Disinter - Old school death, amerikai módra
[2002-05-31] - Perkele

A Disinter neve és zenéje egész május 22-éig szinte teljesen ismeretlen volt számomra. Minimális információval rendelkeztem a zenekarról, de egyik albumukhoz se volt szerencsém, így aztán kiváncsian vártam fellépésük kezdetét a pécsi koncerten. Végül pedig annyira megtetszett az amerikai srácok zenéje, hogy néhány helyben kitalált kérdésekből rövidke interjút próbáltam faragni, ami inkább laza beszélgetéssé alakult, megvitatva többek közt a lengyel-magyar barátságot is :) . Kérdéseimre ugyanis a lengyel származású dobos, Tom próbált meg válaszolgatni.

- Egy pár szót szólnál a zenekarról?
- A zenekar története valamikor 1990-ben kezdődött. Mára csak egyetlen eredeti tag maradt az eredeti felállásból, Mike a gitárosunk. Annak idején Preston (gitár) és Eddie (énekes) alapította a Disinter-t. De néhány év után feloszlatték. 93 táján Mike és Preston újra találkoztak és alapítottak egy másik zenekart, az Eyegouger-t, ami kb. két évig működött. Utána úgy gondolták, hogy mégis csak a Disinter-t kellene folytatni. Így tulajdonképpen 96-ban újjáalakult a zenekar. Én személy szerint 98-ban csatlakoztam hozzájuk, amikor az előző dobos kiszállt, hogy egy másik zenekarban játszon. A basszusgitáros is nemrég csatlakozott hozzánk, vele régen én játszottam együtt egy másik zenekarban az Ad Infinitum-ban. Erre úgy lett lehetőség, hogy Preston elhagyta a Disinter-t és az eredeti basszusgitárosunk szólógitárra váltott. Így került közénk Maciek. Ez nagyjából egy éve történt, azóta változatlan a zenekar felállása.

- A Disinter mellett játsztok más zenekarokban is?
- Én jelenleg egy Carfugie(ha jól értettem a nevet -Perk.) nevű zenekarban is játszok. Ez inkább grind-death stílusú, olyan Cryptopsy-s. Mike egy heavy-s, speed metal kategóriájú csapatban játszik. Bats pedig egy Cannibal Corpse szerű brutális death bandában gitározik még.

- A Disinter zenéjét hogy tudnád jellemezni, meghatározni?
- A legjobban úgy lehetne leírni, hogy ez egy extrém zene, kis dallamossággal. Szeretem ezt a megfogalmazást, ez a legtalálóbb. Ez egyszerűen csak a Disinter. Mindenki találja meg a szerinte legmegfelelőbb elnevezést.

- Mennyire népszerű a zenétek és egyáltalán ez az egész stílus Amerikában?
- Nagyon. Bár inkább a brutálisabb death vonal megy igazán, mint például a Cannibal Corpse és a hozzá hasonló zenekarok.

- Amit a tv-ben látni, az más képet ad számunkra. Gondolok itt olyan csapatokra, mint a Linkin Park és a hozzá hasonlók.
- Azt a sz**-t én nem is nevezném metalnak. Semmi közük az undergroundhoz. Az valami mainstream, alternatív baromság. Akik szeretik, azoknak biztos jó.

- Most játszotok először Európában?
- Nem. Tavaly felléptünk a cseh Nuclear Storm fesztiválon. Ez egy két napos rendezvény volt, ahol az egyik főzenekar az Illdisposed volt. Ezenkívül volt vagy négy koncertünk Németországban is, de a városneveket már nem tudnám felsorolni. Bár így utólag az az időszak inkább egy vakációnak tűnik, ahol néha fel kellett lépnünk. Ez az első igazi turnénk Európában.

- Hol vagytok népszerűbbek, hol van több rajongótok Európában vagy Amerikában?
- Szerintem mindenhol egyformán. A koncertek sikere elég változó, függ attól, hogy hol és mikor játszunk. Volt már, hogy teljesen megőrült a tömeg és volt, hogy csak visszafogottan nézelődtek. Amerikában szinte minden helyről kedvező visszajelzéseket kapunk a közönségtől. De személy szerint én, mivel Európából származom, jobban szeretem az európai rajongókat. Az előző koncerteket Németországban, Szlovéniában és Horvátországban adtuk és mindenhol lelkesen fogadtak minket. Ment a tombolás a koncerten, volt stagediving és minden más. Szóval az európai indítás nagyon jó eddig.

- Milyenek a magyar rajongókról?
- Nagyszerűek, bár sokat nem láttam belőlük a színpad végéből. A dobok mögött nagyon meleg volt, de onnan hátulról figyelve jó fejeknek látszottak.

- Milyen volt maga a koncert, eltekintve a néhány technikai problémától?
- Ha azt a néhány 'apróságot' (ha-ha) nem vesszük figyelembe és leszámítom az iszonyú hőséget, akkor jó volt.

- Tényleg nagyon meleg volt, a gitárosok karjáról is folyt lefelé az izzadság.
- Igen, ráadásul náluk még húrproblémák is voltak. De ez már csak így van, bármi előfordulhat egy élő fellépés során. Vannak jobb és rosszabb koncertek.

- Szeretsz koncertezni?
- Igen, nagyon. Ezért is vagyunk itt. A lemezfelvételes dolgokat is szeretem, de az élő koncert az sokkal energikusabb. Ráadásul jó dolog látni, hogy reagál a közönség a számokra.

- Milyen hosszú a jelenlegi turnétok?
- Valamivel hosszabb, mint három hét. Innen Németországba megyünk vissza. A következő állomásunk egy kb. 15 órás útra lesz innen. Utána Svájc következik majd ismét Németország, majd Belgium és Hollandia és végül Németországban fejezzük be a turnét. Elég zsúfolt a program és még csak egy hete vagyunk úton.

- Fogtok az idén otthon Amerikában is játszani?
- Igen. Egy héttel a hazaérkezésünk után a Six Feet Underrel lépünk majd fel Minnesotában, ami igen érdekesnek ígérkezik. Majd a Milwaukee Metalfest-en is fellépünk, ami az egyik legjobb amerikai metal fesztivál.

- Dolgoztok is a csapat mellett?
- Igen, mindannyinknak van rendes állása. Így a turnézást kicsit vakációnak is tekintjük. Én egy vegyi laboratóriumba dolgozom, Zion egy nukleáris üzembe (vele vigyázni kell, ő sugárzik... :) ) A többieknek saját vállalkozásuk van.

- Nem volt még gond, hogy hetekre elmentek turnézni?
- Éppenséggel akadtak ilyen problémáim, de végül megértették, hogy nekem ezt muszáj (gonosz mosollyal az arcán) csinálnom. Akkor megegyeztünk, hogy három hétnél hosszabb időre nem megyek el. Nem is tudják még, hogy most is szükségem lesz pár plusz napra. Valószínűleg betelefonálok és betegségre hivatkozva kérek még pár napot és majd meglátjuk, hogy reagálnak, hogy lesz-e még munkahelyem, ha visszatérek.

- Milyen egyéb terveitek vannak erre az évre?
- Valószínűleg lesz még egy rövidebb amerikai turné is, kb. egyhetes, amelynek során Kanadát is érintenénk. Ha ez nem jön össze, akkor valószínűleg az új albumhoz írjuk majd a számokat. Tervezzük, hogy a lehetőségektől függően még az év végén, vagy 2003 elején felvegyünk egy új lemezt, de ez függ a kiadótól a Morbid Records-tól is, hogy ők mit akarnak majd velünk kezdeni. De remélhetőleg az évvégére már nagyjából kész leszünk az új lemezzel.

- Ki írja a zenét és a szövegeket nálatok?
- A zenei részt tekintve eléggé egységesen oszlik el köztük a feladat. A szövegeket azonban túlnyomórészt Zion és Mike írja. De van, hogy a stúdióban találunk ki valami újat, vagy csak kiegészítjük a meglévő anyagot valamivel. Mindenki hozzájárul kicsit mindenhez.

- Milyen zenéket hallgatsz otthon, ami esetleg hatással is van a Disinter zenéjére?
- Huh... nem tudom. Nehéz megmondani milyen zenekarok vannak hatással ránk. Természetesen a Slayer-t nagyon szeretjük, ez talán érezhető is néhány riffnél, de inkább úgy fogalmaznék, hogy az európai és leginkább a svéd death metal keményebb, brutálisabb vonala érezhető a zenénkbe.
Személy szerint pedig én Opeth-et hallgatok otthon a legszívesebben vagy Morbid Angel-t, Deicide-ot, Cryptopsy-t. De klasszikust is épp úgy hallgatok. Mielőtt a Disinter tagja lettem egy bluesos, jazzes zenekarban játszottam. J Tetszett, mert kipróbálhattam magam egy másik stílusban is.

- És Zion, az énekes milyen zenét hallgat? Ő elég black metalosnak néz ki.
- Tulajdonképpen mindannyian hallgatunk valamennyi blacket, de amennyire tudom ő is inkább death rajongó. A black csapatok közül én az Emperor-t szeretem nagyon, szinte istenei a black műfajnak. Amerikában pedig tavaly együtt koncerteztünk a Marduk-kal. Nagy bulikat rendeztek a fellépések után, elég keményen tudnak inni (ha-ha).

- Milyen a mostani turné?
- Nagyszerű srácok vannak a másik két csapatban is, különösen a The Forsaken tagjai jó fejek. Majd mindennap van valami kis party a buszon is, amibe mindannyian részt veszünk. Eddig nagyon jól éreztük magunkat az úton. Egy buszon utazunk és ugyan lehetne egy kicsit több hely, de így is elférünk minden holminkkal együtt.

- Ti akartatok a Grave-vel és a The Forsaken turnézni vagy a kiadó döntött így?
- A kiadó két európai turné lehetőséget ajánlott fel nekünk, amik közül mi választhattunk. Ezt és egy másikat, ahol az Illdisposed-dal játszottunk volna és mi ezt választottunk. Már van egy terv jövő tavaszra is, amikor valószínűleg a Krisiun-nal lépnénk fel. Szóval remélhetőleg egy év múlva ismét Európában koncertezünk majd és már az új albumról fogunk játszani.

- Kis szerencsével talán Magyarországon is!
- Úgy legyen! Tegnap volt egy üres napunk, amit a Balaton mellett töltöttünk. Nem tudnám megmondani a városka nevét, annyira emlékszem, hogy egy kempingben éjszakáztunk. Az egész turné alatt három ilyen üres napunk van összesen. A harmadik és egyben utolsó szabad napunk kb. egy hét múlva lesz, amikor valahol Hollandiában járunk majd.
(Ezt követően felszabadult hangulatban megbeszéltük hollandiai tapasztalatainkat, megegyezve az ott élő emberek barátságos jellemében és természetesen nem feledkeztünk meg említeni az ország nyújtotta egyéb engedélyezett dolgokról sem.- Perk.)

- Nézegettem a honlapotokat is és mivel ez az interjú is egy internetes webzinenek készül érdekelne, hogy mit gondolsz az internetről?
- Két hivatalos honlapunk is van. Sajnos jelenleg nem működnek a leggyorsabban, de ha visszatértünk a turnéról, akkor Maciek-kel majd átalakítjuk, addig pedig mindenkinek a türelmét kérnénk. Sokkal profibban fog kinézni is és gyorsabban fognak betöltődni is az oldalak. Igyekszünk majd naprakészen frissíteni is, lesz fent egy csomó kép is és koncert video részletek is.

- Az oldalatokon van néhány mp3 file is, amin keresztül bele lehet hallgatni a zenétekbe. Ehhez kapcsolódóan mit gondolsz a mostanában annyira elterjedt egész album letöltésekről?
- Egy-két számot feltenni, letölteni szerintem hasznos. Mielőtt megveszel egy lemezt nem árt tudni, hogy mire számíthatsz. Akár csak egy fél perces ízelítő is segít dönteni. De egész albumokat így kiajánlani az hiba és azt sem tartom korrektnek, amikor valaki egy egész lemezt csak letölt ilyen formában.

- Adtok interjút emailben is?
- Igen. Az utolsó lemezünk decemberben jelent meg és utána elég sok ilyen felkérés érkezett hozzánk, főleg európai országokból. Talán jobb ott a terjesztés vagy csak a kiadó a Morbid Records szervezte így.
Még egy lemezre van szerződésünk velük, utána meglátjuk, hogy mit tudnak ajánlani. Eddig meg voltunk velük elégedve, soha nem volt okunk panaszra. Erről majd akkor döntünk, ha itt lesz az ideje.

- Ez után aktuális a kérdés, hogy szerinted mi lesz a csapattal, mondjuk 5 év múlva?
- Remélem előrébb fogunk tartani. Öt év elég hosszú idő, nehéz kiszámítani, hogy mi lesz akkor. De ha minden úgy megy, ahogy tervezzük, akkor sokkal ismertebbek leszünk addigra, nemcsak Európában és Amerikában, de Ázsiában is.

- Ezek szerint nem vagytok túl ismertek arrafelé?
- A kiadónk pont mostanában próbál valamiféle terjesztési jogokat intézni Japánba, ami a többi ázsiai országra is vonatkozna. De nem tudjuk, hogy ez per pillanat hol tarthat. Hallottuk, hogy milyen fanatikusak, lelkesek ott a rajongók. Ha sikerül, akkor talán jövőre már ott is játszhatunk. A Vader tagjai elég sokat meséltek az ottani koncertekről és a közönségről, amikor nemrég néhány koncert erejéig együtt léptünk fel Amerikában, mert ők akkor épp Japánból jöttek visszafelé. Még a néhány éve megjelent koncertlemezüket is ott vették fel.

- Játszottál már a Disinter-rel Lengyelországban?
- Sajnos nem. Lett volna idén egy lehetőségünk, de a szervezők nem tudták időben lefoglalni a klubot. Ebben az évben már nem jutunk el oda, pedig nagyon szerettem volna. De sok régi barátom eljött a cseh koncertünket megnézni, hogy találkozzanak velem. Jó volt újra látni a őket.

- Volt anno zenekarod Lengyelországban?
- Nem, nem mondhatnám. 13 éves voltam, amikor eljöttünk onnan és akkor még csak pár éve tanultam hangszereken játszani. A barátaimmal inkább csak a magunk örömére játszogattunk együtt, de az semmi komoly nem volt. Az egyik barátom aztán a Dead Infection gitárosa lett, nem tudom ismeritek-e a zenekart, ők grind-osabb zenét játszottak, de már nem is léteznek. De majd minden régi barátom játszik valamilyen hangszeren. Az egyikük zenekara Prime Evil Empire, nemrég jelent meg egy lemezük. Jövőre tervezünk egy közös projektet is, ahol én dobolok és énekelek majd. A felvételekre jövő nyáron kerül majd sor Lengyelországban. Ez egy blackes zene lesz, kicsit Emperor-os.

- Miért pont a dobot választottad magad hangszernek?
- Valójában gitározni és zongorázni kezdtem tanulni amikor 11 éves lehettem. A szüleim inkább a zongorázást erőltették, de engem a gitározás érdekelt jobban. A dobolást igazán 7 éve vettem komolyabbra.

- Köszönöm az interjút, mostanra kifogytam a kérdésekből. Az utolsó sorok a Tieid....
- Szeretném megköszönni a magyar közönségnek, hogy eljöttek a koncertre, nagyszerűek voltak! Biztosra veszem, hogy jövőre újra zúzunk majd itt!

www.disinter.com
www.angelfire.com/my/disinter/Intro.html

A május 22-ei koncert képeit itt nézhetitek meg.