Aebsence - Egy szokatlan album
[2002-06-07] - Hajas

A gödöllői csapat sokak számára az év meglepetését fogja szerezni. A grunge-os énekdallamokkal és magyar népzenei motívumokkal kísért modern metal banda Unusual című debütálása ugyanis példaértékű hazánk underground világában. Perneczky Andris bárdistát a csapat haverja/rajongója, Hajas faggatta.

Hello Andris, pár napja találkoztunk utoljára, mégpedig Toolon, Bécsben. Hogy tetszett a konci?

Nagyon tetszett. Nem szeretnék hosszú ömlengésbe kezdeni, ezért csak annyit mondanék, hogy 100 %-os koncertet adtak. Tavaly már láttam Őket élőben, úgyhogy tudtam, hogy most mire számíthatok. Remélem 2 hét múlva a prágai Ozzfesten is megnézhetem a show-t.

Térjünk rá az Aebsence dolgaira! Itt az új lemez, mit kell tudni róla?

Annyit, hogy ez az első Aebsence lemez, melynek címe: Unusual. 10 dalt + 1 intro-t tartalmaz, melyek a HSB stúdióban kerültek rögzítésre. A lemezen a régi demós dalok is helyet kaptak. Ezeket természetesen újra játszottuk, így néhány helyen egy picit változtak. A korongon szerepelnek népi hangszerek, átkötések, amiket Jilling Jácint barátunk követett el. Az angol nyelvű szövegek -a legszebb Aebsence hagyományoknak megfelelően- néhol magyar nyelvű népdalbetéteket tartalmaznak.


Elégedettek vagytok egyébként a koronggal?

Abszolút, bár a masterizálás még hátra van, de azt hiszem, nem kell majd szégyenkeznünk.


Mit vársz az album fogadtatásától? Végső soron ugyanis nem mondhatnám, hogy túlzott népszerűségre tarthatna számot a muzsikátok, hisz az átlagrockerek nemigen kultiválják az egyedi zenéket, ami szomorú, de akkor is igaz.

Szerintem pozitív lesz a fogadtatása. Hogy ez eladásban hogy fog megmutatkozni, azt nem tudom. Ha a leendő eladásokról beszélünk, mindig megoszlik a csapat. Én az optimista felébe tartozom, úgyhogy amikor bemondok egy több ezres darabszámot, akkor a másik fél komplett idiótának tart. Aztán lehet, hogy egy óriási pofáraesés lesz az egész, de kit érdekel, nem ez motivál. Egy biztos, ha valaki megveszi, az nem fog csalódni.

Egyébként Szerinted miért van az hazánkban, hogy az esetek többségében csak igénytelen zenével lehet komolyabb sikereket elérni?

Nézd, minden embernek más az igénytelen, szar zene. Én imádom például a Suicidal Tendenciest, de Budai Peti simán kineveti. Valakinek az Eyehategod egy alapbanda - én azt mondom: katasztrófa. Nálunk a rockzenében a Tankcsapda a legsikeresebb, s bár nem az Én zeném, abszolút nem tartom igénytelennek. Amit csinálnak, azt vérprofin csinálják. Ha valakinek az Ossian tetszik, akkor hallgassa azt! Ku..ra nem irigylem Tőlük a sikert. Mindenki azt hallgat, amit akar.

Miért szerzőiben adjátok ki a lemezt?

Elég hosszú ideje vártunk már a kiadására. Mindig voltak ígéretek a zenekar felé, csak valahogy egyik sem teljesült. Úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk saját erőből, és megnézzük, hogy meddig tudunk így eljutni. Lehet, hogy bukta lesz belőle, de legalább rajtunk múlik a dolog, nem egy ígérgetős kiadón vagy egy mindent tudó manageren. Annyira úgysem fontos senkinek, mint ennek a 4 embernek.

Ősszel turnézni fogtok a Mood utódjának számító Supernatural zenekarral, és -remélhetőleg- a Wackorral. Milyen álmaid vannak a nézőszámokat tekintve?

Ha az álmomra vagy kíváncsi, akkor esténként 2 -3 ezer ember. Ha a realista vagyok, akkor ennek a pár százalékos töredéke. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy aki eljön, az érezze jól magát. Sajnos időközben kiderült, hogy a Wackoréknak más elfoglaltsága lesz, így a turnéfelállás picit változni fog.

Felsorolnád néhány kedvenc lemezedet és bandádat?

A legfontosabbak: Tool (összes); Anthrax - (John Bush korszak + Among.. ); AIC (Dirt); Suicidal Tendencies (The Art ...; Lights Camera...); Meshuggah (Destroy E...); System Of A Down (Toxicity); The Bedlam.
Hosszú évek óta küszködtök az Aebsence-szel, de még csak most jött ki az első album. Szerinted egészséges dolog, hogy sokáig érik egy bandánál a debüt album, vagy jobban örültél volna, ha már a második-harmadik lemezzel kapcsolatban kérdezgetnélek?

Szerintem inkább érdemes várni egy érett produkcióra, mint az, hogy megalakul a zenekar, és egy éven belül azonnal nagylemezzel jelentkezik. Ezek általában egy felhízlalt demó színvonalát ütik meg. Sokan vannak abban a tévhitben, hogy attól jó egy zenekar, hogy van már nagylemezük. A túlzott érlelésre pedig rámehet a zenekar. Az ember elkedvetlenedik, és egyre kevesebb energiát öl bele. Az Aebsence esetében jobban örülnék, ha már a második lemezről beszélnék. Az, hogy még csak itt tartunk, az köszönhető egyrészt a zenekar lustaságának, másrészt a fent említett ígérgetéseknek. Reméljük a következő lemezre nem kell 5 évet várni.

Mit üzensz a heavymetal.hu olvasóinak?

Üdv Nektek! Még egy kis türelem és hamarosan megjelenik a lemez, ami megváltoztatja az életeteket! :)


Hajas