Inferno Metalcore System - Örökké underground!
[2004-11-29] - Hajas

Aki súlyos zene rajongó, és szereti a minőségi, de kevésbé felkapott hazai bandákat, az feltehetőleg ismeri az Inferno Metalcore Systemet, és valószínűleg szimpatizál is a társasággal. A komplex, durva zenét játszó csapatból a dobos Béres Lászlót kértem meg, hogy meséljen új anyagukról, az A Bizonoysság Útvesztőiről, de "jó" szokásomhoz híven, persze gyakran eltértünk a tárgytól.

Amikor legutóbb interjúztunk, akkor 2003 májusára ígérted az új anyagot. Mi volt az oka a "laza" másfél éves csúszásnak?

Hello Mindenki! Hát a csúszás leginkább azzal magyarázható, hogy a zenekart alkotó 5 emberből senki nem lakik ugyanabban a városban, sőt legalább 80-100 kilométer van minden tag között. Ez kissé megnehezíti a próbákat... Sajnos csak hétvégenként tudunk találkozni, és akkor is választanunk kell a próba és a koncert között (többnyire a koncertet választjuk). Mivel 2003-ban közel 30 bulink volt, kicsit csúszott az egész, de most itt van, és ez a lényeg.

Az EP-n levő 6 nótából két régi, egy pedig feldolgozás. Gondolom nemcsak három új dalt hoztatok össze két-három év alatt. Pénzügyi okok játszottak közre, hogy csak ennyi dalra volt keret? Illetve ha igen, akor nem lett volna jobb hat új számot felvenni?


Csak 3 új dalunk van, illetve azóta már több:) A két régi dal azért került fel a Bizonyosságra is, mert a Hétköznapok a Tetszhalálbant gyakorlatilag nem terjesztettük. A Stagediving turnén osztogattunk szét kábé 100 darabot, papírtokokba csomagolva. A Ha csontok törnek, illetve a Kiégett szívek című dalok azonban túl fontos mérföldkövei zenei pályánknak, és nem akartuk veszni hagyni őket. Ezért kaptak helyet az új anyagon.
A Leukémia feldolgozás pedig egyfajta "bonus tracknek" tekinthető. Szinte minden bulin eldaráljuk (egyetlen feldolgozásként), mert úgy érezzük, ez az egyetlen banda, amellyel rokonítani lehet a zenénket. Bár a hatásukat nem érzem olyan erősnek az Inferno dalokban, de minden kétséget kizárva mély nyomokat hagyott bennünk a munkásságuk.

A Necropsia feldolgozás, amit múltkor említettél, végül nem került fel az anyagra. Miért?


Időközben a Necropsia újjáalakult és úgy éreztük, nem szerencsés egy, még létező bandától feldolgozni, így az Olvadást választottuk.

Be lehetne mutatni nagy vonalakban a szövegeket?


Többnyire jobban szeretjük az elgondolkodtató, burkolt szövegeket, amelyeket mindenki a saját szemszögéből értelmez. Emiatt csak pár szóval kommentálnám őket, jelezve, hogy milyen indíttatásból íródtak. A többi a kedves hallgató dolga.
A Mélységi mámor a mindennapok "mélységeiből", és az olykor mindenkit lehúzó "belső pokolból" való kitörési kísérlet kudarcának a forgatókönyve, pozitív felhangokkal. ("Oldozz el, levegő kell! Nem szűnhet meg az életjel, amíg nem adom fel!")
Az Az igazság szabaddá tesz a médiumokból kiömlő hazugságokkal, senkiházi alakokkal, és általában az anyagiakat az emberi értékek fölé helyező - számunkra elfogadhatatlan- "értékrenddel" áll szemben. ("Nem kell a játék amit játszol, mert a szabályaidtól rosszul vagyok....")
A Ha csontok törnek... egy válasz a fent említett negatív jelenségekre. ("Ha a csontjaid törnek akkor se add fel! Ha tudod, hogy vége, akkor se térdelj senki előtt!")
A Lélekvesztő talán az egyik legelborultabb szöveg, amely egy, az öngyilkosság előtt álló személy utolsó éjszakáját írja le, az áldozat szemszögéből. Nem mintha ezen járna az eszünk, csak egy sajnálatos eset után belegondoltam, és megpróbáltam átérezni valamennyire a helyzetet. ("Riadtan sodor most háborgó vizekre, kapui nyílnak és az inferno ízekre szaggat....")
A Kiégett szívek, azt hiszem egyértelmű. ("Minden közeli érzés üres közönnyé évült... Otthonod -az édes otthon- hazugságokra épült")
Az Olvadás című Leukémia klasszikus szövegét még nem tudtam megfejteni, de kétségkívül az egyik legnagyobb dalszöveg, amit valaha hallottunk. ("Szétnyílok lassan mélybarna sóhajjal... Napsugarak fényét olvasztó mosollyal...") Lehet gondolkozni :)
Ha már ilyen elvetemült szövegeitek vannak, hadd kérdezzem meg, hogy Neked például mik a kedvenc könyveid, kik a kedvenc íróid?

Kedvenc íróm nincs, de ha tehetem, háborúk történetével kapcsolatos könyveket olvasok, és próbálom minél mélyebbre ásni magam a témában. A Requiem egy hadseregért, a Pergőtűz című könyvek, és általában a magyar történelemmel kapcsolatos irodalom válasszal szolgáltak rengeteg megválaszolatlan kérdésre. Amúgy kedvencem a II. világháború, melyben kifejezetten a keleti hadszíntér illetve a magyarországi harcok érdekelnek - sikerült is jelentős irodalmi és dokumentumfilm anyagot felhalmozni otthon.
Sőt, van pár elég ritka tárgyi emlékem is (persze politikai indíttatástól mentes ez a gyűjtőszenvedély). Talán egyszer majd csereberélek egy pár dolgot Jeff Hannemannal, feltéve ha a közös turnén kölcsönadja a gitárosunknak, Csecsinek a motyóját, mert az övé éppen elszállt:)

Honnan jött, hogy ellopjatok és felhasználjatok egy Karády Katalin dalrészletet? Ez valami zenekari poén, vagy oka is van?


Nálunk poénok nincsenek, csak véresen komoly dolgok, mert kemények vagyunk! De a viccet félretéve, tényleg nem poén, szerintem van valami nagyon súlyos mondanivaló abban a pár sorban, amiért nem lehet nem komolyan venni. Persze elég éles a kontraszt egy 30-as évekbeli Karády dal és egy mai reszelés között, de simán összefügg a Kiégett szívek mondanivalójával is.
A legnagyobb viszont csak most jön! Budapest 1944/45-ös ostroma idején történt meg azon eset, mikor is a városból kitörni készülő, hónapok óta bekerített magyar-német csapatoknak az oroszok ezt a dalt "nyomták" hangszórókon. ("Hiába menekülsz, hiába futsz...a sorsod elől futni úgysem tudsz."). Ez véresen komoly dolog, de ugyanakkor ironikus is. Amikor ezt megtudtam, azonnal hallani akartam a dalt, és ez lett a vége.

Egyébként sokan kiakadnak ezen a Karády dolgon, ha meghallgatják a CD-t, vagy amikor őt hallják egy bulin intróként?

Még senki nem jelzett vissza, hogy nem tetszene neki, de nem is számít, mert mi szeretjük, és ez a lényeg. Aki kiakad, az nem ezen akad ki, hanem a 30 percnyi őrületen, ami az intrót követi :)

Mik a tervek most, hogy kijött az anyag? Klipnek például látod értelmét, vagy inkább egy turnét próbáltok összehozni előbandaként?


Hát, klip tutira nem lesz most. Koncertezni akarunk, mert csak akkor érezzük, hogy működünk. Rengeteg banda van még, akivel, és nagyon sok hely, ahol nem játszottunk. Turné mindenképpen!
Mikor lesz új IMS CD?

Jó kérdés, főleg az előzmények ismeretében:) Jelenleg írjuk az új dalokat, de legalább 8-10 új szám kell, amiből majd kiválasztjuk a legjobbakat. Most azt mondom, hogy 2005 szeptembere körül meglesz az új cucc, de 2005 végéig mindenképpen! Malmaink lassan, de biztosan őrölnek :)

Jelenleg szerinted kik játszanak jó zenét Magyarországon?

Hát éppen most néztem meg az új Blind Myself klippet, és gyorsan elő is kaptam a legutóbbi lemezt. Számomra ők a legizgalmasabb banda a Leukémia és a klasszikus Necropsia megszűnése óta, ráadásul a kivételesen -persze jó értelemben- beteg dobosuk miatt is tízpontosak. Jó, ha öt-tízévente feltűnik egy-egy olyan zenekar, akik annyira megbolygatják a zenei "alvilágot", hogy mindenki csak néz, és szerintem Ők ilyenek. Persze sok banda van itthon, amely talán soha nem fogja megkapni azt az elismerést, amit megérdemelne. Személyes kedvenceim (a teljesség igénye nélkül és nem sorrendben): C.D.T., Skizodigital, Bridge To Solace, Social Free Face, Szeg, Superbutt, de Kalapács Józsi is meglepett egy nyári fesztiválon.

És melyek a legrosszabb magyar bandák?


Hát abból semmi jó nem sülne ki, ha most megnevezném azokat a bandákat, akik nem tudnak túllépni a saját árnyékukon, illetve újjáalakulnak, és pocakosan megpróbálnak még visszahozni valamit a "régi dicsőségből", vagy gátlástalanul majmolnak másokat, minden egyéni elképzelés nélkül, netán számomra elfogadhatatlan irányba mozdulnak el. Nem is mondhatom, hogy rossz zenét játszanak, mert ha nem lenne igény rájuk, valószínűleg már nem lennének a színpadon, de az úgynevezett "elsővonalas" metal, punk rock bandák teljesen hidegen hagynak. Ezzel nem a Tankcsapdára célzok.

Azt mondod, nem szereted az újjáalakulásokat. Mit gondolsz a Necropsia visszatéréséről?

Hát nem igazán az újjáalakulásokkal van bajom, hanem mint mondtam, bizonyos bandák kívül esnek az érdeklődési körömön. Ezeket a csapatokat "fénykorukban" sem hallgattam, most meg pláne nem. Az élet túl rövid ahhoz, hogy szar zenéket hallgassunk. A Necropsiával semmi baj, hiszen most is méregerősek élőben, és jó dalokat írnak. Ennél több meg ugye nem is kell...
Sok idődet leköti a zenekar?

Hát, ez inkább az újjáalakulás idején volt jellemző, most nem annyira. Bárcsak sokkal több időmet kötné le, mert az azt jelentené, hogy többet próbálunk, illetve többet vagyok a haverokkal! Ez inkább a többieknek megerőltető olykor, mert sokat dolgoznak, én viszont nem melózom, így egy szavam sem lehet. Legalább jut idő a zenekari dolgokra.

Érezted már úgy, hogy nagyon eleged van a zenekarosdiból, meg ebből a magyar underground helyzetből?

Igen. Mindig ezt érzem, amikor koncert után ki kell pakolni a cuccot a kocsiból, mert nagyon nehezek az erősítők, és sok a lépcső is... Viszont tudom, hogy azokra a dolgokra, amik egy koncert előtt és után történnek, mindig emlékezni fogunk. A koncert közbeni rész kiesik, mert akkor a metal teljesen elborítja az elmédet! Az itthoni viszonyok tényleg lehetetlenek néha, de ami van, azt kell szeretni. Néha hiába is próbáljuk elmagyarázni valakinek, hogy miért jó lemenni ez ország másik végére, játszani fél órát, és hazaindulni nulla forinttal. Egyszerűen csinálni kell és kész! Persze sokkal kényelmesebb lenne mindezt milliókért tenni, de valószínűleg el is veszítené a varázsát az egész. Nincs választás. Örökké underground!

Hajas


Új anyagukról írt kritikánk itt olvasható.
Zenekari weboldal pedig itt.