Nemesis - Eljött az Eden?
[2002-05-15] - Bözs

Úgy néz ki progresszív vonalom beindulni látszik valami Magyarországon. Nem mintha eddig nem lettek volna jó csapatok, de a külföldi megjelenés váratott magára. Már nem is az első csapatként, a Nemesis is elmondhatja magáról, hogy külföldön is megmérettetheti magát. A részletekről faggattam ki Fábit, a zenekar fő dalszerzőjét.

Talán a legfontosabb kérdés, a külföldi szerződéssel kapcsolatos. Végleges stádiumba került-e ez, ha igen, hogyan is jött össze a dolog?

Igen, örömmel mondhatom, hogy már érvényes az a szerződés, mely köztünk, és az amerikai Laser' s Edge / Sensory között jött létre! A promó anyagra reagáltak annak idején ők is, és ugyanúgy, mint a többi cégnek, nekik is küldtünk ezután egy bővebb anyagot. Ez azt eredményezte, hogy egy szerződés ajánlattal álltak elő. El kell, mondani, hogy nem ez volt az egyetlen kiadó, akinek felkeltettük az érdeklődését, de számunkra a Sensory tűnt a legkedvezőbbnek. Ez a kiadó olyan csapatokkal foglalkozik, mint a Gordian Knot, a Spiral Architect, a Mind's Eye, a Zero Hour, a Divided Multitude, a Clockwork, az Avalon, a Wizards, a Behind the Curtain, de itt jelent meg az Ark első albuma is. A szerződés különböző pontjait Lajos (Gulyás Lajos manager), és Ken Golden (Laser' s Edge főnök) közösen finomítgatták, többször tárgyaltak ezügyben, de már az összes anyag kint van, és innentől kezdve a Laser' s Edge-é a munka.


Mit tartalmaz ez a szerződés? Hány lemez fog megjelenni a kiadónál?

Röviden annyit, hogy a Nemesis "Eden?" (első angol nyelvű) lemezét terjesztik és promotálják világszerte, majd 6-9 hónapon belül ezt követi (ha máshogy nem rendelkezünk) a második, a "Psychogeist" album. A kiadónak saját promóciós cége van, így az albumok promócióját ők végzik majd. Jelenleg folynak a tárgyalások az albumok terjesztéséről, így pontos megjelenési dátumot még nem tudok mondani, csak annyit, hogy ez is hamarosan meg fog történni. Egyébként a Sensorynak opciója van a készülő két lemez (instru- és 3. Nemesis) külföldi terjesztésére is, úgyhogy nekünk "csak" tennünk kell a dolgunkat.

A szerződésen kívül milyen visszajelzéseket kaptatok külföldről? Mit szólsz a német RockHard sikerhez? Esetleg jött már felkérés koncertre?

A promo-CD -t rengeteg helyre eljuttattuk, nagyon- nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Fanzine-ek kerestek meg interjú- felkéréssel, kritikák jelentek meg a promo-CD-ről különféle helyeken, de csak azt tudom mondani, hogy nagyon pozitív a csapat fogadtatása, és ez nagyon jól esik nekünk, hiszen nem kevés munkánk van benne. Ide tartozik a RockHard- féle sztori is. Röviden elmesélem: Tehát még tavaly az év végén kaptunk egy e-mail-t, hogy a szerkesztőség feltenné a Nemesist a rendszeresen megjelenő Unenhort-cd mellékletére. Ez az általuk legjobbaknak tartott olyan csapatok dalainak válogatása, amelyek még nem rendelkeznek szerződéssel. Így került fel az Eye of the Snake a promo- cd- ről, valamint a csapatról is írtak egy kis rövid ismertetőt nagy örömünkre, hiszen ez a magazin kb. 80000 példányban jelenik meg német nyelvterületen. Március 7-én jött az újabb mail Boristól (Boris Kaiser, RockHard), hogy jó hírei vannak: A szokásos év elejei közönségszavazáson a Nemesis lett a legjobb szerződéssel nem rendelkező csapat a tavalyi év Unenhort cd-in szereplő csapatok közül! Közönségszavazat, nem "szakmai"!!! Miután magunkhoz tértünk, és tovább olvastuk a mail-t, megtudtuk, hogy nyereményként eltölthetünk egy kis (stúdió) időt a Hagen-ben található Woodhouse stúdióban, ahol a rögzítésre kerülő kb. 2 dal felvételeinél Siggi Bemm producer lesz a segítségünkre. Úgy néz ki a nyár végén, vagy ősszel megyünk, mindenképpen. Olyan dalokat akarunk felvenni, amelyek nem kerülnek fel stúdió albumokra, de érdekesek lehetnek mindenki számára, aki kedveli a zenénket. Érdekesség: ebben a stúdióban készült a Grip Inc. Nemesis című lemeze is...
A Nemesis meghívást kapott az idei év novemberében, Atlantában megrendezésre kerülő Progpower- fesztiválra, de a kiadó, és mi is jobbnak láttuk, ha csak a jövő évi fesztiválra megyünk el, hiszen addigra már két lemezünk is megjelenik majd, és a szervező a jövő évi fesztiválra is fenntartja ajánlatát...

Az angol nyelvű 1.-2. album számai úgy tudom fel vannak már véve. Ezzel a két lemezzel mi lesz? Mik jelennek meg?

Ezeket az albumokat adja ki a Sensory, a rajtuk szereplő dalok:

Nemesis - Eden?

Reality' s Door
Predestination
Four Mirrors
Faith (instr.)
Eternal Circle
I. Journey with Light
II.Dismal Sorrow
Escape
Virágének

Nemesis - Psychogeist

Fate' s Door
Grey Room
Faceless Enemy
Mommy' s Crying
Psychogeist
Breaking away
Goddess Nemesis (instr.)
Eye of the Snake
Karma
Abraxas
Awaking Minds (Instr.)

Az insrumentális lemez hogy áll? Az hol fog megjelenni, és hogy álltok a készítésével?

Még dolgozunk rajta, jelenleg 6 dal van készen. Annyit róluk, hogy mindegyik más és más hangulatú, mindenképpen színes, izgalmas anyag lesz. Mivel még nincs kész, nem is tudjuk, hogy hol, és mikor fog megjelenni.

És a Nemesis harmadik lemeze?

Itt már jobban közelítünk a megírás befejezése felé.
Elöljáróban annyit, hogy egy koncept- albumról van szó, kb. egy óra hosszú komplex, de dallamos zenei anyaggal. A történet ezúttal teljesen saját ötletek alapján íródott, de amíg nincs teljesen kész, addig nem szívesen beszélek róla, hiszen én képes vagyok akár az utolsó pillanatban is átírni az egészet, ha valami nem tetszik...


A hétvégi (máj.17.) Wigwam bulin mi lesz a program? Lesznek új számok?

Egy kábé másfél órás programot nyomunk majd, melyben a régi cuccok mellett játszunk két új nótát is, az egyik a sztori első tétele, a másik egy instru. nóta lesz. Egyébként most tudtam meg, hogy elég rendhagyó Nemesis buli van kilátásban, hiszen Beró tegnap eltörte a bokáját...
Ilyen sem volt még nálunk, de a bulit megtartjuk!!!

Legközelebb hol lehet titeket látni? Nyári koncertek?

Mivel nyáron szándékozunk stúdióba vonulni, nem nagyon fogunk koncertezni és hát a koncertprogramunkra is ráférne egy kis frissítés. Ez meg is fog történni, ha kézben lesznek az új számok!! Addig is lesz egy buli a PECSA szabadtéri színpadán, a P.Mobil előtt június 14-én, és egy szintén szabadtéri buli Szegeden a Negative Art rendezésében június 22-én.

Kösz az interjút! Üdv. mindenkinek Fábi & Nemesis