Madball - Pokolból a mennyekbe
[2005-11-21] - Hajas

Nagy Madball rajongó lévén, minden követ megmozgattam, hogy a full extrás, A38-as buli előtt pár órával tudjak egyet interjúzni a legendás csapat énekesével, Freddy Criciennel, aki -közhely, vagy sem- számomra A Hardcore Frontember. Kicsit fáztam az intitől, hisz nem tudtam, mit reméljek ettől a ránézésre elég kemény csávótól, ráadásul Freddyt -értsd szó szerint- a 30. szülinapi bulijáról rángattam el, de beszélgetésünk alatt végül egy hihetetlenül barátságos és jófej srácot ismertem meg benne, akit még a legrázósabb kérdésekkel se lehet kihozni a sodrából.

Először is, beszéljünk az új albumról, amihez gratulálok! Gondolom, az újságok jókat írtak róla, és a közönség is elégedett volt vele, nem?

Ja - úgy értem, a kritikák 90 százaléka mind pozitív volt, nagyon is. Csak keveseknek nem tetszett, dehát természetes, hogy ilyen is előfordul. Akiknek viszont bejött, azoknak nagyon. A minket körülvevő emberek -újságírók, rajongók, barátok- nagyrészt imádják, szóval nagyon boldogok vagyunk. Sikerült elérnünk, amit akartunk, de nem akartunk nagyon kísérletezni, túl őrült dolgokat csinálni. A célunk nem volt más, mint egy jó Madball anyagot, egy igazi New York Hardcore albumot csinálni - remélhetőleg ez sikerült is.

Akkor ezek szerint elégedettek vagytok az új albummal?

Ja, mindnyájan azok vagyunk. Nagyon is!

A lemez szerintem valami gyilkosan szól! Zeuss, gondolom jó srác...

Köszi a dicséretet! Igen, nagyon jó srác, és egy jó producer. Általában metalosabb anyagokat csinál, de valójában sokkal régebben rajongónk, mintsem elkezdtünk volna együttdolgozni. Megvannak neki a lemezeink, és ismeri a munkásságunkat, meg a hangzásunkat. Ez mind nagyon fontos ahhoz, hogy jó lemezt tudjunk csinálni. Ezzel mindnyájan tisztában voltunk, és így tudtunk is együttdolgozni, mert mindenki értette a dolgát.

Élveztétek a felvételeket?

Ja, nagyon is érdekes volt.

Mondjuk láttam a bonus DVD-n, hogy jól éreztétek magatokat...

Amellett, hogy Zeuss kihozta belőlünk a legjobbat, sok időt töltöttünk együtt, például barbecue-t sütöttünk a kertben, és jól is éreztük magunkat amellett, hogy persze együttdolgoztunk.

Haverok is vagytok Zeus-szal, vagy egyszerűen csak ő a producer, Ti meg a zenészek?

A lemez előtt csak egyszer találkoztam vele, szóval egyikünk se ismerte túlzottan őt, de a stúdiózás alatt barátokká váltunk. Tiszteljük egymás munkáját, a hangzás pedig óriási lett, és erőteljesebben is szól, mint a többi lemezünk. Nagyon bombasztikus, de mégis igazi Madball. Trükközött vele Zeuss rendesen!

Tudod, mennyi ment el a Legacy-ből?

Úgy érted, eddig? Egész jól fogy. Nem tudok pontos számot mondani, de úgy tízezer fölött ment az USA-ban, de Európában saccolni se tudok.

Akkor világszerte olyan 20 körül lehet, nem?

Körülbelül annyi lehet, de még csak most jött ki, két-három hónapja.

Tudom, hogy csináltad a Hazen Street projectet, és kijött egy EP, meg egy best of is, de mégis sokallom azt az öt évet, ami a két utolsó lemez közt eltelt. Mi volt az oka ennek a hosszú szünetnek?

Nos, volt egy kétéves szünetünk, amit le is vonhatsz. Utána pedig két évbe telt, mire kitaláltuk, hogy merre is akarunk elindulni, de a szünet alatt volt egy EP-nk is. A lemez viszont már nagyon időszerű volt, ezért is csináltuk.

Ha jól tudom, még nem csináltatok DVD-t. Terveztek esetleg valamikor a közeljövőben?

Igen, jövőre lesz. Már dolgozunk is rajta. Egy teljes hosszúságú, dokumentumszerű DVD lesz, a régi és mostani dolgok áttekintése.

És mikor lesz új Madball album?

Ezt nehéz lenne megmondani, hisz még az új lemez is csak most jött ki. Meg kell nézni az album fogadtatását. Remélhetőleg az eladások feljebb fognak még menni, és sikerül egy szélesebb réteget is megfognunk, mármint a hardcore srácokon kívül legalább azokat, akik megérthetnek minket. Eddig biztatóak a kilátások. Talán jövőre jelenik meg, talán csak utána.

Mostanra lett egy csomó metalcore banda, akik a Madball zenéjén nőttek fel, például Hatebreed, Born From Pain, Cataract, satöbbi. Mit gondolsz ezekről a csapatokról?

A Hatebreed-et nagyon szeretem. A Born From Pain is rendben van, turnéztak is velünk régebben, és jó arcok is. Biztos, hogy voltunk hatással rájuk, és az, hogy ezt sokan mondják, az nagyon is hízelgő. Klassz dolog, hogy megfogunk azzal másokat, amit csinálunk. A Hatebreed például egy nagyszerű banda, és nagyon is jól csinálják, amit csinálnak.

De mégis ti vagytok a mesterek, és Hatebreedék a követők, ugyanakkor mégis sokkal népszerűbbek Nálatok. Ez nem zavaró?

Nem, egyáltalán nem. Haverok vagyunk, Jamey nagyon jó barátom. A Madball az Madball, a Hatebreed az Hatebreed. Lehet, hogy átvettek pár elemet tőlünk, de megvan a saját stílusuk, a hangzásuk. Keményen dolgoznak a sikerért, és meg is érdemlik. Semmi rossz érzésem nincs velük szemben. Ahogy mondtam, volt két olyan év, amikor nem csináltunk semmit, szóval be kell hoznunk ezt a lemaradást. Csak a legjobbakat kívánom nekik, de Jamey-nek is. Lehet, hogy az emberek azt várják, hogy mi is legyünk ennyire sikeresek. Ha így alakul, az jó, ha viszont nem, akkor is jól fogjuk magunkat érezni.

Mit gondolsz az újabb metalcore bandákról, mint például Shadows Fall, Killswitch Engage, As I Lay Dying, stb.?

Nem hallgatom rendszeresen ezeket a csapatokat, de ismerem őket. Howard a Killswitch-ből nagyon jó csávó, és hiszed vagy sem, hatalmas Madball rajongó. Találkoztam még pár sráccal ezekből a bandákból, és csakis tisztelettel bánnak velünk, de azt is értem, miért vannak előtérben. Többféle dolog van a zenéjükben, dallamos részek, metalos részek. Úgy gondolom, hogy a metal elfogadottabb mostanában, mint a hardcore, de ez még változhat, ki tudja. Ezek a zenekarok ugyanakkor legalább annyira tisztelnek minket, mint a hardcore színtér.

Ha van szabadidőd, milyen bandákat hallgatsz?

Mindenfélét, például Coldplay-t. Rengeteg zenét meghallgatok, legyen az pop, hiphop, rock, metal, klasszikus zene - ezeket mind. Nem hallgatok sok hardcore-t, mert úgyis azt csináljuk, tehát egyfolytában elég agresszív muzsikát játszunk. Szóval, ha zenét hallgatok, szeretek kevésbé durva dolgokat feltenni, de mindenféle zenét tisztelek és szeretek.
Lehet egy kellemetlen kérdésem?

Rajta!

A szövegeid -például a For My Enemies- gyakran erőszakosak. Miért van ez? Szerintem a hardcore az összetartásról szól, és nem a harcról.

Nos, a szóbanforgó dal értelmezése az egyéntől függ. Lehet, hogy agresszívnek tűnik, de őszinte, és a Madball mindig is az őszinteségről szólt. A zene is az arcodba mászik, nagyon durva, és amikor szöveget írok, ennek megfelelő sorokat vetek papírra. A mondanivalónak vissza kell tükröznie a zenét. Amikor ehhez a dalhoz írtam szöveget, akkor az járt a fejemben, hogy egyes emberek rosszat akarnak nekünk, szívesebben látnának minket holtan. Ugyanakkor nem minden szám erről szól, például az új lemezen sok dal témája a szenvedés, a szegénység, de pozitívabb szövegek is akadnak. A hardcore nemcsak a negatív dolgokról szól, hanem -számomra és a Madball számára- a valóságról, és az életünket meséli el.

Éled is még ezt a tough guy életmódot?

Nem - de néha muszáj.:) Nem én választom. 30 éves vagyok most, már meg is nősültem. Sok nehézségen mentem keresztül. Jó és rossz dolgokon egyaránt. A célom az, hogy a legjobbat tegyem a bandának, a családomnak és általában az életben is. Megpróbálok jobb emberré válni. A múltamban előfordultak utcai dolgok. Sose voltunk tough guy banda, nem is neveztük így magunkat, hanem csak az emberek aggatták ezt ránk. Most viszont már gondolni kell magamra, a családomra, a barátaimra, és a számomra fontos dolgokra egyaránt. Ha ezt jelenti tough guynak lenni, akkor azok vagyunk, de soha nem mentünk "ki" az utcára. Sose kerestük a bajt. Talán csak amiatt tartanak tough guynak minket, mert arról beszéltünk, ami az utcákon zajlik. Ezt hoztuk be a hardcore-ba. Ennek az a pozitív oldala, hogy már túlvagyunk ezen, kimásztunk ebből, és még mindig itt vagyunk, zenélünk - de tudod, sok oldala van az életnek.

Lehetne még egy rázós kérdésem?

Oké! Úgyse tudsz olyat kérdezni! Mondd csak!

Ha jól tudom, voltál börtönben. Meddig voltál bent?

Először is, fogházban voltam, nem börtönben. A börtön olyan, hogy évekre el vagy zárva a világtól. New York felső részén jócskán vannak börtönök. A Queens melletti fogház pedig -amiben én is voltam- majdhogynem turistáknak való. Csak el vagy zárva a külvilágtól, és kész.

Miért voltál bent?

Nos... Tettem pár olyan dolgot, amit nem kellett volna.:) Rossz időben voltam rossz helyen, de tudod, lehúztam fél évet, ami nem is olyan sok. Úgy értem, egyeseknek egy nap is soknak számít, és az igazat megvallva, a fogház tényleg nem túl jó hely. Ugyanakkor ismerek olyanokat, akik 6, 10, vagy 20 évet ülnek. Ehhez képest a hat hónap tényleg semmiség. Ez csak egy kis szelet az életedből, de nagyon is tanulságos. Okultam is belőle, de már túl vagyok rajta, ugyanis voltak rossz tapasztalataim.

Milyen egy ilyen hely? Mondjuk hasonló a filmekben látottakhoz?

A filmekben mindig eldramatizálják a dolgokat, bár tényleg történnek odabent csúnya dolgok. Amikor bementem, akkor még nem volt komoly biztonsági ellenőrzés, mert ezen a helyen már évek óta nem történt semmi probléma, de menetközben jött egy vizsgálat, és sokat szigorítottak. No de persze a börtön, az börtön - megtörténnek dolgok, amiknek nem kéne. Tudod, ez az én dolgom, és a továbbiakban remélem a legjobbakat. Mást nem is tehetsz. A filmek viszont nagyon eltúlozzák ezt az egészet.

Remélem, nem volt sértő a kérdés...

Egyáltalán nem!

Akkor nézzünk egy sokkal kellemesebb témát! Ha jól tudom, egész kicsi voltál első hardcore előadásod idején. Hogy is volt ez a sztori pontosan?

Hét éves voltam, amikor a bátyámmal, Roger Mirettel osztoztam a színpadon, aki az Agnostic Front énekese. Ez egy óriási élmény volt, hisz csak egy kisgyerek voltam, de bemutattak a hardcore színtérnek, amikor fent állhattam a világot jelentő deszkákon. Ott ültem a színpad mellett, néhány számnak tudtam is a szövegét, és egészen el voltam varázsolva. Amióta kezembe nyomta a mikrofont, azóta csak ezt csinálom. Éveken keresztül, amikor csak utaztam, vagy voltam valahol, dalokat írtam. Ez volt a Madball kezdete - csak akkor még nem tudtuk.

Tudom, hogy ez egy Madball interjú, de mivel Roger a tesód, talán tudod, hogy mikor lesz új Agnostic Front lemez...

Nos, azt tudom mondani, hogy az utolsóval nagyon elfoglaltak voltak, és valójában fogalmam sincs, mikor jön ki a következő. Még mindig az előző albummal turnéznak.

Ha jól tudom, mélyen katolikus vagy. Hogy fogadtad, amikor nemrég meghalt a pápa?

Szomorú voltam, de nem függtem tőle. Nem olyan, mintha egy rokonom ment volna el, de nagyon is jelképe volt a katolikus egyháznak. Rosszul éreztem magam, de nagyon is teljes életet élt, és sokáig. Kiváló ember volt, ebben biztos vagyok, és mindent megtett azért, hogy ez egy jobb világ legyen. Szívás, hogy meghalt, de mások miatt is szomorkodnék ennyire.

Hogy lehet, hogy egy magadfajta kemény csávó ennyire nagy hívő? Ez számomra furcsa...


Számomra meg nem, de biztos mások is furcsállják.

Hülye kérdés volt?

Nem az. Tudod, bizonyos emberek számára fontos a sorsszerűség, mert nagyon nehéz dolgokon mennek keresztül, és néha szükségük van mások segítségére. Mások nevében nem beszélhetek, de engem például mindig is katolikusnak neveltek. Természetesen én is szoktam kételkedni, de általában azért tisztelem a vallást, és úgy gondolom, tiszta a lelki életem. 17 éves koromban még kételkedtem, de mindig megvolt bennem a meggyőződés, hogy egyfajta felső erő figyel minket, valamint engem és a családomat. Még a legnagyob nehézségeket is sikerült valahogy átvészelnem, mert valaki figyelt rám.
(Itt jegyezném meg, hogy az interjú alatt Freddy egy pohár vörösbort kortyolgatott - Hajas)
Látom, szereted a vörösbort. Mit gondolsz a straight edge hardcore-ról?

Jónak tartom.

Csak nem a Te világod.

Persze, most épp bort iszom, sőt ittam már pár sört is, de tudod, ez az én dolgom. Ugyanakkor vannak barátaim, akik straight edge-ek, és nem esznek húst se.

Voltál valaha is straight edge?

Soha, illetve de: amikor megszülettem.:) Senkit nem ítélek el emiatt, és tőlem se kérték számon, hogy legyek az. Én se ítélek el másokat a bőrük színe miatt, mert mindenkiben az embert, az egyént nézem, ennyi. Ez a helyes út, az embereknek nem lenne szabad más alapján ítélkezniük.

Szerintem a straight edge arcok néha túl erőszakosak.

Inkább túl militánsak, de azért vannak köztük jóbarátaim. Lehet, hogy most épp borozom,de ettől még tudunk beszélgetni, és ez tökjó, mert megvan bennünk a kölcsönös tisztelet. Inkább drogozni nem kéne szerintem.

Van valami, amit nem kérdeztem meg, de fontos lenne?

Szerintem elég jókat kérdeztél, és érdekes dolgokról beszélgettünk. Nem jut eszembe semmi más. Az új lemezről is dumáltunk, ami nagyon fontos, szóval szerintem jó volt.

Hajas


Az új Madball lemezről írt kritikánk itt olvasható.
Zenekari weboldal itt.
Belehallgatáshoz pedig itt a MySpace-es oldaluk.