Heruka - A történelem és fantázia bűvöletében
[2005-09-22] - Perkele

Először nagyon szkeptikusan álltam az olasz fantasy black metal zenekarhoz, de ahogy többször meghallgattam Leggenda címre keresztelt anyagukat, úgy kedveltem meg egyre inkább munkájukat. Ennek eredményeképpen született meg ez az interjú is, Adranor-ral, aki a Heruka szövegírója és zeneszerzője is egy személyben.

Kezdhetnénk azzal, hogyan - miért kapta a zenekar a nevét egy buddhista istenség után?
Az az igazság, hogy a zenekar alapításakor nem is tudtunk erről. Valdemar-ral azért választottuk ezt a neve, mert a szicíliai várost, Erice-t hasonlóan hívták az ősi időkben. Ez az a város, ami a zenéhez inspirációt adott, így utánajártunk a történetének és kiderült, hogy 'Iruka'-nak nevezték az akkori lakói, akik az Elimik voltak. Ezt a nevet kicsit átalakítottuk, hogy jobban passzoljon a fantasy témakörhöz, így lett belőle Heruka.

Valdemar-ral együtt alapítottátok a zenekart, de ő egy évvel később kilépett. Mi történt?
A Doxa Epicurea megjelenése után lépett ki, mivel úgy érezte, hogy más zenei formákban jobban ki tudja fejezni magát. Mostanában kortárs zenével foglalkozik, akusztikus hangszereken és klasszikus gitáron játszik. Sose volt személyes problémánk, rendszeresen találkozunk. Az egyik legjobb barátom.

A bookletben Moha vendégzenészként van feltüntetve.
Igen, csak a gitárok felvételében segédkezett. A zenét és a szöveget mind én szereztem.

Továbbra is egyszemélyes projekt lesz a Heruka vagy keresel további zenészeket?
Egyedül dolgozni nagy megelégedettségre szolgál, hiszen a végeredmény az mindig nagyon személyes lesz. Mindazonáltal mindig próbáltam keresni valakit, aki együtt tudott volna és akart volna dolgozni velem a zeneszerzésben. De remélem, hogy legalább nekem sikerült...
A legnagyobb gondom a Leggenda-val kapcsolatban a dobgép idegesítő hangzása volt. Nem lehetett volna szerezni egy dobost a felvételre?
Remélem, hogy a további munkák során rendelkezésemre fog állni egy hús-vér dobos és már tesztelek néhány embert. Ez jelentős minőségbeli javulást fog eredményezni.

Ha jól sejtem, a Leggenda egy önerőből készített mini cd? Megpróbáltál kapcsolatba lépni kiadókkal?
Jelenleg promociós ügyekben tárgyalok több kiadóval is. Remélem hamarosan kapok híreket felőlük.

Segítségedre van valaki a promocióban, vagy saját magad intézel mindent?
A promoció is teljes egészében az én dolgom.

Fantasy black metalt játszol, ami nem egy megszokott párosítás. A fantasy témák inkább a power metalhoz kapcsolódnak, míg a black metal témák javarészt ősi mítoszokkal vagy vallási dolgokkal foglalkoznak. Miért akartál tehát balck metalt játszani fantasy alapú szövegekkel?
Azért választottam a black metalt, mert ez jobban tükrözi a személyiségemet, mint a power metal (vagy más műfaj). Azonfelül, mivel nem hiszek a hittudomány vagy vallás semmilyen formájában, nem tudok foglalkozni az ezekkel összefüggő témákkal. Így aztán megpróbáltam egybeolvasztani a tipikus black metal hangzást (amiért megőrülök) és a black metalban szokatlan szövegeket.

Beszélnél egy kicsit a Leggenda szövegeiről? Mi a koncepció a dalok között? Hol van Trina-Hoc és miféle teremtmények élnek ott? Ezt a booklet-ben lévő rajzok miatt kérdezem....
A Leggenda szövegei egy Adranor nevű személy fantasztikus utazásáról szólnak. A mini CD minden dala ennek az utazásnak egy állomása és időrendben írja le az egymást követő eseményeket. Trina-Hoc nem más, mint Nyugat-Szicília az én különös szemszögemből. Ezen utazás során a főhős különböző (általam kitalált és a grafikusom által a bookletben megfestett) lényekkel találkozik, érintkezésbe lép velük (harcol vagy más módon cselekszik) azzal a céllal, hogy teljesítse a Heruka papok által rábízott küldetést: visszaszerezni Trina-Hoc minden varázsfegyverét. Ez a fantasztikus Leggenda koncepció rövid kivonata. Van más lényeges és nagyon személyes jelentése is a szövegeknek, amelyek a való életemből származó élményeimet idézik fel.
A szülőhelyemen, Ericeben töltött hosszú idő inspirált a szövegek megírására. Egy kis középkori város tele zöldterülettel, amelyben csodálatos és olykor valószerűtlen atmoszféra leng körül. Itt írom a történeteket és itt kezdek dolgozni a zenén (egy egyszerű klasszikus gitár vagy furulya segítségével) és utána valahol máshol folytatom a hangszerelést.

Milyen más zenekarokhoz tudnád hasonlítani a Heruka-t?
Nagyon nehéz ebben a zenei környezetben eredetit alkotni, így teljesen normális, ha másokhoz hasonlítgatnak, és időnként valóban nagy a hasonlóság. Ami szerintem igazán számít az az, hogy érzések legyenek a zenében és én ezt próbáltam magam is megvalósítani.

A honlapra feltett ajánlók nagyon vegyesen írnak a Leggenda-ról. Ezek a visszajelzések mennyire lesznek hatással a készülő Heruka anyagra?
Nagyon sok magazinnak, webzinnek küldtem szét promó cdt, így tudtam, hogy nem csak pozitív vélemények lesznek. Minden vélemény az író személyes véleményét tükrözi és azt nekem el kell fogadnom. Minden kritikát nyugodt lélekkel fogadok, mert mindenből tanulni lehet, különösen a negatív jelzésekből, hiszen az a szándékunk, hogy fejlődjünk és elkerüljük azokat a hibákat, amiket a múltban elkövettünk.

Mi volt a legfurcsább, legszokatlanabb megjegyzés, amit a Leggenda-val kapcsolatban kaptál eddig?
Ilyenre még nem került sor.

Érezted már úgy, hogy az emberek félreértették a zenédet?
A külföldi sajtóban elég gyakran előfordult, hogy nem értettek meg, ez azért lehet, mert a szövegek mind olaszul íródtak. Ennek az lett a következménye, hogy a külföldi ajánlók nem lettek olyan jók, mint az olaszok. De továbbra is olaszul fogom írni a dalokat, mert úgy érzem az a megfelelő számomra.

Látszik a Leggenda-n, hogy sokat dolgoztál vele, míg felépítetted az egész koncepcióját.
Teljes három évet szántam a Leggenda-ra, de néhány ötletem már azt megelőzően is megvolt.

Játszol szerepjátékot?
Nem, soha nem is játszottam.
A bemutatkozó levélben említetted, hogy egy nagylemezen is dolgozol. Ez mikorra várható, hogy kész lesz?
A Leggenda koncepciója igazán csak a bevezető. Valójában, a következő anyag szövegei és a zenéje is kapcsolódnak a Leggenda-ban elmesélt viszontagságokhoz, egészen a történet végéig. Valószínűleg a Leggenda mellett még két nagylemeznyi anyag lesz belőle. Csak az első album első száma fogja felidézni a Leggenda utolsó tételét, de ez a történet időbeni menetétől függ majd. Ez már egy átgondoltabb munka lesz.

Szicília nem éppen a rock és metal bandákról ismert. Te mikor kezdtél ilyen zenéket hallgatni?
Kb. 10 éve hallgatok metalt. Számos nagyon tehetséges banda van itt is, csak lehetőség nincs. Ha koncerteket akarunk látni, azokért Észak-Olaszországba vagy Európa más országaiba kell utaznunk.

Volt valaha gondod abból, hogy metal zenét hallgatsz? Szicíliára gondolva az embereknek leginkább egy a gyökereihez és a hagyományaihoz ragaszkodó vidék jut az eszébe.
Személyesen nekem még sose akadt emiatt problémám. Még ha az igaz is, hogy az emberek itt hagyománytisztelőbbek, nagyon sokan szeretik a metal zenét.

A honlapotokon láttam, hogy volt már koncertetek is.
Igen, de sajnos még nem sokszor. Remélem, hogy erre több lehetőség adódik majd a jövőben.

Köszönöm az interjút!
Én szeretném megköszönni Neked és az olvasóitoknak, akik elolvassák ezt az interjút. Remélem ez segít, hogy az emberek jobban megismerjék a Heruka-t.

www.heruka.it


Perkele