Chickenhawk - Sikeres komolytalanság
[2005-12-02] - Perkele

"UTE zászlót! UTE sapkát! UTE sálat!" - ordibálta anno Déry János hangosan a Fradi pályánál, mint az évszázados ellenfél csapat kellékárusa, persze talpig lilába öltözve, álszakállal, hogy ne ismerjék fel. Így árult a Fradi pályánál UTE zászlót, zoknit, sálat stb. A Fradi keménymag tagjai pedig értetlenül bámulták, majd odamentek és érdeklődtek, hogy biztos, hogy ide akart-e kimenni és egyébként meg nagyon rossz helyen van, még baja eshet. De igazából senki sem bántotta, még a bikanyakú, kopasz szurkolók is csak jó tanácsot osztottak pofon helyett. Ugyanezt eljátszotta Újpesten is, ott sem esett baja. A történet lényege, hogy valószínűleg a szurkolókhoz hasonló értetlenséggel állnak majd olvasóink is a Chickenhawk nevű angol zenekar előtt. Már demojuknál sem lehetett eldönteni, hogy mit is gondoljunk a srácokról, és az alábbi interjúra adott válaszaik sem könnyítik meg dolgunkat. Egy biztos csak, üde színfoltok az extrém zenei palettán.


Sziasztok! Hogy vagytok, mi újság veletek éppen?
Helló! Nagyszerűen vagyunk, csak fázunk. Jelenleg új dalokon dolgozunk, minden héten játszunk a Fenton-ban itt Leeds-ben. Stick-nek pedig nemrég volt here műtétje.

Jobbulást neki! De térjünk is rá az interjúra és kezdjük mindjárt a zenekar nevével...
Robert Mason ötlete volt ez a név, egy bizarr, részeg fürdőszobai baleset után állt elő a javaslatával.

Szerinted az emberek nem a madárinfluenzára asszociálnak rögtön a neveteket hallva?
Éppenséggel pont fel akarjuk hívni rá a figyelmüket rá a dalainkkal, főleg az újabb dalainkkal. Bővebb infot erről a honlapukon találtok: www.chickenhawkdotcom.co.uk

Bemutatnád röviden a zenekart?
Stick: dob és ének, Ryan: basszusgitár és némi vokálozás, Princess Fuckhead: gitáros. Nem sokkal régebben, mint egy éve kezdtünk zajongani a házunk alagsorában, aminek az eredménye öt dal lett és egy fellépés Leeds-ben. Azóta volt vagy 50 koncertünk, szerte Angliában, de igazából a Chickenhawk egy amolyan tévedésszerűség. Ryan-nel és Stick-kel játszunk egy másik bandában, de valahogy ez kapott most nagyobb prioritást és már három turnén is túl vagyunk egy éven belül.
Az idén megjelentettek egy demot. Milyen visszajelzéseket kaptatok már? Sokan félreértenek Titeket?
Többnyire pozitív kritikákat kaptunk, néhányszor újítóknak tituláltak minket, míg mások idiótának nyilvánítottak. De még senki se tudott igazán elkapni minket, már vagy harminc zenekarhoz hasonlították a bandát. A legjobb valaha hallott megjegyzést egyszer egy notthingami koncert után hallottuk 'Chickenhawk, azt hiszem, most ki lettem oktatva'.
Szerintem sokan tényleg nem értenek meg minket. Amikor olyanok előtt játszunk, akik még nem láttak minket, sokan teljesen zavarba jönnek és gyakran tapsot sem kapunk a dalok közt, mert látszik rajtuk, hogy 'mi az ördög ez?'

Felvettétek a kapcsolatot kiadókkal már? Vagy ez még túl korai lenne?
Szerintem még nagyon is korai. Nem is biztos, hogy olyan banda lennénk, akiknek lemezszerződést kínálnának. Saját magunk által megjelentetni cuccokat vagy spliteket más bandákkal, az való nekünk egyelőre.

Hol vettétek fel a dalokat?
Kb egy sarknyira van a házunktól a Ghost Town Studios, Leeds-ben. A három dalt egy nap alatt rögzítettük, aztán másnap rávettünk még, majd néhány nap kellett a keveréshez is. Ross és Simon a Ghost Town-ból voltak a segítségünkre, akik nagyon kedves, jó fej emberek és nagyon megfizethetőek is.
Mik a Chickenhawk zenei hatása?
Azt hiszem a rutin unalmassága és a többi zene unalmasság. Azt mondanám, hogy érdekeset, furcsát, vagy valami ilyesmit próbálunk csinálni, de sosem akarunk egy határozott típusú dalt készíteni, szóval egyszerűen csak három hülye gyerek elvan egy szobában együtt és lesz, ami lesz.

Kihez tudnád hasonlítani magatokat?
Keane - ők is hárman vannak.
The Eagles - ott is a dobos énekel

Amikor először érdeklődtem a szövegek felől, azt mondtátok, hogy titokzatosságot akartok tartani. De úgy mégis, nagy vonalakban miről szólnak?
Az univerzum hamarosan bekövetkező haláláról és a végleges beolvasztásunkról az Ebor bolygóba. Huszonegyedik századi paranoia....

Zeneileg nagyon tetszett, amit csináltok, de azt hiszem, hogy Titeket nem szabad 100%-osan komolyan venni. Te mit tanácsolnál azoknak, akik meghallgatják a zenéteket?
Tegyétek a CD-t az ezüstös felével lefelé a lejátszóba, tekerjétek fel a hangerőt, és kívánjátok azt, hogy bárcsak Ti is ebben a zenekarban játszanátok.

Milyen zenekarok voltak hatással rátok és a Chickenhawk-ra?
Mindannyian más zenéket hallgatunk, de a mostani kedvenceik kb ezek: Oxes, Melvins, Mastodon, Dream Theater, Danny Elfman.

A demon három dal szerepel, de vannak már új szerzeményeitek?
Van még vagy öt, és most dolgozunk újabbakon, amik valószínűleg jövőre jelennek majd meg vagy önálló vagy splites formában.

Hogy írjátok a dalokat?
Veszekedősen. Olyan a helyzet, mintha gyereked lenne. Először izgatott vagy, aztán sok küzdés és fájdalom jön, de mindez megéri, amikor először megszoptatod.

Mennyi időt töltötök a zenekarral?
Majd mindennap találkozunk és ez a Chickenhawk nevű szörny fel is emészti szabadidőnk nagy részét; koncertek szervezése, promociós dolgok stb... de barátok vagyunk, szóval sokszor ölelkezünk.

Milyen gyakran tudtok koncertezni?
Itt helyben rengeteg lehetőségünk van, ami tulajdonképpen oda vezet, hogy soha senki nem jön el, mert tudják, hogy jövő héten megint fellépünk. Leeds-en kívül ez kicsit nehezebb, de próbálkozunk és szerencsére találkoztunk néhány zseniális emberrel, más városokban, akik segíteni akarnak minket.
Milyen a helyi metal élet?
Változatos. Nagyon sok, más stílusú banda van, szóval igen kemény a verseny, rengeteg koncert van, szinte mindennap van egy buli, így ha fellépünk, akkor meg kell próbálni olyanra csinálni, hogy az emberek a miénkre akarjanak eljönni.

Játszatok feldolgozásokat?
Még nem, de hamarosan... csak várjátok ki.

Legjobb vagy legrosszabb koncert élmény?
A legjobb és legrosszabb: néhány hónapja játszottunk egy bulin, ahol hihetetlenül jól reagáltak ránk az emberek, de Ryan gitárjának a nyaka eltört és kölcsön kellett kérni egy másik zenekartól.

Tervek a közeljövőre?
Turné, jövőre új anyag, és még sok-sok koncert...

Köszi az interjút! Szeretnél még valamit mondani?
Légyszi hadd játszunk Magyarországon! Köszi!
Sok szeretettel,
Princessfuckhead, Stick, Ryan
www.chickenhawkdotcom.co.uk

Perkele