Beneth - Csak szerényen
[2005-02-15] - Perkele

Hazánk nyugati környékéhez hasonlóan a Mecsek vidéke is gazdag metal bandákban. A pezsgő underground életből tavaly ismertem meg egy black-death vonalon mozgó bandát, a Beneth-et, akik egy roppant szimpatikus zenét tartalmazó demoval lopták magukat szívembe. Felléptek a III. heavymetal.hu Fesztiválon is, így már ideje volt, hogy kicsit jobban megismerjük őket. Kérdéseimet a zenekar frontembere, Volcsányi János, azaz Voli válaszolgatta meg végtelen türelemmel.

- Sziasztok! Mi újság veletek mostanában?
- Üdv mindenkinek. Először is kösz a megkeresést. Hogy mi újság velünk? Hát a tavalyi év fáradalmait kb.1 hét alatt kipihenve újult erővel vetettük magunkat a munkába. Most már nem halogathattuk tovább az új dalok megírását, mert már egyre többen "követelték" a következő hanghordozót. Ezért most írjuk a dalokat, próbálunk, és készülünk a koncertekre.

- Röviden bemutatnátok a zenekart az olvasóinknak?
- A zenekar 1999 májusában alakult, és alig egy próbákkal eltöltött év után már koncertképessé vált a banda. 2000 áprilisától folyamatosan koncertezünk. Először még a Sepultura, Obituary és F. Factory vonalon mozogtunk. Készítettünk egy demót is akkoriban, de az nem ütötte meg azt a szintet, amit elvártunk, ezért nem is került terjesztésre.
2002-ben zenei nézetkülönbségek miatt tagcserék zajlottak le. Pár elvetélt próbálkozás után, szeptemberben végre kialakult a máig is végleges felállás. Ez a formáció már sokkal életképesebbnek bizonyult, végre mindenki egy irányba húzott, és megvolt a kellő összhang. Innentől felgyorsult minden, lemezfelvétel, koncertek, turnék. Rengeteg koncertet adtunk, sőt eljutottunk külföldre is. Készítettünk egy demót, amellyel már meg voltunk elégedve és terjesztettük is. Elindítottunk egy fesztivált itt Pécsett, amelyet minden évben megrendezünk. Jelenleg egy új CD felvételére készülünk.

- A zenétek keveréke a black és death metalnak, utóbbival túlsúlyban. Milyen bandák voltak a Beneth-re hatással, kikhez tudnád magatokat hasonlítani?
- Hát, mivel a dobosunkat leszámítva már nem vagyunk mai gyerekek, ezért elég régóta hallgatunk Metal zenét. A kedvenceink keresésénél visszanyúlhatunk a '70-es évekig, mert az biztos, hogy a Black Sabbath, a Motörhead és az AC/DC nagy befolyással volt ránk. És akkor jöttek a későbbi évek korszakalkotó bandái... Bathory, Venom, Celtic Frost, Iron Maiden, Slayer, és így tovább. Minden stílusból "merítettünk" egy kicsit.
Hogy kikhez tudnánk magunkat hasonlítani? Ez jó kérdés! Igazából még sosem feleltünk úgy erre a kérdésre, hogy a Beneth X-Y bandához hasonlít. Miért? Mert egyfelől elég nagy merészség lenne részünkről magunkat bármely híres zenekarhoz hasonlítani, másrészt, pedig úgy gondoljuk, hogy mivel minket nemigen lehet semmilyen "skatulyába" beilleszteni, ezért nem is lehet erre a kérdésre jó választ adni. Ha valaki mégis "erősködik", akkor azt szoktuk mondani, hogy mi kifejezetten a Beneth-hez hasonlítunk! :- ) A zenénk főbb alkotóelemei a death és a black metal. Dalonként változó, hogy éppen melyik van túlsúlyban. Mert pl. a When című számunkban inkább a deathes, míg a Diatribesban inkább a blackes elemek dominálnak. De a Do You Share szerzeményünk a példa arra, hogy előszeretettel építünk be dalainkba más stílusokat is. Tehát, akkor összegezve elmondható, hogy a Beneth zenéje több stílussal súlyosított death - black metal.

- Ugyanakkor a szövegeitek inkább black metal témájúak. Hogy hangoljátok össze a zenét és a szövegeket?
- Hmmm... Általában tudom előre, hogy a következő dalnak milyen lesz a szerkezete, hangulata és ehhez a hangulathoz próbálok megfelelő szöveget írni. Mivel nálunk elég lassan születnek meg a dalok, így van időm agyalni a szövegekkel.

- Hogyan osztjátok meg a dalírási munkát egymás közt? Egy-egy ember felel bizonyos dolgokért vagy inkább csapatmunkaként készülnek a dalok?
- A zenét nagy részben a bőgősünk írja, a szövegeket én. Mikor szóba kerül, hogy van egy új ötlet, akkor összeülünk, ő elmondja, hogy kb. milyen felépítésű lesz a dal, én elmondom, hogy milyen szövegtervem van. Mivel nekünk nagyon egyszerre jár az agyunk, azonnal érezzük, hogy mit is akarunk pontosan. Aztán a próbákon a többiek is hozzáteszik a saját ötleteiket, és utána csak készre gyúrjuk az anyagot. Nem szokott vita lenni, nálunk elmaradnak az ilyenkor jellemző anyázások, üvöltözések. Minket csak az vezérel, hogy minél szélsőségesebb legyen a "végtermék", gond csak ott szokott lenni, hogy megtaláljuk azt a pontot, ahol még el is tudjuk játszani a dalokat. :- )

- A csapatban mindenki alapos zenei felkészültségről és tudásról tett tanúbizonyságot mind a demon, mind a koncerteteken, ahol láttam a Beneth-et. Kinek milyen zenei képzettsége van?
- A dobosunkat leszámítva egyikünk sem tanult zenélni. Ő elég jó képzést kapott, ami azt hiszem, hogy hallatszik is a játékán. Mi viszont csak saját magunktól, otthon gyakorolva értük el azt a szintet, ahol most vagyunk.

- Csupa jó kritikát olvasni a 2003-as demotokról, mennyire befolyásolja ez az új dalok írását?
- Egyfelől befolyásol, másfelől nem. Mert az, hogy majdnem mindenkinek tetszett az anyag, arra ösztönöz minket, hogy most megpróbáljuk túlszárnyalni azt a szintet. És ez biztos, hogy befolyásol, mert plusz lendületet ad a munkához.
Úgy viszont nem befolyásol, hogy ezután csak olyan dalokat fogunk írni, amik leginkább bejöttek az embereknek. A most íródó dalok is úgy készülnek, hogy elsősorban nekünk tetszenek. Nem fogunk bármit is kihagyni ill. beletenni a dalokba, csak azért mert arról tudnánk, hogy ezt várják el tőlünk.

- Mit lehet tudni az új anyagról?
- Valószínűleg öt dal fog felkerülni a CD-re, és szeretnénk, ha tavasz végére, nyár elejére már fel is tudnánk venni. Úgy néz ki, hogy ismét a pécsi Fidó Stúdióban fogunk dolgozni, mert elégedettek voltunk mindennel. Igazából nagy változásokra a zenében, szövegben nem kell számítani. Megpróbálunk egy még szélsőségesebb, még pusztítóbb anyagot összerántani.
Gyökeres változások nem lesznek. Haladunk tovább a saját magunk által kijelölt úton. Mivel mi, ha lehet ilyet mondani, ösztönből zenélünk, ezért kisebb-nagyobb meglepetések azonban várhatók. A meglepetés, ha ezt lehet igazán annak nevezni, az lesz, hogy az új demora felkerül egy történelmi témát, pontosabban a Mohácsi csata történetét feldolgozó dal, méghozzá valószínűleg magyar nyelven. Gondoltuk, hogy a magyar történelemnek ezt az eseményét mindenképpen megpróbáljuk magyarul előadni, mert így illendő.

- Mikorra lesz elérhető?
- Ha nem jön közbe semmi és minden gond nélkül halad, akkor reméljük nyárra már mindenki, aki akarja, az a kezébe kaparinthatja a kész lemezt.

- A 2003-ban felvett demoval próbálkoztatok kiadót keresni?
- Bár felvetődött a gondolat, hogy meg kellene keresnünk pár kiadót, végül elvetődött az ötlet. Nem éreztük még, hogy itt lenne az ideje. Mert egy ismeretlen zenekarnak szerintünk nem sok esélye lenne egy komoly kiadónál, a kis kiadóknál meg csak elsikkadna az anyag. Ezért vettük a saját kezünkbe a dolgokat.

- Próbáltátok külföldi magazinoknak eljuttatni a demót?
- Szerettük volna külföldre is eljuttatni a lemezt, de a CD sokszorosítása nem úgy sikerült, ahogyan azt elterveztük. Kevesebb disc készült, ezért úgy határoztunk, hogy abból a kevésből az itthoni médiának küldünk, és a maradékot a koncerteken értékesítjük. A következő lemez kiadásánál, tanulva a hibákból, ezeket kiküszöbölhetjük!

- A koncertjeiteken játszotok feldolgozásokat. Mi alapján választjátok ki, hogy melyik bandától mit játszatok el?
- Elsősorban olyan zenekarokat választottunk ki, akik a saját stílusukon belül korszakalkotót nyújtottak. Gondolom egy Death (Zombie Ritual), egy Celtic Frost (Dethroned Emperor) és egy Mayhem (Deathcrush ill. Freezing Moon) nem szorul indoklásra! Természetesen ezek a dalok egyenként is a kedvenceink, hiszen már hosszú-hosszú évek óta hallgatjuk őket. Számunkra ez egy tiszteletadás ezek a zenekarok előtt.

- Csak egy demotok jelent eddig meg, de rengeteget koncerteztetek már. Hogy alakult ez így?
- Ez leginkább egy Pécsett élő barátunknak köszönhető, aki koncerteket szervez, és benyomott minket pár banda elé. Mivel ezeken a bulikon nem okoztunk neki csalódást ezért egyre több, és egyre jelentősebb koncerteket, turnékat ajánlott fel nekünk. Ezeket egyszerűen vétek lett volna visszautasítani, kihagyni. Amúgy is szeretünk koncertezni, és ráadásul a koncertek által lehet legkönnyebben megismertetni a zenekart az emberekkel.

- Ha csak a tavalyi fellépéseitek számára gondolok, hogy tudjátok ezt a hétköznapi dolgaitokkal összeegyeztetni?
- A sok koncert okoz néha kisebb-nagyobb összezördüléseket, de mivel családjaink és barátnőink tudják, hogy nekünk az életünk a zene, a zenélés ezért elfogadnak minket így. Nem lehetünk eléggé hálásak nekik, mert ők biztosítják számunkra a nyugodt körülményeket.

- Mit szólnak az emberek a testalkatodhoz? Volt-e már koncerten ezzel kapcsolatban negatív tapasztalatod?
- Hát az emberek általában meglepődnek mikor meglátnak, de elfogadnak. Sőt talán gond nélkül állíthatom, hogy a zenekarunk egyik védjegye lett a kinézetem, de ezt nem bánom! Így legalább ha valahol szóba kerül a zenekar neve, könnyebben be tudnak minket azonosítani. :- )
Negatív tapasztalat? Elég sok koncertet adtunk eddig, de csak egy helyen fordult elő, hogy akadt egy fasz, aki koncert közben egyfolytában engem fikázott. Hallottam a dalok közti szünetben, hogy jönnek tőle az "aranyos" megjegyzések. De ott akkor nem reagáltam rá, mert a színpad nem erre való. Egy hülye miatt nem fogom tucatnyi ember szórakozását elbaszni. Koncert után vártam, hogy esetleg találkozok vele és meg tudom tőle kérdezni, hogy miként is gondolta a szavait, de akkor már nem volt akkora nagylegény. És a haverjai közé bújva somfordált el. Persze akkor nagy királynak érezte magát, amikor a közönség soraiból, a haverjai közül fikázni tudott és büszkén mosolygott, amikor jókat röhögtek a poénjain, de később már nem volt ekkora hős. Ez volt az egyetlen eset, negatív dolog. Az a jellemzőbb inkább, hogy kedvesen jönnek oda hozzám dumálni és én, mivel elég jó a beszélőkém, mindenkivel megtalálom a közös hangot és állíthatom, hogy mindenkitől haverként válok el!

- Tavaly turnéztatok az Akelával is. Hogy fogadott Titeket az ő közönségük?
- Meglepően jól. Volt bennünk is egy kis kétely, hogy hogyan fogad majd minket az egyébként elég válogatós Akela közönség. Hallottunk rengeteg rémtörténetet zenekarokról, akiket már a második számnál lekiabáltak a színpadról. Velünk szerencsére nem esett meg ilyen. Elmondható, hogy a legtöbb helyen "megvették" a koncertünket, mindenhol sikerült beindítani a srácokat. Követelték is a ráadást, aminek mi örömmel tettünk eleget. Mivel mindig közvetlenül az Akela előtt játszottunk, ezzel idegbajt hoztunk Főnökékre, akik már játszottak volna! :- )

- Úgy általában, hogyan reagálnak az emberek a zenétekre - hiszen a többség számára azt hiszem még mindig ismeretlen banda lehettek?
- A reakciók általában jók, de elmondható az is, hogy gyakori a megdöbbenés. Mert mint mondtam, a zenénk nem, vagy legalábbis nehezen kategorizálható, és egyes dalokban is váltakoznak a stílusok. Ezért gyakran előfordul, hogy az első, lassabb, rész után hirtelen egy agresszív, brutális rész csap a néző arcába és mire ezt feldolgozná, már ismét mást hall. Ez eléggé sokkolni tudja a nézőket, de becsületükre legyen mondva állják a sarat. :- ) Bár összességébe nézve még tényleg ismeretlennek számítunk, de az utóbbi két év koncertezése már érezteti a hatását, és egyre többen ismerik a Beneth nevet.

- Lettek volna fellépéseitek Horvátországban is, de ha jól tudom elmaradnak. Mi történt?
- Még tavaly decemberben kellett volna játszanunk ott, de problémák miatt áttevődött januárra. Mint kiderült, ezek a dátumok sem voltak jók, év eleje meg ilyesmi. Most úgy tűnik, hogy a végleges időpontok áprilisra esnek.

- Hogy sikerült oda időpontokat lekötnötök?
- Még 2002-ben, amikor a brazil Imperious Malevolence és a Christian Epidemic turnéján játszottunk szóba került, hogy a pécsi bulin játszik majd egy horvát zenekar. Sajnos azonban nem tudtak eljönni, de a gitárosuk, aki náluk szintén szervez bulikat, átugrott hozzánk és megnézte a koncertet. Nagyon bejött neki, amit látott, pláne, hogy másnap Eszéken a fennállásunk egyik legjobb buliját adtuk. A rendezők alig tudták a pogózókat megfékezni, emiatt rögtön meghívott minket egy saját koncertre. Ez is nagyon jól sült el, úgy néz ki, hogy állandósult a kapcsolatunk vele. Ha az áprilisi fellépések tutik lesznek, akkor kinéz egy több állomásos horvát turné is.

- Tavaly harmadszorra rendeztétek meg a Night of the Black Doom évvégi fesztivált Pécsett. Honnan jött ennek a fesztiválnak az ötlete anno?
- Ez a fesztivál a zenekarunk saját gyermeke. Amikor elkezdtünk így négyen együtt zenélni, már akkor elhatároztuk, hogy csinálunk majd egy saját nagy bulit. Egy igazi underground orgiát képzeltünk el, ahol tényleg minden csak a zenéről és a bulizásról szól. Ezzel a koncerttel mi nem keresni akarunk, hanem örömet szerezni magunknak, a fellépő zenekaroknak és legfőképp a nézőknek. Ezért nem spórolunk, minden olyan technikai kelléket odaviszünk/vitetünk, ami emelheti az est színvonalát. Ennek most meg is volt a látszata, mert a vendégeket is beleszámítva már majdnem 200 néző volt ott. Bár ez lehet, hogy kevésnek tűnik, de pécsi viszonyokat ismerve ez elég jó szám. Kevés idelátogató zenekar tudott azon a koncerthelyen teltházas bulit adni. Nekünk sikerült, és ez bizonyítéka az underground erejének!

- Mivel foglalkoztok a zenekar mellett a hétköznapi életben?
- Én vagyok az egyetlen nem dolgozó, "ingyenélő" a zenekarban. :- ) A dobosunk végzős a kaposvári egyetemen, a többiek meg dolgoznak keményen. Leszámítva a zenélést ki-ki a vérmérsékletének megfelelően tölti az idejét. Ebbe természetesen a kocsmázástól a lustálkodásig minden belefér. Leginkább a sörözés és a zabálás! :- ) De komolyan: szeretünk filmeket nézni, jókat röhögni, ökörködni és természetesen zenét hallgatni. Én, ha nem hallgatok meg naponta legalább 3-4 albumnyi zenét, akkor már beteg vagyok! :- )

- A demotokhoz hogy lehet hozzájutni?
- "Sajnos" mivel az előző demonk az utolsó szálig elfogyott, ezért ezt már csak a honlapunkról (live.mentha.hu/beneth) lehet letölteni. Vagy, ha valaki meg tudja szerezni ismerősök által, akkor másolja át: ) A most készülő új demo viszont szélesebb körben lesz terjesztve, de ez még kialakulóban van. A megjelenés után erre a kérdésre még visszatérünk.

- A közeljövőben hol lehet Titeket látni majd?
- A közeljövőre csak egy biztos dátumot tudok mondani: február 12.-én a Maledictionnal közösen utazunk Klagenfurthba (Ausztria). Aki arra jár, nézzen meg minket! :) Több konkrétumot most még nem tudok mondani, mert minden képlékeny. Az új disc elkészítése miatt most amúgy sem tervezünk sok bulit. De a friss és biztos időpontokat és helyszíneket mindig felrakjuk a honlapunkra. Ott minden érdeklődő elolvashatja.

- Ha egy szóval kellene jellemezned a zenekart, mit mondanál?
- Súúúúúúúúúúúúúlyos!!!

- Köszi az interjút. Sok sikert a továbbiakban!
- Mi is köszönjük az interjút, és sok sikert kívánunk a további munkátokhoz!

Beneth