Born From Pain - Csak realistán!
[2005-02-24] - Hajas

A holland Born From Pain tipikusan az a banda, amit néhány hónap múlva már rengetegen fognak ismerni, ugyanis a Hatebreed - ízű metalcore csapat új lemezét már a Metal Blade fogja kihozni a tavasz folyamán. Én viszont nem akartam megvárni, amíg mindenki ajnározni fogja ezt a kiváló zenekart, így már most lecsaptam Che Snelting énekesre, aki lelkesen válaszolgatott helyenként kicsit pofátlan kérdéseimre.

A Sands Of Time nem egy új album, de mivel ez az első heavymetal.hu interjútok, kezdjük azzal, hogy elégedettek vagytok-e vele, illetve mit csinálnátok rajta másképp?

Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól sikerült a lemez. Több időnk volt a stúdióban, így jobb lett a hangzás. Azt akartuk, hogy amikor az embereknek eszükbe jutnak a koncertjeink, valamint a CD-nk, egy bulldózerre asszociáljanak. Szerintem jó munkát végeztünk ezzel a koronggal. Mostanában mentünk vissza a stúdióba, mert már az új albumon dolgozunk, ami már a Metal Blade-nál jön ki, és azt kell mondanom, egyenest imádom.

Tavasszal jön ki az új lemezetek. Gondolom, nagyjából már öszeállt, úgyhogy mesélj róla, kérlek! Marad a tough guy metalcore vonal, nem?

Még mindig vannak néhányan, akik tough guy hardcore bandának címkéznek minket, amit sajnálok, mert szerintem ez nem állja meg a helyét. Annál többről van szó, elég megnézni a szövegeinket, és egyből más lesz az ábra. Nálunk például nem központi téma a bosszúállás. Nem vagyunk olyan beszűkültek, hogy kizárólag egyfajta metalban, vagy hardcore-ban utazzunk. Az új dalokban például több különböző hatás van, talán egy kevés dallam is, de még mindig kibaszott durva a zenénk. Nagyon rá vagyok kattanva az új nótákra. Ha dumálsz velünk, láthatod, hogy átlagos srácok vagyunk, csak annyiban nem, hogy egy hardcore bandában játszunk.

A szövegeitek miről szólnak? Magánemberként pesszimista típusok vagytok?

Szerintem nem pesszimisták a szövegek, ez a valóság, vagy legalábbis ahogy egy ember látja a jövőjét a valóságban és a gondolataiban. Az újabb szövegeink már inkább a társadalomról szólnak, és könnyebb megérteni őket, mint a régebbieket. Tény, hogy a saját végzetünk vagyunk, de bízom benne, hogy egyszer minden megváltozik - remélem mielőbb.

Az új lemezetek már a Metal Blade-nél fog kijönni. Hozzájuk hogy kerültetek?


Egyszerűen csak megkerestek, és mondták, hogy le akarnak szerződtetni. Most meg ott tartunk, hogy legkésőbb április végén ki is jön az album.
Szerinted a Metal Blade jó kiadó? Úgy értem, évekig nem érdeklődtek a metalcore iránt, most meg, mióta divat lett, egy csomó zenekart szerződtetnek a stílusból. Szerintem ez nem túl szimpatikus húzás...

Eddig nagyon jónak tűnik a dolog: mindenben segítenek és támogatnak. A szerződtetés előtt a bőgősünkkel, Rob-bal elmentünk dumálni velük, hogy megnézzük, hogy látják a dolgokat, illetve mi őket. Ekkor döbbentem rá, hogy ők lennének számunkra a megfelelő kiadó, mert mindenben egyetértettünk, így nagyon örülök, hogy hozzájuk szerződtünk. Annak ellenére, hogy azt mondod, mostanában divat lett metalcore bandákat szerződtetni, ők bíznak bennünk, és rendes reklámmal adják ki az új lemezünket. Trend, vagy sem, mi évek óta ezért küzdöttünk, így túl fogjuk élni ezt a hullámot. Ha pedig a metalcore tényleg trend lenne, ahogy mondod, akkor idővel úgyis elmúlik. Miért szerződtetne egy kiadó egy bandát három lemezre? Ez valahogy nem lenne logikus. A legfontosabb, hogy a Metal Blade-del kölcsönösen bízunk egymásban, ha beválik, beválik. Mindkét fél csak a legjobbat akarja.

Gondolom, nagy Madball/Agnostic front rajongó vagy. Mit szólsz a két legendás csapat újjáalakulásához?


A Madballénak nyilván örültem, pláne, hogy az Európa turnéjukon mi voltunk az előbandájuk (sajnos a pesti állomáson pont nem játszott a Born From Pain - Hajas). Ráadásul a Madball mindig is az egyik kedvenc hardcore bandám volt. Az Agnostic Front visszatérő körútja már elég régen volt, de egyáltalán nincs bajom az újjáalakuló turnékkal. Ez a két banda egyszerűen azt csinálja, amit annyira szeret, és ez a zenélés, turnézás.
Felsorolnád néhány kedvenc bandádat?

Az alábbiakat mind szeretem: Madball, Merauder, Hatebreed, Terror, Earth Crisis, Cro-Mags, Cataract, Ringworm, Integrity, 100 Demons, Killswitch Engage, Shadows Fall, God Forbid, Machine Head, Rise and Fall, Zero Mentality, Black Friday '29, Deadstop, Hatesphere, The Setup, Crowbar, Corrosion of Conformity, Down, Pantera, Slayer, Biohazard, Led Zeppelin, Black Sabbath, Ram Jam, Blue Öyster Cult, Anthrax, Faith No More, Metallica, Exodus, Tori Amos, Jewel, Portishead, Saybia, Testament, Danzig, és még rengeteg minden! Mostanában pedig új lemezünket, az In Love With The End-et is sokat hallgatom.

És a Hatebreed nagy sikeréről mit gondolsz?


Őszintén mondom, hogy ez fantasztikus, és nagyon örülök neki. Ők aztán tényleg megérdemlik a sikert. Hosszú évekig küzdöttek ezért, és óriási áldozatokat hoztak, hogy eljuthassanak idáig. Remélem, még népszerűbbek lesznek, mert a sikereik hatására talán a magunkfajta csapatok is nagyobb közönségre tehetnek szert.

Tudsz ajánlani néhány jó helyi bandát, illetve szereted-e az olyan népszerűbb holland csapatokat, mint például a The Gathering, vagy a Gorefest?


Természetesen vannak jó zenekarok, és haverok, akikkel egy kiadónál vagyunk, mint a God Dethroned és a Callenish Circle. Backfire!-ék még mindig itt vannak, és a No Turning Back is egy kiváló, nyers hardcore banda. A fiatalabbak közül az egyik legjobb a 37 Stabwoundz, akik a környékünkről származnak, és a régi gitárosunk játszik benne.
A The Gathering igazából sose jött be, bár az énekesük az ex-barátnőmre emlékeztet... A Gorefest régi anyagait imádom; az új már nem olyan, de még mindig lenyűgöző, csak nekem jobban tetszett a korai, szimpla death metalos irányvonaluk. Úgy hallottam, hamarosan újra nekiállnak koncertezni...
A fű az országodban legális. Ezt jó dolognak tartod? Te magad szoktál szívni?

Az azért túlzás, hogy legális. A kormány megengedi, hogy otthon, illetve az ilyen jellegű kávézókban szívjál. Tarthatsz magadnál hasist és füvet, de csak egy adott mennyiséget. Ha a megengedettnél több van nálad, akkor dealernek minősülsz, ami illegális. Utcán nem is szívhatsz. Engem egyébként nem is érdekel már nyolc éve. Mivel megtehetném, nem akarom.

És mit gondolsz a straight edge életstílusról?


Jó dolog. Hét évig is az voltam, de most inkább kívülállónak nevezném magamat, ha már muszáj kategorizálni. Ez személyes dolog. Sok barátom még ma is straight edge, és én csak támogatni tudom ezt az életstílust.

Tough guy metalcore-t játszotok. Csak szeretitek ezt a zenét, vagy élitek is ezt a vagánykodós életet?

Úgy érted, verekszünk-e az utcán? Én csak rajongó vagyok, nem élek így. Van barátnőm, lakásom, macskám, munkám, és még pluszban tanulok is. Egyszerűen csak egy durva, metalos hangzású hardcore bandában játszom. Ez minden, én bárkivel ki tudok jönni, és semmi közünk ehhez az egészhez.

A kihagyhatatlan kérdés: tudsz valami jó zenekari sztorit mesélni?

Egyszer meló közben egy csávó rámnézett, erre bevertem a pofáját.:) Komolyra fordítva, egyszer régen a Cold as Life-ékkal turnéztunk Európában. A gitárosunk az ő hotelszobájukba ment vissza, hogy zuhanyozzon, de ezek megfogták, és full meztelenül kidobták a folyosóra. Ezek után vagy egy óráig rohangált a szállodában, és csak cipő volt rajta - azt visszaadták neki, rendesek voltak.:) Elég vicces volt, szerintem Johnny Hate (Cold As Life gitáros/énekes - Hajas) még fel is vette kamerával.

Hamarosan kint az új lemez, de mik a további tervek?

Az új album megjelenése után turnézunk: májusban 30 koncertet is lezavarunk, és alapvetően abba se hagyjuk, ki tudja meddig. Addig is figyeljétek az új lemezünket, mely április 23-án jön ki, In Love With The End címmel.

Hajas


A Born From Pain előző, Sands Of Time című lemezéről írt kritikánk itt olvasható.
Zenekari weboldal -rengeteg MP3-mal- pedig itt.