Killing Art - Magyaros ízek
[2005-09-13] - Perkele

A tatai csapat idén egy újabb kellemes hallgatnivalóval lepte meg rajongóit, a Confused Waves formájában, amelyet angol és magyar nyelven is elkészítettek. Többek közt az EP előzményeiről beszélgettem énekesükkel Loderer Lászlóval, és persze arról is, hogy mi történt velük azóta.

Kezdjük mindjárt egy aktuális dologgal, ma volt a határideje a PANKK pályázatok leadásának. Jelentkeztetek?
Nos, erről úgy, ahogy van, azt kell mondanom, lecsúsztunk! A napokban értesültem erről a lehetőségről, hogy első alkalommal 'állam-bácsi' támogatja a könnyűzenei, úgymond feltörekvő zenekarokat! Hát igen, ez több évtizede működik nyugati államokban, azt hiszem sok-sok dolog mellett ezzel is kissé el van maradva ez az ország!! Igazából semmit nem tudtunk erről, hogy működik, mik a lehetőségek...stb., őszintén nem is érdeklődtünk, így nem is jelentkeztünk! Azt gondolom, eddig sem támogatta igazán senki a mi általunk is képviselt zenei műfajt, csak a közönség! Ahhoz, pedig nem kell állami segítség!!

Valószínűleg már unjátok.... de kérlek, mutasd be (röviden) a zenekart.
Nehéz dolgom lesz, mármint a rövid bemutatással! Hiszen immáron tíz éves a történet, annak ellenére, hogy a zenekar csupán kettő!!:)....szóval..1996-ban megkezdte működését egy Sable nevű zenekar. Egy demó, és egy kislemez után, az alapító tagok nagyja, - különböző okokból - kiszállt a formációból! Azonban a zenekar motorja, és zeneszerzője nem állt le, így néhány év múlva, ténylegesen 2003 márciusában, újra megkereste az egykori zenésztársakat, és létrejött a Killing Art. Ma az egykori Sable tagokból négyen (Racs Krisztián - gitár, Racs Attila -dob, Szénási Gergely - bass, Loderer László - ének), kiegészülve Bokros Péterrel-billentyű (ex-Ideas), és Kovács "Kaktusz" Péterrel-gitár (ex-Metal-On) alkotjuk a felállást!

Te korábban gitároztál, miért váltottál éneklésre?
A Sable idején már a gitár mellett is serényen próbálkoztam a vokálokkal, sőt egy időben mindkét posztot én vittem! 1999-ben a Sable - The Black Art kislemeze után nem sokkal letettem a lantot, és igazából soha nem gondoltam volna, hogy valaha még közöm lesz bármilyen zenekarhoz is, így megváltam minden cuccomtól! Ez két évvel ezelőttig így is volt! Az az igazság, hogy ezen időszak alatt komolyabban nem is foglalkoztam a hangszerrel, ez pedig nem olyan dolog mint a biciklizés! Ezt bizony el lehet felejteni!!:) A K.A.-ban a gitárosi posztok eleve adottak voltak, mivel Peti és Krisztián már réges rég óta tervezték, hogy egyszer együtt majd csinálnak egy közös zenekart, mindkettőjük mögött igen sok év tapasztalat áll! Azt hiszem mellettük, ahogy a szegedi rockerek mondják, csak "pirinszkáznék" a gitáron!:))...ez amolyan 'árnyékolást' jelent, amikor úgy csinál valaki, mintha...:) Hogy miért váltottam éneklésre...igazából nem tudom, így hozta az élet! Nem volt betervezve!!
Talán nem fair a kérdés, de mivel az elmúlt néhány évben a svéd dallamos death metal minden formája igen népszerű, felmerül az emberben, hogy Ti miért pont ezt a stílust választottátok magatoknak?
Igazából nem választottuk, ez jön belőlünk! Érezzük a zenénkben a skandináv hatásokat, melyeket letagadni vagy cáfolni soha nem fogunk!! Azért szeretném a figyelmedbe ajánlani a Sable - The Black Art ep.-jét, az utolsó nótában (In the fire of Evli!), szerintem már érezhető a Killing Art! Pedig az '99-ben volt!! Ugyanakkor én nem merném állítani, hogy egyértelműen svéd metalt játszunk, azt jól, csak a svédek tudnak!!!!! Rengeteg más helyről is érnek hatások minket, a Maiden-től az Immortal-ig!! De például sok klasszikus heavy metal, vagy thrash elem is megtalálható a zenénkben! Persze ma mindenki kliséket gyárt, és próbál hasonlítgatni, mi is! Így ha valaki megkérdezi, milyen zenét játszunk, mi mindig azt válaszoljuk, hogy skandináv jellegű metal zenét...magyarosan!! Mindannyian másféle zenéket hallgatunk. Fentebb említettem, hogy Krisztián írja a zenei alapokat, melyhez mindannyian kicsit hozzáteszünk, van hogy teljesen megváltozik egy nóta a próbateremben! Vannak nóták, amelyek hetekig formálódtak, mint például a 138 nap. Van, amelyik egy próba alatt összeállt! Kaktusz inkább a klasszikus metalt (Maiden, Judas..) szereti, és leginkább ezekből meríti ötleteit. Krisztián nagyon kedveli a jazz-es és blues-os témákat, de emellett nagy kedvence például a Black Label, a Pantera..... Attila a thrash-es, zúzós metalt részesíti előnyben, mint például a Slayer, vagy a Testament, de a Sentenced is nagy kedvence. Peti a gótikus, atmoszférikusabb műfajt hallgatja, mint Amorphis, Anathema. Gerivel mi ketten vagyunk a 'svédesebbek', In-Flames, Soilwork, Arch Enemy....stb. Hát ezek mind érezhetőek a zenénkben, szerintem. Hogy kihez hasonlítanám magunkat...hmm.. ezt tegye meg az, aki meghallgatja, és véleményt formál róla! Eddig a legelképesztőbb hasonlítás a Children of Bodom-hoz volt, ami egyfelől óriási elismerés, hiszen óriási zenészek, másrészt nonszensz!!:)

A tavasszal megjelent EP-tek óta mi történ a zenekarral?
A kislemez megjelenése után, nagyjából nyár elejéig folyamatosan koncerteztünk! A nyár nagy része pedig nótaírással telt el, hogy ősztől egy friss koncertanyaggal lépjünk színpadra, immár magyar nyelvű dalokkal!

Az EP-t magyar és angol nyelven is elkészítettétek. Miért?
Ez egy hirtelen jött ötlet volt! Azt hiszem a Racs fivérek voltak az ötletgazdák! Miután felmerült, néhány héten belül rögzítve is lett! Úgy voltunk vele, hogy lemegyünk a stúdióba és meglátjuk...! Aztán olyannyira magunkénak éreztük, hogy az összes nótát átdolgoztuk magyar nyelvre is. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen 'átállunk', hanem, hogy nagy valószínűség szerint a következő hanganyag kétnyelvű lesz!

Talán furcsa a kérdés, de melyik verzió volt a népszerűbb?
Huh....Mindkettő mellett voltak érvek, és ellenérvek! Azt hiszem, ezt nem tudnám megmondani!

A demo le is tölthető a honlapotokról. Tudjátok hányan töltötték le őket?
Hogy hányan azt sajnos nem, de jó pár országból, ezt tudjuk, remélem minél többen, és több helyen hallották már!:) Találkoztunk már a nótáinkkal különböző fájlcserélő rendszerekben is!...ennek azért annyira nem örültünk!:)

Hányan rendeltek Tőletek eredeti demot?
Igazából az elkészülés után nem sokkal már letölthetővé is vált, így nem sokan! Az 'eredeti cd, kiadóknak, sajtóknak, és koncertszervező irodáknak készült! Ezeknek több mint 60-at küldtünk szét, szerte az országba, és külföldre! Ennyire volt keret..!

A dalok szövegeihez honnan merítetek témákat? Mennyire saját tapasztalatok, élmények vannak bennük?
Mivel ebben a témában nagyrészt én vagyok a kompetens, így bizton állíthatom, hogy csak személyes tapasztalatok vannak benne! Konfliktusok, az egymástól való elidegenedés, csalódás, szerelem, a szűnni nem akaró környezetszennyezés, háborúk, düh és harag,.....amolyan hétköznapi történetek az élet árnyoldaláról. Egyszer megkérdezték, hogy mindent leírok, ami feldühít!??....igen, le!!:) Egyébként a téma az utcán hever. Aki nyitott szemmel jár és érez némi affinitást az írásra, annak könnyű dolga van!! A világ tele van problémákkal, az emberek, pedig tele bánattal és fájdalommal!...téma van bőven, nem félek, hogy valaha is kifogyok belőlük!!
Sok minden inspirált már egy-egy dalszöveg megírására, egy film, egy esemény, egy felkavaró élmény vagy csupán csak a saját érzéseim!

Küldtetek promokat Magyarországon kívülre is? Ha igen, milyen visszajelzéseket kaptatok ?
Kaptunk visszajelzést Angliából, Olaszországból, Lengyelországból, Ukrajnából, Szlovákiából és tudtommal jutott ki lemez az Egyesült Államokba is, bár ezen a téren Krisztián a naprakész! Ezek produkciós irodák, kiadók, fanzinek, Internetes sajtók, rádiók! Néhányukkal folyamatos kapcsolatot tartunk! A japán érdekeltségű, de egyébként olaszországi Akom Production-t emelném csak ki, ahol lehetőségek adódtak egy válogatáslemezen való szereplésre, illetve egy split cd megjelentetésére... meglátjuk! Azt kell mondjam, nagy átlagban külföldön nagyobb érdeklődés volt, és van a zenekar iránt, mint itthon! Minden levél, e-mail utolsó mondata az volt, hogy visszajelzést várunk, hogy a csomagunk rendben megérkezett, azt hiszem ez nem nagy kérés! Itthon úgy látszik mégis az, érdekes módon országunkon kívül nem az!:)

Úgy volt, hogy az 'At one time'-ra klip is készül majd. Mi lett ezzel az ötlettel?
Hát a terv, terv maradt! Mivel önellátóak vagyunk, magunk szponzoráljuk a zenekart, így a magyarázat egyszerű, nincs rá pénzünk!:)

Jól szól a demo. Hol, kivel dolgoztatok rajta? Mennyi ideig? Bármi, amit a stúdiós időszakról szeretnél elmondani....
A Denevér-ben rögzítettük Szolnokon. Sokat kerestük a legmegfelelőbb stúdiót, rengeteg mintát töltöttünk le a stúdiók referenciáiból! Töfié volt a legmeggyőzőbb! A végeredményt nézve, azt hiszem jó döntés volt, és biztos vagyok benne, hogy a következő lemez is itt készül majd! Nagyon jó munkamódszerrel dolgozik. Négy teljes nap volt a felvétel, ami nagyon jó hangulatban telt. A felvételek után néhány héttel pedig elkezdődött a keverés, ami nagyjából két hónapig tartott! Ezidő alatt az Interneten jöttek a hangminták Töfitől, és amikor úgy véltük, közel jár ahhoz, amire gondoltunk, leutaztunk és összeállt a végleges verzió! Nagyjából novembertől februárig tartott az egész procedúra, tényleg figyeltünk minden részletre, remélem, ez hallatszódik is! A stúdiós élmények is dokumentálva vannak az oldalunkon, ha valakit bővebben érdekel!

A kidolgozott dalok, szövegek és jó hangzás mellett még a kivitelezésre is odafigyeltetek. Mennyi időbe telt elkészíteni a demot?
Elég könnyen ment, mert a koncepció az ellentmondásokra alapul, ahogy a zenénk is! A címe 'Zavaros Hullámok', ami arra utal, hogy a dalainkban igen erős tempó, és hangulati váltások vannak, hullámzik akár egy szinusz görbe!:)). A borítóra, pedig a Krisztián által készített fotó került, amely szerintem nyugalmat áraszt. A mesterlemez elkészülte után néhány hét leforgása alatt kezünkben volt a lemez! A kéthónapos keverési időszakban bőven volt időnk kitalálni a borító koncepcióját!

Mikorra várható, hogy megjelenjen egy KA nagylemez?
Ez ismét csak pénz kérdése! Mondom ezt azért, mert a lemez anyaga nagyjából készen van, felvételre vár! A bökkenő annyi, hogy nyilván nem célunk egy ilyen hangminőségű kislemez után, egy hangzásban gyengébb nagylemezt készíteni! Erre viszont a keretet, kiadó híján nekünk kell 'összekaparni', ez egy kisebb vagyon! Reméljük a legjobbakat, terveink szerint jövő tavasz körül várható lesz az album! Előzetesként tervezünk néhány számot rögzíteni a nagylemez anyagából, de ezek csak a kiadókhoz jutnak majd el!

Egyéb tervek?
Nagyjából fentebb már elmondtam mindent, ezen felül csak koncert, koncert, és koncert..! Jövőre jó lenne bejutni a nagyobb nyári fesztiválokra, illetve ha az a klip összejönne, az sem volna túl nagy baj!:)

A honlapotokon koncertnaplót vezettek. Én nagyon szeretem olvasgatni az ilyen sajátszemszögű írásokat. Nálatok mindig ugyanaz a személy írja le mi történt vagy 'csoportosan' dolgoztok rajta? Mennyire időigényes a dolog?
Hmm...ez Geri 'rovata'! Ő szokta elkövetni egyedül a naplóírást! Ez az Ő reszortja...már ha nem lusta, és nem kell megírni helyette.:) Ez ugyan eddig csak két alkalommal fordult elő, de ha azt nézzük, hogy nagyjából egy éve vezeti, és írt közel 30-at, akkor ez nem is olyan rossz arány!:) Az események után néhány nappal már olvasható szokott lenni! Kísérleti jelleggel kezdte el írni, de sokan kedvelik, elég sok visszajelzést kapott e-mailen, hogy csinálja! Így állandó maradt ez a menüpont az oldalon!

Milyen gyakran tudtok koncertezni?
A koncertjeink száma attól függ, hogy mennyit tudunk leszervezni magunknak! Leszámítva néhány meghívást, ami mostanság egyre gyakoribb, mi keressük a lehetőségeket! Van már jó pár úgymond 'bejáratott' klub, ahova szívesen várnak, és hívnak minket..., lassanként kiépítettünk egy kapcsolatrendszert más zenekarokkal, ami működik! Így elég gyakoriak a fellépéseink! Szeretünk koncertezni, főleg járni az országot, és megismerni az ottani embereket! Nagyjából minden városból, ahol jártunk eszembe jutott valaki most!...kötődtek barátságok már sokfelé...vannak, amelyek máig tartanak, és van olyan is, aki azóta is segíti a zenekart! Készülni úgy szoktunk, mint minden zenekar, próbával! Utazás közben, pedig kikapcsolódunk a Terror-ban! Ő a zenekar öntörvényű turnéjárgánya! Az utóbbi hónapokban kicsivel több javítás volt rajta, mint a Millennium Falcon-on, (ahogy Tass (Agregator) barátunk fogalmazott egyszer), de ha beleülünk mindig adott a jó hangulat!!! Azt hiszem, lehet, hogy ott készülünk fel igazán, az utazás közben! Ott szoktuk megbeszélni nagyjából mindent, amit ilyenkor kell! Azért emellett a biztonság kedvéért az elmúlt néhány hétben emeltük a heti próbák számát 2-ről, 3-ra.

A Killing Art mellett játszotok más bandákban is?
Amikor elindult a K.A., Krisztiánon és rajtam kívül mindenkinek volt egy, vagy több zenekara ezen kívül! Ma már csak Gerinek van az Astrodust, egyébként október 8-án jelenik meg az első albumuk a Hammer-nél! Illetve Attila még a mai napig viszi a Sable-t.

Mivel foglalkoztok a 'hétköznapi' életben?
Eléggé elfoglalt a zenekar, a heti 3 próba mellett, és a munkán kívül nem sok mindenre jut időnk. Bokros Peti vállalkozó, látványterveket készít, talán ő a legelfoglaltabb a magánéletében. A másik Peti nappali tagozaton tanul, főiskolán, tanárbácsi lesz!:) Attila a két zenekar mellett egy multinál raktáros, napi nyolc órában, és szabadidejében most épp a CrossBorns-ban kisegítődobos! Krisztián vállalkozásban vezet egy trafikot, Geri a tatai várban tárlatvezető, és szintén főiskolás! Jómagam, pedig egy nyomdában dolgozom! Azért néha-néha sikerül összehozni közös nyaralásokat, bulikat...! Az úgynevezett hobbijainkra azonban sok időnk nem jut, az biztos.

Köszi az interjút! Hamarosan találkozunk.
www.killingart.hu

Perkele