Cult Of Luna - Bűn és bűnhődés
[2005-06-20] - Hajas

A Cult Of Luna egy egyelőre mérsékelten ismert banda hazánkban. A svéd csapat egyszerre elszállós és brutális noisecore muzsikája nagyon megtetszett, így feltettem néhány kérdést Magnus Lindbergnek, aki nemcsak dobosa, de egyben hangmérnöke is a csapatnak.

Utolsó albumotok, a Salvation tavaly jött ki. Milyenek voltak a lemezkritikák és hogy fogadta a közönség? Ti elégedettek vagytok az anyaggal?

Abszolút elégedettek vagyunk! Ki merem jelenteni, hogy a Salvation az első lemezünk, ami tényleg jellemez minket. Valahogy most találtuk meg önmagunkat zeneileg. Az újságok is jókat írtak róla, és a rajongóktól is folyamatosan kapjuk az e-maileket, melyekben azt ecsetelik, hogy nekik is nagyon tetszik az anyag.

Nekem egy problémám van a lemezzel, mégpedig az, hogy hosszabb a kelleténél. Egy extrém, súlyos banda szerintem ne csináljon hosszú lemezeket...


Nem igazán foglalkozunk azzal, hogy milyen hosszúak a lemezeink. Egyszerűen csak azt csináljuk, amiről úgy gondoljuk, hogy jó. A dalaink gyakran nagyon hosszúak, így csak úgy készíthetünk változatos lemezeket, ha legalább 8 nótát felteszünk. Ebből pedig szerintem egyenest következik, hogy hosszúra nyúlnak a lemezeink.

Mennyi ment el a Salvationből, illetve elégedett vagy-e ezzel a számmal?

Őszintén szólva fogalmam sincs. Nem kaptam még meg az eladási számokat a kiadótól. Szerintem olyan 15 és 20.000 közt lehet, ami szerintem elég jó.

A szövegek miről szólnak?

Ez attól függ, ki írja őket. Általában Klas, vagy Johannes felel értük. A Salvation lemez többé-kevésbé a bűnről szól, és a vágyról, hogy ettől megszabaduljunk. Ezért is választottuk lemezcímnek a Salvationt. Egyébként meg az összes szöveg fent van a weboldalunkon, úgyhogy mindenki könnyen hozzájuk juthat.
Mikor jön ki a következő albumotok?

Nos, nyáron és ősszel fogunk dalokat írni, úgyhogy remélhetőleg október/november körül vesszük fel. Számításaim szerint tehát március/április körül fog megjelenni. Legalábbis így tervezzük, de ki tudja...

Év elején a Bleeding Through vendégeként turnéztatok Európában. Jó volt ez a körút? Úgy értem, nem túl hasonló a zenétek...

Jól sikerült, szerintem ugyanannyian voltak kíváncsiak ránk, mint rájuk. Már maga az ötlet is jó volt, hogy szűklátókörű emberekre olyan zenét erőszakultunk rá, amit egyébként nem hallgatnának meg.

Nemrég értetek haza egy USA turnéról, melyen a Mastodon vendégei voltatok. Gondolom, velük jól kijöttetek...

Ja, óriási volt ez a turné! A Mastodon jó banda, és emberileg is jófejek. A bulik nézőszáma 300 és 1200 közt ingadozott, úgyhogy első USA turnénak elképzelni se tudnék jobbat. Az utolsó nyolc koncert meg már saját volt, tehát mi voltunk a főbanda, és ezek is jól sültek el, főleg Californiában.

A cikkekben gyakran hasonlítanak Titeket a Neurosishoz?

Az utóbi időben már nem hallottam túl gyakran, hogy párhuzamba hoztak volna velük. Gondolom, azért, mert az emberek kezdik látni, mi az igazság.

Hogy alakult ki ez a 7 fős felállás?


A hetedik tag nincs mindig velünk. Nálunk van dob, bőgő, két gitár, ének és billentyű, de néha egy hetedik srác is velünk van, hogy vokállal és ütős hangszerekkel kiegészítse a zenét.
Miket hallgatsz mostanában, és mik a fő hatásaitok?

Személy szerint rengeteg indie/post rock cuccot hallgatok, mint például Sliverbullit, Trail of Dead, Interpol, Logh, My Bloody Valentine, satöbbi. Ami pedig a banda hatásait illeti: egy rakás csávóról van szó, különböző ízléssel a zenék, könyvek, filmek terén. Szóval, úgy gondolom, minden hatással van ránk, és ezek úgy szivárognak be a bandába, hogy közben a saját utunkat tudjuk járni.

Mik a közeljövőre vonatkozó terveitek?

A nyáron lesz néhány fesztiválbulink: Svédországban ott a Hultsfred és az Arvika, Franciaországban a Fury Fest és Belgiumban a Dour Fesztivál. Egyébként csak pihenünk, leülünk a fűbe sörözni, és talán az új nótákon is elkezdünk dolgozni!

Hajas


A Salvation lemezről írt kritikánk itt olvasható.
Zenekari weboldal pedig itt.