Well Of Souls - Doom metal underground
[2002-06-13] - Hajas

Bár a Well Of Souls még nem túl ismert csapat, de legalább bemutathatjuk Németorszég egyik Doom metal reménységét. Frank Hellweg gitárosát Hajas faggatta a csapatról, a Doomról, meg még sok minden másról.

Van egy Candlemass szám a második lemezükön, a "The Well Of Souls" című. Emiatt a dal miatt neveztétek az együttest Well of souls-nak?
Igen, pontosan! A Candlemass és a Trouble voltak éveken át a kedvenc bandáim, és egy olyan nevet kerestem, amiből mindenki számára egyértelművé válik, hogy mi egy doom banda vagyunk. Amikor nevet kerestünk az együttesnek, a Well of Souls dal szólt éppen és tudtam, hogy ez lesz az együttesem neve.

Mit gondolsz a Candlemass újjáalakulásáról? Melyik a kedvenc Candlemass lemezed?
Hát, szeretem az új dalokat, de számomra ez nem igazán az a fajta zene, amit a Candlemass számomra jelent. A Dactylus
Glomerata lemez úgy hangzik mint az Abstarakt Algebra a progresszív vonal nélkül.Nagyon szerettem az A.A. dolgot, úgyhogy ezt a lemezt is szeretem. És szeretem a 13-as albumot is, különösen a tot és a Blumma Apt számokat, ezek fantasztikus doom-metal darabok! De számomra ezek nem igazán Candlemass albumok, hanem nagyszerű doom lemezek. Most ezeket az újjáalakulásos bulikat csinálják, de úgy gondolom, hogy ennek nincs jövője, mert a régi dalokban már nem fogják megtalálni a régi varázslatot többé. Minden németországi bulijukra elmentem, amit a 80-as években játszottak és a háromból kettő fesztivál bulin is ott leszek. Remélem, hogy az álmom valóra fog válni, és megint olyan hatalmasak lesznek, mint voltak régebben!
Kedvenc lemezem? Úgy gondolom, hogy mindegyik Candlemass-nek megvan a maga varázsa és mindegyik igazán nagyon jó! A legtöbbet játszott lemez a cédéjátszómban a legelső, az Epicus,Doomicus, Metallicus igen, azt hiszem ez a kedvenc Candlemass lemezem.

Beszéljünk a WOS-ról! Miért nincs állandó dobosotok? Úgy tudom, mindig session dobost használtok.

Ahol én lakom, ott a metal nem igazán van jelen, az összes jó zenész más coverband-ben is játszik, ahol valami pénzt is lát a zenélésből. Az egyetlen lényeges zenekar errefelé a Fleshcrawl, egy death metal banda svéd stílusban. Az első WOS dobosunk talált egy másik melót magának jó messzire innen, úgyhogy ki is lépett a bandából, miután felvettük az első demónkat.A második dobos, aki a második demón játszott, neki van egy saját heavy-rock bandája, a Blackhead és egyszercsak nem volt ideje mindkét bandára.Nos hát, játszottunk néhány built Ralf-fal a Fright Night dobosával, egy progresszív darabot, ahol én játszottam amikor dél-németországba jöttem. Ralf csak nekem akart segíteni, nem is szerette a doom zenét addig, de ráérzett a doom varázsára és megszerette az egészet.Pár hete azt mondta nekem, hogy szeretne csatlakozni a well of soulshoz, és ennek nagyon örültem, mert Ő egy igazán nagyon jó dobos!Pár nappal később felhívott egy basszgitáros. Mindezidáig én játszottam basszusgitáron a felvételeken, és az énekesünk Petro basszusozott élőben a koncerteken, de nem tudott olyan jól énekelni gitározás közben, mint egyébként. Most Alex, egy orosz srác játszik nálunk basszgitáron, és az első négy bulinkból az derült ki, hogy ez így a tökéletes felállás a WOS számára!

Mi volt a legfontosabb állomás a wos történetében?
Szerintem a legfontosabb állomáshoz MOST érkeztünk! Játszottunk néhány bulit a barátainkkal a Thunderstorm-mal, a Mirror of Deception-nel és a Dreaming-gel, és az emberek imádták a WOS-t, nagyon nagy mostanában az érdeklődés a zenekarom iránt!A múltban minden show egy lépéssel előrébb vezetett, különösen a buli a Solstice-kal Angliából, egyik évek óta kedvenc bandámmal. De most, hogy állandó felállásunk van, és amit ezalatt a négy év alatt tanultam, azt most mind megmutathatok a világnak: ITT VAGYUNK!

Mik a terveitek a közeljövőre vonatkozóan? Úgy tudom, szerződést kötöttetek egy görög lemezcéggel. Mikor fog megjelenni az első WOS album?
Először is annyi élő koncertet szeretnék adni, amennyi csak lehetséges. Úgy tűnik, hogy egy jó koncertbanda vagyunk és a legjobb módja annak, hogy megmutathassuk zenénket, az az, hogy kiállunk a színpadra és élőben játszunk, ez az a hely, ahol igazán erősek vagyunk! Igen, kapcsolatba léptünk a Secred Port kiadóval Görögországból, de ők csak egy normális cd-ként akarják kiadni a demonkat. Bár ez nekem oké, a zeném legalább ott lesz néhány boltban is, és ha mind az 1000 db elfogy belőle, akkor lesz lehetőségünk arra, hogy felvegyünk és kiadjunk új dalokat később. Vagy talán más cégek is érdeklődni fognak később, ezután a cd után.Remélem, hogy a cédénket júliusban meg fogják jelentetni.

A zenekar nemrégiben csinált egy közös turnét az Olaszország vezető doom bandájával, a Thunderstorm-mal. Szerintem ők egy nagyon jó doom-banda és az első albumuk igazán jó volt, de a gitáros/énekesük Fabio nem válaszol az interjú kérdésekre, amiket küldtem neki hónapokkal ezelőtt. Miért van ez?

Igen, a Thunderstorm egy igazán jó banda, és büszke vagyok arra, hogy barátok lehetünk. Játszottunk pár bulit velük és nagyon jó koncert bandának bizonyultak. Most rögzítik a második lemezüket és biztos vagyok abban, hogy legalább olyan jó lesz, mint az első volt.Szeptemberben fog megjelenni, és gyilkos lesz!Nekik is szintén sok dobos-problémájuk volt, így a mi dobosunk Ralf játszott az ő koncertjeiken is. Remélem, hogy találni fognak egy állandó dobost, mint ahogy mi is találtunk!
Hát, sajnálom, Fabio egy kaotikus figura, és úgy tűnik, hogy nem igazán tudja, hogy mekkora is az érdeklődés a zenekara iránt! De lehet, hogy nem tudja, hogy merre lehet Magyarország, és hogy ott rengeteg metal rajongó van, a világnak ama csücskében. De ne aggódj, rá fogom venni, hogy válaszoljon az interjú kérdéseidre!

Mit jelent számodra a Doom?

A Doom az a fajta zene, ami a lelkemet és az elmémet táplálja, egy nagyon fontos része az életemnek! Nem csak zene, hanem egy érzés, amit nehéz lenne elmagyarázni másoknak, hogy mi is az. Próbáltam másféle zenét játszani, tradícionális metalt és progresszív metal zenét is, de az egyetlen fajta zene, amit igazán játszani akarok, az a Doom!Továbbá nagyon szeretem a Doom hozzáállást, mivel rengeteg barátságot köt a banda a rajongókkal az egész világon, nem számít, hogy honnan is jössz, ki vagy. Mindenki együtt dolgozik és segít a másiknak és nincs helye irigységnek vagy féltékenységnek. Mindenki, akivel találkoztam kedves és nyitott volt! Igen, szeretek ennek az egésznek a része lenni!

Úgy gondolom, hogy a Doom a legkevésbé népszerő a metal stílusok közül. Miért?

Hmm. Szerintem ahhoz, hogy az ebben a zenében rejlő varázslatot megérezd, ahhoz egy különleges férfinek vagy nőnek kell lenned! A legtöbb zenehallgató ember nem hagyja elragadtatni magát a zenével, csak a népszerű, populáris dolgokat hallgatja és soha nem megy bele ennek a gyönyörű zenének a mélységeibe. De az rendben is van, hogy a Doom, az sosem lesz az a bizonyos legközelebbi "nagy durranás", mivel a Doom időtlen, és mindig is az igazi doomszterek szívében fog maradni, amikor már az összes populáris szar rég eltűnik a feledés homályában.

Mit tudsz Magyarországról? Ismersz néhány magyar bandát?
Sajnos nem túl sokat tudok Magyarországról. Sok ember járt arra, akiktől azt hallottam, hogy a magyarok nagyon kedvesek és barátságosak, és az ország is gyönyörű, valamint a barátnőm egy hetet töltött ott, a Balatonhoz közel. Még nem volt időm (és pénzem) Magyarországon tölteni a vakációmat, de remélem, hogy egy napon játszhatunk majd ott néhány bulit a magyar metalosoknak. Márk (Psychedelic Fanzine) azt mondta nekem, hogy nagyon sok a metalt kedvelő ember Magyarországon, úgyhogy nagyon remélem, hogy látni fogom mindannyiótokat egy napon! Ha van valaki ott, aki fesztiválokat szervez és van egy kis pénz benzinre és egy meleg száraz helyre ahol alhatunk, mondjuk néhány szép magyar lány között:), akkor ott leszünk!

Dolgozol valamit? Van valamilyen hobbid?


Egy bio boltban dolgozom, ahol kémiai összetevők nélkül készült kaját lehet kapni, vitaminokat, stb. Másodállásban napenergiával működő órákat és hasonlókat készítek. A legnagyobb hobbim a zenekarom. Nagyon sokat dolgozom a WOS-vel de ezt imádom csinálni! Valamint szeretek rock zenét hallgatni bármikor, kedvenceim a 80-as évek amerikai bandái, mint az Omen, a Helstar és sokan mások, és természetesen mindenekfelett a Doom! Hát, szeretek hősködni néha a computeremmel, ahol lehet harcolni a sok gonosz ellen és megmenteni a világot:) Ja, és sok időt töltök még a 3 macskámmal és a 2 db iguanámmal, nem tudom, tudod-e, de ezek elég nagy zöld Brazil hüllők.

Mi volt a legjobb sztori az együttes történetében?

Ha, van egy vicces történetem a WOS születése idejéből: volt egy fickó, aki énekes akart lenni a bandámban. Telefonhívások ezreivel zaklatott engem, de ki nem állhattam Őt. Görög volt, és a telefonban olyan átkozottul menőnek tűnt, és nagyon soxor hívott. Aztán elkezdtünk együtt gyakorolni, és Ő lett az első énekes a Well of Souls történetében. Soha nem beszéltünk arról, hogy ki hol lakik, úgyhogy már több hónapja együtt játszottunk, amikor kiderült, hogy kb 200 méterre laktunk egymástól :) Azóta Petro a WOS hangja már 4 éve és én nagyon örülök, hogy Ő az együttesem énekese!!!

Mit üzensz a heavymetal.hu olvasóinak?

Szeretném mindannyiótoknak megköszönni az érdeklődést a Well of Souls iránt és nagyon bízom abban, hogy lesz lehetőségünk egyszer valahol Magyarországon is játszani, s találkozhatom mindannyiótokkal és a WOS szétdoomolhatja az agyatokat!És, különösen köszönöm Neked Viktor a lehetőséget, hogy a magyar doomstereknek bemutathatom a Well of Souls-t. Remélem találkozunk egyszer! Köszi.


Hajas