Ulver - Szokatlan művészek, szokatlan zenével
[2005-07-06] - Adamskij

Krystoffer Rygg nem egy mindennapi figura. Számos ismert metal projectben és zenekarban vett részt, viszont az utóbbi években már csak pár kapocs tartja a norvég metal mezőnyhöz. Eredeti zenekarával, az Ulverrel több metamorfózison estek át. A kezdeti dallamos black metal után akusztikus dalokkal, majd a black metal talán legzordabb lemezével alapozták meg hírnevüket. Utána addig flörtöltek az elektronikával, hogy pár évig ambient és filmzene anyagokat jelentettek meg. Beszélgetésünk miértje az a Blood Inside címet viselő anyag, amely új korszakot nyit a társulat zenei pályáján.

A most megjelenő lemezeteken, a Blood Inside-on számos vendég szerepel, viszont zenétek teljesen magába olvasztja játékukat. Tudnál segíteni nekünk, kit hol hallunk?
Nézd, ez nekem egyáltalán nem számít. A végeredmény a fontos és azzal elégedett vagyok. Igazából nem is akarok erről többet mondani.

Rendben. Az előző, Perdition City albumon indultatok el igazán az ambient felé, főleg hanghatásokkal dolgoztok. Aztán belevágtatok hasonló hangulatú filmzenék készítésébe is (Lyckantropen, Svidd Neger, Uno). Hogy jöttek ezek a lehetőségek? Meghívtak rá?
Pontosan nem tudom, de azt hiszem, a rendező maga is Ulver fan volt. Így felkeresett minket, hogy filmet készít és szeretné, hogy mi készítsük el rá a zenét.
Az volt igazán érdekes, hogy a forgatókönyv írója is a rendezőtől függetlenül ránk gondolt.

Ez azért több mint puszta véletlen. Nem semmi.
Hát igen. Aztán persze ez úgy működik, hogyha egyszer bekerülsz egy körforgásba, mások is észreveszik, mit tudsz hozzátenni a képhez. Szóval hamarosan újabb felkérést kaptunk. Többet is.

A filmzenéken keresztül jutottatok el a norvég Grammy-díj döntőjébe, két külön ágban is. Fontos-e a Grammy-díj az Ulver számára?
Nem igazán. Nekem egyáltalán nem. De a mamámnak biztos.

Visszatérve a Blood Inside-hoz: honnan jött a késztetés, az ötlet arra, hogy korábbi lemezeitekhez képest ennyire elütő dalokat készítsetek?
Nehéz megmondani, honnan jött. Valószínűleg nem egy alkalommal jött, hanem átszivárgott abból, amit olvastunk, hallgattunk, amiről gondolkoztunk. Ezek mind kicsiny dolgok, amelyek kialakítják saját éned, hatva arra, amit létrehozol. És persze ez nem állandó.
Még mindig ugyanaz a felfogásotok, mint ami az első trilógia idején volt, ugye?
Nem, a felfogásunk teljesen más. Nem próbálunk többé, mint a rock csapatok. Inkább gondosan szerkesztjük zenénket. És sokkal jobban kihasználjuk a technika adta lehetőségeket. Ez a megközelítés nagyon különbözik az előzőtől.

Én az eredeti filozófiátokra gondoltam. Régebbi anyagaitok is elég összetettek. Például a The Marriage of Heaven and Hell is kemény hallgatnivaló első alkalommal.
Szerintem az egy elég egyszerű album.

Mi a véleményed a Marriage-ről pár év távlatból?
Hhmmmm... Azt hiszem, egy nagyon merész album és egyes részleteiben jó, másokban pedig nagyon elcseszett lemez. Sok olyan dologba merültünk bele készítése során, amit még nem irányítottunk tökéletesen. Például néhány programozott dolog talán túl egyszerű. De egy merész alkotás, kinyilatkoztatásnak megtette. És van néhány nagyon ötletes eleme.

Volt egy olyan pletyka a neten, hogy amikor szakítottatok a Century Mediaval, a szerződésből megmaradt pénzből stúdiót építettetek fel. Igaz ez?
Hogyan? Igen, építettünk egy stúdiót, de ehhez a Century Media egyetlen fillérje sem járult hozzá. Nem ez a helyzet. Azért szakítottunk a Century Mediaval, mert egyáltalán nem kaptunk belőle pénzt. És másoktól, mondhatni, nagylelkűbb segítőktől szereztük meg az összeget. Abból a pénzből készült a stúdió. Nem szeretnék semmi marasztalót mondani a Century Mediával kapcsolatban, csak egyszerűen velünk nem működött az ügy.

Rendben, tehát ez a helyzet. Érdekelt voltál az Arcturusban is. Most is érdekel?
Hogyne, nagyon kíváncsi vagyok az új lemezre, de ez nem valami meghatározó dolog számomra. Azt hiszem, részben azért hagytam ott őket, mert más területek felé törekedtem. Valamivel le kell foglalnom az agyam. Szóval érdekel, hogyan szól majd az új lemez és remélem beváltja a reményeket, jól megy majd a bandának. De ez már mögöttem van, egyfajta értelemben.

Értem. És mi a véleményed Simen visszatéréséről?
Ó, ez a lehető legjobb döntés! Nagyon nagy tehetség. Csak remélem, hogy képes lesz jó szövegeket írni.:)

Nos, a La Masquerade-en található egy tőle, ha igazam van.
Így van, igaz. Az egész kaotikus (a The Chaos Path-ról van szó). Remélem, jókat fog írni. Nagy énekes, sokkal nagyobb, mint én.

Komolyan?
Igen. Miért, szerinted?
Nos, azt hiszem stílusotok eléggé különböző. Mármint ének stílusotok. Te sokkal többet mozogsz a mélyebb tartományokban, míg Simen inkább magasabb hangokat használ.
Igen, ez igaz.

Amikor készítettétek a La Masquerade lemezt az Arcturus-szal, mennyire vettétek tervbe Simennel a kétszólamú énektémák készítését? Vagy csak úgy jött?
Nos, a The Chaos Path-t eredetileg a billentyűs, Sverd és Simen írta egy jammelés során. Úgy emlékszem, hozzánk később jutott csak el.

Érdekelt vagy néhány projektben mostanában. Például egy portugál zenésszel, talán a Siriusból való a srác?
Ó igen, Daniel.

Hogy haladnak a tervek ezzel a projecttel?
Többé-kevésbé formálódik. Azt hiszem, amikor visszatérek majd erről a rövid útról (az interjú készítésekor épp az USA-ban volt Garm, promóciós körúton).

Mégis, milyen lesz a zene? Volt-e ötleted Daniel számára?
Egy elég hirtelen zene, egyáltalán nem olyan bonyolult, mint a Blood Inside. Sokkal arcbamászóbb, direktebb. Beteg, őrült szövegekkel. Igen kifordult szövegekkel. És a zene egyszerű, dallamos hard rock :) Nem is hard rock, hanem rock'n'wow.:)

Szerepelsz a Solefald új albumán is.
Igen, így van. Elég gyors munka volt. Csak néhány óra a stúdióban. Nem igényelt igazán többet részemről. Egyszerűen szeretem a srácokat, szeretném már hallani a megkevert anyagot.

Izlandon vettétek fel?
Nem, nem. Bár Izlandon írták meg a lemezt, de Norvégiában vettük fel.

Hogy tetszett szerep? Ahogy hallottuk, Loki szerepét játszottad a történetben.
Igen. A tökéletes szerep számomra.
Magyar weboldalakon sokan hasonlóképp gondolják, hogy ezt igazán Rád szabták.
Bizony, így van.

Milyen lemezeket adsz ki a Jester Recordson keresztül? Hogy álltok a kiadóval?
Kezdetben saját anyagaink kiadására és terjesztésére hoztuk létre. Aztán úgy történt, hogy egy régi példaképem, Lars Pedersen, vagyis When épp hetedik albumát szerette volna kiadatni. És persze nem mondhattam nemet. Valahogy.
Azoknak adom ki a lemezeit, akiket emberileg is szeretek, a zene underground és szokatlan. És ez igazából hobby, így nevezhetjük.

De igencsak kreatív hobby.
Persze. Végül is a művészetről szól. Létrehozni, láthatóvá tenni.

Talán ismered Geir Jensent, aki a Biosphere mögött áll.
Igen, igen. Sokszor találkoztam vele, egyszer vacsoráztunk is.

Netán van vele közös projected?
Ó nem, nem hiszem. Tulajdonképp nagyon unalmas zenének találom az övét. Az első néhány lemeze jó volt, például a Microgravity. És szeretem az ambientet, de az övét felteszed és öt percen belül elalszol. Ennyi. Sokkal több izgalmasabb zenét hallgatok. Bocs, Geir :)

Például?
Van egy norvég srác, Deathprod. Ő keverte a Madrigal of Night lemezünket. Az ő anyaga fantasztikus. Az az ambient, ami nekem szól. Készítettek egy közös albumot a Biospherees arccal. Azon a kiadványon Arne Nordheim kortárs norvég zeneszerző darabjait dolgozták át. Jó lemez. Mégis úgy gondolom, a Biospherenek már leáldozott.

Rendben. Térjünk vissza a Blood Inside-hoz. Jól értem, hogy a cím hátterében az áll, extra erős ez az anyag? Van valami oka, ami miatt ezt a címet kapta?
Hogyne, hogyne lenne. Nagyon jól végiggondoltuk, de nem fogom elárulni. Nagyon tudatos választás áll a cím mögött.

Utolsó kérdésem az Its Not Sound clipjéhez kapcsolódik. Nagyon provokatív. Honnan származik az ötlet, a pápa halálán túl?
Részben érdeklődésünk miatt. Részben így értelmeztük a dal szövegét. Nagyon erős metafora rejlik benne. Sok bibliai elemet, történetet vettünk át, de mai eszmefuttatások is szerepelnek benne. Egyfajta vétségről szól. Remélem, jó pár pápa bukik meg hamarosan.
Talán még van rá időnk: mi a véleményed a mai black metal mezőnyről?
Nincs mit mondanom. Füleim másfelé figyelnek. Ha black metalra, vagy egyáltalán jó metalra vágyom, beteszek Slayert. De amúgy nem érdekel. Nagyon stagnál az egész. Úgy gondolom, volt néhány jó banda, de annyi más típusú zene érdekel, hogy ez már nem fog meg. És a gonosz kölykök, ohh.
Várom már nagyon az új DHG lemezt. Ismered a Dodheimsgardot?

Persze.
Szóval az az anyag nagyon izgat. De a többi egyáltalán nem érdekel.

Értem. Kösz szépen az interjút!
Én is, legjobbakat!


Adamskij