nem, elhatárolom magam a dallamosság és metal keverésétől 1995 óta.

- A Storm-ban a tradicionális norvég népi dallamokon volt a hangsúly. Nagyon sokan imádják is ezt a lemezt.
- Miért? Miért hiszik azt, hogy a metal és a népzene keveréke jó ötlet? Ez giccs! Ez rettenetes ötlet.. Megbecsteleníti és elbassza a népzenét. A népzene, az eredeti formájában, a legbüszkébb zene! Az emberek erre rájönnek majd maguktól is, amikor felnőnek.

- Kari Rueslatten-nel tartjátok a kapcsolatot? A mostanában készített albumairól van véleményed?
- Nem, nem ismerem őket, fogalmam sincs, mit csinál.

- Mi a helyzet az Isengard-dal? Annak se lesz folytatása? Egyébként igaz a pletyka, hogy a második lemez utolsó dalát részegen énekelted fel?: )
- Hogyan? Részeg voltam szinte az egész alatt HAHAHHAHAHA. Alig emlékszem. Az utolsó dal pedig az egyik legjobb, valamint a death metalos demo 1989-ből. De ez a népzenés dolog nem a kedvencem.

- Szoktad a saját zenéidet hallgatni?
- Arra nincs időm. Új albumokat szeretek hallgatni. A régieket szinte soha, talán ha két régit hallgatok meg egy évben.
- A zene az egyetlen hobbid?
- Az erdő a hobbim - messze lenni az emberi idiotizmustól. Nem sok vallásossággal találkozom az erdőben, amikor síelgetek. Persze gyerekkoromban fociztam én is (nehéz olyanban megbízni, aki nem).

- Jársz koncertekre?
- A koncertek szarok, ha nagy bandák játszanak, mert akkor előkerülnek a rajongók. Buta, hülye pöcsök, akik gondosan felveszik az adott banda pólóját, és úgy néznek az ideáljaikra, mintha azok prédikálnának nekik, olyanok, mint a bárányok. Ez már kölyökkoromban is taszított. Én főleg azért járok koncertekre, hogy új bandákat fedezzek fel, vagy olyanokat nézzek meg, amelyeket ilyen módon már régóta támogatok... De amikor már elég nagyok lesznek, mondjuk úgy, hogy elengedem őket. Úgy körülbelül hat koncertet látok általában egy hónapban.

- Van esetleg valami olyan, amit még nem kérdeztek meg Tőled a válogatás album kapcsán?
- Ja... A Destruction introja nem pontosan úgy kezdődik, ahogy az én eredeti Steamhammer kiadású bakelitemen. Ez égbekiáltó szégyen! Argh! Bocsi!

- Köszönöm az interjút, remélem hamarosan újra beszélünk.
- Köszönet az underground támogatásáért! Figyeljetek a Sarcoma Inc-re (mániákus metal Norvégiából!!!)!

Perkele