Black-Out - Berci szabadlábon!
[2002-05-25] - Hajas

Közel három évnyi hallgatás után adta ki aktuális albumát a Black-Out. Ezúttal nem az alapítótagok lettek meginterjúvolva, hanem a basszusgitáros Temesi Berci, aki reméljük nemsokára állandósítva lesz a csapatban.

Helló Berci, az első kérdésem az lenne, hogy teljes jogú
tag vagy már a Black-Outban?

A Black-Out zenekar jelenleg három tagú. Csányi Zoltán dob-vokál, Csányi Szabolcs gitár-vokál, Kowa-ének. Személyem állandó vendégzenész szerepét tölti be. Tulajdonképpen papíron nem vagyok teljes tagja a formációnak, de a zenekar tagjai úgy kezelnek, mintha a csapat négy tagú lenne. A legfontosabb nekem, hogy nincs semilyen különleges bánásmód, nem érzek megkülönbözetetést és úgy bánnak velem, mintha testvérük lennék és legtöbbször úgy érzem magam, mintha már tíz éve ebben a fantasztikus team-ben lennék. Tulajdonképpen nem foglalkozom a külsőségekkel, egy a fontos, hogy maximálisan testvéri a kapcsolatunk...

Mit tudsz az előző bőgősről, Fehérvári Attiláról? Mi van most vele?

Érdemes lenne erről Őt faggatni, rengeteg mondanivalója lenne... Aki követi a zenekar pályafutását tudhatja, hogy közel egy éve kerültem a Black-Out-ba abból kifolyólag, hogy Atisnak ínhüvely-gyulladás miatt egy időre fel kellett függesztenie a zenélést. Eleinte helyettesítettem, majd 2001 decemberében jelentette be, hogy végleg kiszáll a formációból. Az okokról érdemes lenne Őt kérdezni. Jelenleg felvételizni készül a Műszaki Egyetemre és valószínűleg befejezi a Zeneművészeti Egyetemen megkezdett tanulmányait is. Amúgy boldogan éli napjait, az Ő szavait használva "Boldogabb, mint valaha...". Üdvözöljük Őt, kívánunk Neki sok-sok szerencsét, pozitívumot az életben és remélem sikerül Tőle is megtudni mindent, amit az újság tudni szeretne...

Úgy tudom, a belépésed előtt nagy rajongója voltál a
Black-Outnak. Nem volt furcsa, hogy most velük játszol?

Jó az infó. Igen, nagy fanatikusa voltam a bandának, Veszprémben az Enyhe Fintor Klubban rengeteg felejthetetlen éjszakát töltöttem a koncertjeiken. "Első sor félmeztelen":)
Kimondani, leírni nehéz azt, amit mostanság érzek. Eleinte felfoghatatlan volt számomra, hogy egy ilyen profi, példaképnek számító zenekarban mutathatom meg tudásomat. Most is a példaképeim maradtak, csak szerencsémre közelebbről ismerhetem Őket - amiért áldom az Urat - és csak annyit mondok, hogy nincs még egy ilyen családias hangulatú, lendületes, mentálisan EGY, EGYSÉGES zenekar!!! Szeretem mindet, egytől-egyig!

Miben más ez a Black-Out lemez, mint a többi?

Szintén nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy szám szerint az ötödik Black-Out lemezen (Szabadlábon) szerepelhetek. Nagyon nagy dolog volt együtt dolgozni, lélegezni a zenekarral és azzal a pár profi emberrel, akik segítették az együttest a lemez felvételekor.
Sokan mondják, hogy minden lemez más hangulatú, ízű. Ez most is áll, hiszen mind hangszerelésében, mind vokálisan újított a zenekar. Nem beszélve a lehangolt hangszerekről (H), a néhol feltűnő scrach-ekről, millió effektről és súlyosságról, ami a mai modern rock formációkra is jellemző.
A szövegek pozitív mondanivalója, ugyanakkor - a már megszokott - többértelműsége újabb rajongókat hozhat a zenekarnak. Mindenkinek ajánlom az új lemez hallgatását, hiszen Szabi és Zoli erre a lemezre csak 10 pontos számokat írt véleményem szerint - ezt mint félig rajongó és félig vendégzenész nyilatkozom. Ezúton szeretnék a zenekedvelő rajongókhoz is szólni és kérni Őket, ha lehet vásárolják és NE MÁSOLJÁK, NE TEGYÉK FEL KÜLÖNBÖZŐ OLDALAKRA MP3-FORMÁTUMBAN A HANGANYAGOT, HISZEN EZZEL - A FELTEHETŐEN - EGYIK KEDVENC ZENEKARÁNAK, A BLACK-OUT-NAK ÁRTANAK!!!

Miért kellett lelécelni az előző kiadótól, és mennyire
vagy eddig elégedett az újjal?

5 éves szerződése járt le a Black-Out-nak a Sony-nál és mivel több kiadó is jelezte, hogy érdekelné az új, ötödik nagylemez kiadása, a legkedvezőbb ajánlat mellett döntött a zenekar, így sikerült leszerződni a holland illetőségű 4TUNE RECORDS (HUNGARY)-hoz. Ők tették a legkedvezőbb, már európai szintű ajánlatot és a mai napig csak pozitívan tudok nyilatkozni a tevékenységükről a zenekar nevében.

Mit vársz a lemez fogadtatásától? Én ugyanis úgy látom, hogy a csapatnak egy állandó bázisa van évek óta, akik
mindig megveszik a lemezt, de új arcok nemigen jönnek.
Szerinted jól látom a dolgokat?

Valóban kitartónak bizonyult a régi közönség, de szerencsére újabb és újabb rajongókat fedezünk fel a rajongók soraiban. Hozzá kell tenni, hogy az elmúlt három év alatt nem jelentetett meg lemezt a zenekar és ezalatt az idő alatt természetesen elvesztett, de nyert is egy újabb generációt a zenekar. Bízunk benne, hogy egyre többen csatlakoznak a tömegekhez és vásárolják az új lemezt.

Tudom, erről Kowát kéne kérdeznem, de az ő "megtérése"
változtatott Szerinted valamit a bandán, illetve a
szövegekben?

Szövegileg és mentálisan egyaránt pozitív hatással volt a zenekarra és Kowára is az az időszak, amikor bepillantott egy hitvallás mélységébe. Konkrétumokat csak Kowa tudna mondani, de aki már megvásárolta a lemezt, az tudja, hogy nagyon pozitív töltésűek a szövegek...

Tulajdonképpen régóta motoszkál a fejemben az a
gondolat, hogy a relatíve sikeres bandák roppant kommersz
zenét csinálnak. A Black-Out az egyetlen zenekar, akik úgy
sikeresek, hogy közben nem játszanak könnyed, kommersz
zenét. Miért tud mégis sikeres lenni a társaság?

Sokat köszönhet - véleményem szerint - a kitartó közönségnek és annak a baráti, testvéri összetartásnak, ami jellemzi a formációt. A színpadon maximális erőbedobással dolgozunk és szerintem mindenkinek lejön a látottak alapján, hogy nagyon érett, összeszokott formáció ez a mostani. Szerintem ez is sokat segít abban, hogy bevonjuk a közönséget az energikus, erőteljes koncertekbe.
A lemezt rengeteg koncert követi, de vannak másirányú terveitek is?


Áprilisban kezdődött egy promóciós turné a Skunk és a F.L.O.P. társaságában. Ebben a hónapban jelent meg a lemez is és tulajdonképpen ezzel a kis turnéval szerettük volna megmutatni a nagyon kíváncsi közönségnek, hogy milyen irányba lépett tovább a Black-Out. Természetesen minden fesztiválon ott leszünk, majd október 11-én lesz egy hatalmas koncert a 10 év emlékére (minden basszusgitárossal, sztárvendégekkel...) a PECSA-ban, ahol készül koncertfelvétel, melyet az új kiadó ki is ad LIVE formátumú hanganyagként és év végén megjelenik egy Black-Out BOKSZ is, mely tartalmaz rengeteg érdekességet, többek között egy dupla CD-t is. Az egyik a korlátozott példányban kinyomott Fekete-Kék, a másik pedig egy kb.20 számot tartalmazó BEST OF lemez lesz. A koncerteken kívül és a 3 megjelenésre kerülő korongon kívül készülünk még 3 klip-pel is. Az első a Szabadlábon című dalra készült el (koncert-klip), a második a Maya-ra készül (a Valami Amerika főszereplőivel), a harmadikról még egyenlőre nem nyilatkozom... Sok munka lesz idén, de ígérjük, nem fogja megbánni senki, aki velünk tart!!!

Mit üzensz a heavymetal.hu olvasóinak?

Minden kedves olvasót üdvözlünk és hamarosan az interneten is böngészhet mindenki a lc.:hivatalos honlapon:www.black-out.hu Folyamatosan működik fórumunk is az indexen Black-Out Fórum címszó alatt. Puszi mindenkinek!!!


Hajas