Nightrage - Göteborg forever!
[2005-04-08] - Donat

A svéd metal színtér mára már mondhatni tele van szuper-csapatokkal, amik ismert zenészek végtelenszámú kombinációiból állnak össze egymás után. Ilyen a Nightrage is, akik ráadásul a manapság oly népszerű dallamos death metalt is játszák. Nemrég jelent meg második albumuk, a Descent Into Chaos, és ennek kapcsán kerestük meg Marios Iliopoulos-t, a zenekar gitárosát, és faggattuk múltról, jelenről ...


- A Nightrage egy érdekes zenekar. Eredetileg Görögországban alakult, most mégis egy svéd banda. Elmondanád röviden a zenekar történetét? Hogyan kerültetek kapcsolatba Tompa-val?
- A zenekart 2000-ben alakítottuk Görögországban, Thessaloniki-ben én és a legjobb barátom, Gus G. Volt ez a koncepció a fejünkben, amit meg akartunk valósítani. Az előző 10 évben a régi bandámmal, az Exhumation-nel (Görögo.) mindig Svédországban vettük fel a lemezeinket, így megvoltak a kapcsolataink. Ez vezetett a fizikai lépéshez, vagyis a költözéshez és a Nightrage svédországi megvalósításához. Akár úgy is értelmezheted, hogy két görög srác a zenekar vezetője, de azért egy görög-svéd zenekar vagyunk. Elköltöztem Svédországba és elintéztem, hogy Tomas is velem tartson. Meggyőztük Fredriket, hogy engedje meg nekünk, hogy az első albumunkat az ő stúdiójában, a Studio Fredman-ban vegyük fel. Tompaval először akkor találkoztam, mikor a második Exhumation albumunkat, a Dance across the pastot vettük fel 1998 márciusában, Göteborgban. Jó fejnek és rendes srácnak tűnt. Aztán véletlenül egyszer összefutottam vele a belvárosban, miután Svédországba költöztem, és elkezdtünk beszélgetni. Ez volt az a pont, amikor azon kezdtem gondolkodni, hogy javaslom neki, hogy legyen a Nightrage énekese, szóval odaadtam neki a zenekar első demoját. Úgy tűnt, hogy nagyon tetszenek neki a számok, és az én pozitív hozzáállásom valamint a terveink is. Ugyanakkor soha nem gondoltam volna, hogy valamit is akar kezdeni velünk, mert ő túl elfoglalt volt a többi bandájával. De azt hiszem, hogy semmi sem történt véletlenül, és ő végül mégiscsak a zenekarunkhoz tartozik. A Nightrage frontemberévé és kultikus figurájává vált és már ugyanabban az együttesben játszunk. Az álom valóra vált.

- Marios, te görög vagy, mi késztetett arra, hogy Svédországba menj és ott alakíts zenekart?
- Mert csalódást éreztem az előző zenekarommal, az Exhumation-nel való szakítás után, ami a zene és a személyek miatt következett be. Úgy éreztem, hogy meg akarom építeni álmaim zenekarát és ezért el kellett valahova máshova mennem, hogy egyáltalán elkezdhessem. Sajnos Görögországban nincs Rock'n'Roll feeling és olyan életmód, minden teljesen ellentmond ennek az egésznek. Én pedig úgy döntöttem, hogy valami rendkívülit akarok játszani. Aztán itt van még az a tény is, hogy az összes Exhumation albumot Svédországban vettük fel, így számos kapcsolatom volt a svéd metal élet szereplőivel. Kiváltképp Fredrikkel a Studio Fredmanban, szóval tudtam, hogy ez lesz a jó hely számomra.

- Nem lehetett egy egyszerű lépés...
- Azt kell mondjam, hogy az a döntés, hogy Svédországba költözzek, életem egyik legnehezebbje volt. Mindent magam mögött hagytam, a családomat, a barátaimat, a munkámat a metal nevében és nagyon sok nehézségen mentem keresztül, amíg ide jutottam. Csak a gitárom volt velem, amikor ide jöttem, de valahol laknom kellett, valamit ennem kellett, így neki kellett állnom dolgozni. Szar melókat végeztem, nagyon rövid idő alatt hatszor cseréltem lakást, de soha nem adtam fel az álmaimat, hogy a Nightrage-et megcsináljam és hogy lehetőleg mindent megtegyek a zenekar érdekében.
- Svédországba költözni nem csak egy nagy lépés lehetett, de számos változást is hozhatott az életedbe. Elköltöztél azért, hogy új bandát alapíts. Mit jelent számodra a zene és a zenélés?
- A zene sokat jelent számomra és rengeteg dologról mondok le az elhatározásaimból, a tökéletes Nightrage "álom" miatt. Ez volt az a valami, amit mindig is akartam, hogy az életem része legyen, hogy így zenélhessek, amit imádok. Jó fej srácokkal töltsem el kellemesen az időt, és azt hiszem, az a felállás, ami most van, ez az igazi, amit mindig is szerettem volna, hogy legyen.

- Volt olyan pillanat amikor úgy érezted, hogy vissza akarsz menni Görögországba?
- Számos alkalommal kívülállónak éreztem magam, főleg az első 2 svédországi évemben, amikor szar munkákra kényszerültem és próbáltam megtalálni az utamat itt. De soha nem adtam fel az álmomat, azt hogy megcsináljam a Nightrage-t és most valóban boldog vagyok, hogy ez így is történt. A zenekar erős és nemrég jelent meg a második lemezünk is.

- Mindegyikőtök elfoglalt zenész. Hogy tudtok így dolgozni? A tagok többi bandája nem zavarja a munkát?
- Nincs gond, mivel mindenki szeret a Nightrage-ben lenni és kölcsönös tiszteletet érzünk egymás iránt. A bandában mindenki a legjobban akar teljesíteni, Fotis és Gus Görögországból repül a svédországi próbáinkra. Henric és Tomas pedig Svédországban laknak, mint ahogy én is, így számunkra nem nagy probléma az, hogy összejöjjünk és próbáljunk a felvételekre/ turnékra/ koncertekre. Mindenki tudja a saját részét, szóval nem kell sokat próbálnunk azért, hogy készen legyünk és tökéletesek legyünk élőben. Szinte az egyetlen probléma az, hogy a többiek ki tudják-e fizetni a repülőjegyeket, de erre mindig megtaláljuk a megoldást. De ne felejtsük el azt se, hogy nekünk nagyon jó kiadónk van, akik segítenek ebben is.

- Az első album után, volt pár változás a felállásban. Miért lépett ki Brice Leclercq? Talán a Dissection miatt? Mit gondolsz a Dissection újjászületéséről?
- Per Möller Jensen, aki az első albumot feldobolta, nem akarta folytatni a Nightrage-et és valójában ezt már a kezdetekkor közölte velünk. Hasonlóan Brice-hoz, a régi basszusgitárosunkhoz, ő sem akart állandó tag lenni, így aztán kilépett. Biztos vagyok benne, hogy John a Dissection-nel valami nagyon energikusat fog csinálni az új albumukon.

- Hogy váltak be az új tagok?
- Most Fotis Benardo a dobosunk és Henric Carlsson a basszusgitárosunk. Ez a jó felállása a Nightrage-nek, mert az új srácok nagyon elkötelezett zenészek és valóban nagyon erős csapatot alkotnak a bandában. Emlékszem kaptam egy e-mailt Sakis-tól, a Rotting Christ-ból, amiben bemutatta nekem Fortis-t az új dobosunkat. Ő akarta, hogy kipróbáljuk a zenekarban, ezért eljött Svédországba egy meghallgatásra és bebizonyította, hogy ő az egyik legjobb dobos, akit életemben valaha is láttam. Minden dolgot nagyon profin játszott hihetetlen szenvedéllyel. Henric-el szintén a Studio Fredmanban találkoztunk, mikor vettük fel az új albumot, és valóban lelkesedett az ötletért, hogy csatlakozzon hozzánk. Nagyon rendes és jó basszusgitáros, aki bizalmat és odaadást mutat a kezdetektől fogva.

- A Dimmu Borgir ütőse, Nick Barker dobolt az első élő bemutatkozásotokon, Göteborgban egy fesztiválon. Milyen volt vele játszani?
- Igen, nagyon király élmény volt, hogy vele játszottuk az első Nightrage koncertet. De o tényleg nagyon elfoglalt és mondta nekem, hogy nincs ideje megcsinálni a második albumot, sem csatlakozni a bandához, mint rendes tag. Így hát körülnéztem valaki másért, és úgy érzem, hogy Fotis Benardo a legjobb dobos, akit el tudok képzelni a zenekarban. Az o tehetségét és gyakorlottságát hamarosan meg fogják becsülni a metal rajongók.

- A honlapotok szerint úgy vonultatok stúdióba felvenni az első albumotokat, hogy nem volt még kiadótok. Mi járt a fejetekben? Ennyire biztosak voltatok, hogy leszerződtök valahova? Vagy Fredrik Nordström annyira bízott bennetek, ismerve a korábbi munkáidat?
- Igaz, úgy vettük fel az első albumunkat a Studio Fredman-ban, hogy nem volt semmilyen kiadóval kapcsolatunk. Az volt az elképzelésem, hogy vegyük fel a lemezt és majd utána keressünk kiadót. Be kell valljam, hogy ez egy rettentő dolog volt, mert a piac nagyon telített, túl sok banda van. Ez Fredrik-nek is kockázatos volt, aki a lehetőséget adta, hogy felvegyük az albumot ingyen a stúdiójában. Tudod, rengeteg banda van, és soha nem tudhatod, hogy mikor kapsz jó lemezszerződést. De a Century Media nagyon akart minket, mi pedig nagyon boldogok voltunk, mert egy jó szerződést sikerült kötnünk velük.

- A második albumotok, a Descent Into Chaos csak most jelent meg. Milyen a CD fogadtatása? Milyenek a magazinok és a rajongók visszajelzései?
- Eddig az összes visszajelzés nagyon pozitív volt, csak látogasd meg a hivatalos honlapunkat, a www.nightrage.com-ot és nézd meg, hogy mennyi félelmetes kritikát írtak az új lemezünkről. Szintén nagyon király, hogy a rajongók is nagyon érdeklődnek a zenekar iránt. Minden interjút én csináltam mostanában, és mindenki olyan izgatottnak látszik. Nagyon örülök, hogy boldogulni tudunk a Descent Into Chaos-szal és hogy sikerült ismét egy nagyon jó lemezt alkotnunk.
- Összehasonlítva az új, Descent Into Chaos-t az előző albumotokkal, a Sweet Vengeance-al, mi a hasonlóság, különbség, újdonság?
- Az új album a brutalitást és melodikusságot kombinálja a '80 as évek metal ízével, továbbá a gitár vezetésével és az agresszív énekkel. Próbáltuk is hangsúlyozni Tomas Lindberg énekét, amit eléggé megdob, hogy sok tiszta vokált ki is hagytunk. Csak úgy éreztük, hogy nincs annyi hely a tiszta éneknek a számokban. Az új album sokkal erősebb és a tény, hogy egy fix felállásunk van, a hangzást még energikusabbá és fókuszáltabbá tette. Azt tudom mondani, hogy a dob/ gitár/ basszus játék sokkal jobb, mint az első albumon, és az új srácok, Fotis Benardo dobos és Henric Carlsson basszusgitáros nagyobb erőbedobással/ csapat szellemmel dolgoznak a bandában és ők is kivették a saját részüket az album készítésből. Másik új tényező volt, hogy Patrik J. (Sten Studio, valamint Fredman-ban társ-producer) volt a saját producerünk és ő hajtott is minket, hogy keményen dolgozzunk. Az egész albumot is ő keverte, és az ő szemléletmódja, abból kifolyólag, hogy ő dobos és sok modern metal hatással van rá, az album hangzását jobban arcba döngölőssé, szárazzá tette, anélkül, hogy sok effektet használt volna a keverésnél. Úgy gondolom, hogy most a hangzás sokkal jobb és a számok egysége sokkal érettebb lett, mint az első albumon. Minden része/jellemvonása a Nightrage-nek benne van, csak sokkal nagyobb professzionalizmussal és erősebb csapatmunkával készült.

- Melyik a kedvenc számod az albumról?
- Meglehetősen szeretem mindegyik számot az albumon és úgy érzem, mindegyiknek ugyanolyan értékei vannak. De ha azt kérdezed, hogy melyik az az egy szám, amit a legjobban imádok, akkor a Being Nothing, Phantasma, Descent into Chaos és a Frozen lennének azok a kivételesek, ráadásul ezek alkotják a fő magját a hangzásunknak.

- Ki énekli a tiszta vokált az új albumon? Ismét Thomas Englund?
- Mikael Stanne, a Dark Tranquility-ből. Ez egy közös ötlet volt a kiadónkkal. Úgy gondoltuk, hogy jó lenne, ha Mikael Stanne lenne a vendégénekes a Frozen kórusában. Mikaelt nagyon jól ismerem, sokszor találkoztunk már előzőleg is, így ő inkább vendég-barát az albumon.

- Elsősorban stúdió- vagy koncertzenekar vagytok?
- Úgy gondolom a Nightrage jó mindegyikben. Szeretünk albumot felvenni egy stúdióban, de 100% odaadással adjuk a koncerteket. Ugyanúgy, mint ahogy a stúdióban csinálunk, csak több energiával és adrenalinnal. Mindig más, amikor élőben zenélünk és az nagyon pozitív hatással van ránk. Legtöbb esetben én ugyanúgy élvezem a stúdiózást, mint a koncertezést.

- Használtok számítógépet vagy házi stúdiót, amikor egy számot/albumot készítetek? Ki írja a zenét és ki a szöveget? Összességében, hogyan készül egy új Nightrage dal?
- Van egy saját házi stúdiónk, ahol Gus és én mindig csinálunk ilyen "elő-verziós" demokat, Én vagyok a fő zeneszerző/ szövegíró a zenekarban, de a mostani albumhoz Gus is jó ötletekkel állt elő és néhány dallamot közösen is írtunk. Ilyen az Omen, Poems, Frozen, Solus számok. Szerintem a következő albumnál már Fortis és Henric is kiveszi majd a részét a zeneszerzésből, mert ők is jó dalírók és jó zenéket fognak írni a Nightrage-nek. De még így is úgy gondolom, hogy amit én csinálok a komponálással, az tetszik az embereknek. Szóval tartjuk majd a Nightrage feelingjét a jövőben is, néhány extra fűszerezéssel a többiektől. Mindig nyitott vagyok és érdekelnek az új ötletek, de azoknak rohadt jónak kell lenniük. Az számít, hogy legyen jó ihlet, hangulat a kitűnő számok írásához.

- Miről szólnak a szövegeitek?
- Most változatosabb szövegeket írtunk, amik arról szólnak, hogy mi felelünk a saját végzetünkért, a saját káoszunkért. A viselkedésünk vezet a saját értéktelenségünkhöz, ahogy csupán hidegséggel és közönnyel fordulunk a másik ember felé nap, mint nap. Meg kellene próbálnunk újra megtalálni magunkat ebben a káoszban, ellenállni ennek és közösen küzdeni azért, hogy jobb legyen. Tisztelettel kellene bánnunk másokkal, hogy jobb emberek legyünk.

- A Fredman stúdióban vettétek fel a lemezt, ahol oly sok híres melo death lemez készült már. Viszont ez azt is eredményezni, hogy az albumok hangzása hasonló. Gondoltatok arra, hogy esetleg másik stúdióban kellene felvenni a lemezeteket?
- 1998 óta dolgozom a Fredman-ban, amikor a második Exhumation albumot készítettük. Azóta négy lemezt vettem fel ott és nagyon otthonosan érzem ott magam. Megbízom a producerekben és meg van a saját hangzásunk is. Minden attól függ, hogy miként játszol és hogyan kezeled a hangszered, mert így sikerül a saját hangzást kialakítani. Mindegy, hogy a Fredman-ban vesszük fel a lemezt vagy sem, van saját stílusunk. Ugyan eszembe jutott már, hogy a következő albumot valahol máshol vegyük fel, de ezt majd még jobban át kell gondolnunk. Majd meglátjuk.

- Hányszor koncerteztetek már és merre?
- Eddig mindössze kétszer. Az első fellépésünk még 2003-ban volt Göteborgban, a másodikra nemrég került sor a londoni Forum-ban, ahol az Arch Enemy, The Haunted és Dark Tranquillity nyitóbandája voltunk.

- Ha lenne lehetőségetek Európában turnézni, kivel mennétek szívesen?
- A Soilwork-kel és a The Haunted-dal.

- Készül valamelyik dalotokhoz klip majd? Ha igen, mit lehet tudni róla?
- Jelenleg nincsenek ilyen terveink. Most inkább a fellépésekre akarunk koncentrálni. Egyébként szívesen dolgoznék majd Patric Ulleaus-szal a Revolver Music-tól, aki egy igazi profi rendező és már nevet szerzett magának a metal bandák körében is.

- Milyen más stílusú bandák voltak hatással a Nightrage zenéjére?
- Mindannyinkra más-más stílus volt hatással. Én úgy nőttem fel, hogy a '80-as évek nagy zenekarait, mint az Iron Maiden és a Testament hallgattam. Aztán megismertem a Bay Area thrash bandáit és a floridai death csapatokat és mindez benne van a Nightrage-ben is. Emellett pedig próbálunk a lehető legeredetibbek lenni. Ráadásul a régi dolgaim, még abból az időszakból, amikor Görögországban játszottam, azok is hozzájárulnak a Nightrage őshangzásához.
- A zenészek szempontjából az Internet egy kétoldalú hely. Egyrészt szélesebb rétegekhez tudnak elérni, de a szerzői jogokat tekintve visszafelé is elsülhet a dolog. Neked mi erről a véleményed?
- Szerintem az Internet betegség és gyógyír is egyben. A kis bandákat tényleg segíti és még ha meg sem veszik az emberek a lemezeiket, akkor is legalább kezdenek ismertté válni ezen a módon. A másik oldala viszont az a dolognak, hogy az emberek esetleg akkor sem veszik meg az albumot, ha éppen rajongói a csapatnak. Személy szerint én csak olyan dalokat töltök le a netről, ami a zenekarok honlapján van, hogy fogalmam legyen arról milyen zenét játszanak és ha megtetszik, akkor megveszem az albumot. Azt hiszem a jövőben drasztikusan meg fog változni ez a dolog és talán a kiadók is már csak a neten keresztül fogják értékesíteni a lemezeiket. Szóval egy kezdő zenekarnak a net egy jó hely, hogy ismertté váljanak. Ma már annyira rászoktunk a média eme új formájára, hogy talán élni se tudnánk nélküle.

- Meg tudtok élni a bandából, vagy dolgoztok mellette?
- A Nightrage-ből nem tudunk megélni. Mellékállásban egy stúdióban dolgozom, hogy ki tudjam fizetni a számláimat, mert manapság csak néhány bandának jut a kiváltság, hogy a zenekarból meg tudjon élni. Henric-nek saját üzlete van, grafikai és web desing-nal foglalkozik, borítókat készítenek, nyomtatnak és ilyesmik. Gus csak a zenélésből él, Fotis dobtanár és Tomas is tanít.

- Lehet, unalmas számodra a kérdés, de tudsz valamit arról, hogy az At The Gates esetleg újra összeáll pár koncert erejéig?
- Hallottam én is ilyen pletykákat, de még semmi sem biztos. Ha össze is állnak majd újra, szerintem csak egy ilyen reunion koncert lesz belőle, vagy csak egy kis turné. De biztos, hogy hihetetlen élmény lesz őket újra színpadon látni, ahogy előadják a klasszikussá vált dalaikat.

- Tudom, hülye kérdés... de szerinted mi a valaha hallott legjobb dal?
- A Hallowed be thy name az Iron Maiden-től.

- Van valamilyen vicces történeted a csapatról?
- Fotis a dobosunk remek utánzó és állandóan azzal húz engem és a többieket is, hogy minket utánoz. Ráadásul nagyon jól csinálja és minden tulajdonságunkat le tudja így utánozni.

- Ismersz magyar csapatokat?
- Igen, a Without Face-t és a Sear Blisst-t.

- S mit tudsz Magyarországról?
- Azt, hogy egy pici ország Közép-Európában, gazdag kultúrával és természeti szépséggel. Sose jártam még ott, de remélem a Nightrage egyszer eljut hozzátok és adunk egy jó kis koncertet.

- Svédországban élsz, ami nagyon más lehet, mint a görög életvitel...
- Igen, már négy éve itt élek, és már kezdem elfogadni az itteni dolgokat. Itt nagyon máshogy megy minden, mint Görögországban, és az emberek is máshogy viselkednek. Bárcsak közvetlenebbek lennének, és az időjárás is melegedhetne.

- Hogy fogadták a Nightrage-t a görög rajongóid? Nem voltak megbántva, hogy elhagytad Görögországot?
- Nem, egyáltalán nem és úgy veszem észre, hogy pont az ellenkezője történik. Rengeteg e-mailt kapok Görögországból, támogatnak az ottaniak. Sőt, úgy gondolják, hogy az, hogy Görögországon kívül értem el sikereket, jó hatással van a görög metal életre is. Úgy gondolják, hogy jót teszek velük.

- Figyelemmel követed a görög metal színteret?
- Igen, a neten keresztül tudom mikor mi történik ott. Egy változás van most folyamatban és még sok erőfeszítésre lesz szükségük és keményen kell dolgozni rajta, hogy azt mondhassák olyan metal színterük van, mint a svédeknek vagy a németeknek.

- Köszi az interjút! Van esetleg olyasmi, amit szeretnél még hozzáfűzni?
- Köszi az interjút, azt hiszem minden Nightrage-es témát kibeszéltünk! Üdvözlöm a barátaidat és várom, hogy Magyarországon lépjünk fel!

Donát