Napalm Death - Nyitott szemmel a világban
[2005-06-17] - Perkele

A brit zenekar amellett, hogy tekintélyes hosszúságú múltra tekint vissza, a grindcore műfaj egyik alapítójának számít. A több mint 20 éves fennállásuk alatt idén jelentették meg 11. nagylemezüket, de még számos EP, válogatás és két feldolgozáslemez is tarkítja diszkográfiájukat. Az áprilisban megjelent 11. album, a The Code is Red... Long Live the Code (amelyről itt olvashattok) kapcsán beszélgettem a zenekar frontemberével, a végtelenül barátságos Barney Greenway-jel. A lemez mellett természetesen napi aktualitások és áltanos kérdések is előkerültek. Barney szavait érdemes figyelmesen olvasgatni.

Hogy megy az album promociója?
Nagyon jól. A Century Media-val teljesen más minden, mivel előzőleg sose volt ilyen biztos kiadó a hátunk mögött. Néhánnyal kimondottan csak gondunk volt, míg némelyikkel egy ideig ment csak jól a dolog, viszont a CM-val eddig minden megfelelő, igazán nincs okom panaszra. Persze, vannak apróságok, de semmi komoly és ez így természetes is.

Gondolom nagy is az érdeklődés az album iránt.
Igen, nagyon is. Az utolsó néhány album is nagyon jó kritikákat kapott és a közönség is jól fogadta őket és eddig az új albumra is fantasztikusan reagáltak. Szóval remélem minden rendben lesz most is.

Hogy esik, hogy 20 év után még mindig ekkora lelkesedés fogad egy-egy ND albumot?
Lelkesedés, de mértékletes. Ez nem túllihegett felhajtás, inkább arról szól, hogy az emberek szerint ez egy jó lemez. Egy erős album. És ha az emberek csupa jó dolgot mondanak a lemezről, hogy a fenébe ne örülnék neki?
Tegnap voltak a választások Angliában, aminek eredményeképpen maradt a Munkáspárt hatalmon, Tony Blair-rel. Hogy érzel ezzel kapcsolatban?
Nem tudom. Valaha magam is párttag voltam, amikor még balosabbak voltak. Most viszont rengeteg dolog van, amivel nem értek egyet. Ilyen például a háború, vagy az, hogy egyre több magánkézben levő egészségügyi szolgáltató vesz részt a társadalombiztosításban. Említhetném még a magániskolákat is, mert szerintem csak állami oktatásnak kellene létezni.
De amit végképp nem szeretnék az az, hogy ennek az országnak konzervatív kormányzópártja legyen. Az totális katasztrófa lenne. Én végigéltem a Margareth Teacher időszakot és az egy csapás volt azok számára, akik nem voltak gazdagok. A Munkáspárt esetében szívesebben látnék valaki mást a miniszterelnöki poszton. Egész egyszerűen nem tetszik, ahogy számos kérdésben konzervatív nézeteket kezdtek vallani.

Ha még csak most kellene a szövegeket megírnod, mennyire lenne rájuk ez az eredmény hatással?
Nem feltétlenül lenne rájuk hatással, mert a koncepciót már korábban kitaláltam. Talán pár pontban, hogy például mit kellett volna helyesen tenni az iraki háborúval kapcsolatban is. De végülis ez egy bizonyos fokig most is benne van a szövegekben. Vagy ez az egész paranoia e körül. Talán lett volna benne némi figyelmeztetés, hogy ne fogadják el ezt az emberek. Tony Blair áll a kormány élén, tehát ő küldte a katonákat harcolni legutóbb is, miközben a nemzet többsége tiltakozott ellene. És ilyen vezetőre nincs szüksége az országnak.

Mégis újra megválasztották az emberek, bár tudom ez a kijelentés így nagyon le van egyszerűsítve.
Igen, igaz, de az is biztos, hogy nem a háborúra szavaztak ezzel. Nem valaki olyanra szavaztak, aki figyelmen kívül hagyja az érzéseiket és katonákat küld harcolni. Értem mire gondolsz, de szerintem az is megkönnyítette a helyzetét, hogy egy konzervatív kormány még rossszabb lett volna. A Munkáspárt alaptételeit, amik még ma is megvannak, mint például tisztességes egészségügyi ellátás, amiért nem kell külön fizetned, azokat akarják az emberek. A háború egy nem annyira 'fontos' dolog, hiszen nem a közvetlenközelben történik és ahogy telik az idő az emberek kezdik máshogy látni a dolgokat. Ugyan én nem, mert én teljesen ellene vagyok a háborúknak és ártatlan emberek legyilkolásának, mert ezt sosem lehet megindokolni. Én nem tudok elfeledkezni erről, míg mások igen. Persze tudom, telik az idő és az emberek inkább az itthon dolgokkal kezdenek újra foglalkozni. Jelenleg azért harcolnak Irakban, mert hisznek abban, hogy ők szabadságharcosok és habár azzal nem törődnek, hogy az ottani embereknek erről mi a véleménye, ők harcolnak ezért a megszállt országért. Tudom, hogy valóban szörnyű dolgok történtek ott, kegyetlenkedések, de megnézte már valaki, hogy ezek honnan eredtek? Személy szerint én háború és erőszak ellenes vagyok és egyszerűen nem hiszem el, hogy egy úgymond civilizált társadalomnak miért van erre szüksége.
Annyi érték van a világon. A kormányoknak is inkább a szegénység ellen kellene küzdeniük, de csak javaslatokat tesznek miközben valójában nem történik semmi lényeges. És amíg ez így megy, mindig lesznek olyanok, akiket átvernek, becsapnak és akik emiatt erőszakhoz fognak folyamodni. Nem mondom, hogy ami Irakban ment az jó, de azok az emberek is képesek eldönteni, hogy mi a jó nekik és mi nem. Csak vegyük azt, hogy ők egy törzsi ország és egy ilyen országra nem tudod ráerőlteni ezt a nyugati életformát. A kultúrájuk, a hagyományaik annyira mások. Ezeket a dolgokat inkább értékelnünk, óvnunk kellene. Nem mint ahogy George Bush gondolja, vagy legalábbis amit mond a keresztény demokráciáról, mert az nem fog működni ott. Sok mindennel nem értek egyet, ami ott történik, de egy ilyen törzsi rendszerben is megvan a dolgok útja, az az út, amit az ottani emberek is akarnak. Nem kényszerítheted rájuk ezeket a dolgokat. Nem is szabad. Egyébként is elég torz ez az egész Bush szempontjából. Embereket gyilkolnak meg és mielőtt a por elülne máris szerződéseket ígérnek ennek meg annak, a jó cimboráiknak.

Ez nem igazán a szabadságról szól...
Pontosan erről van szó, hiszen milyen szabadságról is beszél Bush? Amikor a létraalján levő emberek semmilyen segítséget nem kapnak? Ez nem szabadság.
Vegyünk akkor néhány dalt, miről szól mindjárt a nyitó tétel?
A Silence is Deafening tulajdonképpen pont azokról a dolgokról szól, amikről most beszéltünk. Mindannyian találkoztunk már ezzel az érzéssel, amikor illetékesek felé jelezni akarod a véleményed, és nem figyelnek rád. Küldenek esetleg valami tájékoztatót, de tényleg meghallgatnak? Már mindannyian éreztük azt a frusztrációt, hogy süket füleknek beszélünk. Ez a témája ennek a dalnak.

A Diplomatic Immunity-nek már a címe is elég egyértelmű, ugyanakkor provokatív is.
Azt hiszem ezt a számcímet már a GBH használta korábban. Ez egyébként a kormányok hatalmáról szól. Hihetetlen hatalommal rendelkeznek, míg mi, mint emberek egyre kevésbé számítunk a véleményünkkel. A kettő közti egyensúly folyamatosan felborul. Ez a dal arról szól, hogy a vezetőink azt csinálnak, amit akarnak, anélkül, hogy figyelembe vennék a reakciókat. Térjünk vissza Bushra, bár talán már kezd úgy tűnni, hogy folyamatosan csak őt szapulom, de egyszerűen csak ő a létező legrosszabb jelölt, akit folyamatosan példaként lehet állítani. Lebombáztatja Bagdad-ot és éppenséggel nem is tudjuk mennyi ember hal meg egy pillanat alatt. Az az ember, aki halálos ítéleteket ír alá, olyanoknak, akik egy embert öltek meg. Olyanok halálos ítélet is, akik szellemileg nem beszámíthatóak, akik nem érdemlik meg a halált, mert nem felelősek a tetteikért. Ez az ember hogy ítélkezhet felettük? Hogy lehet, hogy neki nem kell felelnie a tetteiért? Lehet, hogy ez egy kellemetlen kérdés, de valójában nagyon egyszerű. Ez az ember elítélhet másokat, míg ő ugyanezt csinálja sokkal durvábban, és még felelnie sem kell érte. Ez a lényege a Diplomáciai védettségnek. Hogy azok, akiknek része van benne, bármit megtehetnek.

The Great and the good?
Sok dalnak van hasonló témája a lemezen. Ez például arról szól, hogy vannak olyan emberek, akik példaképnek állítják be magukat miközben a vallási nézeteikről prédikálnak. Akik Isten nevében cselekszenek, akik Isten nevében gyilkoltatnak. Ha Isten tényleg létezik és tényleg annyira hatalmas és békés, mint ahogy állítják, akkor szerinted tényleg hagyná, hogy ilyesmik történjenek a nevében? Én nem hiszem. Ez az egész magyarázata el van torzítva valahol. Úgy tesznek, mintha törődnének velünk, mintha, amit tesznek, az Isten szemében jó, pedig ez egy nagy hülyeség.

Climate Controllers?
Ez is hasonló. Viziószerűbb. Képzelj el egy melegházat, amit te irányítasz. Ez olyan, mintha egy ember irányítana nagyobb népességeket a világon nagyon egyszerű dolgok segítségével. Mert meg van hozzá a hatalma.

Valahol korábban az nyilatkoztad, hogy a szövegek a szeretetről szólnak. Milyen értelemben?
Valóban arról szólnak, ahogy a ND szövegek mindig is. A banda lényege a politika mögött a humánusság, a helyes humánusság. Nem az, amiről a kormányok prédikálnak, miközben a katonáikat háborúba küldik. Békéről, toleranciáról, egyenlőségről szólnak a szövegeink. Mert ezek jelentik a szeretetet az emberek számára. A legtöbb extrém banda a gyűlöletről beszél, de miért kellene mindig gyűlölni? Szerintem inkább az ellenkezőjét kellene tenni.

A Silence is Deafening-hez forgattatok már klipet. Miért Svédországban?
A klip rendezője, Roger Johansson svéd és könnyebb volt nekünk oda utazni, mint neki minden cuccot és embert Angliába hozatni. Nagyon költséges lett volna, így inkább mi mentünk oda. Nagyon jól is sikerült. (Roger Johansson korábban olyan bandákkal is dolgozott már, mint a Dark Tranquillity vagy a The Haunted - a szerk.)

Tv adásba is fog kerülni?
Az elképzelésünk szerint igen.
Egyébként milyen a klip?
A története ... leginkább minket láthatsz benne, ahogy játszuk a dalt. Háborús és egyéb konfliktus helyzetek képei vannak közbebe vágva. Én öltönyben vagyok, mintha egy politikus lennék és így kiabálnék az emberekre. Az az egész koncepciója, hogy egy-egy embernek milyen nagy hatalma lehet.

A lemez címe 'A kód vörös, sokáig éljen a kód' teljesen úgy hangzik, mint a 'Meghalt a király, éljen a király'. Jól látom?
Pontosan! Nagyon jó megfigyelés! Más szavakkal, a kód vörös azt jelenti, hogy mindig vörös, ugyanabban a jelentésben, ahogy meghalt a király, éljen a király. Tudod, mindig ugyanaz a sz** jön.

Igen, de a vörös kód a vészjelzés. Ezzel arra akartatok utalni, hogy az embereknek jobban kellene figyelniük arra, ami körülöttük történik?
Arra kellene jobban figyelniük, ahogy beléjük magyarázzák, hogy egyre jobban kell félniük mindentől. Szerintem nagyon túlzásba viszik ezt az egész fenyegetettség dolgot. Minden kormány arról beszél, hogy vigyázz, mert Mr Terrorista a sarok mögött les rád és levélbombát küld majd neked. És ez sokkal mélyebbre nyúlik. Olyan törvényeket hoztak meg, amikkel bárkit bebörtönözhetnek bizonyítékok nélkül, csak terrorista gyanúval. Az egészben az a rémisztő, hogy az emberek kezdik is elhinni ezt. És ha megnyerik a tömegek támogatását, akkor nehéz lesz meggyőzni az embereket, hogy mégsem ez a helyes, hogy értsék már meg.

Térjünk át a lemezfelvételekre, de előbb had kérdezzem meg, hol van Jesse?
Már nincs velünk. Mivel nincs jelen, nem akarok nagyon mélyen belemenni, de problémái akadtak az alkohollal. De nem feltétlenül csak emiatt nem tagja már a csapatnak. Már az Order of the Leech (2002) felvételei alatt se nagyon jelent meg a stúdióban és tudod, ez az, amit nem tehetsz meg. Amikor a kiadó pénzt költ a stúdióra, és ezt a pénzt nem látod viszont, akkor ezt egyszerűen nem teheted meg. Mi több esélyt is adtunk neki, de van egy pont, amikor már nem tudsz rajta segíteni, ha ő nem akarja. Egyre több konfliktus adódik és egy idő után elég lesz. Nagyon toleráns ember vagyok, segíteni akartam neki, mindannyian segíteni akartunk neki, de ha Te magad nem segítesz, nem adsz valami kapaszkodót az embereknek, hogy hogyan tudnának neked segíteni, akkor nem fog menni.

Négy taggal folytatjátok tovább, vagy bevesztek valakit a helyére?
Nem, maradunk négyen. Már előzőleg is elvoltunk négyen, szóval nincs igazán oka, hogy bevegyünk még valakit.

Nem éreztétek Jesse hiányát a lemezkészítése során?
Nem, nem nagyon, hiszen már az Order of the Leech megírásában sem igazán vett részt. Valójában akkor is csak időnként jelent meg, szóval ez most már nem jelentett problémát a számunkra.

Ismét Russ Russel volt a produceretek, immár harmadszorra.
Igen, mostanra teljes értékű producer lett. Úgy értem, ha szigorúan vesszük, akkor a korábbi albumainknál inkább csak asszisztált. Szerintem a producerek csak akkor értik meg igazán a zenekarokat, amikor már dolgoztak velük pár lemezen, amikor már megtapasztalták, hogy milyen a zenekar munkstílusa. Russ nagyon ráérzett erre a lemezre és hihetetlenül jó munkát végzett, az tagadhatatlan.

Igen, nagyon dinamikus lett a hangzása
De ugyanakkor nyers is maradt az album. Szóval nagyon, nagyon jó munkát végzett.

Ha jól tudom kézi mikrofont használtál a felvételeknél.
Igen, bizony. Russ ötlete volt, és én is ki akartam már próbálni, de Simon mindig azt mondta, hogy használjak rendes stúdiós eszközöket. Russ pedig azt mondta próbáljuk ki, lássuk hogyan hangzik. Szerintem nagyszerű lett! A stúdióban minden nagyon koncentrálok, mert tudom, hogy okkal vagyunk ott és azt akarom, hogy minden a legjobb legyen. Mindig sok mézet és teát iszom ilyenkor, hogy a torkom rugalmas maradjon. Erre a turnén nincs nagyon szükség, de a stúdióban szinte mikroszkóp alá kerül az ember. Megpróbáltam tartani, hogy az egész magától menjen és ne erőltetett legyen .
Mennyi ideig voltatok stúdióban?
A keveréssel együtt három hét alatt végeztünk. Igaz, néha 10-14 órát dolgoztunk, de hát ilyen a Napalm. Mindig is így dolgoztunk, ha könnyebben menne, az természetellenes lenne.

Hogy sikerült az albumon szereplő embereket meghívni?
Nagyon könnyen. Amikor kitaláltuk, hogy hívjunk vendégeket, megkérdeztük a Century Media-t, hogy tudnának-e segíteni? Mert a logisztika megoldása rémálommá is válhat ilyen helyzetben, amikor arra akarsz koncentrálni, hogy az album a lehető legjobbra sikerüljön. De segítettek mindent leszervezni.

Mi alapján választottátok ki őket? (Jeff Walker - ex-Carcass, Jello Biafra - ex-Dead Kennedys, és Jamey Jasta - Hatebreed vendégeskedik az albumon - a szerk.)
Sima ügy volt ez is. Jeff mindenképpen a stúdióban lógott volna velünk. A hangja pedig mindig jó! Jamey épp Európában turnézott és gondoltuk jó lenne meghívni, mert nagyon erős hangja van. Jello pedig régi barátunk a Nazi Punks Fuck Off óta.

A Feto Records létezik még? Nem akartátok volna magatok kiadni az új lemezeteket?
Igen, még létezik, de tartóba van téve. Már eleve is más bandák lemezeit akartuk kiadni és nem a sajátjainkat, de jelenleg nincs elég pénzünk a működtetésére és kellene is valaki, aki csinálná. Mert azt nem akarom, hogy más csapatokkal is megtörténjenek olyan dolgok, amik velünk megtörténtek. Ha leszerződtetünk egy bandát, akkor meg akarom tartani azokat az ígéreteket, amiket a szerződésben vállalnánk. Nem akarom félrevezetni az embereket, mert velem ez már sokszor megtörtént.

Azt lehet tudni, hogy hány albumra szerződtetek le a CM-hez?
Háromra, a feldolgozás albumon kívül. Szóval még van két lemezünk náluk, ami nem is baj. Ugyan még nem vagyunk náluk túl régóta, de eddig minden jól ment.

Rengeteget turnéztok. Nem unod még a koncerteket?
Nem, elhiheted nekem. Nem csinálnám, ha nem szeretném már. Ez ilyen egyszerű. Amikor kimész, és lenyomsz egy jó koncertet, az a legjobb érzés.

Ha nem haragszol, de Te tényleg megőrülsz a színpadon ...
Igen, tudom. Akik nagyon jól ismernek, azt szokták mondani, hogy olyan, mintha nem is én lennék, mert egyébként egy szelíd ember vagyok. De a ND egy extrém zenekar és oda ez kell. Amikor a kölykök eljönnek és fizetnek azért, hogy lássanak minket, akkor azt akarom, hogy úgy menjenek haza az este, hogy 'na igen, ez tényleg jó volt'. Azt akarom, hogy élvezzék és ezért nem tehetjük meg, hogy unalmas koncertet adunk. Az nem lenne helyes.
Honnan jön ez a rengeteg energia?
Csak a lelkesedés és az adrenalin. A Napalm dalok igazán intenzívek és ezektől egyszerűen csak jön ez az egész. A koncertek után is nagyon jól érzem magam, hiszen a kávé után az adrenalin a legjobb természetes szer, ami a szervezetedbe kerülhet. Persze a koncertek után kell egy pár perc, amíg lenyugszom, de a rengeteg adrenalinnal a véredben ... a legrosszabb az, amikor hajnali 4-5 felé próbálsz lefeküdni egy koncert után.

Érezted valaha úgy, hogy elég volt?
Igen, hazudnék, ha mást mondanék. Ilyet érzel néha, mert ilyen az emberi természet. Néha kétségeid vannak bizonyos dolgokkal, helyzetekkel kapcsolatban. De megvan a zenekarban a lelkesedés, a büszkeség, az elkötelezettség és az, hogy hisszük, hogy tudunk jó zenét csinálni. Amíg megvan a lelkesedés, addig csinálni is fogjuk. Az emberek megkérdezik, hogy mit fogok csinálni 5 év múlva, de erre nem tudom a választ, nincs varázsgömböm. És ez nem csak attól függ, hogy mit akarunk, hanem a körülményektől is. Ha az egyikünk családot alapítana és úgy érezné, hogy több időt szeretne velük tölteni, akkor megváltoznának a dolgok és át kellene gondolunk hogyan tovább.

Azt mindenki tudja, hogy nagy AOR rajongó vagy. Sose akartál ilyen bandában játszani?
Nem, nem. Nagyon nagy zenerajongó vagyok, szeretek mindenféle zenét. Szeretek AOR-t hallgatni, de ennek ilyen tekintetben nincs rám, vagy a Napalm Death-re hatása. És nem is érzek késztetést rá, hogy ilyesmit csináljak. Ha egyszer olyan bandában játszol, mint a Napalm, akkor nagyon nehéz bármi mást csinálni, ami kevésbé intenzív.

De fogsz még valaha a Dream Theatear-rel fellépni?
Haha ...lehet. Én benne lennék. Barátaim a srácok.

Azon a koncerten szívesen ott lettem volna én is...
Igen, nagyon szórakoztató volt a dolog. Mindenki nevetett. A közönség pedig tapsolt és ők is jót derültek. Gondold csak el a helyzet iróniáját.

Az Aston Villa-val kapcsolatban hogy érzel most?
Oh te jó ég ... jól végeztek. Nagyon pozitív vagyok velük kapcsolatban, egész jól teljesítettek. Persze jobbak is lehettek volna, de középtájon végeznek és ugyan ez azt jelenti, hogy nem játszanak majd az Európai bajnokságon, de tudod, rosszabb is lehetett volna.

A West Bromwich csapatát gondolom ismered. Játszik ott egy magyar srác.
Persze, az a másik helyi klub. Zoltán Gerára gondolsz. Nagyon jó játékos.

Készül majd a Leaders-nek folytatása?
Igen, de nem tudom mikor. Ha már jövőre megjelentetnénk, akkor rövid időn belül túl sok anyagunk lenne egyszerre. Valamikor persze lesz majd folytatása, de még nem kezdtünk komolyabban foglalkozni vele. Ugyan vannak olyan dalok, amik az előzőről lemaradtak, de igaz az is, hogy azok még nem kerültek rögzítésre, csak ötletek.

Mik a tervek idénre?
Nyáron európai és észak-amerikai turné az ősszel. Azt hiszem nálatok is játszunk majd. Magyarországon eddig mindig nagyon jó volt. Van a hely, ami olyan, mint egy kis aréna, van színpada kívül és belül is. Egyszer volt egy koncertünk a kinti színpadon, ami az egyik legjobb európai bulink volt. A közönség teljesen megőrült. Aztán játszottunk a Sziget fesztiválon is. Ott szívesen játszanék megint, mert jó kis rendezvény volt.
Egyébként ismered Magyarországot?
Igen. Szeretem Kelet-Európát és a kelet-európai kultúrát, az ottani országokat. Félelmetesen szép helyek vannak Európa azon részén. Már gondoltam is arra, hogy Horvátországba, vagy Magyarországra kellene menni nyaralni. Egyszerűen vonzódom a volt szovjet rendszerű államokhoz, mert mindig is érdekelt a történelemnek ez a része.

Rengeteg helyen léptetek már fel, hol szeretsz leginkább játszani?
Szinte mindenhol. Minden helynek megvan a maga erőssége, minden helynek megvan a saját jó oldala. Mondjuk Európát mérlegve téve Amerikával, inkább Európát választanám, mert az államokban még ha más helyen is lépsz fel, ahova akár napokig is utaztál, mégis az az érzésed támad, hogy ugyanott vagy. Ugyanakkor Európa sokkal változatosabb a sok különböző kultúrával. Csak úgy, mint Ázsia.

Még hadd kérdezzem meg, mi ez a Gargamel játékfigurás dolog?
Ez egy Shane figura. Egy japán fickó csinálta, mert náluk ezek nagyon népszerűek. Persze a ND figura valószínűleg nem fog annyira menni, mint az ottani népszerű cuccok. Egyébként egész jól néz ki. Magán viseli Shane néhány vonását, de ugyanakkor egyáltalán nem úgy néz ki, mint Shane.

Van olyasmi, amit még nem kérdeztek meg az új lemezetek kapcsán, de szeretnél elmondani?
Rengeteg báránnyal osztoztunk a stúdión. Úgy értem nem a stúdióban voltak velünk, hanem a mezőkön. Rengetegen voltak.

Köszi az interjút!
Köszönöm mindenkinek Magyarországon a támogatást. Ez az európai turné nagyon jó lesz, jó kis csapatok jönnek velünk. Remélem mindannyitoknak tetszik az új album és figyeltek a szövegeinkre is. Remélem segítenek megérteni, hogy mi milyen. Hamarosan találkozunk!


www.enemyofthemusicbusiness.com

Perkele