Megazetor - Peti
[2005-08-01] - Hajas

Véleményem szerint a Megazetort -zenéjük minőségéhez képest- nagyon kevesen ismerik, így úgy gondoltam, megkeresem Erdélyi Peti gitáros/énekest, hogy legyen ő a következő áldozata ritkán, de biztosan jelentkező, személyeskedő rovatomnak.

Nálad mikor és milyen bandák által kezdődött a metalkodás?

Olyan 11-12 éves koromban, amikor kitört a Guns N' Roses/Metallica láz az általános iskolában. Előtte az édesapám által volt már némi alapom ilyen klasszikusabb cuccokból, mint Sabbath, Zeppelin, Queen, de akkor még nem kötöttek le túlságosan. Aztán jött a You Could Be Mine meg az Enter Sandman, majd a megvilágosodás, és elkapott a gépszíj.:) Először a dallamosabb dolgok mentek orrba szájba (GNR és 'tallica mellett AC/DC, Alice Cooper, Skid Row meg ilyenek), és az akkori "trendy" bandák (Soundgarden, AIC, és bizony-bizony még a Nirvana is). Majd később, gimi elsőben, a Sepultura, a Slayer, meg a Pantera hatására kezdődött a durvulás.:) Ezután meg már nyitottam mindenfelé, ami jó, stílustól függetlenül.

Mi volt rajongóként az első, illetve a legfelejthetetlenebb koncertélményed?


A '93-as Metallica/Megadeth az MTK pályán, amit ugyan sajnos csak kívülről tudtam nézni a stadion mellett lévő töltésről (ahonnan egyébként mindent teljesen jól lehettet látni), de az akkori kábé 12 éves agyamnak az is elég volt, hogy padlót fogjon.:) Innentől kezdve meg tele vagyok felejthetelen koncertélményekkel, amivel oldalakat megtölthetnék, így inkább nem sorolom fel. A legutolsó az mindenképpen a májusi Pain Of Salvation volt a hajón. Ott tényleg tátott szájjal bámultam a konci nagy részét. Előtte is csíptem már őket, de ott végképp a rajongójuk lettem. Kevés banda képes ilyen elvetemült, összetett muzsikát, ennyire profin, lemezminőségben úgy előadni, hogy még a feeling és az energia sem vész el.

Legvadabb álmaidban melyik bandával turnéznál?


Persze, hogy a Nevermore-ral!:)

A Megazetor mellett az Ad Astra sorait is erősíted. Nem fárasztó két aktív bandában játszani, illetve nem okoz nézeteltérést a két csapat közt, hogy mindig egyeztetned kell?


Eddig még egyszer sem okozott gondot, reméljük egy jó darabig még nem is fog. Mivel rajtam kívül Murphy (dobos) is érintett mindkét bandában, így abszolút magától értetődik, hogy nem szervezünk keresztbe. A komolyabb nézeteltéréseket meg eleve kizárja, hogy eléggé össze van fonódva a két csapat nemcsak tagságilag, hanem úgy egyébként is. Hellyel-közzel egy baráti társaságban vagyunk, többször lógunk vagy bulizunk együtt, illetve a próbahely is közös, tehát normálisan meg tudjuk beszélni a dolgokat. Meg aztán a zenei irányvonalat tekintve semelyik bandát sem fenyegeti világsiker vagy a rocksztárrá válás veszélye, ami miatt esetleg fel kéne adni az egyiket a másik miatt.:)

Hiszel Istenben?

Nem, ahhoz túl racionálisan szemlélem a dolgokat. De elfogadom és tiszteletben tartom azt, ha valaki igen.

Politikailag hova húzol? Jobbra, vagy balra?

Egyik oldalra sem. Ez az egész jobbos-balos dolog hidegen hagy. Számomra ugyanannyi negatív dolog van mindkét eszmében, meg amúgy sem vagyok oda a politizálásért. Bármi legyen is a körítés, ez az egész cirkusz elsősorban a politikusok pénzét és hatalmi befolyását növeli, és már rég nem az emberek érdekét szolgálja. Legalábbis itt Magyarországon nem. Nem mondom, hogy nincs kivétel, és hogy minden politikus hazug, biztos vannak ott is olyanok, akiket más is motivál, mint a pénz, de a legtöbbje sajna nem ilyen. Persze ezt általában nem sokan veszik észre, és képesek azért megutálni, kitagadni egyik-másik barátjukat, családtagjukat, mert az erre vagy arra a pártra szavazott, ami elég szánalmas. Nem egy ilyen esetről hallottam. Nekem ez inkább nem kell.

Nálad mi számít egy párkapcsolatban? A belső, vagy a külső?

Mindkettő. Persze a belső azért egy kicsit jobban (főleg ha hosszútávban gondolkodom), de azért a külső is számít. Most nem is feltétlenül abból a szempontból, hogy mennyire bombázó egy csajszi vagy sem, hanem vegyünk egy leányzót, aki baromira kedves, meg aranyos, okos, jófej, satöbbi, sőt még jól is néz ki, csak éppen 2 méter. Én ugye a 170 centimmel elég ostobán érezném magamat mellette.:) Hát még a lány!:)

Egy fontos magánéleti döntésnél mire hallgatsz? Az eszedre, vagy a szívedre?

Ez mindig a helyzettől függ. Volt már ilyen is, olyan is. Igyekszem mindig mérlegelni, hogy melyikkel ártok kevesebbet a másiknak, meg magamnak is, de persze vannak lehetetlen, 22-es csapdája helyzetek, amikor sehogy se jó. Ilyenkor, mint minden normális ember, szépen lassan beleőrülök a szituba.:)

El szoktad ismerni, ha nincs igazad?

Általában igen. Nem vagyok egy makacskodó típus, tehát ha észérvekkel világosan a tudtomra adták, hogy mi a pálya, akkor nem szoktam erősködni.

Mik a kedvenc filmjeid, és általában milyen típúsakat szeretsz?

Elég nagy filmrajongó vagyok, tehát van egy jópár favorit. Az ilyen borult, nyakatekert felépítésű és/vagy váratlan csattanóval végződő filmeket nagyon bírom, mint például Harcosok Klubja, Hetedik, Memento, Játsz/ma, Jákob lajtorjája vagy a régebbi Tarantino-k. De bejönnek az ilyen látványos, kardélrehányós történelmi/fantasy cuccok is (Gyűrűk Ura, Rettenthetelen). Sci-Fi-ből nálam az Alien sorozat (4.-et kivéve) az alap, vígjátékból meg olyanok, hogy Nekem 8, Monty Python filmek, meg persze a Spencer/Hill páros filmográfiája.:)
De jöhet bármi: krimi, dráma, rajzfilm, művészfilm, csak legyen valami, ami megfog benne, akár a cselekmény, a hangulat, a poénok, vagy csak a színészi alakítás. Viszont amitől szinte mindig falra mászom, az a tini horror, meg a romantikus vígjátákok.

Kedvenc kaja-pia-nő?

Kaja: Lasagna, vadas ételek, gyros, chilis bab, különféle saláták, milánói, és az utóbbi időben nagyon rákattantam a kínai kajákra is.
Pia: Szlovák és cseh barna sörök, tokaji aszú, rövidből meg beherovka és diópálesz.
Nő: A Shakira - Beyonce vonal, az nagyon bejövős.:)

Melyik híres embert hívnád ki egy boxmeccsre?

Nem vagyok egy verekedős típus, úgyhogy leginkább semelyiket.:)

Mit gondolsz a valóságshow-król és szappanoperákról?

Az előbbi szánalmas, a másik meg inkább csak röhejes. A lényeg, hogy mindkettőtől vakarni tudnám néha a falat.:) De ha választani kéne, inkább az utóbbi. Ott legalább néha őszíntén lehet röhögni a "bámulatos" színészi alakításokon, és nincs olyan kártékony hatással az emberekre, max. annyi, hogy az unatkozó háziasszonyoknak ez az egész éves beszédtémájuk. De az már tényleg több, mint gáz, amit ezek a reality szarok művelnek az emberekkel. És főleg a fiatalokkal, meg a gyerekekkel. Mert az még rendben van, hogy egy 5 éves kisgyerek azt mondja, hogy ha felnő, akkor olyan akar lenni, mint Luke Skywalker, de az már nagyon nem, ha az elsődleges példaképe Majka...

Hazudnál-e a bíróságon, ha ezzel megmenthetnéd egy haverodat?

Gőzöm sincs. Nagyon sok mindent mérlegelnem kéne: milyen következményekkel járna a dolog (azon kívül, hogy a havert felmentik) esetleg rám nézve, meg egyáltalán, hogy ki az a haver, mennyire vagyunk jóban, miért is áll a bíróság előtt, satöbbi. Szerencsére nem kerültem még ilyen szituba, remélem nem is fogok soha.

Szerinted mitől van, hogy egyre butábbak és felszínesebbek az emberek?

Az ember egymagában kreatív, gondolkodó lény, de csoportban már nem feltétlenül. Olyankor már a tömeg részesévé válik, és ha a többi ezt vagy azt csinálja, akkor ő is. Mert ha nem, akkor ugyebár kiszorul onnan, és az nem jó neki, mert az ember nemcsak gondolkodó, hanem társaslény is. Ez utóbbi pedig mindig erősebb, és ezért könnyebb is kihasználni. Ebben persze semmi újdonság nincs, így volt ez már évezredekkel ezelőtt is, de míg régebben a tömeghülyítés "csak" a politikában és a szervezett vallásokban merült ki, addig mára itt van nekünk a fogyasztói társadalom, és a média, a TV, a reklámok satöbbi. Mindez az első kettővel kiegészülve (és sajnos szorosan összefonódva) szerintem el is éri azt a hatást, ami választ ad a kérdésre. Az a legnagyobb baj, hogy néha kicsit túlságosan is asszimilálódni akarunk.

Mi a véleményed az internetről zenei és egyéb szemszögből?

Akárcsak a rádió, a TV, vagy a mobiltelefon, baromi hasznos és szórakoztató találmány, de tudni kell, hol a határ. Az előnye meg gyakorlatilag azonos a hátrányával: rengeteg információt szerezhetsz nagyon rövid idő alatt, viszont olyan sok az info, hogy szinte belefulladsz. Zenei szempontból is ez a szitu. Tök jó, hogy a legkisebb, legamatőrebb zenekarok is megismertethetik magukat világszerte, viszont cserébe annyi zenekar lett, hogy lehetetlenség követni őket. Bár egy zenefanatikus ebben inkább az előnyöket látja, de szerintem mostanában azért be lehet néha sokallni. De ez legyen a legnagyobb baj.
Viszont az mp3/fáljcserélős cirkusz véleményem szerint kicsit túl van dramatizálva. Miközben mindenki az elvre hivatkozik, hogy ez lopás, meg hasonlók, és folyamatosan vadásszák, meg letiltják a különféle illegális fájlcserélő csatornákat, fel sem tűnik, hogy ennyi erővel be lehetne tiltani az összes üres kazetta/cd/dvd satöbbi forgalmazót, hiszen a másolás jogi és elvi szempontból ugyanolyan lopásnak számít. Ez utóbbi pedig már évtizedek óta a fő terjedési formája a zenének, főleg rock/metal körökben.
Jó hogy nem ugyanaz a szitu, ha én lemásolok a haveromnak egy cd-t, ő meg a haverjának és így tovább, mint az, hogy feldobom a netre, és egyszerre több százan letölthetik. Ez nyilvánvalóan gazdaságilag jóval kártékonyabb, de például Lars Urlich annak idején nem is a pénz miatt balhézott (elsősorban), hanem az "elv" miatt. Meg úgy általában mindenki ezt hozza fel először.
Másrészről meg, ha egy zenekar tényleg fasza zenét játszik, és valaki rajongónak vallja magát, és nagyon szereti ezt vagy azt az albumot, szerintem úgyis megveszi eredetiben. Ezt a saját példámon is mondhatom. Férfiasan bevallom, hogy amióta van szélessávom, bizony én is töltögetek, mint bárki más, akinek van erre lehetősége, de ha valami nagyon bejön, és arra érdemes (jó zene, hangzás, igényes borító, kivitelezés, satöbbi), akkor kicsengetem érte azt az x 1000 forintot.
Mi volt a jeled az oviban?

Autó. És tökre büszke voltam rá!:) Ugyebár 3-4 évesen 10 kissrácból 9,5 megveszik az autókért, meg a matchboxokért, szóval el lehet képzelni, mennyire oda voltam meg vissza, mikor megkaptam első nap az oviban a kis autós emblémát.:)

Mi tud leginkább kiakasztani?

A kétszínűség, a nagyképűség, a csőlátás, a csökönyösséggel vegyes tudatlanság, és a tolerancia hiánya. Az, amikor valaki képtelen elfogadni, hogy másnak különböző a véleménye valamiről, illetve amikor úgy csesznek ki emberek egymással, hogy volna más megoldás is (amivel senki sem járna rosszabbul), csak éppen a korlátolt agyuk, a túl nagy arcuk/egojuk, illetve vélt vagy valós tekintélyük miatt képtelenek átlátni a másik helyzetét.

Hajas