Szeg - Szegecses rockerek
[2002-05-22] - Hajas

Lassan, de biztosan a Szeg zenekarnak is elkezd terjedni a híre. Meg is érdemlik a srácok, hisz modern metal muzsikájuk túlzottan jó ahhoz, hogy csak a "szakma" tüntesse ki a társaságot kiemelt figyelemmel. Szilágyi Pisti dobossal e-maileztem, és persze a zseniális Necropsia is szóbakerült...

Helló Pisti, mint nagy Necropsia rajongó, nem állhatom meg, hogy ne kérdezzek néhány dolgot a kultikus régi csapatoddal kapcsolatban. Tulajdonképpen miért lett vége a bandának? Különböző helyekről különböző dolgokat lehetett hallani, de pontosan mi történt Rossival?

Hatalmas helló Neked és a heavymetal.hu olvasóinak! Nagyon tetszik a portál, amit létrehoztatok, örülök, hogy foglalkoztok a mostanság ismét éledő hazai, külföldi rock és metalzenével. A Necropsiara rátérve a kérdés már sok mindenkitől elhangzott és csak annyit tudok válaszolni, hogy a Necropsia egy nagyon jó kis csapat volt, amit imádtunk mindannyian csinálni. Sajnos eléggé gyerekcipőben jártunk még az ágas-bogas rockzenei szakma terén, mindannyiunknak túlságosan hirtelen jött a siker, még nem volt megérve a zenekar legénysége erre. Ezért történt, hogy 1995-ben Böske és én elhagytuk a csapatot. Majd '96 októberében - immáron csak hármasban - újra összehoztuk a legendás csapatot, hogy egy olyan lemezt készítsünk, amely - a mostani visszajelzésekre való tekintettel - csak 2002-ben ért be sokak számára. Kicsit megelőztük a korunkat a Magány rítusai anyaggal. A lemez szerintem az átlagember számára "hallgathatatlanra" sikerült és csak az olyan kitartó és nyitott látásmódú rajongók, zeneszeretők értették meg miről is van szó, akik a Necropsia 7 éve alatt folyamatosan a zenekar mellett álltak, vagy közben csatlakoztak és velünk maradtak. A csapat feloszlása nem amiatt következett be, mert elfogyott volna a mondanivalónk. Sajnos a drogok folyamatosan végigkísérték a zenekart és egy elég súlyos félreértés folytán Rossi belekeveredett egy rendőrségi ügybe. Ez vágta el a trió felállást, mivel a Necropsia csak úgy volt Necropsia, ha 5 tagból legalább a ritmusszekció megmaradt. Mind a mai napig, ha újra együtt dolgoznánk tudnánk olyan minőségű és mondanivalójú lemezt készíteni, mint a Mélység, vagy a Magány Rítusai. A korábbi tagok, Krisztián és Böske is ugyanúgy magának érezte a második lemezt, mintha ők is részesei lettek volna.

Most mi van Rossival és Alessel?

Rossival régen találkoztam, ha jól tudom, akkor tanul, okosodik, és nem tett még le a zenélésről, szerintem ő az az ember, aki soha nem fogja feladni, keresi a megfelelő embereket és a megfelelő utat. Alesnek új zenekara van, szépen haladnak, szerintem ősz körül már láthatjuk őket élőben is. Egyébként pedig Ales Lukács Laci basszusgitár roadja a Tankcsapdában.

Korábban azt nyilatkoztátok, hogy a Magány Rítusai lemeznél túl sokat is megmutattatok magatokból, és talán a kelleténél is őszintébbek voltatok. Én viszont úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon burkolt jelentéssel bírtak a korong dalszövegei. Te hogy látod ezt?

A Magány rítusai lemezt olyan lelkiállapotban írtuk, amit senkinek sem kívánok. Nagyon rossz passzban volt akkor mindenki és csak a próbák, a dalírás tudta feledtetni velünk a bennünket körülvevő negatív dolgokat. Persze ez erősen rányomta a bélyegét a lemez zenei és szövegvilágára. Az egy őszinte lemez lett. Aki(k)nek szól, az(ok) érti(k), hogy mit akartunk elmondani...

Talán nem a legszerencsésebb kérdés, de úgy érzem, hogy a drogok nélkül nem lehetett volna annyira zseniális a Magány Rítusai album. Osztod a véleményemet?

Határozottan NEM a válaszom. Ugyanis a próbák és a stődiómunkák alatt semmilyen drog, illetve alkohol hatása alatt nem állt egyikünk sem. Az igaz, hogy Rossi nem csinált titkot abból, mitől érzi jól magát, viszont sem Ales, sem pedig én nem éltünk drogokkal soha. Mi megmaradtunk a jó öreg 'koholnál... :))

Várhatunk esetleg egy újjáalakulást Tőletek? Mi a véleményed a temérdek mennyiségű újjáalakuló bandáról?

A Necropsia egy lezárt fejezet. Nagyon sokan megkerestek már bennünket, hogy csináljuk újra, vagy csak egy buli erejéig álljunk újra össze, de mindig határozott NEM volt a válaszunk. Egyedül a 10 éves Tankcsapda születésnap esetében rendült meg valami, de akármennyire szerettük volna, sajnos nem jöhetett össze.

Az újjáalakuló bandákról pedig annyit, hogy én a Moby Dick újjáalakulását vártam és tudtam, hogy nem bírnak sokáig ellenállni a kísértésnek. Ők még mindig nagyon jók és olyan "slágerekkel", mint amilyeneket ők írtak még sokáig a megérdemelt helyükön lehetnek.

Térjünk rá a Szeg dolgaira! Elég jelentős helyeken fogtok koncertezni a nyáron, elég csak megemlíteni a Summer Rocksot, a ZED fesztivált, vagy a Szigetet. Szerinted Magyarországon a sok koncertezéstől futhat be egy banda, vagy divatos zenét kell játszaniuk, netán esetleg a médiaszereplés a legfontosabb?

Igen, sikerült minden jelentősebb fesztiválon elég jó helyekre bekerülnünk, köszönhető ez a sok éves kitartó munkának, a Necropsiás időkben kialakított jó kapcsolatoknak és nem utolsó sorban annak, hogy a szervezők és a közönség szerint is jó a Szeg! Szerintem mindenképpen sokat kell koncertezni, de nem látom értelmét az "ész nélküli" hajtásnak. Szerintem csak olyan helyekre érdemes elmenni, ahol megfelelő körülmények között találkozhatunk a rajongókkal. És nem szabad túl gyakran egy-egy városba visszamenni. Az embereknek szükségük van a változatosságra, nem mindig ugyanazt akarják hallgatni. A divatos zene fogalma pedig többféleképpen értendő. A Necropsia sem volt divatos zene, amikor sikeres lett, elérte az országot az a "divathullám", amelyet a Necropsia is képviselt. Ugyanígy van most a Szeg is. Évek óta ugyanezt csináljuk és csak azért nem mutattuk meg eddig, mert nem voltunk felkészülve. Amikor eljött az idő, akkor léptünk és most itt vagyunk, azon dolgozunk, hogy mindenkihez eljusson a zenénk és ha lehet, akkor személyesen mi is. Persze sokan ledivatmetaloznak minket, holott pl. egy Caroline, vagy egy Electric Bull című dal hol van a Limp Bizkit féle rap hip-hop divatmetalhoz?

A médiaszereplés pedig már nem olyan, mint régen. Jóval kevesebben nézik az egyetlen zenecsatornát (megértem, hogy miért) és tényleg kevés a rockműsor. Az internetes és néhány helyi rádió viszont hihetetlen merészen felvállalta a rock zenék sugárzását és ezt nagyon pozitív dolognak tartom.

Vess meg érte, de nálam az előző Szeg anyag, a keményebb, metalosabb New Creation sokkal jobban működött, mint az aktuális Gezbee Nights EP. Mi a véleményed erről?

Nem vetlek meg! Miért is tenném, hiszen a New Creation egy nagyon állat anyag lett... Keményebb és metalosabb, mint a Gezbee... De a Gezbee azt mutatja, hogy ilyenek is tudunk lenni... rockosabbak, rappesebbek, hülyébbek és szentimentálisabbak. A Szeg egy olyan zenekar, amelynek a stílusába bármi belefér. Ne lepődjön meg senki, ha 1-2 év múlva groove-okat és samplereket hall majd a zenénkben. Persze mindezt nem nyálasan, hanem olyan keményen, ahogy az a Szeg nevéhez méltó.

Vagyis sok arca van a zenekarnak, amelyből mindig azt mutatja meg mind zeneileg, mind szövegileg, amelyikhez éppen kedve van. Nem tudatosan írjuk a dalokat, ugyanúgy ösztönből születnek, mint annak idején a Necropsiában, a Tridentben, vagy a Beholderben...

Mikorra várható az első Szeg album?

Valószínűleg jövő tavaszra, de ezt még elég korai megmondani. Inkább úgy fogalmaznék, hogy akkor, amikor elérkezettnek látjuk az időt egy erős, szegelős album kiadásához. Egyelőre kereskedelmi forgalomban van a Gezbee Nights EP Cd-n és kazettán, a New Creation pedig letölthető a honlapunkról. Ennyi ízelítő után, ha lemezre kerül a sor, nem fog senki sem csalódni:))

Gondoltatok arra, hogy külföldön is szerencsét próbáljatok?

Már a gondolatokon túl vagyunk, január óta komoly munka indult el az E.Z.S. Music-kal karöltve külföld irányába, amelynek hatására egyre több visszajelzést, pozitív véleményeket és meghívásokat kapunk. Erről többet még nem árulnék el, hiszen ez egy folyamatban lévő dolog, viszont amint konkrét hírek lesznek, jelentkezünk.

Milyen bandákat és lemezeket hallgatsz mostanában?

Újra elővettem régi metal lemezeimet. Sikerült jónéhány kedvencet beszerezni CD-n, főleg olyanokat, amelyek annak idején csak kazettán voltak meg nekem. Így teljesebb a hatás. Néhány név: Sepultura, Megadeth, Machine Head, Slayer a régebbiek közül, a Soulfly, a Korn az újabbak táborában. Ezeken kívül persze mindenevő vagyok. Sokszor Jazz-t, jazzrockot és populárisabb zenéket is meghallgatok. Előfordul, hogy Sting, U2, vagy Pink Floyd kerül a CD-játszómba. Nekem annyi a fontos, hogy legyen a zenében élet. A műanyag dolgokat nem szeretem. Ja és a Linkin' Parkot is nagyon bírom, akarmennyire gondolják és hirdetik sokan azt, hogy az egy rockos beksztrítbojz, szerintem egy igazán érett és profin hangszerelt lemez.. Látni meg nem látom őket... :))

Mik a Szeg tervei a közeljövőre vonatkozóan?

El szeretnénk jutni ősszel a Dunántúlra is, mert ott még nem voltunk. Tervben van néhány pesti buli. Ezenkívül dalokat írunk, hogy legyen miből választani, ha lemezfelvételre kerül sor. Természetesen, alakulnak a külföldi dolgok is, de azokból szerintem csak jövőre lehet valami.

Készítünk egy klipet a Gezbee Nights című dalra, amelynek nyersanyagát már felvettük, a vágás és a technikai munkák-trükkök folyamatban van. Talán őszre az is elkészül.
Van-e valami jó sztori a bandával kapcsolatban, amit esetleg megosztanál velünk?

Rengeteg jó sztori van... írhatnék most 1000 oldalt is, mert annyi minden történt már velünk, de egyet azért nagyvonalakban elmesélek: a Gezbee Nights felvételei a szolnoki Denevér stúdióban készültek Töfi mesterkezének segítségével. 3 napig össze volt zárva a társaság a meleg stúdióban, kint pedig -20 fok volt... ez utóbbi - mármint a hideg - kellő alapot képezett arra, hogy megtöltsük a stúdiót jónéhány üveg Whiskey-vel és sörrel... ami persze úgy fogyott, mint a vattacukor a majálison... a 3 nap alatt többe került a pia, amit megittunk, mint a stúdióköltség... :)) Persze azt tudni kell, hogy csak 1 napot fizettünk, mert a másik kettőt a Denevér Tehetségkutató 5. helyezésével nyertük, de ettől függetlenül tekintélyes ivászat sikeredett. Persze készült a 3 napról egy VHS felvétel, amelyet azóta is féltve őrzök itthon, nehogy illetéktelen kezekbe kerüljön... :)) Akik eddig látták, azok szerint nem vagyunk normálisak, ami igaz... Persze az italozás csak az éjszakára vontakozott, mert amikor munka volt, akkor mindenki ott volt a hangszerén és amint hallatszik az anyagon, elég jól sikerültek a felvételek.

Na még egy sztori: Nyíregyházán játszottunk a balesetet szenvedett Autumn Twilight zenekar javára szervezett koncerten, ahol a fémállványzatú fával burkolt színpad a 3. számig bírta Zsolti, Jozsó és Peti színpadi munkáját, aztán felmondta a szolgálatot. Ez már a harmadik színpad volt, amit sikerült tönkretenni néhány perc alatt... :))

Mit üzensz a heavymetal.hu olvasóinak?

Annyit, hogy olvassátok a heavymetal.hu-t, menjetek el minden magyar metal banda koncertjére, ahova csak tudtok, keressétek a magyar metalzenét, hallgassátok azt és szeressétek. Ezenkívül keressétek a Szeget hanghordozón és élőben, lesz alkalom az idén látni, hallani bennünket. Látogassátok a honlapunkat, írjatok sok szeg@szeg.net, mert minden mail-re válaszolunk. Ha nem a zenekarral kapcsolatos, akkor is!! Sziasztok!


Hajas