God Dethroned - Utazás a fehér féreg birodalmába
[2005-04-12] - Perkele

Hollandia nem csak toleráns lakóiról és a szabad drogokról híres, hanem mozgalmas metal életéről is. A csöppnyi országban évente több, ma már nemzetközi hírű fesztivál kerül megrendezésre, és számos holland banda is meghódította már a világot. Az underground és mainstream világban tevékenykedő holland zenekarok egyike a tizenöt éves fennállású God Dethroned, akik tavaly év végén jelentették meg hatodik stúdióalbumukat. Ezzel, vagyis a The Lair of the White Worm-mal összefoglalták karrierjüket, és jellegzetes vonásaik mellett megmutatták, hogy ennyi év után is meg tudnak újulni. Ennek kapcsán beszélgettem a zenekar dobosával, Arin van Weesenbeek-kel.

- Hello Arin! Először is hadd gratuláljak az új lemezetekhez. Egy változatos, mégis ízig-vérig God Dethroned anyag lett. Rengeteg pozitív hangvételű ajánlót olvastam róla és azt hiszem ennek Ti is biztos örültök és büszkék vagytok rá, de mennyire vagytok elégedettek a lemezzel?
- Köszi szépen! Még mindig nagyon örülünk annak, amilyen az új album lett. Eléggé meglepődtünk az általad is említett sok-sok pozitív kritikán és a lemez hihetetlen fogadtatásán. Vannak néhányan, akik ugyan még mindig a régi albumainkat szeretik jobban, de talán nekik csak meg kell szokniuk az újat.

- A címe, a 'Lair of the white worm' egy Bram Stoker regény címe. Kinek az ötlete volt? Mindannyian olvastátok a könyvet? A történet mennyire járult hozzá a lemez sötét hangulatához?
- Énekesünk, Henri állt elő ezzel az ötlettel. Ő olvasta a könyvet és a történet alapján írta meg a szöveget, ami tökéletesen passzol a zenéhez. Én magam még nem olvastam el, de talán majd egyszer... őszintén szólva, nem vagyok valami nagy könyvmoly... ha-ha. Nem nagyon van hozzá türelmem. De nem hiszem, hogy ez az egy dal lenne felelős a lemez összhangulatáért. A lemez erről kapta a címét, de a többi szövegünk más témákkal foglalkozik, amik szintén elég sötétek, nyomasztóak.

- A lemezfelvételek előtt átestetek némi tagcserén. Beef és Jens kilépésének mi volt az oka?
- Beef és Jens azért lépett ki a God Dethroned-ból, mert nem éreztek hozzá már elég motivációt. Megvannak a saját magán dolgaik, amik lekötik őket és vannak más zenei elfoglaltságaik is. Mindenki számára az volt a legjobb, ha a saját útját járja.

- Könnyen rátaláltatok Henk-re és Isaac-ra?
- Henri a korábbi kiadójától, a Cold Blood Indsutries-től ismerte már Henk-et, aki a helyettese volt, például amikor a God Dethroned turnézott. Henk emellett a GrindMinded-ban basszusgitározik. Nagyon jó arc, aki teljen belelkesedett, mikor felkértük, hogy csatlakozzon hozzánk. Mondhatni, Henk volt a logikus választás.
Isaac-ot még a rotterdami konzervatóriumi tanulmányi éveim alatt ismertem meg és együtt játszunk a Down till Dawn-ban. Tudtam, hogy ő lett volna a megfelelő ember a számunkra. Jónak is bizonyult, jobbnak, mintha csak egy beugró gitáros lett volna. A szólóival új lendületet adott a daloknak. Valamint Henk és Isaac is teljesen megbolondulnak a színpadon ... haha. Mindketten friss energiákat hoztak a csapatba.

- Ha jól tudom, Isaac csak pár héttel a stúdiózás előtt csatlakozott hozzátok. Könnyen megtanulta a dalokat? Mennyire tudott hozzájárulni az új szerzeményekhez?
- Már aznap éjjel elkezdte a dalainkat tanulni, amikor belépett hozzánk, miután lenyűgöző bemutatót tartott. Már az első akkordoknál tudtunk, hogy ő lesz a mi emberünk ... ha-ha. Könnyen ment neki, egy hét alatt megtanulta az összes új dalt. De nem tett hozzájuk semmit, mindent Henri és én írtunk.

- Ezek szerint teljesen kész dalokkal vonultatok stúdióba?
- Leszámítva a szövegeket, a vokál részeket és a szólókat minden készen van arra az időre, amikor stúdióba megyünk. Muszáj, mert nincs se elég időnk, se elég pénzünk hónapokat eltölteni a felvételekkel. Talán legközelebb még a szövegek is meglesznek még a felvételek előtt, de ebben nem vagyok biztos...

- Szerinted, ha Beef és Jens nem lépett volna ki a csapatból, a 'The Lair of the white worm' album ugyanilyenre sikeredett volna? Úgy értem mekkora változást hozott az ő távozásuk?
- Igen, más album lett volna. Habár mindig is Henri volt a fő-dalszerzőnk, Jens és Beef mindig előállt olyan ötletekkel, ami senki másnak nem jutott volna az eszébe. Most Henri és én írtuk a dalokat, csak a saját ötleteink alapján.
- Milyen volt a stúdiós munka az új tagokkal? Minden simán ment, vagy... ?
- Teljesen rendben volt minden, viták és stressz nélkül zajlott le a felvétel. Az volt a hozzáállás, hogy 'jól fogjuk érezni magunkat és kihozzuk magunkból a legjobbat', és így is tettünk. Nagyon jól éreztük magunkat.. ha-ha. Különösen miután befejeztük a lemez felvételét és a keverésre került sor. Hétvégén pedig eljártunk 'ünnepelni'....

- Mennyi időt töltöttetek a lemez készítésével? Minden munkafolyamatnál ott voltatok?
- Három hétbe telt. Egyedül Henke volt, akinek sajnos haza kellett mennie, így nem tudott mindig velünk lenni.

- A legszembetűnőbb különbség a 'The Lair of the White Worm' és előző albumaitok között a sok-sok szóló. Tudatosan alakítottátok így a dalokat?
- Most úgy írtuk a dalokat, hogy több helyet hagytunk a szólóknak. Voltak olyan nóták is, amikhez nem illetek a kiválasztott dallamok. Erre jött Isaac, improvizált, kitöltve az üresen maradt helyeket. Ráadásul még sokkal jobbak is lettek így, mint az eredeti ötletekkel. Szóval félig tudatosan lettek ilyenek a dalok, másrészt maguktól alakultak ilyenné.

- Szerinted mi a legnagyobb különbség a 'The Lair of the White Worm' és előző albumotok, az 'Into the lungs of hell' között?
- Az új lemez agresszívebb, sötétebb és valahogy természetesebb, olyan élőbb hangulata van. Ugyanakkor mind a játékunkat, mind a dalírási képességeinket tekintve fejlődtünk.

- Közel két év telt el a két utolsó lemezetek között. Mennyi idő kellett az új dalok elkészítéséhez?
- Henri a Nihilism-et már az Exodusos, 2003. októberi turné előtt megírta, és a Sigma Enigma-hoz is voltak már ötletei akkor. A 'maradékot' a stúdióba vonulás előtt két és fél hónap alatt fejeztük be.

- A szövegek elég változatosak lettek, vegyük csak azt, hogy mennyire távol áll egymástól az 'Arch Enemy Spain' és a 'Sigma Enigma'. Mi alapján választotok témát a szövegekhez?
- Ez attól függ, Henri épp hogy érzi magát.. ha-ha. Komolyra fordítva a szót, a God Dethroned mindig sötét témájú szövegeket írt, egy csipetnyi humorral fűszerezve. Néhány dal a holland történelmi eseményekből táplálkozik, mint az Arch Enemy Spain is, de többnyire a világban zajló napi események adják az alapot. A nyomor, a problémák - legyenek bármilyen természetűek. A saját véleményünk tükröződik bennük, és amíg ennyi gonoszság van a Földön, addig mindig lesz miről írnunk.

- Annak ellenére, hogy tetszik az új lemezetek, az 'Into the lungs of hell'-t jobban szeretem. Neked melyik a kedvenced?
- Nem igazán tudnám megmondani... minden albumunknak más hangulata van. Még a The Christhunt-nak is megvannak a különleges pillanatai.

- Augusztusban tartottatok egy barbeque-val és paint-ball-lal egybekötött lemezhallgatást az újságíróknak. Hogy fogadták a meghívottak? Lesz folytatása?
- Mindenki nagyon lelkesen fogadta az ötletet és nagyon jól éreztük magunkat! Azt hiszem Henri találta ki az egészet. Már szüksége volt egy nagy bulira... ha-ha. De tényleg, mindenki, aki eljött, élvezte a játékot, a kajálást, a piálást és azt, hogy közben az új lemezünket hallgattuk. Ha rajtam múlik, legközelebb is rendezünk ilyet!

- A 'The Lair of the White Worm' -nak van egy DVD-s verziója. Azok számára, akik a szimpla cd-set vásárolták meg, elmondanád mi található a DVD-n?
- Egy dokumentumfilm, ami a lemezfelvételekről készült. Mindenki be is mutatkozik rajta, beszél a múltjáról, a játékstílusáról, hatásairól stb. Valamint Henrik Larsson, a technikusunk is elmondja, hogy neki milyen szerepe volt a 'The Lair of the White worm'-ban.

- A címadó dalhoz készült egy klip is, amit már le lehet tölteni a honlapotokról. Ez látható lesz valamelyik holland televíziós csatornán vagy valahol máshol is?
- Készül egy cenzúrázott verzió is belőle, mert néhány csatorna visszautasította a levetítését, de erre is hamarosan sor kerül majd. A klipben mi vagyunk láthatóak és egy csinos hölgyike az erdőben, egy temetőben, ahol mi játszunk. Nagyon 'underground'... ha-ha.

- Hamarosan turnéra indultok és már októberre is vannak lekötve fellépéseitek. Jöttök majd Magyarországra is?
- Remélem! Legutóbb az E-klubban léptünk fel Budapesten a Finntroll társaságában és az nagyon jó volt!
- A csapat fennállása óta rengeteg helyen koncerteztetek már, kis kluboktól kezdve hatalmas szabadtéri fesztiválokig. Mégis, a kisebb helyeket vagy a nagy stadionokat kedveled inkább?
- Pff.. hát ez sem egy egyszerű kérdés, ha-ha. Mindkét helyszín fantasztikus a maga nemében. Nehéz összehasonlítani őket, hát még választani közöttük.

- Henrivel tagjai voltatok az Imperia-nak is még nem olyan régen. Miért léptetek ki?
- Ez akkor volt, amikor a God Dethroned-dal éppen pihiztünk. Jónak tűnt, kihívásnak, ezért csatlakoztam hozzájuk. De ahogy kezdett sűrűsödni az élet a God Dethroned környékén, választásra kényszerültem és mivel a God Dethroned a fontosabb számomra, egyértelmű volt, hogy otthagytam az Imperia-t. Zeneileg is a God Dethroned vonala áll hozzám közelebb. Henrivel is ugyanez volt a helyzet.

- Zenél bármelyikötök is másik zenekarban?
- Isaac két bandában is, a Panopticum-ban és a Down Till Dawn-ban, ahol együtt is játszunk. Henk a már említett GrindMinded-ban játszik, ami egy grind csapat. Én néha fellépek egy blues-rock-feldolgozás zenekarral is.

- Idén van a God Dethroned fennállásának 15. évfordulója. Lesz ünneplés?
- Még nem gondoltunk rá, de biztos kitalálunk majd valamit... ami most még számunkra is meglepetés.

- Van még 15 év a God Dethroned előtt?
- Ezt majd az idő mondja meg... de remélem igen!

- Ismert csapat vagytok, 15 éves múlttal. Meg tudtok élni a zenélésből?
- Sajnos nem. Mindannyian dolgozunk a zenekar mellett. Henri beszerző egy cégnél, Henk tanít, Isaac még tanul a rotterdami konzervatóriumban, én pedig amolyan szabadúszó vagyok. Fellépek különböző bandákkal, doboktatást is vállalok és részt veszek utamba eső felvételekben is.

- Ismerve a God Dethroned szövegein keresztül véleményeteket a vallásról, nem kerülhetjük ki a kérdést, mi a véleményetek Theo van Gogh meggyilkolásáról? A holland társadalom végtelen toleranciájáról ismert, megváltozik ez most?
- Teljesen beteg dolog volt! És igen, az emberek kevésbe toleránsak már. Ugyanakkor be kell látnunk, hogy ez a vallási radikálisok hibája, nem egy egész népé. Ugyanez a helyzet a kereszténységgel is. Vannak barátaim, akik hivők. De azok a radikálisok, akik rád akarják erőszakolni a hitüket, tönkretesznek mindent.

- Köszi az interjút, kifogytam a kérdésekből. Utolsó gondolatként...
- Minden magyar fanatikusnak: élvezzétek a legújabb utazásunkat a zaj világába!

www.goddethroned.com