Vale Of Tears - Metszőollók fogságában
[2005-06-13] - Samarithan

A nemrégiben megjelent Vale Of Tears album zsenialitása ösztökélt arra, hogy kifaggassam a zenekart, és mindenféle elvetemült kérdésekkel idegesítsem őket - bár nem hívtam fel a figyelmüket arra, hogy bármit mondanak, az a későbbiek folyamán felhasználható ellenük:) Ennek ellenére készségesen álltak a rendelkezésemre. A kérdezz-felelek társasjáték szenvedő alanya Mulicz Feri énekes volt.

Hány évesen kezdtetek zenélni?

A zenekar tagjai különböző korosztályt képviselnek. Kb. 15-16 évesek lehettünk, mikor elkezdtünk zenélni.

Kérlek, mesélj a banda megalakulásáról, és a korábbi zenekarokról, ahol játszottatok?

A zenekar 1997 májusában alakult, akkor még hatos felállásban nyomtuk, szintivel kiegészülve. '97 nyarára elkészült öt dal, melyek megmutatták, hogy milyen úton szeretnénk elindulni. Ezután szinti nélkül maradtunk, és év végén megtartottuk az első bulinkat Karcagon, a Dying Wish társaságában. Ekkor alakult ki a két zenekar közötti barátság, ami a mai napig tart. 1998 nyarán visszatért a szintisünk, és felvettük első demonkat The Lord Of Illusion címmel. Ezután kettős tagcsere, gitár és szinti poszton. Szerencsére hamar megtaláltuk az új tagokat. 1999-ben vettük fel a The Curse című demot, szintén Kiss Sándor mobilstúdióssal. A megjelenés után egy évre ismét kettős kiválás: basszusgitár és a mumus szinti poszton. Igaz, hogy kipróbáltunk egy új tagot, de úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk a billentyüt. Ami szerencsére be is vált. Közben jött egy ajánlat a Nephilim Records-tól lemezszerződésre. Mire az új bőgős betanult addigra a kiadó befuccsolt. Maradt helyette a jól bevált tagcsere. 2002 elején Mike csatlakozott hozzánk, majd nyáron felvettük az első lemezt, ami 2003 júniusában jelent meg. A lemez felvételei után távozott a dobosunk Vasi, helyette jött Fazekas Pali. Az utolsó tagcsere 2004-re datálódik. Havancsák Gyulát Nedoluha György váltotta. Már az új lemez felvételeit vele készítettük. Ezzel elérkeztünk a mához.
A régi bandákról, pedig annyit, hogy én nem zenéltem sehol. Az öcsém, Zoli egy helyi punk bandába nyomult, Mike a Toxic Terror-ba kezdte, majd folytatta a De Facto-val. Pali egy helyi black metal zenekarba, az Infernal Legion-ba nyomult, Gyuri pedig Pesten zenélgetett a Suffering-ben, amit már azóta ott is hagyott.
Hogy lett a csapat neve Vale of tears?

Az egyik alapító gitárosunk, Kun Ádám találta ki. Elég nehéz helyzetben voltunk, mivel nem volt semmi ötletünk. Ádám egyszercsak előállt ezzel az ötlettel, hogy ezt egy kifejezésben olvasta. Onnan lett kiemelve, és egyből meg is tartottuk.

Hogy készülnek a dalok? Kinek milyen szerepe van a dalszerzésben?

A dalok alapszerkezetét Mike és Zoli hozza. Ők írják meg otthon gitáron az ötleteket, a témák gerincét. A következő lépcsőfokban kap szerepet Pali (dob). A témákból ekkor lesz meg a dalszerkezet, elkészülnek a dobtémák. Ezután számítógéppel elkészítjük a dobsávokat, amihez fel lesz játszva a gitártéma. Demoként minden dalt így felveszünk. Áthallgatjuk, megnézzük hogy így is jók-e a témák, kell-e valahol változtatni, vagy cserélni egy részt. Az elkészített demot szétosztjük, otthon mindenki beleteszi azt amit ő gondol, és a következő próbákon összetesszük kinek-mije van. Mindeközben készülnek az ének témák is, az előre megbeszélt és kitalált témában. Egy dal elkészülte hosszú folyamat az első ötlettől a stúdióban rögzített verzióig. Próbáljuk mindig a legtöbbet kihozni dalból, és persze magunkból is.

Összesen hány dal íródott az új albumra?

A From Birth To Expiration lemez megírása óta rengeteg téma, ötlet született. Ezekből az ötletekből összeállt kilenc dal, ami felkerült a lemezre. Persze maradt rengeteg olyan téma, ami nem lett felhasználva. Ezek majd előkerülnek az új dalok írásánál, és lehet fel is lesznek használva.

Egy nem mindennapi kérdés : mely zenekarok voltak hatással rád, és a tagokra?

Rám a legnagyobb hatással az Iron Maiden volt. Igazából velük szerettem meg a metal zenét. Steve Harris kitartása a mai napig példaértékű számomra. Aztán hallgattam a 80-as évek thrash zenéit, majd jött a 90-es évek elején a death metal. Utána pedig szép sorjába minden, ami érdekes volt számomra. Zolira is a legnagyobb hatással a Maiden volt. Mike-ra a Kreator, Gyurira a prog zenék, Palira pedig a Slayer és Pantera vonal. Amint láthatod, elég színes a paletta.
Jönnek mennek az emberek a csapatban, mint anno a megboldogult Chuck mesternél. Milyen okokból cserélődött ki ennyire az alakulat?

Az emberek egy bizonyos idő után megunnak dolgokat. Vonatkozik ez a zenélésre is. Nálunk is ez volt érezhető. Elment a kedv, karriertervezés, nősülés, stb. A Vale Of Tears már nem fért bele a nagy tervekbe. Így viszont mindig jött egy kis frissülés a bandába. Az új tagok hoztak egy kis lendületet is. A hátránya az volt, hogy nem tudtunk folyamatosan dolgozni. Mindig az új tagokat kellett vadászni, majd betanítani. Mára már csak Én, és Zoli maradtunk a bandába az eredeti felállásból.

Véleményed szerint kitart ez a felállás a következő albumig?

Természetesen nem tudok ebben a témában jövő időben beszélni. Bármi lehet, bármi közbejöhet bárkinek. A mostani helyzetet tudom értékelni. Mégpedig együtt van a banda, zeneileg-emberileg nincs semmi probléma köztünk. Távolságok akadnak, de ezeket leküzdjük. Folyamatosan dolgozunk, koncertezünk. Jó a közönség visszhangja is. Ha ezek a dolgok nem változnak, akkor a következő albumokat csak ezzel a felállással tudom elképzelni.

Mi a véleményed a mai belföldi politikai helyzetről és a honi zeneiparról?

Őszintén megmondom, nem szoktam foglalkozni a politikával. Persze azért valamelyest figyelemmel kísérem, és elég nevetséges, ami ebben az országban megy. A melósember nincs megbecsülve, nagyok a vagyoni különbségek, lassan a középréteg eltűnik.
A honi zeneipar is elég szánalmas. A műanyagzenék világát éljük, amik népszerűsítéséhez nagyban hozzájárul a minősíthetetlen kereskedelmi televízió, és rádió. Az underground élettel viszont semmi gond. Rengeteg kiváló banda van ma Magyarországon, akik több figyelmet érdemelnének. Persze nem rózsás a helyzet. A honi klubélet is hanyatlik, értem ezalatt, hogy egyre kevesebb a jó klub, de amit már fentebb említettem a zenekarokkal nincs gond. Több figyelmet érdemelnének, mind a média, mind a közönség részéről.

Bush, Irak, antiszemitizmus, rasszizmus, vallás?

A vallásról csak annyit, hogy képmutatónak tartom az egészet. Azokat az embereket tisztelem, akik mélyen vallásosak, de a nézeteiket nem erőltetik rá másokra. A hittérítők bezzeg nem ilyenek. Rendesen agymosott népség. Szinte rád tapadnak, és meg akarnak győzni az igazukról. A többi témával nem foglalkozom, és nem is érdekelnek.
Érdekes dolog lehet "sztárnak" lenni, de mi is a valóság? Nem biztos, hogy csak a zenélésből meg lehet élni. Mivel foglalkoztok a polgári életben?

Pali most diplomázik a nyíregyházi főiskolán, angol-számtech tanári szakon. Gyuri még egyetemre jár. Zoli Nyíregyházán dolgozik egy rádiónál hangtechnikusként, Mike Pesten a bankszakmában érdekelt (nem bankigazgató), én pedig a Magyar Királyi Vasutaknál melózom.

Mivel az album igen jóra sikerült, és remélhetőleg a befektetett energia, és az anyagiak megtérülnek, felmerül egy igazán fontos kérdés! Hogy fogy az új album?

Április közepén jelent meg, így egyelőre nem tudok konkrétumokat. Nálunk jól fogy, a koncerteken is veszik. Az ára ugyebár elég baráti: 1500 forint! Reméljük, hogy ez az emberek javarészét arra ösztönzi, hogy megvegye a lemezt, ne pedig átírja.

Kik az aktuális kedvencek?

Rengeteg zenét hallgatunk, én nemcsak a metal zene világából. Hihetetlen nagy dömping van ma a zenék világában (is). Nehéz lenne mindenben naprakész lenni. A régi nagy kedvencek természetesen mindig "terítéken" vannak. A külhoni bandák közül a Kreator új albuma nagyon bejön, és persze a régiek is, az új Napalm Death, Nile, ezek. Várom nagyon a Testament következő albumát. Megemlíteném még The Haunted nevét, nagyon bejön a zenéjük. A magyar bandák is rendben vannak: CasketGarden, Dying Wish, Wall Of Sleep, Remorse, Stereochrist, Christian Epidemic, Sin Of Kain, Gutted. Ezeket emelném ki, de rengeteget fel tudnék sorolni. A nem metal vonalról pedig nagyon szeretem az indusztrial zenéket, a Hocico féle elektro zúzásokat.

Szívügyem a sport, azon belül is a foci, nálatok mi újság ezen a területen?

Természetesen a sport is fontos számunkra. A Forma-1 és a foci az, ami a legjobban bejön. A Moto GP sem rossz. A Forma-1-ben a McLaren csapatnak, azon belül pedig Kimi Raikönnen-nek szurkolunk. Engem például Ayrton Senna óta egyetlen egy pilóta sem tudott annyira a képernyők elé szögezni, mint Kimi. Fociban az európai a legszimpatikusabb, de nem a magyar. Magyar focit soha nem nézek, felesleges lenne az áramot és az időmet rá pocsékolni. Viszont a világversenyeket mindig nagy érdeklődéssel figyelem végig. Kedvenc csapatom nem nagyon van. Szeretem csak a jó futball miatt nézni a meccseket.
Hol és kivel koncerteznétek a legszívesebben?

A lehető legtöbb helyre próbálunk eljutni. Igyekszünk minden meghívásnak eleget tenni. Nem is nagyon emlékszem, hogy lemondtunk volna koncertet. A nyári fesztiválok időszaka a legjobb. Nagyszínpad, jó hangosítás, fények, közönség, és persze a gázsi is jobb egy fokkal, mint a klub szezonban. Sok jó bandával játszottunk már, velük bármikor szívesen ismét játszanánk. A Dying Wish zenekarral szívesen megyünk, egy próbahelyen is vagyunk. Jó haverok - de a Remorse-szal is jó lenne összehozni egy turnét. Majd okoskodunk valamit...

Szerinted melyik az elmúlt évszázad legjobb albuma? Szerintem a Terrorizer World downfall-ja. Te is így gondolod?:)


Iron Maiden - Seventh Son Of A Seventh Son

Mit gondolsz a halálról és a halálfélelemről?

Túlságosan sokat nem foglalkozom a kérdéssel. Halálközeli élményem még nem volt. Nem ez a téma inspirál a dalaink témaválasztásánál.


Samarithan

A csapat utolsó lemezéről írt kritikánk itt olvasható.
Zenekari weboldal pedig itt.