Slipknot - Hétköznapi emberek; beszélgetés Chris Fehn-nel
[2005-06-15] - Perkele

A Slipknot az ellentétek zenekara. A nu metal stílusból indult, tudatos image-t felépítő csapat már első lemezével (Slipknot - 1999) hihetetlen sikereket ért el, ami sokak szemében inkább negatív előjelnek minősült, mondván, hogy meglovagolták az aktuális trend hullámot. Második lemezükkel (Iowa - 2001) már keményebb vizekre eveztek, így sikeresség ide vagy oda, kommerszitással nem lehetett vádolni őket. Majd három év szünet után, miközben sokszor felröppentek pletykák feloszlásukról, egy nagyobb lépést téve tértek vissza, megjelentetve harmadik korongjukat, a Volume 3: The Sublimal Verses-t (amelyről itt olvashattok). Ez a lemez egy kísérletezésre hajlamos, újításoktól sem félő zenekart mutatott meg, akiket immár nem lehet egyetlen kézlegyintéssel félresöpörni.


A mókamesternek kikiáltott hármas számú Slipknot taggal, Chris Fehn-nel nyílt alkalmam egy rövid beszélgetésre ausztriai fellépésük előtt, akit inkább aktuális kérdésekkel zaklattam, nem lévén időnk egy mindent kiveséző mély interjúra. Az udvarias, ám nem túl bőbeszédű Chris-t először arról kezdtem faggatni, hogy vannak a csapat tagjai, mert az elmúlt hónapokban minden második velük kapcsolatos hír arról szólt, hogy betegség vagy sérülés történt és ezért egy-egy tag nem vett részt néhány koncerten, vagy éppen le is mondták a fellépést. Corey-nak a hangját kellett pihentetnie, Paul kimerültség miatt került kórházba, Shawn-nak krónikus beteg felesége mellett kellett maradnia, míg Chris műtétre várt, elszakadt térd kereszt szalagjának helyrehozatalának érdekében. "Jól vagyunk, felkészültünk a turnéra." - kezdte Chris. - "Én ugyan még nem estem át a műtéten és időnként fáj is még a lábam, de mindegy, itt vagyunk. A srácokért, akik ott kint várnak ránk, megéri. Megtesszük értük, amit tudunk."
Az utóbbi mondatával félig meg is válaszolta a következő kérdést, hogy vajon nem unják-e már a rengeteg fellépést. Az album tavalyi megjelenése óta számtalan koncertet adott csapat világszerte. Idén harmadszor térnek majd vissza Japánba, de turnéztak már Koreában, Ausztráliában is, thaiföldi koncertjükön pedig a thai hercegnő is tiszteletét tette. "Tudod, már biztos, hogy több mint 1000 koncertet adtunk, de ez sosem válik monotonná, mert mindig más közönség előtt lépünk fel. Az itteni közönség teljesen más, mint otthon az Államokban, de ennek az a magyarázata, hogy ott többet turnézunk és könnyebben el tudnak jönni a koncertjeinkre az emberek. Itt Európában nagyon őrültek a teltházas bulik, de hát ide ritkábban jövünk át. Idén még Szingapúrba is eljutunk majd. Dél-Amerikába is jó lenne, de nem tudom mikorra lesz belőle valami, és Moszkvában is szívesen játszanánk. Itt a fesztiválon is körül fogunk majd nézni, ezután az interjú után, mert mindig látni akarjuk, hogy élnek egy ilyen helyen az emberek. Úgy értem ez egy fesztivál és ez nem egy ugyanolyan környezet, mint amikor egy sima fellépésünk van."
A Before I Forget daluk klipjével új ösvényre léptek. A maszkokat szögre akasztották, bár arcuknak csak részleteit mutatták meg, továbbra is ragaszkodva a banda image-hez. A kérdés gondolom minden rajongójukban felmerült már, vajon meddig hordják még a maszkokat. Kérdésemre, hogy vajon a továbbiakban csak a színpadon ragaszkodnak-e majd hozzá vagy ez a klip többet is előrevetít, Chris az alábbiakat válaszolta, szóba sem hozva, hogy mire készültek a fellépés során. "Nem hiszem, hogy valaha is teljesen megválunk tőlük. A maszkok hordása a zenekar része, ezek mi vagyunk a kezdetek óta, a belső énünk egy darabja. Ugyanakkor felszabadultabb is a maszkokban játszani, hiszen ezek igazán nem is mi vagyunk. És így legalább az emberek sem azzal foglalkoznak, hogy nézünk ki, hanem azzal, hogy milyen zenét játszunk. És tudod, nagyon jó az is, hogy az utcán nem ismernek fel állandóan. Időnként azért hiányzik, de megvagyunk a népszerűségnek ezen velejárója nélkül is." Majd a klipre térve: "Örülök, hogy tetszik, szerintünk is jól sikerült. Kicsit olyan a hatása, mintha próbán lennénk. Ez is azt sugallja, hogy mi is csak átlagos srácok vagyunk." S hogy kiaknázzák-e még a többi dal adta klip lehetőséget, mint pl. a durvább dalokra egy koncert klipet összeállítani: "Valószínűleg lesz még valamelyik dalhoz klip, de hogy melyikhez és milyen, azt nem tudom. Konkrétumokról a többiekkel még nem beszéltünk ezzel kapcsolatban."
A második és harmadik lemezük megjelenése között közel három év telt, így önmagától adódott a kérdés, vajon mikor számíthatunk új anyagra tőlük. Ám Chris igen titokzatosan válaszolt. "A kérdés jó, nem tudom. Még egy darab új dalunk, vagy ötletünk sincs. Novemberre érnek véget a turné kötelezettségeink és utána pihizni fogunk. Nem tudnám megmondani mikor látunk majd hozzá új dalok készítéséhez. Valamikor az elkövetkező években biztos kiadunk új lemezt, de hogy ez jövőre lesz-e vagy két-három év múlva... Majd eljön az ideje." Pár szó erejéig a Volume 3 is szóba került: "Annak ellenére, hogy nagyon jól fogyott az album és sokaknak tetszett, rengeteg negatív visszajelzést is kaptunk. Az Iowa egy sokkal sötétebb album volt, míg ez egy változatosabb, mondhatni színesebb anyag lett és ezt sokan nem értették meg. De ez az ő bajuk, mi azt csináljuk, amit mi szeretünk. Viszont arról még tényleg nem tudok mit mondani, hogy milyen lesz a következő lemezünk, de azt hiszem készül majd még pár Slipknot album. "
Megkérdeztem, vajon jutott-e eszükbe olyan produkcióval előállni, mint amivel az Entombed készült, akik a stockholmi balett társulattal dolgoztak együtt, de Chris csak a szemét meresztette rám és bevallotta, hogy nem is hallott még erről, bár az ötletet jónak tartotta. Ugyanakkor hozzáfűzte, nem valószínű, hogy ők valami hasonlóra vállalkoznának egyelőre.

Már sokszor megkérdezték tőlük, de a kérdés újra és újra felvetődik, vajon hogy tudnak kilencen kijönni egymással, amikor hosszú hónapokig turnéznak. Hogy bírják a strapát? Mennyire nehéz ennyi embernek igazodnia egymáshoz? "Időnként fárasztó, szellemileg és fizikailag is, de olyanok vagyunk, mint egy nagy család, mintha 8 testvérem lenne még. Rengeteg időt töltünk együtt és néha veszekszünk, vitatkozunk mi is, mint minden normális ember, de azért jól kijövünk egymással. Sok mindenen mentünk már keresztül. De az tényleg őrült egy érzés, hogy vagy 40 ember dolgozik nekünk, értünk, el tudod képzelni?" - terelte el a beszélgetés menetét Chris a téma kényes oldaláról, hisz harmadik nagylemezük előtt a zenekarral kapcsolatos hírek leginkább veszekedéseikről, összebalhézásaikról szóltak.
Átlagos srácok
A zenekar megalakulásakor átesett néhány tagcserén, ám 1998 óta a kilenc tag szilárd felállássá kovácsolódott össze, három sikeres lemezzel a hátuk mögött. Mostanában, mikor Shawn egyre több időt tölt távol a bandától, az embernek időnként eszébe jut, vajon gondoltak-e már arra, hogy mi lesz a Slipknot-tal, ha valaki kilép: "Ezen még nem gondolkodtunk és amíg nem jut odáig a dolog, nem is nagyon szeretnénk. Biztos nehéz lenne új embert találni, aki illene közénk és akit elfogadnánk, de valahogy megoldanánk a dolgot. Remélem még sokáig nem is kell majd ezzel foglalkoznunk."

A zenekar néhány tagja játszik más csapatokban is, ezek közül a Murder Dolls (www.murderdolls1.com) és a Stone Sour (www.stonesour.com) a legismertebbek. Chris maga viszont: "Csupán egy garázs bandám van még, ahol a haverjaimmal játszunk. Amikor kedvünk tartja összejövünk és jól érezzük magunkat. Nincs rajtunk semmi stressz, és ez így a jó. Lehet, hogy egyszer komolyabbra fordul majd ezzel is a dolog, de nem gondolkodom ezen sokat."

Chris nadrágján egy Kreator felvarró díszelgett, így elcsépelt kérdés ide, vagy oda, muszáj volt rákérdeznem, hogy milyen zenéket hallgat. "Rengeteg régi cuccot, amit ma már old-schoolnak hívnak. Slayer, Venom és még sorolhatnám azokat a bandákat, amiken felnőttem, felnőttünk És igen, Kreator-t is." -ismerte be miután rámutattam a felvarróra.

Chris-szel még pár percet elbeszélgettünk Ausztriáról és Magyarországról és azt is megtudtam, hogy furcsa módon egyikük sem folytat zeneoktatást. Mint hétköznapi emberekhez illően. "Teljesen hétköznapi dolgokkal töltjük ki a szabadidőnket." - állította.

Búcsúzóul jó turnézást kívántam nekik, ő pedig üdvözletét küldte a magyar rajongóknak.
www.slipknot1.com


Perkele