Ninnuam - Démoni erők
[2004-12-01] - Perkele

A svéd zenekar bemutatkozó lemeze a véletlennek köszönhetően jutott el hozzám pár hónapja. A black, death metalt metalcore-ral keverő csapat sajátos zenéjét rögtön a szívembe zártam és a pozítiv ajánló megírását követően, úgy éreztem érdemes lenne őket kicsit közelebbről is megismerni. Kérdéseimre a zenekar gitárosa, Kim Laakso válaszolgatott.

- Bemutatnád a zenekart olvasóinknak?
- A zenekar történetének kezdete 2001-re datálható, de ekkor inkább még csak egy csapat haver voltunk, akik a saját örömükre akartak brutális zenét játszani. És ez létezésünk fő motivációja még ma is. Hobbinak indult, ami aztán egy komolyabb formát öltött és a környezetünkben élők is jónak tartották. Aztán 2003-ban sikerült lemezszerződéshez jutni a Low Frequency kiadónál, a terjesztést pedig a Crash Music Inc. vállalta. Egy évre rá, vagyis idén meg is jelent a bemutatkozó nagylemezünk, a Process Of life Separation.

- A honlapotokon olvastam, hogy először Yxa volt a zenekar neve. Miért váltottatok a Ninnuam-ra?
- Az Yxa inkább csak a munkanevünk volt, ami a banda megalakulásakor jött hirtelen. Aztán ahogy csatlakoztak hozzánk a többiek és kezdett minden komolyabbá válni, úgy éreztük, hogy eljött a névváltoztatás ideje. Az Yxa egyébként fejszét jelent svédül... és ez nem annyira király.. ha-ha.

- Egyetlen demotok jelent meg mielőtt lemezszerződéshez jutottatok. Hogy sikerült?
- Tényleg szerencsések vagyunk, hogy megkaptuk ezt a szerződést, hisz mindössze egy pár hónapos banda voltunk egy négyszámos demoval a tarsolyunkban. Épp tárgyalásban álltunk egy kiadóval, amikor a Low Freqwuency-től megkerestek minket. Végül inkább hozzájuk szerződtünk le két lemezre, mert ők tűntek a legjobbnak a mi érdekeink szerint. A promocióval és a terjesztéssel is hihetetlen munkát végeznek, úgy érezzük, hogy őszintén szeretik a zenénket és keményen dolgoznak azon, hogy minél több helyre eljuttassák a világon.

- Milyen fogadtatása volt a [Process of Life Separation]-nek?
- Nagyon jó! A lemezajánlók többsége pozitívan szól róla és úgy általában is azt tapasztaljuk, hogy szeretik az emberek. Azt ugyan nem tudom, hogy mennyi példányban kelt el eddig a lemezünk, de nincsenek is nagy elvárásaim. Ez az első albumunk még csak, de annyit azért elmondhatok, hogy vannak olyan lemezboltok, ahol kifogytak a lemezeink.

- Elég erős bemutatkozó lemez lett. Nem tartotok attól, hogy ezek után nagyon megnőnek az elvárások veletek szemben?
- Nem tudom, hogy a rajongóinknak milyen elvárásaik van, de a mienik már jóval nagyobbak lettek. Tudjuk mire vagyunk képesek és tudjuk, hogy a következő lemezünkkel még egy lépéssel feljebb lépünk majd. Folyamatosan fejlődünk, mint zenész és rengeteg tapasztalatot szerzünk eközben - azt hiszem ettől lesz majd a következő albumunk igazán gyilkos!

- A zenétekben keverednek a black, death és metalcore jegyek. Hogyan alakítjátok a zenét?
- Amikor írjuk a dalokat, nem gondolkozunk azon, hogy vajon milyen kategóriába fog majd beleférni. Egyszerűen csak olyannak csináljuk, ami szerintünk jól hangzik. Általában én megírom az alapokat a gitárokra vagy kitalálom a dal koncepcióját, aztán mindenki elkezdi hozzátenni az ötleteit és így rakjuk össze részletről-részletre a dalt. Általában sokat változtatunk is rajtuk menet közben. Sok időt és energiát fordítunk arra, hogy minden dal olyan legyen, amilyennek elképzeltük, a minőség fontosabb, mint a mennyiség.

- Milyen zenekarokat tudnál megnevezni, mint a Ninnuam hatásait?
- Rengetegen vannak, akik ilyen vagy olyan módon hatottak ránk és a stílusunkra. Mindannyian különböző zenéket hallgatva nőttünk fel, de hogy adjak némi támpontot, van pár svéd banda, akiket itt mindenképpen meg kell említenem: At the Gates, Entombed, Dismember.
- Mennyi idő alatt készült el a [Process of Life Separation] ?
- Ezen az anyagon már évek óta dolgoztunk, néhány dal a korai demoinkról származik, de úgy egyébként két hónapot töltöttünk a lemez felvételével, keverésével stb. a Sensus stúdióban. Ez a stúdió abban a városban van, ahol mi is lakunk és az ottani producer Fredrik Oloffson egy jó barátunk, szóval könnyű volt eldönteni, hogy vele dolgozzunk. Fredrik-kel nagyon könnyen kijöttünk és a munka is jól ment vele, hiszen a dalainkat már régóta ismerte, tudta milyen hangzást szeretnénk hozzá. Piszok jó munkát végzett a lemezzel!

- A zenekar neve a Necronomicon-ból ered. Elárulnád az olvasóinknak mit is jelent?
- Ez a könyv a démonokról szól. A Ninnuam a Marduk nevű démon erejét jelenti. Nem akartunk semmi mondanivalót mögé tenni, amikor ezt választottuk a zenekar nevének, egyszerűen csak jól hangzik és tetszik maga a szó jelentése is.

- A Necronomicon egy eléggé vitatott könyv, sokan hiszik, hogy a nyolcadik században íródott, míg mások azt mondják, hogy Lovecraft történetei alapján született meg. Szerinted? Gondolom olvastad a könyvet...
- Igen, olvastam már, de igazából nem gondolkodtam még ezen. Szerintem inkább Lovecraft időszakára datálható.

- A szövegeitek miről szólnak?
- A vokalistánk, Mattias írja őket. Nem tudom honnan jönnek az ötletei hozzá, de gyakran nagyon sötétek és gyakran szólnak félreértett, meg nem értett emberekről.

- Az album borítója nagyszerű lett. Épp úgy lehetne egy horror film pillanatképe, mint egy könyv sejtelmes borítója is.
- A borító ötlete Johan Hammarman-tól származik, aki előbb meghallgatta a lemez címadó dalát. A dalt meghallgatva előállt egy fiatalemberről szóló történettel, akit épp meggyilkoltak. A booklet belső képein újságcikkel, nyomozati információk, részlet a halottkém jelentéséből és ilyen hasonlók vannak. Szerintem zseniálisan kivitelezte! Nagyon elégedettek is vagyunk ezzel a koncepcióval, és a lemezajánlókban is gyakran megemlítik, hogy milyen eredeti a borítónk és a booklet.

- A Scar Salvation demotok letölthető a honlapotokról. Tudjátok, hogy hányan töltötték le eddig?
- A kezdetekben még figyeltük, néhány ezren le is szedték az első hónapokban. Hát a francba is, ingyen volt! Manapság az emberek inkább az albumból feltett dalokat töltik le.

- Ebben a hónapban jött ki az albumotok. Milyen terveitek vannak az év maradék részére és 2005-re? Mikorra várhatjuk az új albumot?
- Sok koncertünk le van már foglalva erre az évre és reméljük, hogy a következő év elején egy rövid turnét is tudunk tenni. Már nekiálltunk új dalokat írni a következő albumra, de nem tudom, hogy mikor fogunk stúdióba vonulni.

- Van rá esély, hogy Svédországon kívül is láthasson Titeket a közönség?
- Reméljük, hogy a kiadó hozzá tud minket segíteni, hogy Svédországon határain kívül is felléphessünk. A banda fő mozgatórugója a koncertezés, szóval fantasztikus lenne, ha létrejönne egy ilyen turné. Mint említettem, terveink között szerepel a jövő évben turnézni, de még nem tudom mikor lesz lehetőségünk Svédországon kívül játszani.

- Köszi az interjút, az utolsó szó jogán...
- Köszi az interjút! És köszönöm az összes magyar olvasónak is. Látogassátok meg a website-unkat: www.ninnuam.com és olvassátok el a legújabb dolgokat a Ninnuamról. Ne felejtsétek el megvenni az új albumunkat.
Viszlát!


Perkele